Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

JL_

Reaction score
19
Το φαινόμενο σχετίζεται με την ουδό ενεργοποίησης των ραβδίων και των κωνίων στο μάτι. Στους περισσότερους ανθρώπους η ουδός αυτή κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος τιμών, λίγο πολύ κοινό. Σε μερικούς όμως τυχαίνει να είναι μικρότερη, δηλαδή ένα ερέθισμα μικρότερης έντασης δύναται να προκαλέσει ενεργοποίηση του φωτοευαίσθητου υποδοχέα και αντίληψη όρασης. Σε απλά ελληνικά, μερικοί άνθρωποι έχουν πιο γρήγορο "κλείστρο" στο μάτι τους από την πλειοψηφία. Αυτοί λοιπόν, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εφόσον δεν έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία κτλ.) έχουν κατάλληλη όραση για να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν προβολικό DLP γιατί είναι οι περισσότερο ευπαθείς στο Rainbow Effect.

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που βλέπουν το Rainbow Effect, όχι όμως συνέχεια και μπορούν να εκπαιδευτούν στο να μη το βλέπουν. Όπως πολλά πράγματα στη φύση έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, έτσι και οι άνθρωποι δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους με την ίδια ταχύτητα. Αυτοί λοιπόν που έχουν τη συνήθεια να βλεφαρίζουν με μεγάλη ταχύτητα, είναι πολύ πιθανό να είναι ευπαθείς στο φαινόμενο κατά την ώρα του βλεφαρισμού, καθώς δημιουργούν συνθήκες γρήγορου κλείστρου με μηχανικό τρόπο αυτή τη φορά. Αυτή η κατηγορία παθούντων, έχει τη δυνατότητα να μάθει να μην βλέπει το φαινόμενο.

Ευτυχώς για τη σχετική βιομηχανία, οι άνθρωποι των ανωτέρω δύο κατηγοριών, δεν είναι πολλοί...:138::136:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ψυχολογικό ,είναι γεγονός.
Το έβλεπα σε όλους τους dlp ως τώρα στο δευτερόλεπτο...
Και βέβαια έχεις απόλυτο δίκιο πως είναι γεγονός. Αλλά και κάποιοι που δεν το βλέπουν και δεν θα το ανέφεραν ποτέ μπορεί να επηρεαστούν και να νομίσουν πως το βλέπουν.

Κατά τα άλλα και εγώ που λεω όλα αυτά αν ανοιγοκλείσω γρήγορα τα μάτια μου η κουνήσω το κεφάλι πολύ γρήγορα 1 στις 2 φορές το βλέπω.

Φίλε JL_, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την επιστημονικότατη ανάλυσή σου.

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

Για πες...
Τωρα αν μας πεις οτι ειδες rainbow στον τριτσιπο...θα τα σκισω
τα προικια μου:137:
Είπα ότι είδα κάτι που με έκανε να καταλάβω πολλά για το φαινόμενο. Δεν είπα ότι είδα rainbow!

Λοιπόν, μη έχοντας ευκαιρία άλλη τέτοια να παίξω λίγο με το θηρίο αυτό, είπα να το σκαλίσω λίγο και να δω τι παίζει με τη σύγκλιση σε τρίτσιπους DLP.

E, έβαλα το δικό του pattern και πλησίασα στην οθόνη όσο πιο κοντά μπορούσα. Κοιτάζοντας τα pixel σε ένα σημείο της οθόνης, με την άκρη του ματιού μου (περιφεριακά όσο μπορούσα) διέκρινα γύρω από το σημείο που δεν εστίαζα με τα μάτια μου τα pixel να μην φαίνονται σταθερά. Όταν δοκίμαζα να εστιάσω το βλέμμα μου σε εκείνα τα pixel που "χόρευαν" τότε εκείνα ήταν σταθερά. Γενικώς όπου δεν εστίαζε το βλέμμα μου έβλεπα μια στιγμιαία κίνηση των pixel.
Αυτό ήταν πιο έντονο όταν άρχιζα να κάνω το ίδιο κουνώντας το κεφάλι μου ελαφρά δεξιά και αριστερα.
Σας θυμίζω ότι ήμουνα σε απόσταση 10-20 εκατοστών από την οθόνη.

Σας θυμίζει κάτι;

Εμένα μου θυμίζει το φαινόμενο χωρίς τις φλασιές από το χρώμα.

Συμπέρανα λοιπόν πως το rainbow είναι συνδυασμός της τεχνολογίας DLP με τον χρωματικό τροχό.

JL_

Reaction score
19

Είπα ότι είδα κάτι που με έκανε να καταλάβω πολλά για το φαινόμενο. Δεν είπα ότι είδα rainbow!

Λοιπόν, μη έχοντας ευκαιρία άλλη τέτοια να παίξω λίγο με το θηρίο αυτό, είπα να το σκαλίσω λίγο και να δω τι παίζει με τη σύγκλιση σε τρίτσιπους DLP.

E, έβαλα το δικό του pattern και πλησίασα στην οθόνη όσο πιο κοντά μπορούσα. Κοιτάζοντας τα pixel σε ένα σημείο της οθόνης, με την άκρη του ματιού μου (περιφεριακά όσο μπορούσα) διέκρινα γύρω από το σημείο που δεν εστίαζα με τα μάτια μου τα pixel να μην φαίνονται σταθερά. Όταν δοκίμαζα να εστιάσω το βλέμμα μου σε εκείνα τα pixel που "χόρευαν" τότε εκείνα ήταν σταθερά. Γενικώς όπου δεν εστίαζε το βλέμμα μου έβλεπα μια στιγμιαία κίνηση των pixel.
Αυτό ήταν πιο έντονο όταν άρχιζα να κάνω το ίδιο κουνώντας το κεφάλι μου ελαφρά δεξιά και αριστερα.
Σας θυμίζω ότι ήμουνα σε απόσταση 10-20 εκατοστών από την οθόνη.

Σας θυμίζει κάτι;

Εμένα μου θυμίζει το φαινόμενο χωρίς τις φλασιές από το χρώμα.

Συμπέρανα λοιπόν πως το rainbow είναι συνδυασμός της τεχνολογίας DLP με τον χρωματικό τροχό.
Είσαι πολύ παρατηρητικός Pleo, συγχαρητήρια !!! :607:

Αυτό το φαινόμενο δεν έχει ακριβώς σχέση με το rainbow, αλλά με τον "ψηφιακό" τρόπο λειτουργίας των πάνελ, συγκεκριμένα με τον χωρισμό των κύκλων on-off των καθρεφτών σε υποπεδία. Θα διαπιστώσεις πως μπορείς να το παρατηρήσεις και σε μερικές Plasma από πολύ κοντά... :409::605:

Reaction score
6

Είσαι πολύ παρατηρητικός Pleo, συγχαρητήρια !!! :607:

Αυτό το φαινόμενο δεν έχει ακριβώς σχέση με το rainbow, αλλά με τον "ψηφιακό" τρόπο λειτουργίας των πάνελ, συγκεκριμένα με τον χωρισμό των κύκλων on-off των καθρεφτών σε υποπεδία. Θα διαπιστώσεις πως μπορείς να το παρατηρήσεις και σε μερικές Plasma από πολύ κοντά... :409::605:
Thanks, άρα τι γίνεται;

Ξέρω από το σχολείο ότι η περιφερειακή όραση είναι ευαίσθητη στην κίνηση άλλα όχι στα χρώματα και ότι επίσης ο εγκέφαλος συμπληρώνει τις πληροφορίες από αυτά που έχει συλλέξει.
(που να αντιγράψεις δηλαδή από το διπλανό σου χωρίς να καρφωθείς; :138:)
Άλλωστε πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου αφηρημένος να κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις όταν βρίσκομαι σε έναν άγνωστο χώρο.

Συμπεραίνω (πάλι) ότι και αυτός είναι ένας λόγος. Αφού το rainbow "σε πιάνει στον ύπνο". Σωστά; Άσε που γυρνάς στο ίδιο σημείο την ταινία που το είδες και είναι λιγότερο αισθητό τη δεύτερη φορά. Για να εστιάσεις δε επάνω του, είναι αδύνατο.

JL_

Reaction score
19
Την έγραψες μόνος σου την απάντηση... Η περιφερική όραση, λειτουργεί με έναν άλλο τύπο κυττάρων, τα ραβδία, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως (δηλαδή υψηλό ISO :136: ) και "γρηγορότερο κλείστρο", αλλά δεν αναγνωρίζουν χρώματα.

Αυτά λοιπόν τα έρμα, "βλέπουν" τα μεγάλα κενά διαστήματα όταν τα εικονοστοιχεία ενός DLP ή μίας Plasma σβήνουν, ανάμεσα σε δύο μακρινά υποπεδία (1ο και 10ο π.χ. αν η συσκευή είναι 10 υποπεδίων grading) και το αντιλαμβάνονται σαν τρεμόπαιγμα ή σαν κινούμενο moire, αρκεί να είσαι αρκετά κοντά στην οθόνη.

Rainbow όμως δεν βλέπουν, γιατί έχουν αχρωματοψία...:138:

Reaction score
6
Εγώ είχα ακούσει ότι τα πλοία του Κολόμβου δεν τα έβλεπαν οι ιθαγενείς να έρχονται, γιατί δεν είχαν αντίστοιχο σημείο αναφοράς στη ζωή τους.
Κάτι τέτοιο ισχύει και για το rainbow. Πρέπει να το δείξεις σε κάποιον για να το αντιληφθεί (αν το βλέπει βέβαια).

Αφήστε που ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος μύθος.
Ποτέ δεν πονοκεφάλιασα, ίσα ίσα που όσο περισσότερο βλέπω από τον προβολέα, τόσο λιγότερο το διακρίνω. Σα να "έρχεται" ο εγκέφαλος με την ώρα.
Ο πρώτος που είδε rainbow πώς το είδε τότε, αφού δεν είχε ούτε αυτός "αντίστοιχο σημείο αναφοράς";

Reaction score
6
Ο πρώτος που είδε rainbow πώς το είδε τότε, αφού δεν είχε ούτε αυτός "αντίστοιχο σημείο αναφοράς";
Με συνεχή παρατήρηση ενδεχομένως.
Εγώ πως παρατήρησα τα pixel προηγουμένως; Δεν μου το είχε πει κανείς. Απλά τυχαία κοίταζα για κάτι άλλο και το είδα.

Βλέπεις, το "μειονέκτημα" αυτό δεν το βλέπουν όλοι, δεν υπάρχει πάντα, δεν ενοχλεί πολλούς κλπ, κλπ.
Είναι ό,τι πρέπει για να δημιουργηθεί μύθος γύρω από αυτό.
Κάτι σαν τα φαντάσματα ένα πράγμα. :138:
Ενώ αν ήταν ένα μόνιμο φαινόμενο, όλοι θα το θεωρούσαν φυσιολογικό και φυσικά δεν θα γινόταν τόσος ντόρος.

Reaction score
164
Απάντηση: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

O "επιστημονικός" όρος για το Rainbow είναι Color Breakup
Αν ψάξετε έτσι, θα βρείτε πολλές πληροφορίες (πχ από το Stanford) που δείχνουν ότι το φαινόμενο δεν είναι στη φαντασία κάποιων, αλλά υπαρκτό πρόβλημα, έστω και για λίγους.

Reaction score
6
Καλά, κι εγώ dlp έχω και δεν έχω παρατηρήσει ούτε rainbow ούτε πονοκέφαλο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο πονοκέφαλος είναι μύθος... για να λένε ότι το παθαίνουν, κάτι θα ξέρουν.

Reaction score
1.847

O "επιστημονικός" όρος για το Rainbow είναι Color Breakup
Αν ψάξετε έτσι, θα βρείτε πολλές πληροφορίες (πχ από το Stanford) που δείχνουν ότι το φαινόμενο δεν είναι στη φαντασία κάποιων, αλλά υπαρκτό πρόβλημα, έστω και για λίγους.
Νομίζω πως το θέμα έχει λήξει. Το φαινόμενο υπάρχει. Έδωσε μάλιστα μια πειστική αιτιολόγηση ο JL πιο πάνω. Λίγοι το βλέπουν (εγώ όχι) γιατί χρειάζεται προφανώς μια ταχύτητα αντίληψης στην όραση και πάνω.

Επίσης, όπως κατάλαβα, τα νεώτερα μοντέλα, έχουν αυξήσει τη γωνιακή ταχύτητα του τροχού, οπότε αυτοί οι λίγοι, έγιναν λιγότεροι. :403:

Reaction score
6
Μου άρεσε μια φράση σε ένα κείμενο σχετικά με το Colour Breakup.

Perceived Spatial Seperation of RGB Components.

Δεν διαφωνώ ότι σε κάποιους μπορεί να προξενεί πονοκέφαλο.
Απλά αυτή η λέξη Perceived (Αντιληπτός) τα λέει όλα. :126:

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

Βλέπουν και παθαίνουν, αλλά σε λιγότερο βαθμό μιάς και δεν βλέπουν συνέχεια για πολύ ώρα, άντε να δουν την ώρα του μαθήματος που είναι πόσο τρία τέταρτα, μέσα σε αυτά θα είναι και η διδασκαλία του καθηγητή και η ώρα θέασης μειώνεται! μετά έρχεται το διάλλειμα!!!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Όχι, δε νομίζω ότι έχει να κάνει διαφορά μία ή δύο ώρες παρακολούθησης -ή το βλέπεις από τα πρώτα λεπτά ή δεν το βλέπεις.
Όπως σωστά τέθηκε, η παρατήρησή του έχει να κάνει με την αντίληψη (perception) του φαινομένου, η οποία εξαρτάται από ψυχοφυσικούς παράγοντες και από τις συνθήκες που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ.

Τώρα για τους πονοκεφάλους δεν ξέρω, γιατί παρόλο που βλέπω RBE, δεν μου έχουν τύχει ούτε μετά από 4 ώρες συνεχούς παρακολούθησης σε απόλυτα home-cinema συνθήκες... Οι ελάχιστοι που τους αντιμετωπίζουν, ίσως επηρεάζονται από RBE πέρα από το αντιληπτό κατώφλι ή ίσως απλά κουράζονται από το μεγάλο intrascene (ANSI) contrast των DLP.

Reaction score
384
Απάντηση: Re: Εαν δεν ξερουν, βλεπουν?

... έχουν κατάλληλη όραση για να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν προβολικό DLP γιατί είναι οι περισσότερο ευπαθείς στο Rainbow Effect.
Aρα στους πιλοτους να προτεινουμε τριτσιπους για να ειμαστε σιγουροι :137:

Reaction score
384

Και εμένα και πονοκέφαλος με πιάνει, και ζαλίζομαι.
Να με πας μια βολτα με το αμαξι καποια στιγμη... πρεπει να εισαι και πολυ 'πιλοτος' απ'οτι φαινεται!

Reaction score
164

Να με πας μια βολτα με το αμαξι καποια στιγμη... πρεπει να εισαι και πολυ 'πιλοτος' απ'οτι φαινεται!
Να μην σε πάω κατ' ευθείαν με το F-16; :136:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.174
Members
38.666
Νεότερο μέλος
Andreas G