Βοηθεια για παθητικο crossover

Reaction score
6.235
Το target curve είναι+4 στα 20. Προφανώς τα pa εκεί δεν κάνουν τίποτα και στηρίζομαι στα 2 Dayton um 18-22. Πραγματικό +4db (σύμφωνα με την μέτρηση) έχω στα 30 και από εκει και πέρα σταθερή πτώση μέχρι τα 200 περίπου. Τα Dayton είναι αυτά που τερματίζουν πρώτα στο σύστημα μου και αυτό συμβαίνει κάπου κοντά στα 110 db, ίσως λίγο παραπάνω αλλά εκεί κοντά. Δεν έχω καταλάβει ακόμα πως γίνεται να δηλώνουν τέτοια νούμερα max spl πραγματικά.
Πάντως οι μονάδες που σκέφτεται ο νηματοθετης είναι πολύ ωραίες αλλά μαζί με κρος νομίζω θα ξεφύγει το κόστος.

Reaction score
1.275
Κατ αρχην, στον καδο του τουιτερ ενω φαινεται να προκειται για κυκλωμα τριτης ταξης, μαλλον δεν ειναι.
Σωστά. Είναι 4ης τάξης Gaussian, καθώς συνυπολογίζει την αυτεπαγωγή (Lv) του πηνίου φωνής του tweeter στη συχνότητα διασταύρωσης. Στον "ορισμό" της τιμής της σύνθετης αντίστασης περιλαμβάνει και την αντίσταση πτώσης της ευαισθησίας (2Ω) που χρησιμοποιεί η SICA, οπότε συνολικά την "τοποθετεί' στα 10Ω περίπου.

Reaction score
1.275
η αποκριση που δειχνει η εταιρια με αυτο το κροσοβερ δειχνει μια μικρη τρυπα μεταξυ 2000-3000Hz και νομιζω οτι η το τουιτερ θα πρεπει να κροσαριστει ελαφρα χαμηλοτερα η το γουφερ ελαφρα ψηλοτερα.
Η επιλογή της ελαφράς "βύθισης" στην περιοχή συχνοτήτων που αναφέρεις, είναι συνειδητή επιλογή της SICA. Στόχοι της, η μείωση της αίσθησης "σκληρόρητας" (γρέζι) στις "προβολικές" ηχογραφήσεις και η απόδοση μιας αίσθησης πως η ορχήστρα είναι "πίσω" από τα ηχεία (laid-back speakers sense) στις "καλές" ηχογραφήσεις.
Συνιστώ να χρησιμοποιηθεί το crossover που προτείνει η SICA, δίχως ατέρμονες προσπάθειες "επανεφεύρεσης του τροχού".

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
. . . στο τμήμα ενίσχυσης το ηχείο αυτό έχει ένα LM3886. Αυτό μπορεί να δώσει 40 watts στα 8 Ωμ και 68 στα 4. Με μεγαλύτερη παραμόρφωση ανακοινώνουν μερικές δεκάδες watts παραπάνω.
Αν "το σπρώξεις" το πράμα με rails στά ±34~35V, αλλά με ικανή ψύξη, και ηχείο που δεν πέφτει κάτω από τα 6Ω, μπορείς να πάρεις ~~55~60W στα 8Ω με πολύ μικρή παραμόρφωση.

Ένα άλλο άχρηστο χαρακτηριστικό <<πονοκέφαλος>>, είναι η <<Μέγιστη Ακουστική Στάθμη>> που ανακοινώνουν οι εταιρίες.
Μια αυθαίρετη μέτρηση, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες και όροι.
Τοποθετούν σε συγκεκριμένη θέση την κατασκευή, (γωνία), σε ορισμένη συχνότητα(?) και πολύ υψηλή παραμόρφωση(?), για ελάχιστο χρόνο(?) και ανακοινώνουν μια τιμή.
Αυτή την τιμή στην πραγματική ζωή δεν θα την προσεγγίσουμε ποτέ!
ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ! Θίγεται αυτό το σημείο!
Κοιτάτε τι δίνει εδώ, και με ποιό τρόπο, ο υπερ-τίμιος (D&D 8C) :

1701628405773.png

Tον έχετε δει πολλές φορές αυτόν τον τρόπο ; !!
"Μόνο" 106 dB στο ένα μόλις μέτρο, με επιπλέον διπλά 8ιντσα μεγάλης διαδρομής νοοτροπίας σαμπ, που τα ταϊζουν 500W, από ηχείο πανάκριβο.
'Ομως... "συνεχής linear SPL σε όλο το μουσικό φάσμα", άρα με μη ακουστή παραμόρφωση.

Αναρωτιέμαι αν θα του βγει σε εμπορικό καλό αυτή η τιμιότητα.
Βέβαια, θα μπορούσε να δώσει και max SPL για λίγο χρόνο και λίγο πριν την x-damage όποιου μεγαφώνου την πλησιάζει πρώτο, και δεν το κάνει.
Ισως επειδή εκεί ο ίδιας τιμής ανταγωνισμός να του ρίχνει στα αυτιά, ίσως και όχι

Reaction score
1.275
Οτι θα παιζει πολυ καλυτερα με το ενεργο το ξερω ηδη.
Η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Ένα "καλοκουρδισμένο" ηχείο, αν μετατραπεί σ' ενεργό με απλά ηλεκτρονικά φίλτρα, δίχως "παραμετροποίηση" της απόκρισης των επιμέρους μονάδων του, θα ακούγεται βέβαια διαφορετικά, αλλά όχι σίγουρα και καλύτερα.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.482
Tον έχετε δει πολλές φορές αυτόν τον τρόπο ; !!
"Μόνο" 106 dB στο ένα μόλις μέτρο, με επιπλέον διπλά 8ιντσα μεγάλης διαδρομής νοοτροπίας σαμπ, που τα ταϊζουν 500W, από ηχείο πανάκριβο.
'Ομως... "συνεχής linear SPL σε όλο το μουσικό φάσμα", άρα με μη ακουστή παραμόρφωση.
Πόσο δίκιο έχεις.
Και πόσα καραγκιοζιλίκια έχουμε δει στα specs τα τελευταία χρόνια.
Με κάτι νούμερα αλλού γι αλλού. Ιδίως σε κάτι ενεργά χαμηλής κατηγορίας τιμής.
Η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Ένα "καλοκουρδισμένο" ηχείο, αν μετατραπεί σ' ενεργό με απλά ηλεκτρονικά φίλτρα, δίχως "παραμετροποίηση" της απόκρισης των επιμέρους μονάδων του, θα ακούγεται βέβαια διαφορετικά, αλλά όχι σίγουρα και καλύτερα.
Οπως ακριβώς τα λες αγαπητέ. Χωρίς παραμετροποίηση θα παίζει αλλού γι αλλού. Είτε ενεργό είτε όχι.
Και δεν είναι πάντα εύκολη η ρημάδα.

Reaction score
2.288
Η επιλογή της ελαφράς "βύθισης" στην περιοχή συχνοτήτων που αναφέρεις, είναι συνειδητή επιλογή της SICA. Στόχοι της, η μείωση της αίσθησης "σκληρόρητας" (γρέζι) στις "προβολικές" ηχογραφήσεις και η απόδοση μιας αίσθησης πως η ορχήστρα είναι "πίσω" από τα ηχεία (laid-back speakers sense) στις "καλές" ηχογραφήσεις.
Συνιστώ να χρησιμοποιηθεί το crossover που προτείνει η SICA, δίχως ατέρμονες προσπάθειες "επανεφεύρεσης του τροχού".
Κατ αρχην να σε ευχαριστησω για τις απαντησεις και τη συμμετοχη στο νημα.
Το κροσοβερ που ειχα ποσταρει εγω ηταν recommended απο την Sica αλλα η ιδια η εταιρια οταν εφτιαξε στην πραξη ενα ετοιμο κροσοβερ για το μεγαφωνο εκανε μερικες τροποποιησεις και κατεληξε σε συχνοτητα διαχωρισμου 2.5Κ.
Το συγκεκριμενο ετοιμο κροσοβερ "ανακαλυψε" ο Peter Meni και το ανεβασε στο ποστ #15
και εχω καταληξει οτι μαλλον θα το χρησημοποιησω και θα προχωρησω σε υβριδικο συστημα με ενεργο κρος στο woofer-midrange και παθητικο στο midrange-tweeter με το ετοιμο κροσοβερ της εταιριας.
Αυτη τη στιγμη ειμαι ακομα στο σταδιο της ερευνας για τα woofer γιατι το project ειναι πολυπλευρο (με βαση αυτο το ομοαξονικο θα γινει 7αδα ηχειων L/C/R, SR και Atmos με 12" στα L/R, διπλά 8" στο κεντρικο, μονο 8¨ στα SR και τα Atmos μαλλον μονα τους 2δρομων μια που τα ομοαξονικα εχουν -3db στα 90Hz σε κλειστη καμπινα και αν δεν κανω λαθος τα Atmos κοβονται ψηλοτερα απο τα υπολοιπα) και για την ωρα σκονταφτει σε μικρολεπτομερειες που αφορουν κυριως τον χωρο μου.
Τα ομοαξονικα παντως εφτασαν στα χερια μου πριν λιγες μερες και ειναι πραγματικα παρα πολυ ποιοτικη κατασκευη. Επισης αρκετα ενθαρυντικο ειναι το γεγονος οτι το 5.5" ομοαξονικο της ιδιας σειρας χρησημοποιειται απο την Sigberd Audio στα δυο μονιτορ που εχει η μικρη αυτη Νορβηγικη εταιρια και απο οσα εχω διαβασει σχετικα φαινεται πως θα με καλυψουν απολυτα σε αυτο που ζητω.

Reaction score
2.288
Θα πρεπει παντως να ομολογησω πως περιμενα καποιος να κανει εστω μια αναφορα στο Xsim και το VituixCAD.

Reaction score
11.740
12" στα L/R, διπλά 8" στο κεντρικο, μονο 8¨ στα SR και τα Atmos μαλλον μονα τους 2δρομων
12 ίντσες στα L-R; Νόμιζα θα τα κάνεις όλα ίδια.
μια που τα ομοαξονικα εχουν -3db στα 90Hz σε κλειστη καμπινα και αν δεν κανω λαθος τα Atmos κοβονται ψηλοτερα απο τα υπολοιπα)
Αυτό από πού προκύπτει; Πρώτη φορά το ακούω.

Reaction score
2.288
Απο την αρχη το ειχα γραψει οτι τα L/R θα ειναι με 12" γουφερ. Τα διπλα 8ιντσα στο κεντρικο θα ειναι σχεδον σαν ενα 12"
Αυτό από πού προκύπτει; Πρώτη φορά το ακούω.
Κατ αρχην απο την παρατηρηση οτι τα περισσοτερα Atmos ηχεια της αγορας ειναι με μικρα γουφερ σε κλειστη καμπινα και δεν κατεβαινουν εκ των πραγματων χαμηλοτερα απο 120-150Hz.
Επισης αναφερεται και εδω (αν και μιλαει για τα ηχεια ανακλασης):

Procedure For Making Your Own Atmos Elevation Speaker:

• Select a smallish bookshelf speaker that can easily fit on top of your front and/or rear surround speakers (choose something with similar output and frequency response capabilities above 200Hz as your other surround channels if possible).
  • Place the speaker (with the front baffle firing up towards the ceiling) on top of your front and/or rear speakers at 20 degrees using a door stop or foam wedge.
  • Connect the top firing speaker to the Atmos channel of your AV Receiver.
  • Set your AV Receiver HPF bass management for the Atmos channels between 150-200Hz.
  • Level match and time align.

Reaction score
2.288
Διευκρινηση γιατι ισως να μην καταλαβες, ολα τα ηχεια θα εχουν σαν βαση το ιδιο ομοαξονικο μεγαφωνο απο τα 160-400Hz και πανω (αναλογα με το που θα εχει το καλυτερο ταιριασμα μετα απο μετρησεις και ακουστικη εκτιμηση) και αναλογα τον ρολο του καθ ενος θα υπαρχει και ξεχωριστος κλαδος χαμηλων που θα αναλαμβανει απο τα 160-400Hz και κατω, μεχρι την συχνοτητα διαχωρισμου με τα sub. Τα 12" υπαρχει πιθανοτητα να παιζουν και ως Large αν το επιτρεπει η αποδοση τους.
Εξαιρεση μπορει να αποτελεσει το ηχειο που θα αναλαβει τον ρολο των Atmos το οποιο αν μπορει να κροσαριστει στα 100-120Hz και να ακουγεται σωστα μπορει να το αφησω σαν διδρομο. Οι μετρησεις του dibirama του δινουν ανεκτα ποσοστα παραμορφωσης ακομα και σε πολυ υψηλες εντασεις. Κατω απο 3% μεχρι τα 70Hz στα 96db και γυρω στο 5.5% στα 100Hz στα 102db. Με κρος στα 120Hz υπολογιζω οτι θα παιζουν με κατω απο 5% μεχρι τα 105db το οποιο για εμενα ειναι ΟΚ.

Πρακτικα θα μπορουσα να κανω τη δουλεια μου εξ ισου καλα αν εβαζα ενα στουντιακο sub με ενσωματωμενο high pass κατω απο καθε δορυφορο, αλλα χωρις την δυνατοτητα ακροασης (ωστε να επιβεβαιωσω οτι εχουν το mid-bass punch που ψαχνω) και χωρις αναλυτικα reviews στα sub που εχουν αυτες τις δυνατοτητες (ελαχιστα sub εχουν ενσωματωμενο high pass που να μπορεις να το ρυθμισεις αρκετα ψηλα, απο 120Hz και πανω), θα μου ηταν πολυ δυσκολο να κανω κατι τετοιο.

Reaction score
2.288
Στα χαρακτηριστικά του ηχείου αναφέρεται απόκριση χαμηλά τα 42 Hz σκέτη. Θέλω να πιστεύω πως αυτά δεν έρχονται στα -12 db αλλά με λογική αποκοπή.
Για να φτάσει ένα 8 ιντσο αυτή την απόκριση δεν μπορεί να έχει πάνω από 88 db ευαισθησίας.
Με τα 75 watts που αναφέρει η εταιρία στη σελίδα βγαίνουν τα 100-101 db στα 2 μέτρα.
Τα Tannoy σου στον κλάδο των μεσο-χαμηλών έχουν έναν ενισχυτή 75 watts με τροφοδοσία <<ανάγκης>>.
Στα 2 μέτρα σε καμία περίπτωση δεν θα σου δώσουν πάνω από 100-101 db.
Ότι παραπάνω βλέπεις είναι από τον συνδυασμό των δύο ηχείων, συν το κέρδος του χώρου.
Επανερχομαι στο συγκεκριμενο θεμα μια που πιστευω αξιζει να το μελετησουμε λιγακι.

Κατ αρχην ας ξεκινησουμε απο το γεγονος οτι εχω μετρησει ο ιδιος 105-106db peak στη θεση ακροασης απο το συστημα (5 δορυφοροι +2 sub σε μουσικο προγραμμα με εντονα χτυπηματα μποτας με τις κορυφες να τις υπολογιζω να συμβαινουν περιπου στα 60-100Hz) και εχω επισης μετρησει και 106-107db απο τα δυο ηχεια στο 1μ χωρις τα sub με το ρυθμιστικο gain στο κεντρο και την ενταση στον Marantz στο 65 με το 70 αν θυμαμαι καλα να αντιστοιχει στα 0db.

Η εταιρια εχει ασαφη χαρακτηριστικα οσον αφορα την ισχυ των ενισχυτικων και γραφει τοσο 140W οσο και 100W ακομα και μεσα στο ιδιο κειμενο αλλα το πιθανοτερο και λογικοτερο ειναι πως προκειται για 100W RMS (για 0.4%THD), 140W Peak, 75W στο woofer (100W Peak) και 25W στο tweeter (40W Peak). Δυστυχως δεν βρηκα καπου τον τυπο των ενισχυτικων που χρησημοποιει οποτε δεν μπορω ουτε να διαψευσω την υποθεση σου για τον τυπο των ενισχυτικων, ουτε να την επιβεβαιωσω οποτε δεν μπορει να ληφθει ως δεδομενο.
Συμφωνα με το manual τα ηχεια προοριζονται για χρηση near field monitoring σε αποστασεις 0.75-3μ, η αποκριση συχνοτητας αφορα +/-3db σε ανηχοικο θαλαμο και η μεγιστη σταθμη των 114db αφορα " Peak SPL at mix position for 1 pair driven" οποτε λογικα αφορα αποσταση 75εκ με το room gain συμπεριλαμβανομενο, 100W στο woofer και 40W στο tweeter. E, σε καποια συχνοτητα και για ενα κλασμα του δευτερολεπτου, θα την πιανει αυτη τη σταθμη.
Φυσικα αυτα τα 114db που θα τα πιανει σε μια συγκεκριμενη συχνοτητα προφανως θα ειναι στο +3db απο την μεση σταθμη και +6db απο το χαμηλοτερο σημειο στο φασμα οποτε μιλαμε ηδη για 111db - 108db απο το υπολοιπο φασμα η 109.5 - 106.5db στο 1μ απο τα δυο ηχεια η 106.5-103.5db Peak για ενα ηχειο χωρις να λαμβανουμε υποψην και το compression οποτε μαλλον τα πραγματα αρχιζουν να μπαινουν στη θεση τους.
Ωστοσο μια που εξ αρχης μιλησα για peak SPL νομιζω οτι τα db που ειδα με τα ματια μου ειναι οντως εφικτα και πιθανων αν δεν με ενοχλουσε η παραμορφωση να πηγαινε και 1db παραπανω.
Οσον αφορα το γουφερ που χρησημοποιει αυτο αναφερεται ως "8" custom high efficiency woofer" οποτε δεν θα μου φαινοταν παραλογο να εχει ευαισθησια υψηλοτερη απο 88db.
Η δε καμπινα ειναι διαστασεων 390Χ254Χ300 MDF με ABS molded μπαφλα και ο εσωτερικος της ογκος ειναι καπου μεταξυ 18 και 20 λιτρων.
Η οπη ανακλασης εχει διαστασεις 16.5Χ2.54Χ7.6 με ελαφρως στρογγυλεμενα ακρα.
Με αυτα τα στοιχεια, η συχνοτητα συντονισμου της καμπινας πρεπει να βρισκεται γυρω στα 70Hz.
Εκανα διαφορα simulations με πολλα 8" μεγαφωνα μηπως βρω καποιο που να δειχνει να μπορει να πιασει αυτα τα νουμερα αλλα δεν τα καταφερα.
Το μονο που καταφερε να πιασει καπως αυτα τα νουμερα ηταν το παμφθηνο 8" sub της GRS των 22€ το οποιο σε αυτην την καμπινα λογο του υψηλου Qts εμφανιζε ενα τεραστιο peak στα 90Hz το οποιο ομως με μια σειρα απο φιλτρα ερχοταν αρκετα φλατ με περιπου +2.5db απο τα 55 μεχρι τα 110Hz και -3db στα 42Hz χωρις να ξεπερνα τα ορια του μεγαφωνου μεχρι τα 55Hz (αλλα να τα ξεπερνα κατα πολυ απο εκει και κατω) φτανοντας θεωρητικα τα 115db Peak χωρις τα φιλτρα η τα 107db με τα φιλτρα με 100W εχοντας ευαισθησια μολις 85db.
Στην πραξη φυσικα δεν ξερω πως θα συμπεριφεροταν το μεγαφωνο μετα απο αυτα τα φιλτρα.

Attachments

Reaction score
6.595
Xωρις να ξερω τις ορεξεις σου , midbass μονο με pa 18inch που κοβονται και ψηλα θα ξερεις οτι εισαι στο max.

Reaction score
2.288
Xωρις να ξερω τις ορεξεις σου , midbass μονο με pa 18inch που κοβονται και ψηλα θα ξερεις οτι εισαι στο max.
Αν ειχα το χωρο θα το εκανα αν και πιστευω οτι θα ημουν 100% OK και με 15¨.
Οι 12" και τα περιπου 55λιτρα καμπινας εξωτερικα (περιπου 35 καθαρα εσωτερικα για το γουφερ) ειναι το απολυτο max που σηκωνει ο χωρος.
Ο καταραμενος σιδηρουν νομος ειναι συνεχεια μπροστα μου.

Reaction score
2.288
Δεν καταλαβα μεγεθος κουτιου εννοεις?
Ενα απο τα pa που θελει μικρη καμπινα.
Ναι το ξερω, το εχω κανει ηδη sim οπως και αυτο το οποιο ειναι ακομα καλυτερο και το εχω βαλει ηδη στη λιστα ως την καλυτερη επιλογη μεχρι στιγμης αν το budget ηταν απεριοριστο. Αλλα δεν ειναι. Και το ξεπερνα κατα πολυ γιατι μαζι με ενα τετοιο woofer θα επρεπε να παω και σε Hypex, και σε πιο προσεγμενη καμπινα κτλ κτλ και να καταληξω σε ηχειο των 1.5Κ ανα τεμαχιο τη στιγμη που το budget πρεπει να μην ξεπερασει τα 450 ανα τεμαχιο.

Reaction score
6.595
Δε χρειαζεσαι hypex και ενας κραουνακης Crown 1500 ειναι οκ ανα καιρους σκανε μεταχειρισμενοι .
Το καταλαβαινω αλλα με το diy δυσκολα να ανταγωνιστεις κατι ετοιμο δοκιμασμενο ειδικα στη κατηγορια τιμης που κινεισαι.

Reaction score
2.288
Δε χρειαζεσαι hypex και ενας κραουνακης Crown 1500 ειναι οκ ανα καιρους σκανε μεταχειρισμενοι .
Το καταλαβαινω αλλα με το diy δυσκολα να ανταγωνιστεις κατι ετοιμο δοκιμασμενο ειδικα στη κατηγορια τιμης που κινεισαι.
Εχω σκεφτει ολες σχεδον τις πιθανες λυσεις σε ενισχυτικα και φυσικα και την λυση του μεταχειρισμενου Crown. Δεν εχω καταληξει ακομα και το πιθανοτερο ειναι οτι για αρχη θα παρω κατι φτηνο και ευελικτο που να μου δινει την δυνατοτητα να κανω ολες τις δοκιμες που θελω και η επιλογη θα ειναι μαλλον το t.Racks DSP 4X4 Mini Amp.

Reaction score
6.595
Κοιτα μη σου καλαρεσει το t.racks και δεν ψαχτεις με τα παθητικα φιλτρα αλλο..:o

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.806
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός