Featured Δημιουργία πολυχρηστικού media room

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.091
Δηλαδή αυτά τα υλικά, σύμφωνα με τα σχεδιαγράμματα, δε κόβουν πρίμα;
Κόβουν μόνο Χαμηλομεσαίες και τα πρίμα περνάνε χαλαρά;
Αυτό θέλει να μας πει ο ποιητής;
😂🤣😁

Reaction score
5.922
Κάτι για το οποίο διατηρώ επιφυλάξεις, είναι αν αυτό το χρήσιμο εργαλείο καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος της αντήχησης και των λοιπών θεμάτων που αφορούν την ακουστική ενός χώρου ακροάσεων.

Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ερμηνεύσω σωστά τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ τις τιμές ακουστικής αντίστασης που αναφέρεις (10k, 60k), καθώς δε βρήκα σχετικές τιμές ούτε για το Aritherm ούτε για το Soprapren. Τα αποτελέσματα έχουν όπως φαίνεται παρακάτω:

Κάτω Soprapren, στη μέση Aritherm, πάνω αέρας

View attachment 383581

Κάτω Aritherm, στη μέση Soprapren, πάνω αέρας

View attachment 383582

Εγώ βλέπω μεγαλύτερο συντελεστή απορρόφησης μεσαίων (Absorption coefficient) στη δεύτερη περίπτωση, ομαλότερη καμπύλη στην πρώτη. Τι ζητάμε εμείς;

Για κάποιο λόγο το μοντέλο δε βγάζει συχνότητα αντήχησης (Resonance) στην πρώτη (παρότι στην καμπύλη φαίνεται στο 1kHz) ούτε συντελεστή απόσβεσης (Damping) που νομίζω είναι έκφραση του RT60.
Αυτό ίσως έχει να κάνει με το εύρος παραμέτρων που μπορεί να διαχειριστεί. Δες για παράδειγμα πως, αν μειώσω τον αέρα στα 66mm, η πρώτη περίπτωση βγάζει αποτέλεσμα για το Damping και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή. Δε γνωρίζω πως γίνεται οι επιμέρους συχνοτικές απορροφήσεις να είναι μικρότερες με το βαρύ υλικό κάτω, αλλά το Damping πολύ μεγαλύτερο:

View attachment 383588

Την ίδια σχεδόν τιμή Damping βγάζει αν καταργήσω το Aritherm και βάλω μόνο Soprapren και 100mm αέρα. Η καμπύλη έχει όμως λιγότερο καλή διαμόρφωση:

View attachment 383589

Πως διαβάζουμε αυτά τα αποτελέσματα και ποια χρήσιμα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε για έναν οικιακό χώρο ακροάσεων;

ΥΓ noisecontrol.gr, κος Zeller. Δώσε προσοχή στο "μου φάνηκε", γιατί το επίπεδο γνώσεών μου απαιτεί αυτή τη διατύπωση. 😛
Δεν δοκίμασες όμως με αέρα μεταξύ των υλικών
Γιατί δεν ακούς τόσες φορές που στο έχω πει να το δοκιμάσεις ;
σου κοστίζει κάτι ;;;;

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.761
Members