Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Αφορμη παιρνω απο αυτο εδω το θεμα.
Τι εχουμε εδω λοιπον?
Βιντεοπροβολεα DLP για σχολειο.
Και δεν ειναι η πρωτη φορα.
Ξερετε ποσοι DLP φευγουν για σχολεια, καφενεια, αιθουσες παρουσιασεων
κλπ

"Και λοιποιν" θα σπευσουν να ρωτησουν οι βιαστικοι "αλλη δουλεια
δεν εχουμε παρα να μας αραδιαζεις ποσοι προβολεις πωλουνται και που?"
Μα ξεχασατε κατι αγαπητοι μου.
Την...πανουκλα του rainbow.
Κανεις δεν σκεφτηκε αυτα τα αμοιρα παιδια που θα...πεθανουν απο
τις ημικρανιες?
Κανεις δεν σκεφτηκε τα κοριτσια του που θα παρουσιαζουν
συμπτωματα...εγκυμονουσας μετα την θεαση DLP?

Η μηπως δεν ειναι ετσι?
Μηπως δεν το βλεπουν επειδη...δεν γνωριζουν την υπαρξη του?

Εσεις, οι κατοχοι DLP προβολεων, τι εμπειριες ειχατε?
Ηρθε ποτε καποιος φιλος η συγγενης στο σπιτι σας-ο οποιος
να μην γνωριζει 'γρυ" απο rainbow- και να παραπονεθηκε
πως αισθανεται ζαλαδες?Η κουραση?Η να βλεπει χρωματακια?

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180
Απάντηση: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

Νομίζω πως σε συνθήκες ύπαρξης έστω λίγου περιβαλλοντικού φωτισμού, είναι αδύνατο να υπάρξει πρόβλημα RBE σε οποιονδήποτε.

Reaction score
1

Μηπως δεν το βλεπουν επειδη...δεν γνωριζουν την υπαρξη του?

Πιστεύω ότι μεγάλη δόση αλήθειας υπάρχει στην παραπάνω πρόταση και σίγουρα ίσχυσε στην δική μου περίπτωση.

Από την άλλη μεριά όμως, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις όσον αφορά το φαινόμενο του rainbow. Σαν φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρο ότι ο κάθε άνθρωπος το αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο.

Όταν αγόρασα τον BenQ 8700 έκανα πραγματικά "τιτάνιες" προσπάθειες για να καταφέρω να αντιληφθώ το φαινόμενο του rainbow. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι κάτι που είναι τόσο πολύ ενοχλητικό για κάποιους ανθρώπους, εγώ δεν μπορουσα ούτε καν να το εντοπίσω. Για πρώτη φορά είδα rainbow στον 8700, αν θυμάμαι καλά, σε ένα πατερνάκι του THX από αυτά που έμπαιναν στα Star Wars dvd, για τη ρύθμιση των βασικών παραμέτρων της εικόνας.

Το πατερνάκι αυτό είναι ένα λεπτό λευκό πλαίσιο και ένας λεπτός λευκός κύκλος σε μαύρο φόντο. Κουνώντας λοιπόν το κεφάλι μου δεξιά αριστερά με μεσαία ταχύτητα, κατάφερα επιτέλους να δω rainbow. Η χαρά μου που επιτέλους κατάφερα να το δω ήταν τόσο μεγάλη, που το έγραφα σε κάποια μηνύματα όλο περηφάνια στο AVforum! :137:

Από εκείνη τη στιγμή που το είδα για πρώτη φορά και εφόσον συνειδητοποίησα ότι εμφανίζεται ευκολότερα σε σημεία στα οποία υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην εικόνα, το μάτι μου έψαχνε για να το βρει στους υπότιτλους κτλ. Έτσι λοιπόν, υπήρξε ένα διάστημα στο οποίο άρχισα να το βλέπω σχετικά εύκολα και σχετικά συχνά, πάντα βέβαια στιγμιαία και χωρίς ποτέ να με ενοχλήσει πραγματικά. Μόλις έπαψα να ασχολούμαι μαζί του και το μάτι μου δεν έκανε πια ιδιαίτερες προσπάθειες για να εντοπίσει το rainbow, σταμάτησα πλέον και να το βλέπω, εκτός από ελάχιστες στιγμές που ξεπεταγόταν από μόνο του. Σχεδόν πάντα θα είχε να κάνει με κίνηση του κεφαλιού μου προς κάποια κατεύθυνση και ταυτόχρονη εμφάνιση ή εξαφάνιση στο πλάνο σημείων με μεγάλη αντίθεση στην εικόνα, όπως οι υπότιτλοι στα σκοτεινά πλάνα κτλ.

Στον Sharp 21000, όταν τον είχαμε πρωτοδεί μαζί με τον Κεφάλα στην Ηχοέκφραση, είχαμε εντοπίσει και οι δύο rainbow στα σκοτεινά πλάνα του Van Helsing και θυμάμαι ότι το σχολιάζαμε χαρακτηριστικά. Γνωρίζοντας ότι ο Sharp θα ήταν πολύ περισσότερο κοντραστάτος στην εικόνα του από τον BenQ, είχα μια μικρή ανησυχία όταν τον αγόραζα για το εάν αυτό θα ήταν η αιτία πολύ συχνότερης εμφάνισης του rainbow. Τελικά όλα πήγαν καλά, ούτε το έτερον ήμισυ βλέπει rainbow συχνά στον Sharp.

Παρόλα αυτά, όταν είδαμε το Speed Racer στον Sharp, που είναι η περισσότερο κοντραστάτη ταινία που έχω δει εγώ τουλάχιστον ποτέ, το έτερον ήμισυ ενοχλήθηκε από την πολύ έντονη εικόνα του Sharp. Όταν πήγε να ξαπλώσει, έκλεινε τα μάτια της και συνέχισε να βλέπει τα αυτοκίνητα να τρέχουν! Ήταν λες και η ταινία αποτυπώθηκε στον εγκέφαλό της! :111:

Δηλαδή, παρόλο που δεν έβλεπε rainbow κατά τη διάρκεια της ταινίας (ξέρει ακριβώς τι είναι), ο εγκέφαλός της προφανώς αντιλαμβανόταν ότι κάτι δεν πάει καλά με την εικόνα που έβλεπε. Γι΄αυτό λοιπόν, ποτέ δεν πρέπει να ασκούμε αρνητική κριτική στους ανθρώπους που παραπονιούνται για ζαλάδες ή πονοκεφάλους μετά την θέαση ενός προβολέα DLP.

Τέλος, η μοναδική φορά που μπορώ να πω ότι "ενοχλήθηκα" από το φαινόμενο του rainbow, ήταν στο συγκριτικό του Infocus 82 vs Sony VPL60 με πηγή το HTPC μου στην Ηχοέκφραση. Κουνούσα τον κέρσορα του ποντικιού στον Infocus και έβλεπα πράσινους, κόκκινους και μπλε κέρσορες να ακολουθούν κατά πόδας τον λευκό κέρσορα του ποντικιού!!! :111:

Reaction score
3

Εγώ πάντως ακόμα δεν έχω διαπιστώσει το φαινόμενο αυτό και ούτε και οι συγγενείς και φίοι που έχουν δει ταινίες ή και ποδόσφαιρο, παραπονέθηκαν για ζαλάδες ή κάτι άλλο.

Reaction score
0

Για πρώτη φορά είδα rainbow στον 8700, αν θυμάμαι καλά, σε ένα πατερνάκι του THX....

Έμ, που αλλού θα το έβλεπες... :142:

Το πατερνάκι είναι σαν το μικροσκόποιο του μικροβιολόγου...Και το "Βογιατζάκειο θεώρημα" λέει:
"Αν δεν το δείς στο πατερνάκι δεν το βλέπεις πουθενά".

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Τέλος, η μοναδική φορά που μπορώ να πω ότι "ενοχλήθηκα" από το φαινόμενο του rainbow, ήταν στο συγκριτικό του Infocus 82 vs Sony VPL60 με πηγή το HTPC μου στην Ηχοέκφραση.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και μ' εμένα Παναγιώτη: η μόνη περίπτωση που έχω ποτέ ενοχληθεί από RBE ήταν εκείνη η φορά στον ΙΝ82.
Κάτι που επιβεβαιώνει την άποψη ότι το RBE θέλει σκοτάδι, υψηλή intrascene (ANSI) αντίθεση, φωτεινότητα παραπάνω κι από το κανονικό και χαμηλές ταχύτητες τροχού (όπως είναι το 4Χ του ΙΝ82).

Reaction score
6
Εγώ είχα ακούσει ότι τα πλοία του Κολόμβου δεν τα έβλεπαν οι ιθαγενείς να έρχονται, γιατί δεν είχαν αντίστοιχο σημείο αναφοράς στη ζωή τους.
Κάτι τέτοιο ισχύει και για το rainbow. Πρέπει να το δείξεις σε κάποιον για να το αντιληφθεί (αν το βλέπει βέβαια).

Αφήστε που ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος μύθος.
Ποτέ δεν πονοκεφάλιασα, ίσα ίσα που όσο περισσότερο βλέπω από τον προβολέα, τόσο λιγότερο το διακρίνω. Σα να "έρχεται" ο εγκέφαλος με την ώρα.

Α, ναι. Γελάω με αυτή τη φωτογραφία :142:
.

Είπαμε να γνωρίζουμε τα βασικά της προβολής. Αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε στην οθόνη την εικόνα και δεν ψάχνουμε στο φακό. :143:
Ένα ακόμα αστείο που ακούγεται είναι να ερωτάται κάποιος αν βλέπει ταινία με φίλους ή όχι για να διαλέξει ή όχι DLP. :135:

Πως το είπαμε εκείνο το ανέκδοτο με την πεθερά στο πίσω κάθισμα; :204:

Reaction score
1

Η πρωτη ερωτηση που κανω σε καποιον, που ερχετε για πρωτη φορα να δει ταινια, ειναι αν παρατηρει κατι περιεργο στην εικονα.
-"Οχι"
Μετα εξηγω τι ειναι το rainbow effect και δειχνω τον τροπο που μπορει να γινει πιο ευκολα αντιληπτο. Ξαναρωταω αν τωρα το βλεπει.
-"Οχι"

Τελικα δεν εχω καταφερει να κανω κανεναν να το δει! Ουτε μου παραπονεθηκε κανεις για πονοκεφαλο ή ζαλαδες. Προσωπικα το βλεπω μονο καποιες φορες σε σκηνες εντονης αντιθεσης πχ. καποιο φως σε σκοτεινο φοντο, χωρις να μ'ενοχλει.

Reaction score
384

Kανεις δε μου παραπονεθηκε ποτε για rainbow. Iσως με τα τελευταια DLP να ειναι ετσι κι αλλιως δυσκολο να το δεις λογω της ταχυτητας του τροχου, οπως ειπωθηκε και πιο πριν.

Reaction score
164
Απάντηση: Re: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

Αφήστε που ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος μύθος.
Ποτέ δεν πονοκεφάλιασα, ίσα ίσα που όσο περισσότερο βλέπω από τον προβολέα, τόσο λιγότερο το διακρίνω. Σα να "έρχεται" ο εγκέφαλος με την ώρα.
Σοβαρά; Μύθος;
Γιατί; Επειδή δεν πονάει το δικό σου κεφάλι;
1000 που δεν πονάει το κεφάλι τους δεν αρκεί για να αποδείξουν ότι είναι μύθος,
1 που τον πιάνει πονοκέφαλος και ζαλάδα, αρκεί για να αποδείξει ότι είναι πραγματικότητα. Και εμένα και πονοκέφαλος με πιάνει, και ζαλίζομαι.

Reaction score
3

Στη σχολή μου έχουμε περισσότερους από 10 προβολείς χαμηλού κόστους, σχεδόν όλοι DLP και κανείς δεν έχει παραπονεθεί για κάποιο πρόβλημα και σας βεβαιώνω πως ακόμα και ένα μικρό πρόβλημα να είχαν θα το έκανα μεγάλο θέμα, μόνο και μόνο για να γλιτώσουν το μάθημα.

Reaction score
0
Είναι κρίμα που κάποιοι δεν μπορούν να απολαύσουν την γοητεία των DLP εξ αιτίας του RBE. Θα πρέπει να αισθάνονται σαν όσους δεν μπορούν να απολαύσουν μια υπέροχη συναγρίδα με μαγιονέζα του σέφ, λόγω του γνωστού προβλήματος κάποιων να φάνε ψάρι με αυγό η γιαούρτι.

Στους σύγχρονους όμως με την αύξηση της ταχύτητας του δίσκου και των color segments έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Μιλάμε πάντα για μονότσιπους, μια και στους τρίτσιπους δεν υπάρχει θέμα. Δυστυχώς οι τελευταίοι είναι ακόμα απλησίαστοι για τον μέσο χομπίστα αλλά δεν θα αργήσουν να γίνουν προσιτοί στο ευρύ κοινό. Και τότε θα έχουμε πραγματικό home cinema, όπως και οι 5.000 κινηματογράφοι που έχουν Christie DLP παγκόσμια.

Christie,a global leader in visual solutions for entertainment, business and industry, has surpassed the historic 5,000 digital cinema milestone, posting a record 5,197 completed installations worldwide just three years after launching the world’s largest digital cinema deployment plan.

http://blog.digitalcontentproducer.com/briefingroom/2008/10/16/christie-digital-digital-cinema/

Surely you knew that you'd eventually hear "DLP" and "3D" in the same sentence, right? Over at ShoWest this week, Texas Instruments is announcing plans for its next-generation DLP Cinema electronics platform. Generally speaking, this wouldn't be all that exciting, but this one's different. Aside from letting us know that DLP Cinema projectors will be deployed by Christie, Barco and NEC at commercial theaters around the world starting in 2010, we're also told that it will feature "increased bandwidth to integrate alternative content to incorporate live 3D broadcasting

http://www.engadgethd.com/2009/04/0...platform-makes-room-for-live-3d-broadcasting/

Υ.Γ. Έχω κάποιους λόγους λοιπόν που είμαι DLPάκιας.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.044

Θα πρέπει να αισθάνονται σαν όσους δεν μπορούν να απολαύσουν μια υπέροχη συναγρίδα με μαγιονέζα του σέφ, λόγω του γνωστού προβλήματος κάποιων να φάνε ψάρι με αυγό η γιαούρτι.
Αυτό είναι παράδειγμα!

Reaction score
5
Φρέσκια πελαγίσια Συναγρίδα με μαγιονέζα; Βρε κακούργοι, τι κάνετε στο ψάρι; Μην μου πείτε ότι βάζετε και κέτσαπ στη μοσχαρίσια αργεντινής 12 μηνών;

Στο θέμα μας: Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για κάποιον που δεν βλέπει rainbow να πιστέψει ότι μπορεί είναι τόσο ενοχλητικό. Και ίσως τελικά ο περισσότερος κόσμος δεν το βλέπει.
Αλλά γιατί το συζητάμε, με τους γρήγορους τροχούς τώρα, δεν έχει πλέον ξεπεραστεί το πρόβλημα;

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Re: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

Σοβαρά; Μύθος;
Γιατί; Επειδή δεν πονάει το δικό σου κεφάλι;
1000 που δεν πονάει το κεφάλι τους δεν αρκεί για να αποδείξουν ότι είναι μύθος,
1 που τον πιάνει πονοκέφαλος και ζαλάδα, αρκεί για να αποδείξει ότι είναι πραγματικότητα. Και εμένα και πονοκέφαλος με πιάνει, και ζαλίζομαι.
Α, το άλλο δεν το ξέρεις; Εμένα με πιάνει πονοκέφαλος με το screendoor και την προβληματική σύγκλιση. :142::143:

Φτάνω εγώ ο ένας για να αποδειχτεί, έτσι; :204:

Νομίζω πως το θέμα είναι περισσότερο ψυχολογικό. Μερικές ώρες προβολής να συμπληρώσεις με DLP, μετά ούτε που το καταλαβαίνεις.

Επίσης έχω πιάσει τον εαυτό μου, να παρακολουθεί τηλεόραση και σε σκηνές όπου στον προβολέα θα υπήρχε rainbow να "ετοιμάζομαι να το δω" χωρίς να το βλέπω τελικά.

Το rainbow υπάρχει. Το πόσο ενοχλεί είναι συζητήσιμο.

Για να μη σας πω δηλαδή τι είχα παρατηρήσει μια μέρα στο service σε έναν τρίσιπο DLP Marantz VP-10S1, που με έκανε να καταλάβω πολλά για το φαινόμενο... :112:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Φρέσκια πελαγίσια Συναγρίδα με μαγιονέζα; Βρε κακούργοι, τι κάνετε στο ψάρι; Μην μου πείτε ότι βάζετε και κέτσαπ στη μοσχαρίσια αργεντινής 12 μηνών;
Off-topic: πες τα ρε akis! :142:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

Για να μη σας πω δηλαδή τι είχα παρατηρήσει μια μέρα στο service σε έναν τρίσιπο DLP Marantz VP-10S1, που με έκανε να καταλάβω πολλά για το φαινόμενο... :112:
Για πες...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

Τωρα αν μας πεις οτι ειδες rainbow στον τριτσιπο...θα τα σκισω
τα προικια μου:137:

Reaction score
0
Μη ξεχνάμε και το φαινόμενο της αυθυποβολής, που άλλοτε δουλεύει θετικά και άλλοτε αρνητικά. Μου έχει τύχει πολλές φορές να μπαίνουν στο σκάφος κάποιοι με προβλήματα ναυτίας και με το που πατάν το πόδι στο ντέκ, μέσα στο λιμάνι που δεν κουνιέται φύλο, να αρχίζουν να παραπονιούνται για ναυτία.

Αντίθετα μούχει τύχει να ξαπλώσω με κύμα 3 μέτρα και να αρχίσω να ζαλίζομαι. Μόλις όμως σηκωθώ και αρχίσω να κάνω δουλειές, λέγοντας μέσα μου «δεν θα σου περάσει βρωμοναυτία» να συνέρχομαι.

Reaction score
14

Στο πρώτο dlp που είχα πάει να δώ και δεν είχα ιδέα από τεχνολογίες και τα προβλήματα τους , ούτε καν που ήξερα τι εστί προβολέας ,είχα δει κάποιο παλιό μοντέλο sharp και με έπιασε ζαλάδα στο πεντάλεπτο και ένιωθα να "μυρμιγκιάζουν" τα μάτια μου...μετά είδα το .. ξεκούραστο υπερμηχάνημα Ζ2 το οποίο και αγόρασα...:105:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ψυχολογικό ,είναι γεγονός.
Το έβλεπα σε όλους τους dlp ως τώρα στο δευτερόλεπτο...

Αν κάποιος έχει πρόβλημα σαν εμένα ή πάει σε άλλες λύσεις ή στον ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ optoma 82..DEN EIDA RAINBOW KARDIA MOU...

Βρε το κούναγα πέρα-δώθε το κεφάλι μου πάνω -κάτω , βάλε βγάλε υπότιτλους μέχρι που ο Καφάτος μου λέει " τι κάνεις ρε βλαμμένε και κουνας το κεφάλι σου , έτσι βλέπεις ταινίες?":116:

Για να επιστρέψω στο θέμα...εγώ δεν ήξερα αλλά είδα αμέσως...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.174
Members
38.666