Είμαι σε διαδικασία αλλαγής της εργοστασιακής πηγής σ' ένα Corolla '03. Οι λόγοι είναι αφενώς ότι άρχισε να μη διαβάζει CD, αφετέρου ότι θέλω περισσότερες δυνατότητες (mp3, USB θύρα κτλ.) που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμες. Να επανατοποθετήσω εργοστασιακή πηγή φαντάζομαι ότι δε συμφέρει.
Θα ήθελα λίγη βοήθεια για να ξεκαθαρίσω το τοπίο, όντας αρκετά... άσχετος. Καταρχήν μ’ ενδιαφέρει μόνο πηγή (δε θέλω να μπω στη διαδικασία για εγκατάσταση ενισχυτών, άλλων ηχείων κτλ.). Έτσι κι αλλιώς δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις απόδοσης. Μια πρώτη ερώτηση εδώ: προφανώς οι εκάστοτε πηγές περιλαμβάνουν ενσωματωμένο ενισχυτή. Σε περίπτωση που στο μέλλον θελήσω να τοποθετήσω ξεχωριστό ενισχυτή πρέπει η πηγή που θα έχω πάρει να έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάλογα τον ενισχυτή ή όλες οι πηγές λίγο-πολύ έχουν τις απαραίτητες δυνατότοτες σύνδεσης;
Κάτι άλλο, για να περιορίσω τα... κριτήρια αναζήτησης: θεωρητικά θα ήθελα να πάω για πηγή/οθόνη navigation με όλα τα καλούδια (GPS, CD, DVD, MP3, bluetooth κτλ.). Αλλά με άνω όριο τα 500 περίπου ευρώ φαντάζομαι ότι δεν παίζουν τέτοιες προτάσεις με την καμία. Πάντως αν νομίζετε ότι μπορώ να βρω κάτι αξιοπρεπές και αξιόπιστο στα χρήματα αυτά, μού λέτε...
Από 'κει και πέρα θα'θελα να ρωτήσω αρκετά πράγματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της πηγής που μ' ενδιαφέρει, αν και ορισμένα είναι γενικότερες απορίες (sorry εκ των προτέρων για το μακροσκελές της λίστας):
Όσο για το budget, όπως είπα και πριν είναι γύρω στα 500 ευρώ (μαζί με εγκατάσταση).
Απ’ όσο έχω ψάξει βλέπω π.χ. τις εξής προτάσεις, ενδεικτικά (για 2-DIN):
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=8060#tmp
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=9022
Για 1-DIN αντίστοιχα:
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=8961#tmp
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=8776#tmp
Αν και το ψάχνω αρκετά, οι απαιτήσεις μου δεν είναι νομίζω κάτι φοβερό: γενικά θέλω κάτι καλύτερο απ' αυτό που έχω τώρα, κυρίως σε επίπεδο συμβατότητας με μουσικά format, επιλογές (και ευκολία...) σύνδεσης με εξωτερικές συσκευές και όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα. Απλά μια και ξεκίνησα που ξεκίνησα να το ψάχνω είπα να το δω σε βάθος :105:
Επίσης αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο να προτείνετε, πιστεύτε ότι πρέπει να περιοριστώ σε κάποια συγκεκριμένη εταιρία;
EDIT: Μόλις το είδα - λάθος κατηγορία, παρακαλώ μεταφορά :123:
Θα ήθελα λίγη βοήθεια για να ξεκαθαρίσω το τοπίο, όντας αρκετά... άσχετος. Καταρχήν μ’ ενδιαφέρει μόνο πηγή (δε θέλω να μπω στη διαδικασία για εγκατάσταση ενισχυτών, άλλων ηχείων κτλ.). Έτσι κι αλλιώς δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις απόδοσης. Μια πρώτη ερώτηση εδώ: προφανώς οι εκάστοτε πηγές περιλαμβάνουν ενσωματωμένο ενισχυτή. Σε περίπτωση που στο μέλλον θελήσω να τοποθετήσω ξεχωριστό ενισχυτή πρέπει η πηγή που θα έχω πάρει να έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάλογα τον ενισχυτή ή όλες οι πηγές λίγο-πολύ έχουν τις απαραίτητες δυνατότοτες σύνδεσης;
Κάτι άλλο, για να περιορίσω τα... κριτήρια αναζήτησης: θεωρητικά θα ήθελα να πάω για πηγή/οθόνη navigation με όλα τα καλούδια (GPS, CD, DVD, MP3, bluetooth κτλ.). Αλλά με άνω όριο τα 500 περίπου ευρώ φαντάζομαι ότι δεν παίζουν τέτοιες προτάσεις με την καμία. Πάντως αν νομίζετε ότι μπορώ να βρω κάτι αξιοπρεπές και αξιόπιστο στα χρήματα αυτά, μού λέτε...
Από 'κει και πέρα θα'θελα να ρωτήσω αρκετά πράγματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της πηγής που μ' ενδιαφέρει, αν και ορισμένα είναι γενικότερες απορίες (sorry εκ των προτέρων για το μακροσκελές της λίστας):
- Πέρα απ’ τα αυτονόητα (radio-CD, RDS κτλ.), μ’ ενδιαφέρει να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες αναπαραγωγής δίσκων (CD, CD-R κτλ.) και αρχείων (audio, mp3, aac, wma κτλ.). Φαντάζομαι βέβαια ότι κι αυτές είναι λίγο-πολύ «τυποποιημένες» προδιαγραφές πλέον αλλά από την άλλη ίσως και όχι (ή ίσως κάποια players να μη διαβάζουν τόσο εύκολα κάποια δισκάκια κτλ.). Επίσης δεν ξέρω αν υπάρχουν players με δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής από DVD (όχι ταινίες, απλά μουσική). Με μια αναζήτηση νομίζω δεν παίζει κάτι τέτοιο, εκτός αν πάμε σε κατηγορία DVD players, όπου ανεβαίνει η τιμή και στην τελική δε με απασχολεί και τόσο πολύ.
- Για μέγεθος: η υποδοχή είναι 2-DIN (χωρίς να έχω δει προδιαγραφές, με το μάτι μού φαίνεται πολύ μεγάλη για 1-DIN). Απ’ όσο είδα οι πιο πολλές προτάσεις είναι για 1-DIN συσκευές και λίγες 2-DIN. Το λογικό δεν είναι να πάω σε 2-DIN για αισθητικούς λόγους + μεγαλύτερη οθόνη; Ή υπάρχει κάποιος λόγος να μην προτιμήσω 2-DIN πηγή; Επίσης είτε για 1 είτε για 2 DIN φαντάζομαι θα χρειάζεται και κάποιο πλαίσιο τοποθέτησης;
- Κάτι άλλο που μ’ ενδιαφέρει πολύ είναι οι όσο το δυνατόν περισσότερες είσοδοι ήχου με καλή συμβατότητα με εξωτερικές πηγές. Δηλαδή: εισόδους USB 2.0, i-pod, AUX-in κτλ. Απλά μερικές φορές διαβάζω για προβλήματα συμβατότητας με διάφορες συσκευές οπότε θα προτιμούσα κάποια πρόταση με τα λιγότερο δυνατά θέματα. Στη USB είσοδο (θεωρητικά τουλάχιστον) μπορεί να συνδεθεί οποιοσδήποτε σκληρός χωρίς ξεχωριστή τροφοδοσία όπως και USB stick; Επίσης κάτι βασικό: οι είσοδοι αυτοί από πού είναι προσβάσιμες; Νομίζω κάποιες είσοδοι USB βρίσκονται στο πίσω μέρος - αυτές πώς χρησιμοποιούνται στην πράξη; Νομίζω ότι είχα διαβάσει σε κάποιο thread για εισόδους δύσκολα προσβάσιμες και είναι ένα μείον... Δεν ξέρω επίσης αν υπάρχουν και πηγές με υποδοχές για κάρτες (CF κτλ.), σκληρούς δίσκους κτλ. (μάλλον δύσκολο!).
- Απ’ όσο είδα παίζουν και πηγές με bluetooth. Επειδή πιθανόν να μ’ ενδιαφέρει αρκετά θα ήθελα μερικές πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί το bluetooth στις πηγές. Χρησιμοποιείται για ανοιχτή ακρόαση ή κάπως αλλιώς; Δηλ. συνδέεται με το τηλέφωνο και όταν αυτό χτυπάει η πηγή χαμηλώνει φωνή σε ό,τι παίζει και ξεκινάς συνομιλία; Σε αυτή την περίπτωση φαντάζομαι θα ενσωματώνει και μικρόφωνο; Ή μιλάμε για άλλη λειτουργία;
- Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα χειρισμού της πηγής μέσω συσκευής ενσωματωμένης στο τιμόνι. Οπότε θα’θελα συμβατότητα και με την καινούρια πηγή. Φαντάζομαι πρέπει να πάρω και ξεχωριστά καλώδια, αλλά είναι όλες οι πηγές συμβατές με χειριστήρια τιμονιού, ανεξαρτήτως εταιρίες ή πρέπει να κοιτάξω και συγκεκριμένα για Corolla '03;
- Κάτι ακόμα: αυτή τη στιγμή υπάρχει λειτουργία trip computer (ένδειξη στιγμιάιας κατανάλωσης κτλ.). Η λειτουργία αυτή συνεχίζει να ισχύει ή χάνεται με μη εργοστασιακή πηγή;
- Σχετικά με το αισθητικό του θέματος: το εσωτερικό φωτίζεται με πράσινο φως και οι ενδείξεις είναι με μαύρα γράμματα. Φαντάζομαι είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί κάτι ανάλογο, αλλά αν όχι ίδιο, θα ήθελα κάτι όσο γίνεται διακριτικό.
- Σχετικά με την ενίσχυση: ok, οι ενσωμετωμένοι ενισχυτές δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά τουλάχιστον να είναι κάτι αξιοπρπεπές. Άλλωστε αφού ήμουν ικανοποιημένος με την ισχύ της εργοστασιακής πηγής, φαντάζομαι δε θα έχω πρόβλημα κι εδώ...
- Στην απίθανη περίπτωση που υπάρχει καμιά πρόταση που να περιλαμβάνει και nagivation, καλό θα ήταν να έχουμε καμιά ισχυρή κεραία για καλό σήμα και ίσως Destinator εγκατεστημένο, DVD player κτλ. Αλλά χλωμό το κόβω, οπότε δεν επεκτείνομαι :105:
- Και τέλος, η εγκατάσταση: αν έχετε κάποιο εγκαταστάτη εντός Αθηνών που να γνωρίζετε ότι κάνει καλή δουλειά πέστε μου, αλλιώς κάποιον έχω υπόψη μου, χωρίς να είναι δοκιμασμένος όμως. Βέβαια για μια απλή εγκατάσταση πηγής υποθέτω δε χρειάζεται και ιδιαίτερη εξειδίκευση...
Όσο για το budget, όπως είπα και πριν είναι γύρω στα 500 ευρώ (μαζί με εγκατάσταση).
Απ’ όσο έχω ψάξει βλέπω π.χ. τις εξής προτάσεις, ενδεικτικά (για 2-DIN):
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=8060#tmp
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=9022
Για 1-DIN αντίστοιχα:
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=8961#tmp
http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=8776#tmp
Αν και το ψάχνω αρκετά, οι απαιτήσεις μου δεν είναι νομίζω κάτι φοβερό: γενικά θέλω κάτι καλύτερο απ' αυτό που έχω τώρα, κυρίως σε επίπεδο συμβατότητας με μουσικά format, επιλογές (και ευκολία...) σύνδεσης με εξωτερικές συσκευές και όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα. Απλά μια και ξεκίνησα που ξεκίνησα να το ψάχνω είπα να το δω σε βάθος :105:
Επίσης αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο να προτείνετε, πιστεύτε ότι πρέπει να περιοριστώ σε κάποια συγκεκριμένη εταιρία;
EDIT: Μόλις το είδα - λάθος κατηγορία, παρακαλώ μεταφορά :123: