Δεν χρειαζομαστε κεντρικο ηχειο?

Reaction score
1.846
Η αλήθεια είναι στη μέση. Αν μιλάμε για ένα σύνολο ~400 ευρώ για μπροστινά και κεντρικό, καλύτερα να τα δώσει κάποιος όλα για εμπρός και να αφήσει το κεντρικό. Αν όμως λέμε για κάτι παραπάνω, τότε έχει να κερδίσει στους διαλόγους, μια και η ηχογράφηση έχει τέτοιο προσανατολισμό, να παράγεται κύρια απο το κεντρικό.
Πάντως η γνώμη μου είναι γενικώτερα πως το μεσσαίο δεν είναι ολόκληρο κανάλι, είναι κάτι σαν το κανάλι του sub, σχεδόν μισό κανάλι.

Reaction score
62
Εγώ ξέρω ότι το κεντρικό είναι ηχητικά το 60% της πληροφορίας της ταινίας. Και σε όσες υλοποιήσεις έχω ακούσει χωρίς κεντρικό, το ηχιτικό κενό είναι κάτι παραπάνω απο εμφανές!!

Reaction score
1.846
Αν το κεντρικό είναι το 60% της συνολικής πληροφορίας, τότε μοίρασέ μου το υπόλοιπο 40% στα εναπομένοντα ηχεία.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
ενας γνωστος παιζει με ενα 2καναλο τελικο σαν το δικο μου με 4 b&w
ωραιο αποτελεσμα χαοτικο να παιζεις 4,0 δηλαδη με 4 δεξια αριστερα αλλα δεν θα παρω
ολα τα σοβαρα κεντρικα εχουν mid
χωρις μιντ διαλογοι τσου
ακομα και αν εχεις 2 αριστα l r δεν μπορουν να καλυψουν το τι κανει ενα κεντρικο
που σε καποιες ταινιες ειναι και 80 % λογο διαλογων

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Δεν ειναι παραξενο?
Αλλοι να ισχυριζονται πως ειναι το σημαντικοτερο ηχειο στο home cinema
και αλλοι πως ειναι στην ουσια αχρηστο?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
περι ορεξεως.............
οσα πιο πολλα ηχεια εχουμε τοσο καλυτερο διαχωρισμο και πιο σωστη πληροφορια
τωρα αν καποιοι αλλοι την βρισκουν αλλιως δικαιωμα τους:happy_4:

Reaction score
62
Δεν ειναι παραξενο?
To τι θεωρεί καθένας σωστό είναι δικαώμά του. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι γράφει προσπαθώντας να σε πείσει κι εσένα ότι αυτό που πιστεύει, είναι και σωστό!! Φαντάσου να ήμουν κουφός και να προσπαθούσα να σε πείσω ότι δεν χρειαζόμαστε ηχεία για να δούμε ταινία!!!:happy_4:

NIX

Reaction score
0
Απάντηση: Δεν χρειαζομαστε κεντρικο ηχειο?

Το κεντρικο ειναι παρα πολυ σημαντικο.Ακομα και στην μεση να καθεσαι δεν δενει το ιδιο η φωνη με τα δρωμενα εαν λειπει το κεντρικο.
Το κακο ειναι οτι συνηθως εχουμε κακο κεντρικο και ασχημα τοποθετημενο.

Με χαλαει οταν το κεντρικο ειναι διαφορετικο απο τα left-right και οταν το βλεπω να ειναι κατω ή επανω απο την οθονη.
Οταν ειναι διαφορετικο αυτο ακουγεται και δεν εχουμε μια ενιαια σκηνη.
Οταν ειναι κατω,οι ηθοποιοί ακουγονται να μιλανε απ`τα αρχ..ια τους.Οταν ειναι επανω,ακουγονται απο το διαστημα.

Φυσικα δεν συζηταμε για βασικα λαθη που θεωρω εγκληματικα οπως το κεντρικο να ειναι πιο μπροστα απο τα left-right.
Αν λοιπον επιλεξεις σωστα και το εγκαταστησεις επισης σωστα τοτε το κεντρικο (ή κεντρικα) θα γινει αναντικαταστατο.

Επισυναπτω μια φωτο απο το HomeCinema που φτιαξαμε με τον Ανδρεα (Cinemusic).Οπως βλεπετε αποφασισαμε να χρησιμοποιησουμε δυο κεντρικα.
Το αποτελεσμα ειναι οτι ολοι οι διαλογοι ακουγονται να βγαινουν απο το πανι.

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=41308

Attachments

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
ετσι ειναι
απλα το audyssey τα κανει πανελ και τα ανεβαζει ψηλα στο πανι σαν mirage
για μενα σινεμα χωρις κεντρικο ειναι οχι σινεμα

Attachments

Reaction score
0
περι ορεξεως.............
οσα πιο πολλα ηχεια εχουμε τοσο καλυτερο διαχωρισμο και πιο σωστη πληροφορια
τωρα αν καποιοι αλλοι την βρισκουν αλλιως δικαιωμα τους:happy_4:

+1
Συμφωνω απολυτα....

Reaction score
1
Δεν ειναι παραξενο?
Ο αρθογράφος εξηγεί την θέση του ότι αν είναι να έχει κάποιος ένα κέντρικο το οποίο ηχητικά δεν είναι ισάξιο των άλλων 2 και η παρακολούθηση γίνεται από κεντρικό σημείο τότε καλύτερα να μην το έχει.

Με αυτό μάλλον συμφωνώ. Στο αρχικό μου prologic σύστημα προ 15ετιας πρόσθεσα κεντρικό και περιφερειακά στα 2 μου stereo ηχεία (2 AR18LS) τότε.
Φυσικά σε ταινίες με μουσική ο ήχος ήταν χειρότερος.

Αυτές τις μέρες όπου το κεντρικό μου είναι εξισου αν όχι καλύτερο από τα L-R, ο ήχος είναι εκεί που τον θέλω.

Σε πειραματισμούς μου πάντως δεν έχω προσέξει σημαντικές διαφορές στην ηχητική εικόνα όταν κάθομαι στο κέντρο χωρίς το κεντρικό να παίζει.

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.101
Κατ'εμέ τα λέει ορθότατα ο συγγραφέας του άρθρου. Αν είναι ένας ή το πολύ δύο θεατές και κάθονται απέναντι από την οθόνη (και σαφώς σε σωστή θέση ακρόασης) τότε δεν το χρειάζεσαι το κεντρικό. Εκτός κι αν τα κύρια δεν αναπαράγουν τις μεσαίες συχνότητες σωστά... Αλλά και πάλι, σε αυτή την περίπτωση τράβα πάρε σωστά ηχεία και μετά το κεντρικό.

Reaction score
384
Με τα δυο κεντρικα ετσι τοποθετημενα , εχεις δυο πηγες με το ιδιο σημα που διανυουν διαφορετικες αποστασεις. Αυτη η διαφορα φασης δημιουργει το λεγομενο comb filtering, που δεν ειναι τιποτα αλλο απο το αθροισμα δυο σηματων.

Reaction score
150
Πάντως εγώ απο τότε που τα έσκασα και πήρα ένα μεσαίο της προκοπής πιστεύω οτί δεν υπάρχει σύγκριση και το θεωρό αδιανόητο να βλέπω ταινεία χωρίς κεντρικό.

KEFIQ6c κοστίζει 500 Ευρώ αλλά για μένα τα αξίζει. Επίσης παίρνει και διπλοενίσχυση.

Reaction score
1.846
To τι θεωρεί καθένας σωστό είναι δικαώμά του. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι γράφει προσπαθώντας να σε πείσει κι εσένα ότι αυτό που πιστεύει, είναι και σωστό!! Φαντάσου να ήμουν κουφός και να προσπαθούσα να σε πείσω ότι δεν χρειαζόμαστε ηχεία για να δούμε ταινία!!!:happy_4:
Διαφωνώ μαζί σου στο ότι κάποιος προσπάθησε νταηλίκι να επιβάλλει άποψη. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο σε κανένα απο τα παραπάνω μηνύματα. Αυτά που γράφτηκαν είναι οι προσωπικές απόψεις του καθένα, και μόνο. Αυτό βλέπω.:cool_4:
Και φαντάζομαι πως κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με κάποιον που έχει τη γνώμη πως οι πεποιθήσεις του είναι αδιαπραγμάτευτες. Το νόημα μιας αντιπαράθεσης είναι να αποτυπωθούν όλες οι γνώμες και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Στο θέμα μας τώρα. Αν δεν μιλούσαμε για ταινίες, αλλά για στερεοφωνία, υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως είναι αδύνατο να εκπέμπεται ένας ήχος απο το μέσο των δυό εμπρός ηχείων, αν έχει ληφθεί τέτοια μέριμνα κατά την ηχογράφηση;
Ελπίζω σε τυχόν αντιρρήσεις να υπάρξει και τεκμηρίωση. :lol:

NIX

Reaction score
0
Απάντηση: Δεν χρειαζομαστε κεντρικο ηχειο?

Με τα δυο κεντρικα ετσι τοποθετημενα , εχεις δυο πηγες με το ιδιο σημα που διανυουν διαφορετικες αποστασεις. Αυτη η διαφορα φασης δημιουργει το λεγομενο comb filtering, που δεν ειναι τιποτα αλλο απο το αθροισμα δυο σηματων.
Δημητρη μαλλον αναφερεσαι σε μενα.
Δεν καταλαβαινω ομως τι εννοεις.

Reaction score
384
Απλα λεω πως η χρηση δυο κεντρικων ειναι κακη ιδεα. Ισως το ειπα λιγο πιο τεχνικα απ'οσο επρεπε.:crazy_1:

Reaction score
62
Διαφωνώ μαζί σου στο ότι κάποιος προσπάθησε νταηλίκι να επιβάλλει άποψη. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο σε κανένα απο τα παραπάνω μηνύματα. Αυτά που γράφτηκαν είναι οι προσωπικές απόψεις του καθένα, και μόνο. Αυτό βλέπω.:cool_4:
Και φαντάζομαι πως κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με κάποιον που έχει τη γνώμη πως οι πεποιθήσεις του είναι αδιαπραγμάτευτες. Το νόημα μιας αντιπαράθεσης είναι να αποτυπωθούν όλες οι γνώμες και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Στο θέμα μας τώρα. Αν δεν μιλούσαμε για ταινίες, αλλά για στερεοφωνία, υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως είναι αδύνατο να εκπέμπεται ένας ήχος απο το μέσο των δυό εμπρός ηχείων, αν έχει ληφθεί τέτοια μέριμνα κατά την ηχογράφηση;
Ελπίζω σε τυχόν αντιρρήσεις να υπάρξει και τεκμηρίωση. :lol:
Βασικά στον αρθρογράφο αναφερόμουν και όχι σ' εμάς!!!:happy_9:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.244