Διπλοενίσχυση - Biamping! Που χρησιμοποιείται?

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
..Η διενίσχυση από την άλλη, είναι σαφώς πιο απλή στην εξήγησή της: Χρησιμοποιώντας περισσότερους του ενός ενισχυτές και εκμεταλλευόμενοι την δυνατότητα ενός ηχείου για διπλοκαλωδίωση, αυξάνουμε την συνολική εγκατεστημένη ισχύ και την διατομή των γραμμών μεταφοράς και παράλληλα απομονώνουμε τα κανάλια ή τις περιοχές συχνοτήτων. Η διενίσχυση μπορεί να συναντηθεί σε δύο παραλλαγές: Την κάθετη, όπου ένας στερεοφωνικός ενισχυτής οδηγεί ένα ηχείο με κάθε κανάλι να τροφοδοτεί έναν κλάδο συχνοτήτων και την οριζόντια όπου ένας στερεοφωνικός ενισχυτής οδηγεί έναν κλάδο συχνοτήτων και για τα δύο ηχεία. Η πρώτη παραλλαγή χρησιμοποιήται όταν διατείθενται τυπικοί στερεοφωνικοί ενισχυτές με κοινό τροφοδοτικό, ενώ η δεύτερη όταν διατείθενται στερεοφωνικοί dual mono. Αν διατείθενται μονοφωνικοί τελικοί, προφανώς μπορεί να δοκιμάσει κανείς όλες τις παραλλαγές. Στην περίπτωση του biamping είναι προφανές ότι ή ευαισθησία των τελικών πρέπει να είναι εντελώς ίδια!
Από το AVmentor... επιλέγοντας,
θέλω να καταγραφούν οι γνώσεις των ειδικών, σε σχέση με το θέμα αυτό, και άν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την δι-ενίσχυση για να οδηγήσει ηχεία μεγάλων απαιτήσεων, χωρίς να καταφύγει σε ενισχυτές τέρατα (οικονομικά και όχι μόνο...)
Γενικότερα ποιές είναι οι ενδείξεις και οι δυνατότητες χρήσης της?
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Stereophile αυτό τον μήνα για την διενίσχυση και την διπλοκαλωδίωση. Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι πολλές εταρίες στα κορυφαία τους ηχεία ΔΕΝ δίνουν την δυνατότητα για διπλοκαλωδίωση ή διενίσχυση, γιατί πιστεύουν ότι δεν προσφέρει στην ηχητική ποιότητα.


Μπορείς να οδηγήσεις ευκολότερα ένα "τέρας" με διενίσχυση αλλά πολύ μεγάλες διαφορές στην ηχητική απόδοση δεν βλέπεις.

Έκει όμως που σίγουρα θα δεις τεράστιες διαφορές είναι με διενίσχυση ή τριενίσχυση σε ένα ηχείο παρακάμπτοντας το crossover του ηχείου και χρησιμοποιόντας ένα ενεργό cross μεταξύ του προενισχυτή και του τελικού.

Αναλόγως του ηχείου οι διαφορές μπορεί να είναι μέχρι και δραματικές!!!


Και κάτι από την δική μου εμπειρία. Όσοι έχετε ηχεία που μπορούν να διπλοκαλωδιοθούν/διπλοενισχυθούν και δεν χρησιμοποιείτε αυτή την μέθοδο αλλάξτε οπωςδήποτε τους βραχυκυκλωτήρες των δύο εισόδων με ένα κομμάτι καλώδιο ηχείου. Θα είναι ίσως η φθηνότερη αναβάθμιση που θα κάνετε στο σύστημά σας. Οι περισσότεροι βραχυκυκλωτήρες , ιδίως σε ηχεία μέσης-χαμηλής κατηγορίας, είναι άθλιας ποιότητας .
 

Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Γιώργο,αναλόγως τα ηχεία και κατόπιν πειραματισμών,μπορούμε να πούμε εάν μας βελτιώνει το αποτέλεσμα ή όχι η διενίσχυση.
Ηχεία αδηφάγα σε ρεύμα,τα μεγάλα B&W και Jmlab,πχ., ίσως να την δέχονται ευχαρίστως,σε άλλα όμως,μάλλον είναι υπερβολή.
Η σωστή διενίσχυση επιτυγχάνετε με απομόνωση του κροσσόβερ του ηχείου,και χρησιμοποιώντας ενεργά cross,με την ίδια συχνότητα αποκοπής,με μονομπλόκ ενισχυτές εάν είναι δυνατόν και τα κοντύτερα καλώδια ηχείων.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι υπερβολή η δι-τρι... ενίσχυση οποιουδήποτε ηχείου. Ξέρετε κανένα ηχείο που να μην έπαιξε καλύτερα όταν του δόθηκε περισσότερο ρεύμα? Εδώ αφήνουμε χαλιά μέσα στο κατακαλόκαιρο :lol: . Θα μου πεις το ένα είναι τζάμπα :wink:

Σε ότι έχει να κάνει με τα συμπεράσματα κάποιων κατασκευαστών, ενδεχομένως να εμπεριέχουν και ολίγο νεράκι αφού πρέπει να πει ότι είναι ευκολοδήγητα, ε? Νομίζω δηλαδή...

Η μαγεία του κινηματογράφου νομίζω ότι είναι στα ενεργά cross. Εκεί ο πειραματισμός είναι μια καθημερινή διαδικασία. Έχεις την δυνατότητα να εξερευνήσεις τις δυνατότητες του ηχείου στο έπακρο και στις περισσότερες περιπτώσεις να καταλήξεις σε διαφορετικά συμπεράσματα από τις επιλογές του ίδιου του κατασκευαστή.

Είναι περιττό να πω εγώ, τι έχω ακούσει από τα magnepan του Costas EAR με δάφορα τέτοια κόλπα. Θα σας πω μόνο ότι όταν ακούω αλλού τα ίδια ηχεία, αυτά είναι σαν χαλασμένα...

Ελπίζω να βρει χρόνο ο magnepanakias της παρέας μας και να μας πει μερικά πράγματα για την πολυενίσχυση και τα ενεργά cross, πέραν από τις βελτιώσεις του ηχείου, (για να μην τον πάρει και τον σηκώσει δηλαδή εεεε) :lol:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.597
κάθετη και οριζόντια και κουραφέξαλα...
χο χο χο,
λοιπόν, ή θα μοιράσω φυλλάδια, ή θα σας παραπέμψω σε λίνκ!

Μόνο μια παρατήρηση: αν έχεις ένα ενισχυτικό κανάλι που παίρνει στην είσοδο όλο του μουσικό φάσμα και οδηγεί μόνο ένα τουίτερ, 1ον είναι χαζό, 2ον μπορεί να έχει και πρόβλημα... Οπότε σαφώς καλύτερη λύση είναι ο ενισχυτής του τουίτερ να μη δέχεται όλο το μουσικό φάσμα, αλλά μόνο πρίμα, έστω και περισσότερα από αυτά που αφήνει το κρος. Αν φυσικά δέχεται όσα και με όση αποκοπή δίνει το παθητικό κρος, μπορείς και να πετάξεις το παθητικό κρος (προφανώς). Άρα η ΣΩΣΤΗ διενίσχυση ή πολυενίσχυση γίνεται με ενεργά κρος.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.597
http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

εξαιρετικό άρθρο, παλιό, το έχω εκτυπώσει εδώ και αρκετά χρόνια... Διαβάστε το ΟΛΟΚΛΗΡΟ.
Διαφωτιστικό μέχρι αίσχους....
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.597
Μετά βούρ εδώ

http://www.marchandelec.com/

για να πάρετε το πρώτο παθητικό κρος και σε καλά λευτά και σχεδιασμένο για τα ηχεία σας!

Αν δε τσιγκουνεύεστε, παίζουνε και κάτι κουκλιά λαμπάτα και με ωραιότατα volume controls!

Οπότε ΑΜΕΣΑ κάνετε σοβαρή διενίσχυση, έστω χωρίς να ξεκοιλιάσετς τα ηχεία για να βγει το παθητικό όξου! Βέβαια, το ορθόν είναι η χειρουργική εξαίρεσις του μυάσματος...

To παθητικό της μάρτσαντ το πήρα και γω δηλαδή! Μόλις το πρωτοβγάλανε, πριν 2-3 χρόνια. Μια χαρά κάνει δουλειά, και τζαμπέ ολέ!

Μετά βέβαια, ο δρόμος είναι στρωμένος με "behringer"... Φτηνά, και με πολλά παιχνίδια, για όλες τις ηλικίες και γούστα... ultra drive pro dcx 2496. Απλά και κατανοητά;

IMHO φυσικά...
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.597
Και κοιτάξτε,
διαβάστε τα καλά τα λινκς,

θα σας κάνω ερωτήσεις μετά, θα έχει και τέστ,
όποιοι κοπούνε θα τους πάρει και θα τους σηκώσει! (ο Ανδρέας το στέρεο)
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Να κάνω μία συγκεκριμμένη ερώτηση:
Γίνεται διπλοενίσχυση στα B&W Nautilus 802 :?:
 


Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Ρε χαμένε αυτά είναι κογκολέζικα, θέλουν 3 μέρες διάβασμα. :twisted:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.597
Και μη διαβάζετε σα γνήσιοι έλληνες μόνο τα συμπεράσματα στο τέλος του πρώτου μέρους!

Adding up the Plusses

Effectively (up to) twice the "real" power of the amplifiers themselves
Reduced intermodulation distortion
Elimination of the low frequency passive crossover, its inherent losses, potentially poor linearity and crossover point inaccuracy
Reduction of the difficulty of the load presented to the power amplifier
No padding is required to align the driver sensitivities, so we are not simply wasting power
The damping factor is greatly improved for both the low and midrange loudspeakers
Complete freedom from any interaction between the loudspeaker driver (and its environment) and the crossover network
Cost savings, since complex passive crossover networks an not needed
Bi-wiring is included free!
The flexibility to choose amplifiers which are at their best within a defined frequency range
Ability to match amplifier power to the exact requirements of the drivers for maximum overall efficiency


διαβάστε τα όλα!

http://sound.westhost.com/bi-amp.htm
http://sound.westhost.com/bi-amp2.htm

Γιατί φίλε sambalis αν τα είχες διαβάσει θα είχες δει κατ'αρχήν το:
"Do I need to disconnect the passive crossover in my speakers?"
The answer is ... Yes, otherwise you are not really biamping at all.

Που είναι αυτό που έγραψα στο πρώτο μου μύνημα, με το τελικό συμπέρασμα: Άρα η ΣΩΣΤΗ διενίσχυση ή πολυενίσχυση γίνεται με ενεργά κρος.

Και ξέρεις καλά πως όλα γίνονται...

ΑΛΛΑ ΔΕ ΔΙΑΒΑΣΕΣ!
ΚΟΒΕΣΑΙ!
ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟΝ ΕΞΩ!
ΕΛΑ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ....
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Δηλαδή ο Γιώργος (sampalis) πρέπει υποχρεωτικά να ξεκοιλιάσει τα 802? :shock:

Συγγνώμη αλλά η απόφαση ρε παιδιά είναι πολύ δύσκολη... Δεν έχει ρίσκο αλλά όσο να ναι, θέλει κότσια....
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re:

Costas Ear are you a schoolteacher??

Anyway.

This is from Bowers & Wilkins:
Bi-wiring and bi-amping

Most B&W speakers are provided with two pairs of speaker terminals; this allows you to either bi-wire or bi-amplify them. The aim of both these techniques is not to simply get the customer to spend more on cables and electronics (although no manufacturer objects to this spin off) but to improve the resolution of the speakers.

A multi-way speaker contains a crossover network that not only divides the incoming signal into different frequency ranges, appropriate to the working range of each drive unit, but also equalises each driver’s response to be flat (raw driver responses are usually anything but flat).

There are two different basic types of crossover – series and parallel. Series crossovers have each filter section wired in series between the positive and negative input terminals. It is impossible to treat each filter section individually – each interacts with the others – and such crossovers are not suitable for bi-wiring or bi-amping. But by far the most common type is parallel. Here, each driver has its own filter wired between it and the input terminals. If there is only one pair of input terminals, the inputs to all the filters are connected in parallel to that one pair of terminals. If, however, you have more than one pair of terminals, you can completely separate the inputs to each filter. Why on earth would you want to do such a thing?

In the case of bi-wiring, the answer lies in the cable connecting the speaker to the amplifier and the fact that the amplifier is a voltage source but the speaker is a current driven device (force on voice coil = magnet flux density x length of conductor in the magnet gap x current).

Firstly, all cables are a compromise. Some types of construction work better at low frequencies and others at higher frequencies. Providing separate inputs to the speaker allows you to use different cable types, each optimised for the frequency range of use.

Secondly, consider that the cable has an impedance that causes a voltage drop along its length. Now consider the current flowing along the cable. Assume for the argument that the amplifier delivers a perfect voltage waveform to the cable and the cable itself adds no distortion. However, each driver has a non-linear impedance (for example, the inductance of the voice coil alters depending on its position in the magnet gap) that causes the current to be non-linear. This non-linear current through the impedance of the cable causes the voltage drop along the cable to be non-linear and thus the voltage across the speaker terminals is also non-linear, even though it is linear at the amplifier end.

If we were just concerned with one driver, things would not be too bad. But that non-linear voltage at the speaker terminals may contain harmonics within the frequency range of one of the other drivers and that driver will reproduce them, albeit at low level. If, however, you separate the inputs to each driver filter, each driver’s distortion is kept to itself and the total system distortion goes down. We are talking small changes here, but the resolution of some modern drivers is now so good that small improvements like this are readily detectable by keen listeners.

Many people ask us whether the load on the amplifier is different if you bi-wire. It is not. As far as the amplifier is concerned, it matters not one jot whether you parallel the inputs to the filter sections at the speaker end or the amplifier end of the speaker cable.

Bi-amping takes advantage of all this and adds some benefits of its own. Like with cable, you can choose different amplifiers that excel in different frequency bands. You may, for example, be keen on valve (tube) amplifiers. But even the most die-hard of aficionados would be hard pushed to claim that they are any good at keeping good control of the bass. Bi-amping enables you to combine a valve amplifier for mid and high frequencies with the control of a solid-state device at low frequencies.

Unlike bi-wiring, the load to each amplifier is different from that using a single amplifier full range. The voltage demands on each amplifier remain the same (each is still fed a full-range input and gives a full-range output), but the current demands are reduced. This of itself can improve the amplifier’s ability to deliver the signal to the speaker.

Be careful when bi-amping that the gain and polarity of each amplifier are the same, otherwise you will compromise the frequency response of the system.
http://www.bwspeakers.com/index.cfm.../ObjectID/F5CA2E9F-3D20-11D4-A67F00D0B7473B37

Αναμένοντας σχόλια.
P.S. Σε καμμία περίπτωση δεν θα ξεκοιλιάσω τα 802μου :mrgreen:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.597
Άμα θες τα ξεκοιλιάζω για πάρτη σου πάντως!
Αρκεί να έχεις μπύρες!

Κοίτα, θέλει και μαγκιά το πράμα, να πιάνεις μαχαίρι και να φοβάται, να είσαι και πολύ άντρας...

Βασικά το μόνο που χρειάζεται είναι να βγούνε τα βύσματα που συνδέουν το κρος με τα μεγάφωνα, να βγούνε τα βύσματα που συνδέουνε τις εισόδους με το κρος, και να πάς τα μεγάφωνα κατ'ευθείαν στις μπανάνες. Κανένα κόψιμο, όλα επανέρχονται. Βύσμα μπαίνει, βύσμα βγαίνει.
Αυτό σε πληροφορώ είναι το πιο εύκολο σημείο της υπόθεσης!

Τα δύσκολα είναι μετά...

Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεσαι ακριβές αντίγραφο των παθητικών κρος σε ενεργό μορφή, πράμα που θέλει πολύ ψάξιμο.

Σίγουρα τα μανίσια κρος δεν είναι τυχαία κάπου... Αυτοί στην BW κάτι ξέρουνε, δε μπορεί... Δεν είμαστε και πολύ πιο μάγκες από αυτούς δηλαδή.... Μακάρι να δίνανε αυτοί ενεργά κρος, θα ήτανε ό,τι καλύτερο!

Φυσικά (όμως) όλα γίνονται...
Υπομονή, επιμονή, ψάξιμο, διάβασμα, emails...
Και ξεκινάς ρωτώντας τον κατασκευαστή πάντα, παίρνεις τηλέφωνα, σου δίνει κατευθύνσεις, σε βοηθάει. Μη νομίζεις, αν είσαι μια φορά τρελλός, αυτοί είναι 10!

Εγώ πάντως για τα magnepan έψαχνα κανα δυό χρόνια μέχρι να ξέρω τι κάνω με σιγουριά! Τώρα είμαι σε θέση να βάζω και δικές μου ρυθμίσεις κρος πχ...

Από την άλλη το πιο εύκολο είναι να μη πειράξεις το εσωτερικό παθητικό κρος, να μάθεις απλά που κόβει και να κάνεις κι ένα απλό ενεργό με μεγάλες αποκοπές σε λίγο πιο μεγάλα εύρη συχνοτήτων, ώστε απλά να μην έχεις τον ενισχυτή που παίζει το τουίτερ να βγάζει και μπάσσα που μάλιστα εκεί θα βλέπει κακιά αντίσταση...

Δηλαδή αν το κρος σου πχ ψηλά είναι στα 2ΚΗζ, με κλίση 24 ντι μπι ανα οκτάβα, κάνεις το ενεργό (ή παθητικό αλλά πρίν τον τελικό) στο 1κΗζ με 24-48db/oct ώστε απλά να μή παίζει από 0-900κύκλους...
Ομοίως για το γούφερ.

Ακόμα δε τα διάβασες όλα;
Στρώσου και τα ξαναλέμε!
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.113
Reaction score
20.611
Γιώργο, εάν τα ηχεία σου δέχονται διπλοκαλωδίωση, τότε μπορούν να δεχθούν διενίσχυση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφαιρέσεις τους βραχυκυκλωτήρες. Καλά τα λέει η B&W, αλλά με μια ένσταση από μέρους μου, σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι ενισχυτές που οδηγούν τον κάθε κλάδο, μιλάω για οριζόντια διενίσχυση, θα πρέπει να έχουν όσο γίνεται πιο όμοια συμπεριφορά στην ταχύτητα των κυκλωμάτων τους. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδιοι, αλλά να έχουν ταυτόσημη ταχύτητα. Διαφορετικά, θεωρώ ότι θα μπορούσε κανείς να διακρίνει χρονικές ασάφειες μεταξύ των κλάδων, πράγμα που είναι βέβαια ηχητικός συμβιβασμός. Άρα, η πλέον ασφαλής οδός είναι δύο ίδιοι ενισχυτές, οπότε πηγαίνεις σε κάθετη διενίσχυση και τους τοποθετείς κοντά στο ηχείο, ώστε να ελαττώσεις όσο γίνεται το μήκος του καλωδίου των ηχείων, κάτι που συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας του ήχου.
 


Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Σωστό.
Γίνετε και έτσι,η διενίσχυση στην ποιό απλή της μορφή.

Γιώργο,μην ακούς τον Κωστα ΕΑR,αυτός έχει το παρατσούκλι,"ο χασάπης των μηχανημάτων" :mrgreen:
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Η απάντηση από την B&W σε σχετικό e-mail που τους έστειλα ήταν:
Dear George

We are pleased to hear that you are enjoying your N802's. Our opinions on biamping are covered in the FAQ section of our website which you have read, so I am not sure what you would like us to abbreviate on. If you can provide more information, we can try to help.

If the question is 'how' than it is most commonly set-up with a pair of stereo power amps or four monoblocks, with a suitable preamp. A general guideline to follow is that they should have the same power rating and be of the same brand/model. Although people do mix brands of power amps to achieve a certain result, personally I would not advise it.

How to connect them is explained in the user manual. What you must make sure you do, is remove the joining (bi-wire) links between the terminals.

Best regards

B&W UK
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.618
Μηνύματα
2.868.225
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top