Διάστημα & Πτήση

Μηνύματα
1.815
Reaction score
339
διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 112 λεπτά.
πλήρη περιφορά γύρω από την γη σε 112 λεπτά??!!!:o
τώρα ή κάτι λάθος έχει το άρθρο (το πιο πιθανό) ή μιλάμε για πολλά mach ταχύτητας το "σκουπίδι"..:D
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
3.907
Reaction score
3.700
πλήρη περιφορά γύρω από την γη σε 112 λεπτά??!!!:o
τώρα ή κάτι λάθος έχει το άρθρο (το πιο πιθανό) ή μιλάμε για πολλά mach ταχύτητας το "σκουπίδι"..:D
Σωστό είναι... Για σύγκριση, ο ISS χρειάζεται 90' με τα ~28000km/h στα 400km ύψος.
 

spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.340
Reaction score
30.714
To ISS κανει σε 92 λεπτα μια περιστροφη , για ελαφρως πιο ελλειπτικη τροχια λιγο πριν μπει στην ατμοσφαιρα λογικα ειναι τα 112 λεπτα !
 

Μηνύματα
1.815
Reaction score
339
οκ, ευχαριστώ...
αναρωτιέμαι όμως...ο ΙSS κάνει τόσο χρόνο απλά βρισκόμενος σε αδρανή τροχιά ή έχοντας κάποιου είδους προώθηση ταυτόχρονα? Γιατί το σκουπίδι λογικά μετά από τόσο καιρό απλά θα είναι σε "αδρανή" τροχιά.
 

spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.340
Reaction score
30.714
Για να ειναι στην συγκεκριμενη τροχια πρεπει να εχει την συγκεκριμενη ταχυτητα . Με μεγαλυτερη θα ηταν ποιο μακρια και με μικροτερη θα ειχε αρχιζε να μπαινει στην ατμοσφαιρα.
 



minas

Πισιά
Μηνύματα
3.907
Reaction score
3.700
οκ, ευχαριστώ...
αναρωτιέμαι όμως...ο ΙSS κάνει τόσο χρόνο απλά βρισκόμενος σε αδρανή τροχιά ή έχοντας κάποιου είδους προώθηση ταυτόχρονα? Γιατί το σκουπίδι λογικά μετά από τόσο καιρό απλά θα είναι σε "αδρανή" τροχιά.
Η λογική της (Γήινης) τροχιάς είναι ότι το σώμα "πέφτει" συνέχεια προς την Γη, αλλά κινείται με τέτοια εγκάρσια ταχύτα, ώστε να μην την φτάνει ποτέ. Η ταχύτητα είναι συγκεκριμένη για κάθε δεδομένη τροχιά, όπως είπε και ο Σπύρος.
Εν γένει οι Γήινες τροχιές είναι σχετικά αμετάβλητες, εφόσον δεν είναι πολύ κοντά στην Γη, ώστε να χάνεται ενέργεια από την ατμόσφαιρα. Ενεργές διαστημοσυσκευές έχουν προωθητήρες που μπορούν να σταθεροποιούν ή και να αλλάζουν ελαφρά την τροχιά τους προσθέτοντας λίγη ενέργεια, αλλά μόνο όταν χρειάζεται.
Οι νεκρές διαστημοσυσκευές όπως αυτή που συζητούσαμε, είναι έρμαια της βαρύτητας. Με περίγειο μόλις 200km και φθίνουσα τροχιά, σύντομα θα έχει χάσει αρκετή ενέργεια ώστε να την "πιάσει" η ατμόσφαιρα και να πέσει στη Γη. Το πρόβλημα είναι ότι έχει πολλά ανθεκτικά τμήματα, που αναμένεται να φτάσουν ανέπαφα στην επιφάνεια...
 



Shepherd

Μόνιμος
Μηνύματα
4.717
Reaction score
10.524
Χθες το μεσημέρι με την επιστροφή της κάψουλας είχαμε την πρώτη (μη επανδρωμένη) επιτυχή δοκιμή.
Μέχρι και σήμερα στο διάστημα πας μόνο με LADA. Η Space X προχωρά δυναμικά και σύντομα θα υπάρξει και δεύτερη εταιρεία στο παιχνίδι, Lockheed Martin.

 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.627
Reaction score
83.106
Στη δημοσιότητα η πρώτη πραγματική εικόνα μαύρης τρύπας στις 10 Απριλίου


Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προανήγγειλαν ότι θα κάνουν μια βαρυσήμαντη επιστημονική ανακοίνωση την Τετάρτη 10 Απριλίου. Γι' αυτό το σκοπό θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα.

Ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο. Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ -η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας- θα συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας και επιστήμονες, ενώ στη Χιλή θα συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).
 




xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.627
Reaction score
83.106
NASA: Οι επιστήμονες αποκάλυψαν «φωτογραφία» μιας Μαύρης Τρύπας

Τη «φωτογραφία» μιας μεγάλης Μαύρης Τρύπας που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87) έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες
του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT).




Και αν η λέξη φωτογραφία «μπαίνει» σε εισαγωγικά, αυτό γίνεται γιατί αυτό που αποτυπώνεται στην εικόνα είναι η «σκιά» που ρίχνει η Μαύρη Τρύπα στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως.

Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια -έστω μικρή και θολή- εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει. Γι’ αυτό το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας δεν είναι δυνατό να φωτογραφηθεί, αφού απλώς είναι …κατάμαυρο.

Τώρα για πρώτη φορά όμως έχουμε την πρώτη εικόνα από τις «σκιές» που ρίχνουν γύρω τους οι μαύρες τρύπες, οι οποίες προκαλούν ακραίες καμπυλώσεις του χωροχρόνου. Περιβαλλόμενες από στροβιλιζόμενα καυτά νέφη σκόνης και αερίων, εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία και προδίδουν έμμεσα την ύπαρξη τους. Τώρα -αν μη τι άλλο- χάρη στη φωτογράφηση θα πειστούν ακόμη και οι …άπιστοι Θωμάδες ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας.

Το επίτευγμα, που αποτελεί ορόσημο στην αστρονομία και στην αστροφυσική, θεωρήθηκε δεόντως σημαντικό, ώστε η σχετική ανακοίνωση έγινε με έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις σε έξι πόλεις: στην Ουάσιγκτον (η κεντρική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), στις Βρυξέλλες (διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας), στη Σαγκάη της Κίνας, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαιρόταν έμμεσα από τις βαρυτικές και άλλες επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν είχε «δει» τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.

Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ, που ξεκίνησε να δημιουργείται το 2012, αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο οκτώ διάσπαρτων και συντονισμένων μεταξύ τους ραδιοτηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτά δημιουργούν -μέσω της διασύνδεσης τους με τη βοήθεια της συμβολομετρίας και ενός υπερυπολογιστή- ένα ενιαίο τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη, το οποίο καταγράφει τις ακτινοβολίες ραδιοκυμάτων που εκπέμπονται από μια μαύρη τρύπα. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται αρκετή δυνατότητα μεγέθυνσης, ώστε να απεικονισθεί η περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα, του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», πέρα από τον οποίο τίποτε δεν υπάρχει επιστροφή, ούτε για το φως. Μια μαύρη τρύπα είναι μαύρη, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να βγουν φωτόνια από εκεί.

Το ΕΗΤ, που έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις του το 2017, διαθέτει επιμέρους «μάτια» στις ΗΠΑ (τηλεσκόπια SMT σε Αριζόνα και James Clerk Maxwell σε Χαβάη), Μεξικό (τηλεσκόπιο LMT), Χιλή (τηλεσκόπια ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου και APEX), Ισπανία (τηλεσκόπιο IRAM), Ανταρκτική (Τηλεσκόπιο Νοτίου Πόλου), Γαλλία (Άλπεις) και Γροιλανδία. Στο μέλλον ακόμη περισσότερα τηλεσκόπια αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο του ΕΗΤ, αυξάνοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του.

Οι στόχοι
Μέχρι τώρα το τηλεσκόπιο ΕΗΤ έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο μαύρες τρύπες:

-Στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, γνωστή και ως «Τοξότης Α*» (Sagittarius A* ή εν συντομία Sgr A*), που απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη (245 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και έχει μάζα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου μας, άρα η διάμετρος της εκτιμάται σε περίπου 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα, κατά προσέγγιση το 10% του μεγέθους του ηλιακού μας συστήματος. Αν και φαίνεται μεγάλη, λόγω της απόστασης της από τη Γη, είναι σα να προσπαθεί να φωτογραφήσει κανείς μια μπαλίτσα γκολφ πάνω στη Σελήνη. Βρίσκεται σε φάση «ύπνωσης», καθώς δεν καταναλώνει ενεργά μεγάλες ποσότητες γειτονικών άστρων και αερίων.

-Στην κατά πολύ μεγαλύτερη και πιο ενεργή μαύρη τρύπα στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87) στον αστερισμό της Παρθένου, σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, η οποία έχει μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, συνεπώς ο ορίζοντας γεγονότων της είναι πολύ μεγαλύτερος από του Τοξότη Α*.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



 






Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.125
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top