Δύο ηχεία δαπέδου σε σειριακή σύνδεση για τον ρόλο κεντρικού

Reaction score
855
Πρότζεκτ : Αναβάθμιση κεντρικού με κάποιο ογκώδες ''πακέτο'' σε λίτρα και μονάδες

Δεδομένα :

1. Ενισχυτής : Denon AVR -X 2500 H
2. Ουδεμία διάθεση για έξοδα στο αντικείμενο την εποχή αυτή
3. Ύπαρξη ζεύγους ηχείων δαπέδου, ευαισθησίας 89 ντι-μπι και μέσης αντιστάσεως 6 Ω

Σκέψη : Τα συνδέω ''ξαπλωτά', με τα τουήτερ προς τα μέσα, στην έξοδο κεντρικού του ενισχυτή ... σε σύνδεση εν σειρά, ο ενισχυτής θα βλέπει φορτίο 6+6= 12 Ω που εκτιμώ ότι δεν θα τον δυσκολέψει ... σε παράλληλη σύνδεση θα έβλεπε φορτίο 6/2=3 Ω και θεωρώ ότι εκεί θα είχαμε προβλήματα ...

Ερώτηση : Σκέφτομαι μ@λακίες ? Νομίζω ότι το πρότζεκτ θα λειτουργήσει αισθητικά (όπως το έχω σκεφθεί να το χειρισθώ από αυτή την πλευρά) και πιθανότατα δεν θα ταλαιπωρήσει τον ενισχυτή ... αυτό που δεν ξέρω είναι αν ο ήχος θα υποβαθμισθεί, αν μια σειριακή σύνδεση οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες ηχητικά καταστάσεις, αστάθεια , κλπ.

Γιατί δεν το δοκιμάζω να δω, και ρωτάω ;

Γιατί τα ηχεία πρέπει να τα μεταφέρω από σπίτι σε εξοχή, και γενικά να χάσω αρκετό χρόνο που δεν διαθέτω ... γι 'αυτό προτιμώ πριν προχωρήσω, να πάρω καμμιά γνώμη από τους επαΐοντες connoisseurs φίλους εδώ μέσα .

Ευχαριστώ για το όποιο ενδιαφέρον και απαντήσεις.

Reaction score
6.607
Ποια ηχεια ειναι; σιγουρα εκτος το ενα τουιτερ παντως... τι αποστασεις εχουν τα l,r; γενικα πως θα ειναι στημενη η τριαδα ;(τετραδα;)

Reaction score
855
Άρα, με ένα ένα τουητερ εκτός πάμε για μεγάλη επιτυχία !

Ευχαριστώ !

Πρόκειται για πολωνεζικα taga harmony, 3-4 ετών. O χώρος είναι μεγάλος και η απόσταση ΑΡ-ΔΕ επιτρέπει μια χαρά να μπουν ξαπλωτά σε ειδική βάση ( θα την φτιάξω μόνος μου, οχι τίποτε fancy), και το σύνολο να μην βγάζει μάτι... Άλλωστε, πρόκειται για ντεντικεητιντ υπόγα, δεν υπάρχουν προβλήματα άλλου τύπου, που και να υπήρχαν, θυμάμαι ότι εσχισα την γάτα προ 15τιας...
Post automatically merged:

Το λακωνίζειν ...

Reaction score
29.670
Βάλε τα και με τα δύο tweeter , δεν θα έχεις πρόβλημα. Αρκεί να είναι κοντά μεταξύ τους . πχ 5-10 εκατοστά.

Αν δεν είναι πολύ κοντά δίνεις ελάχιστη κλίση προς τα μέσα και στα δύο ώστε να συμπίπτουν οι λοβοί τους.

Reaction score
855
ίσως σε σειρά να πέσουν λίγα τα watt και παράλληλα τα 3 ohm δεν είναι και φοβερό.
Θα δοκιμάσω και τις δύο συνδέσεις και θα αναφέρω. Φοβάμαι λίγο μήπως σε σημεία το 3 πέσει και παρακάτω...

Βάλε τα και με τα δύο tweeter , δεν θα έχεις πρόβλημα. Αρκεί να είναι κοντά μεταξύ τους . πχ 5-10 εκατοστά.

Αν δεν είναι πολύ κοντά δίνεις ελάχιστη κλίση προς τα μέσα και στα δύο ώστε να συμπίπτουν οι λοβοί τους.
Πρέπει να τα δω από κοντά για να θυμηθώ πόσο ψηλά είναι το τουητερ στην καμπίνα... Το συνολικό '' 5 εκατοστά'' σίγουρα δεν παίζει, ίσως κάτι σε 15 -20 από κέντρο θόλου σε κέντρο του άλλου...

Reaction score
855
Αν έχεις ηχοπερατη οθόνη μπορείς να τα συνδέσεις σε σειρά σε διάταξη d'appolito και να δοκιμάσεις και με τα δύο tweeter.
Δεν έχω ηχοπερατή... Ωστόσο, κάπως σαν d' appolito θα το κάνω...

Για την εν σειρά σύνδεση έχω τις ενστάσεις μου.
Παράλληλα και βλέπεις.
Όπως έγραψα, θα δοκιμάσω και τις δύο συνδέσεις.

Reaction score
1.772
στα 15 εκατοστά θα έχεις πρόβλημα comb filtering από ta 2khz και πάνω.στα 20 εκατοστά ακόμα χαμηλότερα.
κατά ποσο είναι ακουστό εξαρτάται και από την απόσταση ακρόασης.οσο πιο μακρυα τόσο λιγότερο ακούγεται.
η σύνδεση σε σειρά όντως δεν ακούγεται καλα.
τα 3 ohm εξαρτάται και τι ενισχυτή έχεις αν οδηγεί κι αλλα ηχεία.
βαλτου ένα ανεμιστηρα καλου κακου.

Reaction score
855
Ευχαριστώ Μπακ... Θα κάνω τα πειράματα και θα ενημερώσω. Ευτυχώς η θέση ακρόασης είναι μακρυά, από τα 4,5 μέτρα για τις μπροστινές θέσεις του μικρού σινεμά μου και περίπου στα 5,3 μέτρα για τις πίσω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.441
Για τόσο μεγάλες αποστάσεις, ως γνωστόν χρειάζονται μεγάλα μεγάφωνα.
Ιδανικά θα ήταν κάποιος δορυφόρος με 18" γουφερ δηλαδή, προφανώς 3 δρόμων, με επίσης ευτραφές μιντ και κάποιο τουιτερ κόρνας, για κατευθυντικότητα.
Εννοείται ότι τα αρεϊ έχουν εγγενή πλεονεκτήματα για μεγάλες αποστάσεις ακρόασης.

Στην περίπτωση χρήσης των ηχείων που λες, εκτιμώ ότι και το τελευταίο ντεσιμπέλ είναι σημαντικό, και σημαντικότερο των επιπτώσεων των ορθών θεωριών περί comb filtering, που θα έχουν ως αποτέλεσμα διακυμάνσεις απόκρισης.

Και γω λοιπόν προτείνω να μην αφαιρέσεις το τουίτερ, για λόγους απλούς, στάθμης.

Νομίζω πως σημαντικότερο είναι να προσπαθήσεις να φτιάξεις λοβό ακτινοβολίας στα γουφερ που να έχει μικρότερη πτώση στάθμης σε μεγάλη απόσταση, ως εκ τούτου μάλλον προτιμότερη τοποθέτηση των 2 όμοιων ηχείων είναι οριζόντια και τα δύο, με τα γουφερ το ένα πάνω από το άλλο στην ίδια κάθετο, σα να θες να φτιάξεις αρεϊ.

Για την οδήγηση των 2 ηχείων θα πρότεινα 2 ξεχωριστούς ενισχυτές, ειδάλλως παράλληλα τα ηχεία.

Reaction score
1.772
πολύ μεγάλη απόσταση.θελεις γκαζια πολλά όπως λέει και Κώστας.ενα τελικό να οδηγεί το κάθε καναλι από ένα θα ήταν καλο.

Reaction score
855
Με το υπάρχον σετ απ 5 ηχεία, 2 άτμος και τρία σαμπ είμαι καλά από γκάζια και γεμάτο ήχο στα συνολικά 35 τετραγωνικά που χώρου... Πάντα για τα δεδομένα και τον προϋπολογισμό μου... Απλά, θεωρώ το κεντρικό ως το σημαντικότερο κρίκο για κινηματογραφική απόλαυση, για αυτό ψαχνομαι για κάποια οικονομική λύση.... Με ένα παιδί να σπουδάζει εκτός Αθηνών, ένα στην Τρίτη Λυκείου να εξανεμίζει ευρώ σε ατελείωτα φροντιστήρια και ένα στην έκτη δημοτικού με 1002 δραστηριότητες και πήγαινε έλα, επενδύσεις σε ακριβά ηχεία και τελικούς ανήκουν στο παρελθόν...

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.985
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas