Βιβλία

Μηνύματα
20.123
Reaction score
14.501
IMG_3043.JPG
Έλληνας ζητά ελληνίδα - ONCE a Greek



"Ο κόσμος είναι φρικτός και παράλογος. Την ελπίδα ότι υπάρχει εν τούτοις κάποιο νόημα πίσω απ' όλα αυτά, μπορούν να τη διαφυλάττουν μόνο εκείνοι που αγαπούν", λέει ο Αρνολφ Αρχίλοχος, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου "Ελληνας ζητεί Ελληνίδα" του παγκοσμίως γνωστού Γερμανού συγγραφέα Φρίντριχ Ντίρενματ,αναζητώντας ένα νέο νόημα στη ζωή.



Του Φρήντριχ Ντύρενματ

"Μόνο ένας δεξιοτέχνης, όπως ο Ντύρενματ, θα μπορούσε να γράψει για έναν ασήμαντο υπαλληλίσκο, που μέσα σε μία ημέρα γίνεται πλούσιος και αποκτά κοινωνική υπόληψη, χωρίς να τον μετατρέψει σε μια αδέξια κωμική φιγούρα.

Ο Άρνολφ Αρχίλοχος, ο κεντρικός ήρωας του "Έλληνας ζητεί Ελληνίδα" είναι ένας μεσήλικας, παχουλός βοηθός λογιστή που η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στη δουλειά του στο Τμήμα Εμβρυουλκών του εργοστασίου μηχανών Πτιτ-Πεϊζάν Α.Ε. και στην αφοσίωσή του στους "πρωτονεοπρεσβυτερανούς", "μια λίγο περίεργη ίσως και ασαφή αίρεση, εισαγμένη από την Αμερική". Η περίφημη ειρωνεία του Ντύρενματ είναι εμφανής παντού είτε όταν ο επίσκοπος βεβαιώνει ότι μέσα σε αυτήν την εποχή του μποεμισμού "μια ευπρεπής μόδα και ο χριστιανισμός δεν αποκλείουν σε καμιά περίπτωση το ένα ή το άλλο", είτε όταν ο βιομήχανος όπλων ανακαλύπτει με χαρά ότι η εταιρεία του παράγει και εμβρυουλκούς: "Χρειάζεται να υπάρχει μια κάποια ισορροπία προϊόντων, έστω και αν δεν είναι όλα προσοδοφόρα".
Robert Baldick - "The Daily Telegraph", London.

"Η γερμανόφωνη λογοτεχνία δεν έχει να επιδείξει πολλά μυθιστορήματα που να είναι τόσο κωμικά και τόσο βαθιά εκκεντρικά, όσο αυτό του Ντύρενματ".
Armin Arnold

"To "Έλληνας ζητεί Ελληνίδα" είναι ένα από τα ευφυέστερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ".
R. J. Humn - "Die Weltwoche", Zurich


Durrenmatt, in his typical fashion, challenges the presumptions of the 'good life'. Perhaps the authentic good life is to be found in the ancient soil of Greece, buried under layers of Christian civilisation and middle-class prejudice. Archilochus, after all, was the great poet reputed to have promoted the cult of Dionysus in the 7th century BCE. Perhaps a modern Archilochus can find similar consolations.

https://www.goodreads.com/book/show/825089.Grieche_sucht_Griechin

Και σε ταινια.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.455
Reaction score
50.601


- είμαστε στα 1945 και ο συγγραφέας επιστρέφει 10 χρόνια μετά το ''Τορτίλα Φλατ'' , στην περιοχή του Μοντερέυ για να μας γνωρίσει πλέον με τους καθημερινούς χαμένους ήρωες της πόλης . . .

. . . ποιάς πόλης δηλ. . . . μιλάμε για 10-15 κτήρια και διάφορες παράγκες . Οι ''αλήτες'' ζουν και κοιμούνται σε χαλάσματα , σε μεγάλους παρατημένους σωλήνες . . . πίνουν μεθοκοπούν , τσακώνονται , πάντα όμως βάσει δικών τους αρχών και κωδικών συμπεριφοράς

- κάτι σαν την κοινωνία της λεωφόρου ΝΑΤΟ ( Ασπροπύργου ) . . . ο Τζάρμους θα πρέπει να έχει μελετήσει πολύ αυτό το βιβλίο

- δεν υπάρχει υπόθεση , αλλά λεπτομερής σκιαγράφηση του εν λόγω μικρόκοσμου , αυτό όχι μόνον δεν ενοχλεί αλλά απεναντίας ανάγει το έργο σε σπουδή , ποιητική - εξαγνιστική και προπαντός ψυχαγωγική





- καλή ανάγνωση . . . 7+/10







 


Μηνύματα
20.123
Reaction score
14.501
ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ - The Pursuit of Unhappiness

-Paul Watzlawick
-Πωλ Βατζλάβικ


IMG_3251.JPG


IMG_3252.JPG



Το "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" είναι κείμενο χιουμοριστικό μεν, σοβαρότατο δε, και πρόκειται για ένα "εγχειρίδιο της δυστυχίας" (!) που έγινε, εκτός από τα πανεπιστήμια της Αμερικής, μπεστ-σέλερ στην Ιταλία και Γαλλία. Ανήκει στην εποχή του παροξυσμού των εγχειριδίων όπως: "Φτιάξε το αυτοκίνητο μόνος σου", "Φτιάξε τους φίλους σου" κ.ά. Η δυστυχία, κατά τον Πωλ Βατζλάβικ, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστεύεσαι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειάζεται κρατική παρέμβαση, λέει ο συγγραφέας.

Παράλληλα όμως κινείται και στο ατομικιστικό επίπεδο. "Συν Αθηνά και χείρα κίνει". Γιατί εντάξει, το κράτος, η εξουσία, η οικογένεια, οι μπάτσοι, οι δάσκαλοι, οι φίλοι, οι σύζυγοι, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ανεργία, η πλήξη, το έιτζ είναι δεδομένο ότι εργάζονται συστηματικά και μεθοδικά για να μας εξασφαλίζουν τη δυστυχία, που ως γνωστόν αποφέρει πολύ μεγαλύτερη ένταση και πάθος, πολύ ραφινάτα και ποιητικά συναισθήματα απ' ό,τι η πρόσκαιρη κι αμφιλεγόμενη Ευτυχία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

The Pursuit of Unhappiness

 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.455
Reaction score
50.601
Book Reviews: Jim Morrison Memoirs
Richard Lehnert | Nov 9, 2017 | First Published: Sep 1, 1991






Break On Through: The Life and Death of Jim Morrison by James Riordan and Jerry Prochnicky
544 pages, $20 hardcover. Published by William Morrow & Co., Inc., 1350 Avenue of the Americas, New York, NY 10019.
Riders on the Storm: My Life with Jim Morrison and The Doors by John Densmore
319 pages, $19.95 hardcover. Published by Delacorte Press, 666 Fifth Avenue, New York, NY 10103.

With at least six books on Jim Morrison and The Doors now on the shelves, five published within the last year to take advantage of tie-in sales on the flowing, copious coattails of Oliver Stone's powerful film, The Doors, you'd think one of them, at least, might approach "very good," "excellent," even "definitive." . . .


Read more at https://www.stereophile.com/content/book-reviews-jim-morrison-memoirs#JcwSBhY72QXQ8R8M.99
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.455
Reaction score
50.601
Οι «120 μέρες στα Σόδομα» δεν θα δημοπρατηθούν ποτέ

Χαρακτηρίστηκαν εθνικός θησαυρός



- Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ ήταν ένας από τους εφτά έγκλειστους που απελευθερώθηκαν όταν, στις 14 Ιουλίου του 1789, πλήθος εξεγερμένων επιτέθηκε στη Βαστίλη, τη διαβόητη φυλακή. Θα έπρεπε να είναι χαρούμενος, αλλά όχι. Τον τράβηξαν απ' το κελί πριν του δώσουν χρόνο να πάρει μαζί του το χειρόγραφο του μυθιστορήματος που έγραφε, όντας φυλακισμένος: τις «120 μέρες στα Σόδομα».

Αν και το χειρόγραφο (σε κομμάτια χαρτί που ο Μαρκήσιος κολλούσε το ένα με το άλλο, για να αποφύγει τη λογοκρισία στη φυλακή) εντοπίστηκε αργότερα στους τοίχους του κελιού, χρειάστηκε να φτάσουμε στον 20ο αιώνα για να εκδοθεί το μυθιστόρημα . . .



http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=926978


France pulls Marquis de Sade erotic novel from auction

 



spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.559
Reaction score
30.947
Δεν εχω διαβασει κανενα βιβλιο της LeGuin ! Αν επρεπε να διαβασω ενα ποιο να ειναι αυτο?
 


Μηνύματα
705
Reaction score
995
Δεν εχω διαβασει κανενα βιβλιο της LeGuin ! Αν επρεπε να διαβασω ενα ποιο να ειναι αυτο?
Αν είσαι fantasy fan, οπωσδήποτε το Έπος της Γαιοθάλασσας αλλά είναι πέντε βιβλία (ξεκινάς από εδώ) και αρκετά διηγήματα. Μια από τις 10 κορυφαίες σειρές fantasy in my books.

Αν είσαι science fiction fan (που δεν είναι το forte μου), πολλοί λένε για το "The Left Hand of Darkness" (έχω διαβάσει μόνο το "The Dispossessed" το οποίο κινείται στο ίδιο σύμπαν και το προτείνει κι ο wizzy από πάνω).
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.963
Reaction score
20.483
The Left Hand of Darkness already in the tablet ;)
Ωραία! Καλή ανάγνωση!

Ξέρεις κάποιος εάν το "The Left Hand of Darkness" έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά και υπό ποιον τίτλο;
 



Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.562
Reaction score
37.849
Dispossessed και το (ολο το) Επος της Γεωθαλασσας. Η πιο αγαπημενη συγγραφεας.Ασυγκριτη. Απεθαντη! <3
Ειμαι πολυ πολυ στεναχωρημενος απο χτες, σαν να εχασα δικο μου ανθρωπο.

Ο τρόπος γραφής της είναι απλός στρωτος και πανέμορφος σε εικονες και περιεχoμενο, αναπτύσσει τα θέματα σε πολλά επίπεδα. Πολιτικά σωστη, αριστη. Μια πολύ μεγαλη επιρροη. Σπάνια ευαισθησία. Πανέξυπνη, εύστοχη, εύστροφη. Δεν εχω λογια.
Με συντρόφευσε και με συνοδεύει ακόμα αυτους τους ερεβικους καιρους. Το εργο της ανεκτιμητο.
so long.. U.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.963
Reaction score
20.483
Διαβάζω αρκετά βιβλία στον ελεύθερο μου χρόνο, δεν γράφω για όλα εδώ (αν και θα έπρεπε...), αλλά σίγουρα θα γράψω για το πιο πρόσφατο του οποίου την ανάγνωση τελείωσα μόλις χτες.

Νίκος Ιωαννίδης - Μια εποχή στο τσιμέντο, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ (Νοέμβριος 2017)

Το βιβλίο ουσιαστικά είναι μια συρραφή κάποιων από τις αναρτήσεις που έκανε ο συγγραφέας στο blog του μέχρι τη στιγμή έκδοσης του βιβλίου. Ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή και την αφοσίωση του συγγραφέα στον ΠΑΟΚ, τα όμορφα, τα άσχημα, τα καλά, τα κακά, τα πάντα. Εξαιρετική ροή στη γραφή, εξαιρετική σύνδεση μεταξύ των ιστοριών που περιλαμβάνει στο βιβλίο, από τα λίγα βιβλία που θα μπορούσα - σε περιόδους άπλετου ελεύθερου χρόνου (πού τέτοιες...) - να το διαβάσω "μονορούφι". Το τελείωσα χτες και πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει. Παρόλο που δεν έχω καμία σύνδεση με οποιοδήποτε φίλαθλο/οπαδικό κίνημα, ο συγγραφέας, με τον τρόπο του, μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω αυτές τις ιστορίες "δικές μου", να τις απολαύσω με πλήρη γκάμα συναισθημάτων (χαρά, λύπη, συγκίνηση) - υπήρξαν στιγμές που γέλαγα ανεξέλεγκτα με τα όσα διάβαζα!

Συστήνεται ανεπιφύλακτα ως χαλαρό ανάγνωσμα, σε όλους είτε ασχολούνται με ποδόσφαιρο είτε όχι, είτε υποστηρίζουν τον ΠΑΟΚ είτε όχι.
 

Μηνύματα
705
Reaction score
995
Ενδιαφέρον ακούγεται. Μου φέρνει στο μυαλό το "Fever Pitch" του Hornby το οποίο ήταν επίσης αυτοβιογραφικό (περιγράφει τη ζωή του σε σύνδεση με την Άρσεναλ της οποίας είναι οπαδός από πιτσιρίκος). Εξαιρετικό.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.455
Reaction score
50.601




Ο «αιρετικός» συγγραφέας, Ηλίας Πετρόπουλος, οδηγήθηκε για 4η φορά στο εδώλιο με αφορμή το «Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη». Είχε κατηγορηθεί για χλευασμό των οργάνων του κράτους ...



Έπειτα από την κατάσχεση του βιβλίου τον Νοέμβριο του 1979, για την οποία είχε διαμαρτυρηθεί και η Ένωση Σουηδών Συγγραφέων, η Έδρα του Α’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών αποφάσισε να διεξαγάγει τη δίκη του στις 20 Μαΐου. Οι δικαστηριακές αίθουσες αποτελούσαν γνώριμο μέρος για τον «αιρετικό» συγγραφέα που λογοκρινόταν για τέταρτη χρονιά με αφορμή το συγγραφικό του έργο. Οι προηγούμενες τρεις καταδίκες αφορούσαν τα βιβλία του, «Ρεμπέτικα Τραγούδια», «Καλιαρντά» και «Σώμα», για τα οποία καταδικάστηκε ερήμην. Οι κατηγορίες οι οποίες του αποδόθηκαν ήταν «καθύβριση θρησκεύματος», «άσεμνο δημοσίευμα» και «περιύβριση εκκλησιαστικής, δικαστικής αρχής, Αστυνομίας και υπουργείου Δικαιοσύνης». Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο Πετρόπουλος δεν θα παρευρισκόταν στη δίκη το Μάιο, αφού απαιτούσε να περιληφθεί στον ψηφισθέντα από την ελληνική Δημοκρατία, νόμο περί αμνηστίας, δικαίωμα που δεν απολάμβανε....







Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-air...orithei-gia-chleyasmo-ton-organon-toy-kratoy/



. . . ανάρπαστο είχε γίνει στα τότε σχολικά χρόνια
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.338
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top