Βοήθεια σε προεγκατάσταση καλωδίωσης ήχου και εικονας

Reaction score
0
Φίλοι μου γεια σας, ανακαινίζω έναν χώρο στο σπίτι μου και θέλω να κάνω προεγκατάσταση όλα τα καλώδια ήχου και εικόνας και θα ήθελα τα φώτα σας και την έμπυρη γνώμη σας πάνω σε κάποια θέματα περί προβολέα και πανί-οθόνης μιας και δεν έχω πάρει ακόμη αλλά δεν έχω και ιδέα.

Για ταινίες, μέχρι και τώρα που μιλάμε, χρησιμοποιώ μια 42άρα LCD αλλά στην προεγκατάσταση της καλωδίωσης θα ήθελα να περάσω και καλώδια για προβολέα και οθόνη, για μελλοντική χρήση βέβαια.

Οπότε τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

1. Ο χώρος είναι στενόμακρος 6.00 x 3.00 μέτρα και υπολογίζω πως εγώ θα κάθομαι περίπου στα 3 με 4 μέτρα, τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο μελλοντικός προβολέας και η οθόνη;

2. Ποια θα πρέπει να είναι η απόσταση του αντίστοιχου προβολέα από την οθόνη με βάση το παραπάνω ερώτημα;

3. Σκέφτομαι να περάσω τα καλώδια για τον προβολέα και εκτός του ρεύματος φυσικά έχω στο μυαλό μου και τα παρακάτω:

- Δυο HDMI
- Ένα VGA
- Δυο RCA Video
- Δυο ζευγάρια RCA Audio
- Ένα USB
- Δυο Ethernet

Από αυτά... έχω ξεχάσει κάποιο άλλο καλώδιο;

Αυτές είναι προς το παρόν οι πρώτες ερωτήσεις μου και είναι πολύ γενικές, αναλόγως όμως και πως θα εξελιχθεί το θέμα θα έχω σίγουρα κι άλλες.

Σας ευχαριστώ πολύ και περιμένω..

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.558
1 HDMI και 2 Ethernet αρκούν. Όλα τα υπόλοιπα τι τα θέλετε;

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
201
Απάντηση: Βοήθεια σε προεγκατάσταση καλωδίωσης ήχου και εικονας

να ρωτησω κατι,γιατι δυο ethernet?

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.560

2. Ποια θα πρέπει να είναι η απόσταση του αντίστοιχου προβολέα από την οθόνη με βάση το παραπάνω ερώτημα;
Εξαρτάται τόσο από το μέγεθος της οθόνης που σκέφτεστε να βάλετε, όσο κι από τον προβολέα. Κατ' αρχάς τι μέγεθος οθόνης σκέφτεστε?

Reaction score
15.548

απο οθονη δεν πρεπει να πας πανω απο 2.5μ πλατος ...δλδ μια οθονη 110" διαγωνιο ειναι καλα.
...θα μπορεις να βαλεις δεξια-αριστερα καποια ηχεια κολωνες και θα γλυτωσεις καποιες ανακλασεις....
οπως επισης μπορεις στον χωρο της οθονης και τους πλαινους τοιχους για 1.2μ να τους κανεις ενα σκουρο χρωματακι...

ΕΔΩ μπορεις να ψαξεις την αποσταση που χρειαζεται ο προβολεας που σε ενδιαφερει.
.....γενικα ενας προβολεας με μεγαλο ζουμ π.χ. 2:1 μπορει να τοποθετηθει ευκολοτερα σε οποιο σημειο θες απο εναν με λιγοτερο ζουμ.

απο καλωδια εικονας hdmi και Ethernet αρκουν.....εαν ειναι να βαλεις και μπακ ηχεια στο ταβανι περνα και καλωδια ηχου γι αυτα...

Reaction score
0

Παιδιά σας ευχαριστώ καταρχάς για το ενδιαφέρον σας και τις άμεσες απαντήσεις.

Όπως είπα δεν είχα ποτέ προβολέα και την καλωδίωση την περνάω για μελλοντική χρήση και το ξαναλέω πως δεν έχω ιδέα το τι παίζει με διαστάσεις οθόνης, αποστάσεις κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τον χώρο λοιπόν και τις διαστάσεις του (6.00x3.00 μέτρα), υπάρχουν κάποια στάνταρτ όσο αφορά την διαγώνιο της οθόνης; Να πούμε βέβαια πως τα μηχανήματα θα στηθούν στην μικρή πλευρά και η απόσταση από τον καναπέ θα είναι 3 με 4 μέτρα.

Και όπως αναφέρει και ο φίλος Κώστας για τα ηχεία-κολώνες, αυτό θέλω να κάνω... να μπουν αριστερά δεξιά της οθόνης αλλά θέλω να περιορίσω και το πλάτος του πανιού στα 2 μέτρα περίπου αν γίνεται, πόσες ίντσες οθόνη να υπολογίζω;

Τώρα για τις αντανακλάσεις που αναφέρετε δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Ίσως αν τοποθετούσα την οθόνη μέσα σε μια κατασκευή τελάρου με απορροφητικό υλικό να είναι μια λύση αλλά κι αυτό δεν ξέρω αν μπορεί να καλυτερέψει ή να χειροτερέψει τα πράγματα.

Τα καλώδια θα μπουν κάπου στο ταβάνι και μέσα στο τσιμέντο και λέω να βάλω αυτά που αναφέρω πιο πάνω επειδή λίγο που έψαξα κάποιους προβολείς έχουν αντίστοιχες θήρες προσθέτοντας και μια σειριακή RS-232 που είδα χθες. Με το κόστος των ηλεκτρολογικών και των αριθμό καλωδίων δεν έχω θέμα, είναι το επάγγελμά μου.

Reaction score
384

Την RS232 την περνας με τα δικτυακα καλωδια αρα μην σε αγχωνει. Τη θυρα αυτη θα τη χρειαστεις μονο αν εχεις συστημα αυτοματισμου και χειριζεσαι τον προβολεα μεσω controller. Tα μονα καλωδια που θα χρειαστεις ειναι HDMI και θα ελεγα να περασεις 4χ cat6. Ολα τα αλλα ειναι αχρηστα.

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
201

Γιατι τοσα πολλα δικτυου στον προβολεα παιδια;

Reaction score
0

Με τα παραπανίσια καλώδια δεν έχω πρόβλημα, στην ουσία μόνο τα καλώδια θα μου κοστίσουν και αυτά θα τα πάρω σε πολύ καλές τιμές μιας και συνεργάζομαι με καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού. Θέλω να εκμεταλλευτώ όλες μου τις πηγές με τον προβολέα γι'αυτό και το VGA, HDMI και οι είσοδοι βίντεο θα μπουν όλες.

Τώρα όσο αφορά τις αποστάσεις από μια μικρή έρευνα που έκανα βρήκα τα εξής και θέλω να με διορθώσετε αν έχω κάνει λάθος.

Αν βάλω ένα πανί με πλάτος περίπου 2 μέτρα, οι ίντσες θα βγουν γύρω στις 80-90 με βάση την διαγώνιο και το πόσο θα είναι ανοιχτό. Αν λοιπόν τοποθετήσω και τον προβολέα στα 3-3.5 μέτρα από το πανί, θα έχω την δυνατότητα αργότερα να ρυθμίσω οποιονδήποτε προβολέα κι αν αγοράσω;

Και ένα τελευταίο, αν είναι να περάσω και καλώδια στο πανί, αυτό τι καλώδια θέλει; Μόνο τροφοδοσίας ή και τίποτα άλλο;

Ευχαριστώ και πάλι...

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.560

Αν βάλω ένα πανί με πλάτος περίπου 2 μέτρα, οι ίντσες θα βγουν γύρω στις 80-90 με βάση την διαγώνιο και το πόσο θα είναι ανοιχτό. Αν λοιπόν τοποθετήσω και τον προβολέα στα 3-3.5 μέτρα από το πανί, θα έχω την δυνατότητα αργότερα να ρυθμίσω οποιονδήποτε προβολέα κι αν αγοράσω;
Όχι. 2 τυχαία παραδείγματα: Ο BenQ W1070 ανοίγει 90" από 2,3-3 μέτρα. Ο Runco LS-5 από 3,7-4,8 μέτρα. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι προβολείς με μεγαλύτερο zoom, όπως ο Epson EH-TW9100 που ανοίγει τις ίδιες ίντσες από τα 2,7-5,7 μέτρα.

Reaction score
384

Οι πηγες θα συνδεθουν επανω στον ενισχυτη, κι απο εκει με HDMI στον προβολεα. Ολα τα λαπτοπ επισης τωρα εχουν κι αυτα HDMI. Σε ποια περιπτωση θα προτιμησεις να βαλεις την πηγη με 10-15 μετρα αναλογικης συνδεσης στον προβολεα, οταν μπορεις να τη συνδεσεις με μισο μετρο στον ενισχυτη και να χρησιμοποιησεις το ψηφιακο HDMI για τα πολλα μετρα στη μεταφορα?

Reaction score
384

hamurabi,
2 θα χρειαστεις σιγουρα για να στειλεις HDMI σε περιπτωση που το καλωδιο HDMI δε δουλευει/κλειδωνει (η βγει κατι αλλο στο μελλον). Υπαρχει η συνδεση σε δικτυο, RS232, trigger για lift, αναμορφικο, εξτρα σε περιπτωση που το ενα δε δουλευει, κλπ. Τα 4 μαλιστα και λιγα ειναι.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef