Γενικές Ερωτήσεις Δορυφορικής Εγκατάστασης

Reaction score
0
Καλησπέρα και από εμένα. Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής αποφάσισα επιτέλους να πραγματοποιήσω ένα από τα όνειρα μου μπαίνοντας στον κόσμο της δορυφορικής τηλεόρασης. :107:

Έτσι λοιπόν δανείστηκα έναν DreamBox 500+ από ένα φίλο (για αρχή θα αγοράσω και εγώ ίδιο σε λίγες ημέρες) αγόρασα Αλουμινένιο πιάτο 1.15m, LNB 0.2db, επιτοίχια βάση στήριξης, 30μ καλώδιο και ξεκίνησα την διαδικασία της εγκατάστασης. Αφού βρήκα το κατάλληλο σημείο (δεν υπάρχει φυσικό εμπόδιο μπροστά εκτός από ένα δέντρο το οποίο είναι λίγο ποιο κάτω) τοποθέτησα την βάση στήριξης (όσο ποιο σωστά γίνετε χρησιμοποιώντας αλφάδι) και έπειτα τοποθέτησα στην θέση του το πιάτο και το καλώδιο. Μέχρι εδώ όλα ωραία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Έχοντας ψάξει λίγο για το όλο θέμα είχα αποκτήσει μια σχετική ιδέα για το πως πρέπει να στρέψω το πιάτο ώστε να στοχεύσω Hotbird 13ο και αποφάσισα να το κάνω μόνος μου με πυξίδα και ένα ταπεινό SatFinder. Μετά από 1 ώρα στο ψάξημο δεν κατάφερα να βρω τίποτα και ολίγον τσατισμένος είπα να κάνω ένα διάλειμμα έτσι να χαλαρώσω λίγο.
Ξεκινώντας ξανά την διαδικασία βλέπω το SatFinder να κουνιέται αλλά σε αρκετά χαμηλότερο σημείο από το οποίο έπρεπε κανονικά μιας σύμφωνα με αυτό για δορυφορική λήψη από τις 13 μοίρες Ανατολικά με Σταθερό κάτοπτρο πρέπει να έχω ανύψωση = 40.9, Αζιμούθιο (μαγν. Βορρά) = 194.8 και Περιστροφή LNB = 14.4.
Κατεβαίνω κάτω να δω τι λέει και ο δέκτης, αλλά όσο και αν προσπάθησα να δω κάτι δεν το κατάφερα. Αυτό που παρατήρησα είναι πως ενώ είχα σήμα το BER ήτανε σε τρελά
επίπεδα (έβλεπα κάτι 26.xxx).

Κάπου εδώ λοιπόν νομίζω πως χρειάζομαι την άποψη σας για το τι μπορεί να φταίει αλλά και να σας απευθύνω μερικές ερωτήσεις - απορίες πριν απευθυνθώ σε κάποιον επαγγελματία.

1) Πρέπει να περιστρέψω και το LNB;
2) Παίζει ρόλο η απόσταση LNB - Πιάτου;
3) Υπάρχει κάποιο κόλπο στην τοποθέτηση των βυσμάτων στο καλώδιο;
4) Υπάρχει περίπτωση να είναι ελαττωματικό το LNB;
5) Υπάρχει περίπτωση να είναι το καλώδιο;
6) Μήπως το σημείο τοποθέτησης δεν είναι σωστό;

Reaction score
180
Απάντηση: Γενικές Ερωτήσεις Δοριφορικής Εγκατάστασης

Το LNB φαινεται σωστα τοποθετημενο και η περιστροφη ειναι μικρορυθμιση χωρις μεγαλη σημασια.
Δεδομενου οτι συνδεσες σωστα, οτι δεν εχεις ελατωματικα εξαρτηματα, και οτι δεν εχεις οπτικα εμποδια μεταξυ πιατου και δορυφορου, πρεπει να ξερεις οτι ειναι πολυ δυσκολο να ρυθμίσεις το πιατο με sat-finder και ανεβα-κατεβα στην ταρατσα.
Με αυτο το εργαλειο ειναι πολυ δυσκολο να καταλαβεις ποιον δορυφορο σημαδευεις, δεδομενου οτι ο ενας δορυφορος απο τον αλλον, απεχουν ελαχιστες μοιρες, πραγμα που απαιτει μικρορυθμισεις πολυ λιγων χιλιοστων.
Μαλλον θα πρεπει να επαναλαβεις την προσπαθεια με τον δεκτη και μια μικρη TV διπλα στο πιατο (μπαλαντεζα) ωστε να παρακολουθεις τις μπαρες του σηματος.
Επισης πρεπει να βεβαιωθεις οτι τα καναλια που κατεβαζει η συγεκριμενη συχνοτητα ανηκουν στον δορυφορο που θελεις να σημαδεψεις και οχι σε καποιον αλλο διπλανο δορυφορο με την ιδια η παραπλησια συχνότητα.
Ειναι αρκετα ευκολο. Καλη επιτυχια.

Reaction score
0
Re: Γενικές Ερωτήσεις Δοριφορικής Εγκατάστασης

Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση. Ήξερα από την αρχή πως δεν είναι κάτι εύκολο απλά διαβάζοντας σε διάφορα Forum Ελληνικά αλλά και ξένα πως πολύς κόσμος το καταφέρνει είπα να δοκιμάσω για να αποκτήσω και κάποια εμπειρία. Σήμερα το μεσημέρι πάντως θα κάνω αυτό που λες με την Tv δίπλα στο πιάτο και αν δεν καταφέρω τίποτα αναγκαστικά θα απευθυνθώ σε επαγγελματία με πεδιόμετρο.

Reaction score
0

Τελικά με λίγο προσπάθεια ακόμα όλα ΟΚ και είμαι σε αναμονή για να παραλάβω τον δέκτη μου αύριο.

Reaction score
1.988

Όμορφα!!!

Φαντάζομαι την ικανοποίηση όταν είδες τις πρώτες εικόνες να εμφανίζονται στην οθόνη....!!

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Γενικές Ερωτήσεις Δοριφορικής Εγκατάστασης

Όμορφα!!!

Φαντάζομαι την ικανοποίηση όταν είδες τις πρώτες εικόνες να εμφανίζονται στην οθόνη....!!
Η ικανοποίηση ήτανε μεγάλη απλά 99% στοχεύω σε λάθος δορυφόρο και όχι στον Hotbird. Το πρόβλημα που δημιούργησε την τσάμπα χαρά είναι πως δεν ξέρω ποια κανάλια είναι που οπότε μόλις είδα εικόνα χάρηκα :142:. Μετά από λίγο έκανα σύγκριση με ενός φίλου (αυτός στοχεύει Hotbird και Astra) είδα πως δεν έχουμε τα ίδια οπότε πρέπει να προσπαθήσω πάλι (και ο καιρός δεν βοηθάει καθόλου). Το κακό είναι πως δεν έχω κάποιον να μου δείξει δυο πράγματα και να λύσει τις απορίες μου αλλά από την άλλη μεριά άρχισα να εγκλιματίζομαι αρκετά με το πως δουλεύει το όλο κόλπο και δεν θέλω να παρατήσω τις προσπάθειες μιας και μου αρέσει να πειραματίζομαι και να μαθαίνω.

panosop

Συστημικός
Reaction score
668

Το να πετύχεις τον Hotbird, είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο.
Το κάτοπτρο σου το ανυψώνεις στις 44 περίπου μοίρες, εχει στα πλάγια ένδειξη και κατόπιν κοιτάς νότο, ευθυγραμίζεις με κάποιο άλλο παραπλήσιο πιάτο και εαν βλέπεις και κανενα πιάτο της Nova, ακόμη καλύτερα.
Εχεις τον δέκτη γυρισμένο σε ανίχνευση χειροκίνητης λειτουργίας.
Επιλέγεις τον Hotbird ως δορυφόρο και τη συχνότητα 12.169 Horizontal, SR 27.500 ή auto, FEC 3/4 ή auto.
Αφού δείς ότι βρίσκεις σήμα κάνεις ανίχνευση του transpoder και όχι του δορυφόρου και θα πρέπει να σου φέρει τα κανάλια της NOVA , Discovery, SKY, Novasports2, Cartoon net, TCM europe, Sigma sport 1, Κανάλι Βουλής, Mad TV, ET1, NET, MakedoniaTV, ET3, Novasports7.

Το κανάλι της Βουλής λογικά θα μπορείς να το δείς τα άλλα θα είναι κλειδωμένα και δεν θα έχουν εικόνα.
Μολις σιγουρευτείς ότι όντως είναι αυτά , κάνεις μικρορυθμίσεις, δεξιά-αριστερά και πάνω κάτω για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό σήμα. Δοκίμασε να περιστρέψεις και ελαφρά το LNB δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα επίσης.
Μόλις ολοκληρώσεις τις ρυθμίσεις, και σφιξεις καλά τις βίδες... κάνεις μια πλήρη ανίχνευση στον δορυφόρο και όλα θα είναι στο πιάτο σου...

Με αυτό τον απλό τρόπο και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο όργανο μπορείς να πετύχεις τον δορυφόρο που επιθυμείς... :109:

Reaction score
0

Να είσαι καλά Πάνο θα εφαρμόσω κατά γράμμα την συμβουλή σου! Όσο για τα κανάλια της Nova δεν υπάρχει πρόβλημα μιας και ανά πάσα στιγμή μπορώ να δανειστώ την κάρτα ενός φίλου. Και πάλι ευχαριστώ.

Reaction score
0
Τελικά μετά από λίγο προσπάθεια ακόμα (αν και έφαγα πολύ κρύο) και χάρη στις συμβουλές σας η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους.

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Απάντηση: Γενικές Ερωτήσεις Δορυφορικής Εγκατάστασης

:447::403:...

Reaction score
1.988
Απάντηση: Γενικές Ερωτήσεις Δορυφορικής Εγκατάστασης

Ο επιμένων νικα!!!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads