Βιβλία για την κλασική μουσική.

Μηνύματα
72
Reaction score
86
ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

Το δίτομο έργο του Ulrich Michels, μεταφρασμένο, από τις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας. Αποτελείται από δύο βιβλία 592 πυκνογραμμένων σελίδων συνολικά. Οι μικρές διαστάσεις τους, (21 εκ ύψος και 14 εκ πλάτος) κάνουν τα βιβλία αυτά ιδιαιτέρως εύχρηστα, καθώς μεταφέρονται άνετα παντού. Το χαρτί είναι illustration, πολυτελές και ανθεκτικό στο χρόνο.

"Ο Άτλας παρουσιάζει το υλικό θεματολογικά και χρονολογικά.
Με στόχο την καλλίτερη εποπτική εικόνα, οι θεματικές ενότητες αποτελούνται κατά το δυνατό κάθε φορά από ένα πίνακα και μια σελίδα κειμένου".
(Από τον πρόλογο του έργου).

"Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει το συστηματικό μέρος και θεωρητικό μέρος της μουσικής και αναφέρεται στην ιστορία της από τα πρώτα μουσικά βήματα των αρχαίων χρόνων έως την Αναγέννηση.
Ο δεύτερος τόμος καλύπτει τη μουσική δημιουργία από το Μπαρόκ έως τις μέρες μας....."
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Από τα βιβλία που πρέπει να έχει κάθε φίλος της μουσικής. Πληθώρα θεμάτων και πληροφοριών για την κλασική (και όχι μόνο) μουσική.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.865
Reaction score
20.355
Η δυναστεία του Γιόχαν Στράους, των Νίκου Κανελλόπουλου και Γιώργου Δρόσου.

(από το site του βιβλιοπωλείου)
"Ο ωραίος, γαλάζιος Δούναβης", το "Αυτοκρατορικό βαλς" και το "Εμβατήριο Ραντέτσκι" είναι μερικά από τα γνωστότερα μουσικά αριστουργήματα που φέρνει στον νου το όνομα Στράους. Στην πραγματικότητα, αυτή η οικογένεια μουσικών, που δικαίως αποκλήθηκε "δυναστεία", έχει τις ρίζες της στην πολιτιστική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη Βιέννη ολόκληρο τον 19ο αιώνα.

Ξεκινώντας από μια όχι ιδιαίτερα εύπορη εβραϊκή οικογένεια, ο Γιόχαν Στράους πατέρας έγινε πρώτα γνωστός ως δεξιοτέχνης του βιολιού και κατόπιν ανέλαβε τη διεύθυνση της ορχήστρας του Γιόζεφ Λάνερ. Αφού καθιέρωσε τον τύπο του βιεννέζικου βαλς, έγινε αρχιμουσικός της αυτοκρατορικής Αυλής, συνθέτοντας δεκάδες βαλς, πόλκες και εμβατήρια. Στα ίχνη αυτής της παράδοσης βάδισαν οι τρεις γιοι του: ο Γιόχαν Στράους υιός, ο Γιόζεφ Στράους και ο Έντουαρντ Στράους.

Ειδικώς, ο Γιόχαν Στράους υιός, ο οποίος έγινε δεξιοτέχνης του βιολιού παρά την αρχικώς αντίθετη επιθυμία του πατέρα του, κατάφερε να καταστήσει το βιεννέζικο βαλς εξαιρετικά δημοφιλές, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει με την ορχήστρα του περιοδείες σε διάφορες μεγάλες πόλεις, στην Αγγλία, στη Ρωσία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιο ήταν το πολιτιστικό κλίμα που εξέθρεψε και ευνόησε αυτή τη μουσική δυναστεία; Ποια γεγονότα της ζωής των Στράους οδήγησαν στην ανάδειξη αυτού του νέου μουσικού είδους; Ποια απήχηση είχε στο ευρύτερο κοινό;

Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο εξιστορούνται με ισχυρή βιβλιογραφική τεκμηρίωση τα κυριότερα γεγονότα που συνδέονται με την πορεία της δυναστείας των Στράους. Παρέχεται πλήρης θεματικός κατάλογος της εργογραφίας τους και εξετάζονται οι επιρροές που δέχτηκαν και άσκησαν στο μουσικό στερέωμα, αφήνοντας ως κληρονομιά τις υπέροχες μελωδίες και τον γοητευτικό ρυθμό του βιεννέζικου βαλς.
 

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
Για τους Γαλλόφωνους υπάρχει ένα καλά ενημερωμένο και σχετικά απλά γραμμένο βιβλίο για την Ιστορία της Δυτικής Μουσικής (καλύπτει ένα κάπως ευρύτερο μέρος της δυτικής μουσικής γύρω από την Κλασική).
Το βιβλίο λέγεται Histoire de la Musique Occidentale από τους Elisabeth Brisson & Jerome Thiebaux (εκδοση της Ellipses).
Για τους Αγγλόφωνους ένα πιο φιλικό και προσιτό για τον αναγνώστη βιβλίο είναι και το "Composers: Their Lives and Works", συλλογικό έργο του εκδοτικού οίκου DK. Παρέχει μία ευχάριστη (μέχρι και ενθουσιαστική) στην ανάγνωση προσέγγιση σε περίπου 100 από τους πιο σημαίνοντες συνθέτες της Κλασικής Μουσικής από την εποχή της πρώτης εμφάνισης της Μεσαιωνικής μουσικής έκφρασης έως τις ημέρες μας.
Μπορεί να μην αποτελεί μία εμβριθή κριτική παρουσίαση της φύσης και του έργου των συνθετών αλλά είναι περισσότερο μία κατά το δυνατόν πιο ακριβής περιγραφική παρουσίαση της ζωής, του τρόπου που έζησαν και συνέθεσαν τα έργα τους και ορισμένα ανέκδοτα χαρακτηριστικά της σκέψης και της αντίληψής των συνθετών για τη Μουσική αλλά και τη ζωή γενικότερα.
Ως προς την πιο ουσιαστική και αναλυτική προσέγγιση στη Μουσική αυτή έχω ήδη αναφέρει το κλασικό πλέον βιβλίο του Jan Swafford "The Vintage Guide to Classical Music". Επίσης, ό,τι άλλο βιβλίο του Swafford βρείτε, είναι άξιο ανάγνωσης για διάφορες πτυχές, συνθέτες ή αναλύσεις έργων της Κλασικής Μουσικής.
Για "αιρετικές" αλλά πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις, διαβάστε Alex Ross...
 

Μηνύματα
72
Reaction score
86
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ
ΕΚΑΤΟ ΟΠΕΡΕΣ

του Φέλιξ Μέντελσον
Τίτλος του έργου στα αγγλικά: The story of hundred operas.

Μεταφρασμένο, από τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ. 362 σελίδες.

"Οι εκατό όπερες και το θέμα τους...........είναι μια προσπάθεια παρουσίασης στους λάτρεις της όπερας, με σαφή και περιληπτικό τρόπο, της πλοκής των έργων με αναφορά στις κύριες άριες, όπου αυτές απαντώνται". Φέλιξ Μέντελσον.
(από τον πρόλογο του βιβλίου).

Felix Mendelssohn (1809 – 1847). Γερμανός συνθέτης, πιανίστας, οργανίστας. Χαρακτηρίστηκε ως «παιδί θαύμα».

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις περιλήψεις από εκατό (100) όπερες καθώς και βιογραφικά στοιχεία των μουσουργών.
 

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
Ως προς την Όπερα ένα ενδιαφέρον έως και διασκεδαστικό στην ανάγνωση βιβλίο είναι και αυτό του (Sir) Denis Forman με τον τίτλο..."A Night at the Opera", με τον προκλητικό υπότιτλο..."An irreverent Guide to The Plots, The Singers, The Composers, The Recordings".
Για τους νεοσσούς αλλά και τους "ψημένους" στο πιο "λαικό" είδος της Κλασικής Μουσικής, ο φλεγματικά προκλητικός Βρετανός συγγραφέας δίνει αρκετή τροφή για γνώση αλλά και για σκέψη, οδηγώντας αρκετούς αναγνώστες σε δυνητικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το νόημα, τη σκοπιμότητα και τη σημασία της Όπερας στον σημερινό (παγκοσμιοποιημένο) κόσμο.
Το πιο ίσως ενδιαφέρον ζήτημα στον τρόπο παρουσίασης του D. Forman έγκειται στον ανεξάντλητο τρόπο του να παρουσιάζει τα πλεόν σημαντικά και σοβαρά έργα του ρεπερτορίου με ένα άλλοτε δηκτικό και άλλοτε σαρδόνιο χίουμορ που όσο προκλητικό δύναται να αποβεί, τελικά διεγείρει τον αναγνώστη να εξερευνήσει ο ίδιος το σχετικό έργο, απογυμνωμένος από κλισέ, στερεότυπα και έτοιμες θέσεις, προετοιμάζοντας τον με ένα χαμόγελο να ξεκινήσει την έρευνά του ή να εντρυφήσει έτι περισσότερο σε ό,τι γνώριζε μέχρι τώρα. Ο συγγραφέας αναγνωρίζει ότι η Όπερα έχει να κάνει με το πάθος, με ό,τι σωστό αλλά και λάθος μπορεί να ελλοχεύει σε αυτό. Ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο ότι διακρίνει ένα ικανό πεδίο δράσης για να εξαντλήσει το χιούμορ του, όπου κρίνει ό,τι υπάρχει αρκετό έδαφος για αυτό.
Πάντως, ας μην παραβλέπουμε ότι το είδος αυτό έχει προκαλέσει ποικίλες και λίαν χιουμοριστικές ατάκες, όπως αυτή του παλαιού Αμερικάνου αρθρογράφου και κωμικού ηθοποιού Robert Benchley: "Opera is when a guy gets stabbed in the back and, instead of bleeding, he sings"!
Όσοι αγαπάτε, ενδιαφέρεστε ή έχετε την καλή προαίρεση να ασχοληθείτε με το είδος αυτό της Κλασικής Μουσικής...go ahead!
 

christos77

Master of Diffusion
Μηνύματα
6.253
Reaction score
13.131
και τα βιβλια που εχει γραψει ο Ρομεν Ρολαν για την μουσικη ιδιαιτερα για τον Μπετοβεν
 

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
και τα βιβλια που εχει γραψει ο Ρομεν Ρολαν για την μουσικη ιδιαιτερα για τον Μπετοβεν
Πολύ σωστά αλλά και του Βούλγαρου συνθέτη και πολύ καλού συγγραφέα Andre Boucourechliev, που έζησε και σπούδασε στη Γαλλία.
Οι συνθέσεις του μπορεί να έπεσαν σχετικά γρήγορα στη λήθη, αλλά τα συγγραφικά του έργα για τον Beethoven και τον Chopin είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα και αξίζουν της προσοχής του σοβαρά ενδιαφερόμενου ακροατή.
 


Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
ειναι στα ελληνικα;
Όχι, τα πρωτότυπα είναι στα Γαλλικά. Πρέπει να υπάρχει και Αγγλική μετάφραση. Για τα Ελληνικά, δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι δεν τον έχουν πάρει είδηση ακόμη...δυστυχώς.
 

Μηνύματα
148
Reaction score
208
Για την όπερα υπάρχει μεταφρασμένο στα Ελληνικά το βιβλίο του Andras Batta (εκδόσεις Ελευθερουδάκη) ενιακοσίων σελίδων, με ενημερωτικά λεπτομερή κείμενα, εξαίρετες έγχρωμες φωτογραφίες από παραστάσεις, top εκτύπωση και ποιότητα χαρτιού.
Το είχα πετύχει στην απίστευτη τιμή 20 ευρώ.

Όσον αφορά το βιβλίο του Jan Swafford <vintage guide to classical music> είναι πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση και τα Αγγλικά του είναι σχετικά απλά.
Η ένσταση μου είναι ότι αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο 7-8 σελίδων στον Mahler και καλά κάνει, αλλά μόνο μια σελίδα στον Bruckner. Ούτε καν σε κεφάλαιο για τον Bruckner αλλά σε ένα τετρασέλιδο με τίτλο <άλλοι συνθέτες του 19ου αιώνα>.
 

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
Για την όπερα υπάρχει μεταφρασμένο στα Ελληνικά το βιβλίο του Andras Batta (εκδόσεις Ελευθερουδάκη) ενιακοσίων σελίδων, με ενημερωτικά λεπτομερή κείμενα, εξαίρετες έγχρωμες φωτογραφίες από παραστάσεις, top εκτύπωση και ποιότητα χαρτιού.
Το είχα πετύχει στην απίστευτη τιμή 20 ευρώ.

Όσον αφορά το βιβλίο του Jan Swafford <vintage guide to classical music> είναι πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση και τα Αγγλικά του είναι σχετικά απλά.
Η ένσταση μου είναι ότι αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο 7-8 σελίδων στον Mahler και καλά κάνει, αλλά μόνο μια σελίδα στον Bruckner. Ούτε καν σε κεφάλαιο για τον Bruckner αλλά σε ένα τετρασέλιδο με τίτλο <άλλοι συνθέτες του 19ου αιώνα>.
Δυστυχώς, παρατηρείται σε αρκετούς που την καταβρίσκουν με τον Mahler να βρίσκουν τον Bruckner στον αντίποδα και να τον αποφέυγουν ή τον θεωρούν "ήσσονος" σημασίας για ενδελεχή αναφορά ή ενασχόληση. Και στους μαέστρους είχε παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο με τους Μπρουκνερίστες και τους Μαλερίστες. Ενώ ο Karajan είχε ηχογραφήσει το σύνολο των Συμφωνιών του Bruckner και ορισμένες απο αυτές κάμποσες φορές, ηχογράφησε, προς το τέλος της ζωής του, και ολίγον Mahler. Πλέον χαρκτηριστική περίπτωση αποτελεί αυτή του Bernstein, ο οποίος είχε "τρέλα" με τον Mahler (τον είχε τιμήσει παντοιοτρόπως) και απέφευγε να ερμηνεύσει οιαδήποτε Συμφωνία του Bruckner, αν και, για δικούς του λόγους, έδειχνε μία ιδιαίτερη προτίμηση στην 9η, την οποία είχε τιμήσει σε κάποιο βαθμό.
Από όσο ενθυμούμαι από μία συνέντευξή του (χρόνια πριν), όταν ερωτήθη σχετικά με το γιατί δεν ερμηνεύει Bruckner, είχε δώσει την απίστευτη απάντηση: "Προτιμώ να ερμηνεύω έργα που μου δίνουν πολλαπλούς οργασμούς"!..
 

Μηνύματα
72
Reaction score
86
Το βιβλίο "ΟΠΕΡΑ" του Andras Batta των εκδόσεων Ελευθερουδάκη το οποίο αναφέρθηκε και προτάθηκε παραπάνω, είναι εξαντλημένο στον εκδότη, αλλά το βρήκα ολοκαίνουριο μέσα στην αρχική του ζελατίνα προστασίας, στα 25 ευρώ. Πολύ καλή τιμή για έναν πολυτελή τόμο, 930 σελίδων, διαστάσεων 31 εκ. ύψος, 24 πλάτος.

"Ο παρών τόμος θα βοηθήσει τη νέα γενιά των φίλων της όπερας να ανακαλύψει τη γοητεία και τη ζωντάνια του καλλιτεχνικού είδους. Περιλαμβάνει αναλυτικό οδηγό ο οποίος παρουσιάζει 338 όπερες 124 συνθετών. Έργο μιας ομάδας ειδικών που προέρχονται από διάφορες χώρες, το βιβλίο παρουσιάζει τις ρίζες κάθε όπερας, αναλύει τη μουσική, την ενορχήστρωση και τη σκηνοθεσία, και αναφέρεται σε αξιομνημόνευτους ερμηνευτές.

Οι εικόνες -που ξεπερνούν τις 1.500- συστήνουν ένα πολύχρωμο και εκφραστικό πορτραίτο της όπερας. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά αδημοσίευτα μέχρι στιγμής σχέδια σκηνικών, ιστορικές φωτογραφίες, πορτραίτα πρωταγωνιστών και ερμηνευτών, και σκηνές από παραστάσεις που δόθηκαν σε μεγάλες αίθουσες. Επιπλέον, τα εκατοντάδες μουσικά αποσπάσματα -γνωστά τραγούδια, θέματα και λάιτ μοτίφ- βοηθούν στην κατανόηση του περιπλοκότερου θεατρικού είδους......."(από την παρουσίαση του βιβλίου).
 

TGD

Μηνύματα
6.983
Reaction score
7.066
Εγώ έχω το εγγλέζικο και είχε κοστίσει πολλά λεφτά...
 

Μηνύματα
72
Reaction score
86
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Παρουσίαση των μουσικών μορφών για σπουδαστές, μουσικούς και φιλόμουσους.

Συγγραφείς: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ.
Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας. Σελίδες 148.

".....φανταστήκαμε τη μελέτη αυτού του βιβλίου σαν έναν οδηγό που παράλληλα (οπωσδήποτε) με την ακρόαση θα βοηθήσει τον ακροατή, είτε σπουδαστής της μουσικής είναι είτε απλός φιλόμουσος, να νοιώσει καλύτερα τη γοητεία των αριστουργημάτων της μουσικής τέχνης". (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

"Δύο βασικά στοιχεία του έργου τέχνης είναι η μορφή και το περιεχόμενο. Η Μορφολογία λοιπόν ασχολείται με το πρώτο από τα δύο αυτά στοιχεία. Εξετάζει και αναλύει τις μουσικές μορφές, τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική κατασκευή αυτών των μορφών". (Από την εισαγωγή του βιβλίου).
Περιεχόμενα.
Ήχος, Κύρια μορφολογικά στοιχεία, Μουσικά στιλ, Γρηγοριανό μέλος, Όργκανουμ, Ντισκάντους, Κοντούκτους, Μίμηση, Κανόνας, Κάτσα, Ριτσερκάρε, Φούγκα, Μοτέτο, Μαδριγάλι, Κοράλ, Πρελούδιο, Τοκάτα,......και πολλά άλλα.

Για την πληρέστερη κατανόηση των μουσικών μορφών, το βιβλίο περιέχει 62 αποσπάσματα από παρτιτούρες για παραδείγματα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.103
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top