Featured Δημιουργία πολυχρηστικού media room

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.113
Εν πάση περιπτώσει, όλα είναι θέμα συμβιβασμών και προσαρμογής στις πραγματικές συνθήκες του χώρου, οπότε ας δούμε πως έχει η κατάσταση στην παρακάτω πλάγια τομή:

Τομή 2.jpg

Με κίτρινο πάνω αριστερά είναι η διάτρητη γυψοσανίδα, με κόκκινο πάνω δεξιά ο κρυφός φωτισμός και με πορτοκαλί από κάτω του το πιθανό "καβούκι" όπου θα μπει το κάθε πίσω ηχείο οροφής (το καβούκι μπορεί να πηγαίνει μέχρι 5cm κάτω από το δοκάρι στα αριστερά του ώστε να χωράει ένα βαθύτερο ηχείο).
Η θέση ακρόασης έχει μπει σε πραγματικά δεδομένα 110cm για αυτόν που πληρώνει, οι... τζαμπατζήδες μπορεί να είναι λίγο πιο κάτω. :biggrin: Όλες οι γωνίες συγκλίνουν στην MLP.
Τα εμπρός (TFR, TFL) μπορούν να μπουν από τα 111cm (ματζέντα στις 51°) μέχρι τα 167cm (λευκή στις 41°).
Τα πίσω (TRR, TRL), θεωρητικά από τα 103cm έως τα 165cm. Ωστόσο, καθώς θέλω να αποφύγω την τοποθέτηση πάνω στο δοκάρι που θα τα κατέβαζε πολύ χαμηλά και θα υποχρέωνε να είναι εξωτερικά, η θέση τους είναι δεδομένη στα 139cm (41°).

Αυτό που μένει λοιπόν είναι το ταίριασμα με τα εμπρός:
  1. μια επιλογή θα ήταν η συμμετρική τοποθέτησή τους στα 167cm, στις 41° όπως τα πίσω. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε πολύ μεγάλη περιεχόμενη γωνία 98°.
  2. δεύτερη επιλογή η τοποθέτηση στις 45° που συνεπάγεται περιεχόμενη γωνία 94°, υψηλή αλλά λιγότερο από την πρώτη.
  3. τρίτη επιλογή η τοποθέτηση στο κοντινότερο διαθέσιμο σημείο στα 111cm (51°). Αυτό συνεπάγεται διαφορά 10° στις γωνίες κλίσης εμπρός και πίσω ηχείων, αλλά η περιεχόμενη γωνία πέφτει στις 88° (πάλι πάνω από το Level 2 κατά CEDIA, αλλά -τουλάχιστον- ογδοντάρι).

Ποια επιλογή νομίζετε ότι είναι καλύτερη και γιατί; Πιθανότατα αύριο θα οριστικοποιήσω τις θέσεις των σπιράλ καλωδίων για τα TFR, TFL ώστε να είναι έτοιμα για να μπει η διάτρητη.

ΥΓ Παρεμπιπτόντως, αν έχετε προτάσεις για angled ηχεία οροφής, αυστηρά μέχρι 350€-450€ το κομμάτι, είναι ευπρόσδεκτες. Προτιμώ χωνευτά (ή έστω χαμηλού ύψους εξωτερικά όπως πχ αυτά) και καλύτερα λευκού χρώματος.

Reaction score
2.432
Δεν εχω διαβασει ακομα ολα τα σημερινα σου ποστ αλλα η σωστοτερες θεσεις ειναι πρασινο γαλαζιο

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.113
Δεν ξέρω αν έχεις καταλήξει αλλά πολυ καλό καλωδιο ηχείων ειναι και το supra classic 2.5mm
Είμαι Αθήνα και αυτό ακριβώς παραλαμβάνω σε λίγο. :)
Και Mogami W2549 για τα SW.
Είναι πολλά τα μέτρα, Άρη! :roflmao:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.113
Δεν εχω διαβασει ακομα ολα τα σημερινα σου ποστ αλλα η σωστοτερες θεσεις ειναι πρασινο γαλαζιο
Έτσι νομίζω κι εγώ. Η μεγάλη περιεχόμενη γωνία μεταξύ εμπρός-πίσω είναι που με κάνει να ζητώ τη γνώμη σας. :)

Reaction score
2.432
Έτσι νομίζω κι εγώ. Η μεγάλη περιεχόμενη γωνία μεταξύ εμπρός-πίσω είναι που με κάνει να ζητώ τη γνώμη σας. :)
Και παλι ειναι συμβιβασμος, αλλα λογικος.
Σε μια μιξη dolby atmos τα objects τοποθετουνται σε ενα ευρος θεσεων που εκτεινεται απο την μια ακρη του δωματιου εως την αλλη αναμεσα στις τεσσερεις επανω γωνιες του δωματιου και για να πετυχεις το μεγιστο σε ενα συστημα με 7 ηχεια στο bed layer, χρειαζονται κανονικα 4 εως 6 ηχεια αναλογα το μεγεθος του χωρου (σε πολυ μεγαλους χωρους, ενδεχομενως και περισσοτερα). Με 4 ηχεια οπως εχουν δειξει διαφορες δοκιμες, και σε αντιθεση με τα guidelines της Dolby τα οποια δεν ειναι και τα πιο σαφη η κατατοπιστικα, οι σωστοτερες θεσεις ειναι στις 4 γωνιες, διαφορετικα οταν στην οθονη εμφανιζεται κατι το οποιο κινειται καθετα προς τα επανω, ο ηχος θα τα κανει να ακουγονται σαν να ανεβαινουν επανω και προς τον ακροατη. Οι ενδιαμεσες θεσεις θα δημιουργουνται απο επιμερισμο της εντασης ωστε να ακουγεται ενα phantom ειδωλο καπου αναμεσα στα επανω ηχεια.
Ωστοσο αν τα 4 ηχεια τοποθετηθουν στις 4 γωνιες, κατα πασα πιθανοτητα (μια που συνηθως τα ατμος ηχεια ειναι μικρα σε μεγεθος και περιορισμενων δυνατοτητων σε ενταση) θα βρισκονται σε πολυ μεγαλη αποσταση απο τον ακροατη και το αποτελεσμα θα ειναι μαλλον υποδεεστερο απο οτι αν τοποθετηθουν πιο κοντα εστω και αν αυτο θα ειναι λιγοτερο σωστο απο πλευρας σωστης τοποθετησης των objects της μιξης.
Η γωνια των 30 και των 150μοιρων του διαγραμματος, τοποθετουν τα ατμος επανω απο τα Front & Rear, στα επανω ακρα του χωρου και ειναι κατα τη γνωμη μου οι σωστοτερες. Οι υπολοιπες θεσεις ειναι συσμβιβασμος αναλογα με τις δυνατοτητες τοποθετησης η τις δυνατοτητες των ηχειων μας.

Εσυ εισαι παντως τυχερος που το συζητας και το ψαχνεις απο τωρα και οχι κατοπιν εορτης οπως εγω που οταν εκανα την προεγκατασταση φροντισα να βρισκομαι εντος των προδιαγραφων σε μοιρες χωρις να εχω ψαξει ιδιεταιρα το τι και το γιατι θεωρωντας οτι αυτο ηταν αρκετο και τωρα θα κανω μερεμετια για να τοποθετηθουν τα ατμος εκει που πρεπει και οχι εκει που ειχα τοποθετησει τις αναμονες...

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.901
Members
38.628
Νεότερο μέλος
hatzopou