Δίαιτα


Zizik

Safety Last
Super Moderator
Μηνύματα
43.361
Reaction score
77.927
Μόνο που η δική μας ζυγίζει 1,5 κιλό και κάτι. :party:Αχλάδια, μπανάνες, μία λίτρα πορτοκαλάδα φρεσκοστυμμένη και άπειρες φράουλες.

Ο θερμιδομετρητής του Foodvisor τα γράφει λάιτ σε θερμίδες;
 

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Μηνύματα
2.407
Reaction score
8.165
Μόνο που η δική μας ζυγίζει 1,5 κιλό και κάτι. :party:Αχλάδια, μπανάνες, μία λίτρα πορτοκαλάδα φρεσκοστυμμένη και άπειρες φράουλες.

Ο θερμιδομετρητής του Foodvisor τα γράφει λάιτ σε θερμίδες;
Δηλαδη σε εβαλα και πηγες και τη ζυγισες?:gotcha:
Θα μπαινω στο Τι νοστιμο θα φατε σημερα, να τους σπαω τα νευρα! :laugh:
 


Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
9.661
Reaction score
32.685
Το απλό αλάτι, δεν έχει μέσα ιχνοστοιχεία.

Τα ιχνοστοιχεία είναι αναγκαία και απαραίτητα για πολλούς λόγους, ακόμα και για την οστεοπόρωση, για ηλεκτρολύτες, κλπ κλπ κλπ.

Ενώ το απλό αλάτι είναι μια μλκια και μισή, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι τίγκα σε ιχνοστοιχεία, και το μόνο αλάτι που ξεπερνά αυτό των Ιμαλαΐων, είναι το Celtic sea salt, που προσωπικά έχω κι από αυτό και το προτιμώ γευστικά.
Δηλαδή το ορυκτό αλάτι έχει ιχνοστοιχεία και το θαλασσινό δεν έχει? 🤔
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.595
Reaction score
142.447
Δηλαδή το ορυκτό αλάτι έχει ιχνοστοιχεία και το θαλασσινό δεν έχει? 🤔
Ναι, διότι είναι πολύ επεξεργασμένο.

Ειδάλλως, θαλασσινό είναι και το Celtic sea salt, αλλά είναι γκρι, τελείως διαφορετικό ζώο.

Το τυπικό λευκό αλάτι (επιτραπέζιο αλάτι), το αλάτι Ιμαλαΐων και το Celtic sea salt διαφέρουν ως προς τη σύνθεση και την περιεκτικότητά τους σε ιχνοστοιχεία, λόγω της προέλευσης και της επεξεργασίας τους. Ακολουθεί μια συνοπτική σύγκριση:
1. Τυπικό λευκό αλάτι (επιτραπέζιο αλάτι)
Σύνθεση: Αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο (NaCl) σε ποσοστό έως ~99%.

Ιχνοστοιχεία: Είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένο και καθαρισμένο, με αποτέλεσμα να περιέχει ελάχιστα έως καθόλου ιχνοστοιχεία. Συχνά προστίθεται ιώδιο (σε ιωδιούχο αλάτι) και μερικές φορές αντικολλητικοί παράγοντες (π.χ. σιδηροκυανιούχο κάλιο).

Παρατήρηση: Η επεξεργασία αφαιρεί φυσικά μέταλλα, καθιστώντας το φτωχό σε ιχνοστοιχεία.
2. Αλάτι Ιμαλαΐων
Σύνθεση: Προέρχεται από ορυχεία αλατιού στο Πακιστάν (περιοχή Παντζάμπ) και είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το επιτραπέζιο αλάτι. Περιέχει ~98% χλωριούχο νάτριο.

Ιχνοστοιχεία: Περιέχει μικρές ποσότητες από μέταλλα όπως:
Κάλιο

Μαγνήσιο

Ασβέστιο

Σίδηρο (που δίνει το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα)

Ψευδάργυρο

Μαγγάνιο

και ίχνη από άλλα στοιχεία (έως 84 ιχνοστοιχεία, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις).
Παρατήρηση: Οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων είναι πολύ μικρές και δεν συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφή, αλλά προσδίδουν μοναδική γεύση και υφή.
3. Celtic sea salt
Σύνθεση: Προέρχεται από την εξάτμιση θαλασσινού νερού στις ακτές της Βρετάνης (Γαλλία) και είναι ελάχιστα επεξεργασμένο. Περιέχει ~80-90% χλωριούχο νάτριο, με υψηλότερη υγρασία λόγω της φυσικής του σύστασης.

Ιχνοστοιχεία: Είναι πλούσιο σε:
Μαγνήσιο

Κάλιο

Ασβέστιο

Σίδηρο

Ψευδάργυρο

Ιώδιο (φυσικό, σε μικρές ποσότητες)

και άλλα ιχνοστοιχεία που προέρχονται από το θαλασσινό νερό.
Παρατήρηση: Λόγω της ελάχιστης επεξεργασίας, διατηρεί περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το αλάτι Ιμαλαΐων και το επιτραπέζιο αλάτι. Η υφή του είναι υγρή και κρυσταλλική, με γκριζωπό χρώμα.
 

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
9.661
Reaction score
32.685
Ναι, διότι είναι πολύ επεξεργασμένο.

Ειδάλλως, θαλασσινό είναι και το Celtic sea salt, αλλά είναι γκρι, τελείως διαφορετικό ζώο.
Η μόνη επεξεργασία που γίνεται είναι η προσθήκη ενός υλικού (δεν θυμάμαι τώρα πώστολεν) που βελτιώνει τη ροή. Έχω άμεση γνώση από φίλο, συμμαθητή, χημικό μηχανικό που δουλεύει στην Κάλας.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.595
Reaction score
142.447
Ξαναδές το προηγούμενο ποστ.

Αν επιμένεις, γκούκλαρέ το και ψάξε, διάβασε.

Τες πα, μην επιμένεις. 😎

ΥΓ.

 
Last edited:


bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
17.405
Reaction score
52.354
Για πάνω από 8 χρόνια χρησιμοποιώ μόνο ορυκτό αλάτι, για πολλούς και διάφορους λόγος.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η γεύση του, έτσι και το συνηθίσεις δεν γυρνάς στο κλασικό αλάτι.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
15.136
Reaction score
22.167
Και πού το βρίσκουμε, ρε παιδιά, το ορυκτό αλάτι;
 






bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
17.405
Reaction score
52.354
Είστε κι οι δύο ποταποί και τρισάθλιοι!
Δεν ξέρω για τον άλλον, εγώ πάντως είμαι και γ@μω τα παιδιά :biggrin:
Στο σούπερ μάρκετ πάνε και θα βρεις.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.595
Reaction score
142.447
Για πάνω από 8 χρόνια χρησιμοποιώ μόνο ορυκτό αλάτι, για πολλούς και διάφορους λόγος.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η γεύση του, έτσι και το συνηθίσεις δεν γυρνάς στο κλασικό αλάτι.
Συμφωνώ.

Είναι απείρως νοστιμότερο το αλάτι Ιμαλαΐων σε οποιαδήποτε χρήση από το τυπικό λευκό αλάτι. Και βεβαίως, πολύ πιο υγιεινό.

Δοκίμασε και Celtic sea salt. Είναι λίγο δύσχρηστο, διότι έχει μια υγρασία και κολλάει, με αποτέλεσμα να μη δουλεύει σε τυπικές αλατιέρες, αλλά η γεύση του, σε πολλές περιπτώσεις (όχι πάντα), είναι ανώτερη από το αλάτι Ιμαλαΐων.

Βεβαίως, υπάρχουν και ειδικών περιπτώσεων αλάτια, τα οποία σε κάποιους συνδυασμούς φαγητών είναι τρομερά, όπως για παράδειγμα το αλάτι με τρούφα, το μπλε αλάτι, το καπνιστό αλάτι, και ο ανθός αλατιού. Και πολλά ακόμα, είναι γεμάτη η αγορά με γεύσεις, οι οποίες σε κάποιους συνδυασμούς φαγητών ανεβάζουν πολλά επίπεδα την απόλαυση.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.293
Μηνύματα
3.007.778
Members
38.445
Νεότερο μέλος
brahamos
Top