Βοήθεια για προενισχυτή

Juf

Reaction score
0
Λοιπόν, ευχαριστώ με τις απαντήσεις.

Η τοποθέτηση των ηχείων είναι ως εξής:
Περίπου 60 cm από τον πίσω τοίχο.
2,5 m μεταξύ τους.
To δεξί κανάλι έχει τοίχο στο πλάι στους 80 cm περίπου.
To αριστερό δεν έχει τοίχο δυστυχώς. Εντάξει αυτό το θέμα είναι γνωστό και όντως "χάνεται" λίγο ο ήχος προς τα εκεί. Δεν είναι τόσο εστιασμένος θα μπορούσα να πω αλλά δεν γίνεται να σηκώσω τοίχο εκεί.
Η θέση ακρόασης είναι σε ισόπλευρο τρίγωνο και πίσω έχω ένα κενό 1,5-2 μέτρα.
Τα ηχεία είναι τοποθετημένα με μια ελάχιστη κλίση προς τα μέσα (ίσως 1-2 μοίρες αν το μετρούσα).

Αυτό που εννοούσα για τις λάμπες είναι κυρίως σε επίπεδο χροιών. Ο ήχος (και κυρίως στις μεσαίες συχνότητες) ήταν πιο παχύς, ίσως με περισσότερες αρμονικές σε σχέση με τον Classe. Ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι known issue εφόσον το γνώριζα εξ' αρχής. Διάλεξα τον Classe γιατί τα υπέρ που ανέφερα παρακάτω ήταν σαφώς σημαντικότερα από πλευράς βαρύτητας σε σχέση με τις χροιές στα μεσαία, οι οποίες δεν είναι άσχημες αλλά απλά δεν είναι οι καλύτερες που άκουσα στο σπίτι μου.

Το πείραμα που αναφέρεις g.kar είναι ενδιαφέρον. Αν βρω χρόνο και στρωθώ μπορεί να το δοκιμάσω. Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις δεν νομίζω ότι πάσχω από "γιγαντισμό" όσο από "προσαρμοστικότητα". Έχω ακούσει συστήματα με πολύ μεγαλύτερο όγκο και εικόνα κάτι το οποίο δικαιολογείται από τα κατά πολύ ακριβότερα ενισχυτικά και πηγές + ηχεία δαπέδου. Δεν ξέρω πως αυτά τα "τέρατα" προσαρμόζονται σε μικρά σχήματα. Το δικό μου πάντως αν η ηχογράφηση δεν βοηθά, δεν μπορεί να "μικρύνει" τον χώρο αρκετά. Το κάνει αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

Γιατί να μην κάνω αλλαγές πηγής κύριε Νίκο;

Reaction score
3.576
Το πείραμα που αναφέρεις g.kar είναι ενδιαφέρον. Αν βρω χρόνο και στρωθώ μπορεί να το δοκιμάσω. Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις δεν νομίζω ότι πάσχω από "γιγαντισμό" όσο από "προσαρμοστικότητα". Έχω ακούσει συστήματα με πολύ μεγαλύτερο όγκο και εικόνα κάτι το οποίο δικαιολογείται από τα κατά πολύ ακριβότερα ενισχυτικά και πηγές + ηχεία δαπέδου. Δεν ξέρω πως αυτά τα "τέρατα" προσαρμόζονται σε μικρά σχήματα. Το δικό μου πάντως αν η ηχογράφηση δεν βοηθά, δεν μπορεί να "μικρύνει" τον χώρο αρκετά. Το κάνει αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

Δεν θα σου κοστίσει τίποτα και θα σε βοηθήσει να εστιάσεις τα πάντα με ακρίβεια +/- το μέγεθος ενός κόκου φακής.

Αν δεν είναι σαν φακή και είναι σαν καρπούζι ή σαν ντουλάπα τρίφυλλη τότε θα έχουμε θέμα.

Πηγη μην αλλαξεις αν δεν φροντίσουμε πρώτα για κάποια άλλα πράγματα ποιο βασικά .

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τα ηχεία είναι τοποθετημένα με μια ελάχιστη κλίση προς τα μέσα (ίσως 1-2 μοίρες αν το μετρούσα).
Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις μεγαλύτερη κλίση. Για να είμαι ακριβής, ΠΟΛΥ μεγαλύτερη κλίση. Τα ηχεία απέχουν αρκετά μεταξύ τους αλλά αυτό σε πρώτη φάση δεν νομίζω να χρειάζεται διόρθωση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να δοκιμάσεις ένα στήσιμο, τέτοιο ώστε από την θέση ακρόασης να μπορείς να "δεις" τις εξωτερικές πλευρές των ηχείων. Δηλαδή τα μεγάφωνα να μην σε κοιτούν εντελώς κατάμουτρα, αλλά να εστιάζουν περίπου είκοσι με τριάντα πόντους μπροστά σου. Αυτό θα ελαττώσει την εικόνα που έχεις τώρα, αλλά θα την κάνει πιο συγκεκριμένη, πιο γήινη (πιο σωστή) και θα δώσει και καλύτερο εστιασμό. Μην φοβάσαι η στερεοφωνική εικόνα δεν χάνεται. Επίσης θα ξεπεραστεί και μέρος του προβλήματος της ασυμμετρίας του χώρου, αφού η εντονότερη κλίση θα ελαττώσει τις αντανακλάσεις του (ενός) τοίχου.

Οι αλλαγές που κάνουμε σε ένα σύστημα, πρέπει να γίνονται με αργά και σταθερά βήματα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι γι αυτό που αναζητούμε. Κάθε αλλαγή που κάνουμε στο σύστημά μας, χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρόνο για να αφομοιωθεί και να αποφασίσουμε έτσι αν κάναμε βήμα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω (διόλου παράξενο). Αλλάζοντας πολλά πράγματα μαζί, πρώτον δεν διαπιστώνουμε τι είναι αυτό που μας ωφέλησε περισσότερο και δεύτερον δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε το 100% των δυνατοτήτων του κάθε set up. Όταν, ύστερα από αρκετό παίδεμα, εξαντλήσουμε τα όρια μιας συσκευής, τότε μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε από την επόμενη και να κινηθούμε έτσι προς αυτήν την κατεύθυνση. :cool_4:

Reaction score
3.576
Αγαπητέ Juf,

Επειδή τα ηχεία μας, μαζί με την συμβολή του χώρου στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, απέχει πολύ από το ιδανικό μοντέλο ηχείου που συμπεριφέρεται ως μια σειμιακή πηγή, προσπάθησε τουλάχιστον να φέρεις την μουσική σκηνή, ή την εικόνα αν προτιμάς, όσο γίνεται ποιο κοντά στο κέντρο ανάμεσα στα δύο ηχεία. Οσο ποιο στενή ακούγεται η σκηνή σε μονοφωνικό πρόγραμμα τόσο ποιο κοντά βρίσκεσαι στο ιδανικό μοντέλο. Κέντραρε την εικόνα όσο γίνεται καλύτερα με μικρές κάθε φορά μετακινήσεις των ηχείων. Κράτα σημειώσεις με κάθε αλλαγή. Μπορεί να χρειαστείς και ένα αλφάδι για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Σημείωση: Μην απαγοητευτείς στην αρχή εάν το μονοφωνικό πρόγραμμα σου ακουγεται σαν να είναι στερεοφωνικό. Kάποια στιγμή θα έρθουν όλα στο κεντρο της εικόνας όπως πρέπει.
Θέλει αρκετή δουλειά και κυρίως υπομονή.
Θα εκπλαγείς στο τέλος από τα αποτελέσματα με στερεοφωνικό πρόγραμμα.

Αν δεν διορθώσεις πρώτα τον εστιασμό των ηχείων σου, μην προβείς σε νεα αγορά γιατί απλώς θα πετάξεις τα λεφτά σου. Αργότερα κάνε ότι θέλεις.

Juf

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλους.

Το τριήμερο μου έδωσε χρόνο για τεστ και ασχολήθηκα λίγο με τις συμβουλές του Νίκου Τσαρούχα (με του g.kar δεν μπορούσα λόγω μιας τεχνικής δυσκολίας με το PC μου).

Είναι απίστευτο το πόσα πήρα με την σωστή τοποθέτηση των ηχείων. Δοκίμασα διάφορα σενάρια με 2 tracks. Ένα jazz trio (piano, κοντραμπάσο και κρουστά) και ένα συμφωνικό έργο με "γεμάτη" ενορχήστρωση. Αρχικά πειραματίστηκα ως προς την γωνία κλίσης των ηχείων και κατέληξα σε αυτό που είπε ο Νίκος, δηλαδή κλίση προς τα μέσα. Έπειτα άρχισα να βλέπω τις αποστάσεις μεταξύ τους. Στον δωμάτιο μου μπορώ να τα στήσω σε αποστάσεις από 2,2m μέχρι 3m περίπου. Ουσιαστικά κατέληξα πάλι σε αυτό που είχα πριν. Τα 2,5 μέτρα είναι είναι το "μέγιστο" των ηχείων. Από εκεί και πάνω αρχίζει να σπάει η στερεωφωνική εικόνα, τα όργανα ακούγονται από παντού και τα ντράμς φαίνονται σαν να έχουν 3-4 μέτρα πλάτος στο κέντρο της σκήνης. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο ορχηστρικό με την αραιή διάταξη είναι ότι δεν είχε σταθερότητα στην τοποθέτηση των οργάνων. Τα φλάουτα πχ. μετακινούντουσαν συνεχώς από το σωστό σους σημείο στην ηχογράφηση (κέντρο/αρίστερα και πίσω από τα έγχορδα) μια στα δεξιά, μια στα αριστερά και ξανά μετά στη θέση τους. Στα 2,5m η εικόνα ήταν πάλι μεγάλη αλλά όλοι βρίσκονταν σταθερά στη θέση τους. Ιδιαίτερα περάσματα μελωδιών από τα πρώτα βιολιά μέχρι τα τσέλα ήταν άριστα. Διακριτά τοποθετημένα μπροστά μου, αναλάμβαναν τις μελωδίες. Έκανα και ένα τεστ με ηχογράφηση όπου η ορχήστρα δεν είναι "παραδοσιακά" τοποθετημένη (1α και 2α βιολιά στα δύο άκρα με τις βιόλες και τα τσέλα στο κέντρο). Και εκεί τα έγχορδα ήταν άψογα από πλευράς παρουσίας στην σκηνή. Με την κλίση προς τα μέσα πήρα και λίγο περισσότερο "βάθος" στη σκηνή και τέλος όπως προέβλεψε ο Νίκος "έχω" πλέον όλο το αρίστερο κανάλι δικό μου μαζί με το χαμηλό του το οποίο μέχρι πρότινως έφευγε για το δίπλα δωμάτιο.

Τοποθετώντας τα πιο κοντά ο ήχος γίνονταν σημαντικά μικρότερος αλλά σαν καλό αφεντικό δεν βρίσκω το λόγο να βάλω τις ορχήστρες μου σε στριμώχνονται.:happy_5: Για επικύρωση των παραπάνω δοκίμασα έπειτα κάποια κονσέρτα και κάποια jazz σχήματα με φωνή ώστε να βεβαιωθώ ότι η εστίαση του κέντρου δεν είχε χαθεί. Όλα καλά και με αυτό.

Συμπέρασμα: ευχαριστώ για τις συμβουλές και προτείνω αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει πειραματιστεί αρκετά με την τοποθέτηση (λίγο δύσκολο αυτό σε hi-end forum φαντάζομαι) να το κάνει.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Μου φαίνεται, βελτιώνομαι...

... και τέλος όπως προέβλεψε ο Νίκος "έχω" πλέον όλο το αρίστερο κανάλι δικό μου μαζί με το χαμηλό του το οποίο μέχρι πρότινως έφευγε για το δίπλα δωμάτιο...
Μία περαιτέρω επεξήγησιν επ' αυτού θα ήμουν υπόχρεος... :crazy_1:

Πάντως κάνατε πολύ σωστά που απεθυνθήκατε στον Νίκο :happy_4:

Reaction score
298
πειραματίστηκα ως προς την γωνία κλίσης των ηχείων και κατέληξα σε αυτό που είπε ο Νίκος, δηλαδή κλίση προς τα μέσα
Φαινόμενο που είχε περιγράψει ο Helmut Haas εδώ και 60 χρόνια :happy_6:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.414
Πάλι καλά που το "πίτσκο" κάτι θυμάται από όσα του έχωσα με το ζόρι στον εγκέφαλο....:prof: :crazy_1:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ιδιαιτέρως χρήσιμο μάι μπρο, ειδικά τώρα που λόγω ηλικίας αρχίζεις να ξεχνάς εσύ... :respect:

Juf

Reaction score
0
Re: Μου φαίνεται, βελτιώνομαι...

Μία περαιτέρω επεξήγησιν επ' αυτού θα ήμουν υπόχρεος... :crazy_1:

Πάντως κάνατε πολύ σωστά που απεθυνθήκατε στον Νίκο :happy_4:
Νομίζω ότι αναφέρεται σε προηγούμενο post. Από την μια πλευρά δεν έχω τοίχο και μου έδινε την αίσθηση ότι ο ήχος ήταν πιο άδειος από εκείνο το κανάλι. Όταν γύρισα το ηχείο αρκετά προς τα μέσα, παίζει περισσότερο μέσα στο νοητό μου χώρο και για αυτό λέω ότι "έχω" όλο το κανάλι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα, εκτός και αν ανεβάσω κάτοψη του δωματίου.

Βασικά δεν απευθύνθηκα στον Νίκο, απλά ακολούθησα την συμβουλή του και είδα ότι δούλεψε για το αυτί μου καλά.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas