Διάστημα & Πτήση


minas

Πισιά
Μηνύματα
3.907
Reaction score
3.700
Όταν λένε δηλ. ζωή στον Άρη εννοούν κάτι μονοκύτταρους οργανισμούς;
Όχι τα πράσινα ανθρωπάκια;
Τόσα δισεκατομμύρια δολλάρια έξοδα γι΄αυτό;
Αυτή τη στιγμή δεν τεκμαίρονται ούτε καν οι μονοκύτταροι οργανισμοί, απλά ευνοϊκές (χημικά) συνθήκες για την ύπαρξή τους.
Ακόμη κι έτσι, είναι τεράστια ανακάλυψη έστω και μόνο ως σκαλοπάτι για τις επόμενες.
Πλέον έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι συνθήκες ανάπτυξης ή υποστήριξης ζωής υπάρχουν ακόμη και σε στην πολύ κοντινή μας γειτονιά. Αυτό επηρεάζει αναρίθμητες παραδοχές που κάνουμε κατά την μελέτη ή την κατανόηση του σύμπαντος, αλλά επηρεάζει και την κατεύθυνση των ερευνών στον ίδιο τον Άρη.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Περιμένω τη μέρα που θα τσακώνονται τα πατριαρχεία μεταξύ τους για την επιστασία της επισκοπής σε άλλον πλανήτη :D
 




Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.408
Reaction score
50.364
Μήνυμα στο διάστημα: Τα λόγια του Χόκινγκ με μουσική υπόκρουση από Βαγγέλη Παπαθανασίου



Μία μουσική εκπομπή διαφορετική από τις άλλες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου,μετά την τελετή για τον Στίβεν Χόκινγκ στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

Ειδικότερα, επιλεγμένα λόγια του διάσημου Βρετανού κοσμολόγου, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών, θα μεταδοθούν στο διάστημα προς την κατεύθυνση της πλησιέστερης μαύρης τρύπας, με συνοδεία μουσικής του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

http://www.cnn.gr/news/kosmos/story...e-moysiki-ypokroysi-apo-vaggeli-papathanasioy
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.408
Reaction score
50.364
Η Ελλάδα στέλνει φρέσκο φαγητό στο Διάστημα!

Tο «Space Agrobox» δίνει τη δυνατότητα στους αστροναύτες να καλλιεργούν μόνοι τους τρόφιμα



Ο λόγος για τον Μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αυγουστίνο Πανταζίδη, και την προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, Μαρία Κοντογιάννη.

Όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν το «Space Agrobox είναι μια ειδικά διαμορφωνομένη κάψουλα, στην οποία είναι εφικτή η καλλιέργεια microgreens σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αξιοποιώντας βέλτιστα τον διαθέσιμο όγκο». Και συνεχίζουν «για να καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό, έπρεπε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ιδέας να απαντήσουμε σε αρκετά πρακτικά ερωτήματα, τα οποία συνδέονταν τόσο με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στις συνθήκες μικροβαρύτητας όσο και με τη διαχείριση του κόστους της σταδιακής ανάπτυξης ενός τέτοιου προϊόντος»

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=992203



. . . σιγά σιγά να έχουμε και άλλες εναλλακτικές για τα Σάββατα :rolleyes:
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.408
Reaction score
50.364
Ο θάνατος ενός άστρου σε απευθείας μετάδοση



. . . Αρχικά οι αστροφυσικοί ήταν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για την έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα, όμως, αργότερα αποδείχθηκε ότι αυτό που παρατηρούσαν ήταν η καταστροφή ενός αστεριού από τα κολοσσιαία παλιρροϊκά κύματα που δημιουργούνται όταν ένα αστέρι πλησιάσει αρκετά και βρεθεί μέσα στο πολύ ισχυρό και «παμφάγο» βαρυτικό πεδίο μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας . . .

. . . Πρώτη φορά λοιπόν, οι αστρονόμοι παρακολούθησαν «σε απευθείας μετάδοση» τι ακριβώς συμβαίνει όταν μια μεγάλη μαύρη τρύπα καταβροχθίζει ένα αστέρι.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το να μιλά κανείς για «απευθείας παρατήρηση» του φαινομένου είναι ανακριβές, διότι πρόκειται για ένα κοσμικό φαινόμενο που συνέβη πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, αλλά μόνο τώρα η ακτινοβολία που εξέπεμψε έφτασε έως τη Γη επιτρέποντάς μας, σήμερα, να παρατηρήσουμε ό,τι συνέβη τότε



http://www.efsyn.gr/arthro/o-thanatos-enos-astroy-se-apeytheias-metadosi
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.152
Reaction score
93.263
Why does India's air look different from space?



There is something very distinct about the air over India and the surrounding countries in South Asia.

It is the presence of formaldehyde - a colourless gas that is naturally released by vegetation but also from a number of polluting activities.

The elevated concentrations have been observed by Europe's new Sentinel-5P satellite, which was launched last October to track air quality worldwide.
https://www.bbc.com/news/science-en...k&ns_mchannel=social&ocid=socialflow_facebook
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.408
Reaction score
50.364
H Boeing παρουσίασε τα σχέδια του νέου Κονκόρντ

Αν το σκάφος αυτό κατασκευαστεί θα κάνει υπερατλαντικά ταξίδια σε διάστημα δύο ωρών



Τα στελέχη της Boeing στην παρουσίαση τους υποστήριξαν ότι το σκάφος αυτό θα μπορεί να ταξιδέψει από το Λονδίνο στην Νέα Υόρκη σε δύο ώρες και έτσι θα μπορεί εύκολα κάποιος να κάνει ένα υπερατλαντικό ταξίδι μετ' επιστροφής μέσα σε την ίδια μέρα. Το σκάφος αυτός θα μπορεί να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ προς την Ασία, να διασχίσει δηλαδή τον Ειρηνικό, σε διάστημα περίπου τριών ωρών.

Αν και τα στελέχη της Boeing δηλώνουν αισιόδοξα ότι το σκάφος αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει πτήσεις στα μέσα της επόμενη δεκαετίας οι ειδικοί της αεροπορικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι ακόμη και αν η Boeing ξεκινούσε αύριο το πρωί την κατασκευή του σκάφους αυτό δεν θα μπορούσε να δεχτεί επιβάτες νωρίτερα από τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Είναι πάντως βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους και άλλα παρόμοια σχέδια υπερηχητικών αεροσκαφών.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=996061
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.408
Reaction score
50.364
Ανιχνεύθηκαν πολύπλοκα οργανικά μόρια στον Εγκέλαδο

Αυξάνονται οι πιθανότητες ανακάλυψης ζωής



Αμερικανοί και γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία του σκάφους Cassini της NASA, ανακάλυψαν ότι μεγάλα πολύπλοκα οργανικά μόρια, πλούσια σε άνθρακα, εκτινάσσονται από ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου, του δορυφόρου του Κρόνου. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο Εγκέλαδος -περισσότερο από κάθε άλλο πλανήτη ή δορυφόρο πέρα από τη Γη- πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζωής (νερό, ενέργεια, οργανικές ουσίες)



Όπως είπε ο διαστημικός επιστήμονας δρ Κρίστοφερ Γκλάιν του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Σαν Αντόνιο του Τέξας . . . «με την ανακάλυψη πολύπλοκων μορίων να αναδίδονται από τον υγρό ωκεανό νερού που διαθέτει, αυτός ο δορυφόρος είναι το μόνο σώμα πέρα από τη Γη, το οποίο είναι γνωστό ότι ικανοποιεί ταυτόχρονα όλες τις βασικές απαιτήσεις της ζωής, όπως την ξέρουμε».


http://www.tovima.gr/science/article/?aid=996416
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.408
Reaction score
50.364
Αυτόνομο ιπτάμενο ταξί από τη Rolls Royce

Πρόκειται για ένα υβριδικό αυτόνομο όχημα το οποίο θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα και θα μεταφέρει έως και πέντε επιβάτες



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας, θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 250 μιλίων (402 χιλιόμετρα) την ώρα και να διανύει αποστάσεις έως και 500 μιλίων (800 χιλιόμετρα).

Αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα ετοιμάζουν αρκετές άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Airbus, η Uber και Kitty Hawk του συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=1004454
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.408
Reaction score
50.364
Τον Νοέμβριο η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 4
Ο δορυφόρος HELLAS SAT 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που κατασκεύασε μέχρι σήμερα η Lockheed Martin




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Sunnyvale της Καλιφόρνιας, ο πρώτος κύκλος των θερμικών δοκιμών κενού στον ειδικό θάλαμο TVAC (Thermal VAcum Chamber) στον δορυφόρο HELLAS SAT 4.

Κατά την τελευταία αυτή φάση των δοκιμών προσομοιώνονται οι συνθήκες διαστήματος σε ειδικό θάλαμο με κύκλους εναλλαγής θερμοκρασιών από 2000C σε -2000C σε απόλυτο κενό αέρος, έχοντας το δορυφόρο σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας.

Ο επικεφαλής της HELLAS SAT, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin και επιθεώρησε τη διαδικασία των δοκιμών.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=1005434
 






Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.096
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top