Διάσωση φωτογραφίας

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Το θέμα δεν το βάζω στην κατηγορία φωτογραφίας, γιατί όπως θα δείτε δεν είναι φωτογραφικό...

Έπεσε και έσπασε μια κορνίζα που είχε μέσα μια φωτογραφία του πατέρα μου σε παιδική ηλικία (ας όψεται ο διάδοχος που νόμιζε ότι μπορεί να ανέβει στριφογυριστή σκάλα με το στρατιωτικό σάκο στην πλάτη χωρίς να βρει τοίχο...). Η φωτογραφία ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια στην κορνίζα, με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει στο τζάμι (το οποίο έσπασε στα δύο), και τώρα δεν μπορώ να τη βγάλω γιατί σκίζεται. Δοκίμασα να τη ζεστάνω με το σεσουάρ μήπως ξεκολλήσει, αλλά τίποτα... επειδή τη θέλω, μήπως ξέρει κανείς πώς μπορώ να την ξεκολλήσω χωρίς να την καταστρέψω; Να τη βάλω σε νερό να μουλιάσει ή θα λιώσει (μιλάμε για φωτογραφία του 1928!);

Δοκίμασα και να τη σκανάρω για να τη διασώσω έστω και μόνο ηλεκτρονικά, αλλά αφ' ενός βγήκαν τα σημάδια από το κολλημένο τζάμι, και αφ' ετέρου φαίνεται αντιαισθητικά και η γραμμή από το σπάσιμο του τζαμιού και δεν νομίζω ότι μπορώ εύκολα να τη σβήσω με photoshop γιατί κάνει και σκιές...

Κάθε βοήθεια πολύτιμη!

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.785
Απάντηση: Διάσωση φωτογραφίας

Αφού δοκίμασες με ζέστη και δεν βγήκε, τώρα δοκίμασε και με το κρύο.
Βάλτην στην κατάψυξη μπας και ξεκολλήσει.
Το νερό δεν ενδείκνυται.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Σ' ευχαριστώ Μιχάλη! Την κατάψυξη δεν την είχα σκεφτεί...

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.874
Δε νομίζω να δουλέψει.

Χωρίς να ξέρω, πόσο θα συσταλεί το γυαλί και πόσο το χαρτί?

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Και ο ατμός μπαίνει στα υπόψιν, ευχαριστώ!

Μου ήρθε μια άλλη σκέψη. Στα φανοποιεία και τα μαγαζιά που αλλάζουν παρμπρίζ στα αυτοκίνητα, ξεκολλάνε και το σήμα των τελών κυκλοφορίας και το βάζουν στο καινούργιο (τουλάχιστον όταν είχα αλλάξει εγώ κάποτε παρμπρίζ έτσι το βρήκα). Θα μου πείτε, εκείνο είναι πλαστικό. Ναι, αλλά το βγάζουν ανέπαφο παρόλο που είναι φτιαγμένο με τρύπες για να σκίζεται με το ξεκόλλημα, που σημαίνει ότι δεν το τραβάνε, αλλά με κάποιο τρόπο εξουδετερώνουν τη δράση της κόλλας... Μήπως ξέρετε πώς το κάνουν;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.874
Κι εγώ τα βγάζω μονοκόμματα τα περσινά σήματα, δεν έχει σχέση.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.002

Ο ατμός θα μπορούσε να είναι μια λύση, αφού ξεκολάει τα γραμματόσημα.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις πλησιάζοντας σιγά-σιγά ένα κατσαρολικό με νερό που βράζει, για να ελέγχεις την ένταση του αποτελέσματος.

Reaction score
1.974

Σε λεκάνη με κρύο νερό δεν θα πάθει τίποτα. Θα την αφήσεις να στεγνώσει σε επίπεδη επιφάνεια. Θα γίνει πάλι επίπεδη αν τη τοποθετήσεις στεγνή ανάμεσα σε δύο τζάμια, ή τη δώσεις για γυάλισμα σε κατάστημα που να επεξεργάζεται αναλογική BW φωτογραφία.:107:

Reaction score
4.528

πριν κάνεις τα παραπάνω σκανάρισε τη όπως είναι , το photoshop κάνει θαύματα

D

Deleted member 23222

Guest

Δεν θα δουλέψει με ατμό εφόσον άρχισε να σκίζεται...θα απορροφήσει νερό και δεν θα κάτσει εύκολα το σχισμένο κομμάτι στην υπόλοιπη φωτο.

Προσπάθησε πρώτα με το σκάνερ και δώσε την στο φωτο που εμπιστεύεσαι για photoshop.
H καλύτερη λύση.
Αν δεν πετύχει,βλέπουμε.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας
Η κατάψυξη τελικά δεν έκανε τίποτα. Νερά και ατμούς τα φοβάμαι να τα χρησιμοποιήσω, αν ήμουν πιο έμπειρη σε τέτοιες δουλειές θα ήταν διαφορετικά. Τη σκανάρισα για καλό και για κακό, και τη Δευτέρα θα την πάω έτσι με το σπασμένο τζάμι σε ένα φωτογραφείο, μήπως και το αναλάβουν εκείνοι.
Θα σας πω το αποτέλεσμα και (ελπίζω!) τη λύση, γιατί μπορεί να τύχει και σε κανέναν άλλο, μια και όλοι βάζουμε φωτογραφίες σε κορνίζες.

Και πάλι ευχαριστώ :)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.167

Νομίζω πως ένας αγιογράφος -ιδίως με γνώσεις συντηρητού- θα μπορέσει να σκεφθεί πιο εύκολα μια λύση...

Reaction score
21
http://www.photorestorationbyjoetownsend.com/blog.asp?catid=1&blogid=4

http://www.retouchpro.com/forums/history-conservation-repair/1664-removing-photos-stuck-glass.html

http://www.ehow.com/how_5017594_remove-stuck-picture-frame-glass.html

Κοινως αγοράζεις το Kodak proto flow , ενα φωτογραφικό υγρο για να μην αφήνει λεκέδες το νερό κατα την εμφάνιση των φωτογραφιών μεσα σε αποσταγμένο νερό (1:200)

Σταδιακό αργό στεγνωμα σε χώρο χωρίς σκονες. Πολλοί πάντως χρησιμοποιούν ατμό και μικροσπάτουλα η μπατονετα με προσοχή.
Πρώτα σκαναρουν με μηχάνημα που επιτρέπει manual focus για να μη βγει θολούρα.

Καλη επιτυχια

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.182
Members
38.541
Νεότερο μέλος
jabe