Εγκατάσταση νέου router, βοήθεια!

Reaction score
1.281
Περιμένω απο μέρα σε μέρα το νέο μου ρουτεράκι ώστε να αντικαταστήσω αυτο του παρόχου.
Θέλω τα φώτα σας προτού μπλέξω. Έχω βάλει το ίδιο σε starlink που διαθέτω αλλα εκεί θεωρώ πως ήταν ευκολο καθως δεν είχα voip
Έχω fiber γραμμή της vodafone.
Θέλω να κρατήσω το power station για τη voip τηλεφωνία ώστε να μην αγοράζω προς το παρόν τουλάχιστον κι άλλο εξοπλισμό
Το router που περιμένω είναι το uxg max της unifi.
Για αρχή να σας πω μίλησα με τη vodafone αλλά ο άνθρωπος που επικοινώνησα επέμενε πως δεν είναι router αλλα access point και να το εγκαταστήσω σε μια θυρα lan του υπάρχον router ώστε να μεγαλώσω την εμβέλια του wifi.Τέλος πάντων δεν έχει σημασία...
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος εγκατάστασης;
Να το συνδέσω αμέσως μετά το ont με τη θύρα wan του και να πάρω μια lan έξοδό του η οποία θα συνδεθεί με τη wan θύρα του power station ώστε να έχω voip;
Πρέπει να αλλάξω κάποια ρύθμιση στο power station;
Υπάρχει άλλο τρόπος ευκολότερος ή καλύτερος;
Να σημειώσω πως χρησιμοποιώ vpn για remote κατα κύριο λόγο. Το αναφέρω για πιθανό double nat και επακόλουθο πρόβλημα με το vpn
Τα φώτα σας γιατι αν αφήσω το σπίτι χωρίς ιντερνετ θα πέσει παντόφλα :p

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.139
Η "σωστή" συνδεσμολογία είναι:

ONT -> UXG Max -> ISP Modem/Router (VoIP)

Κοτσάρεις το ONT στην WAN θύρα του Ubiquiti.
Ρυθμίζεις WAN στο UXG για να παίξει. Ρυθμίζεις να κάνει PPPoE pass-through (δεν ξέρω αν η Vodafone, γιατί καλέ μου βάζεις Vodafone για internet ?, υποστηρίζει διπλή κλήση PPPoE για να αποφεύγεις τα double nat) το UXG Max.

Στο Power Station, λογικά θα χρειαστεί να ρυθμίσεις είτε για 2η κλήση PPPoE.
Αν δεν δέχεται 2η κλήση PPPoE η Vodafone θα του δώσεις απλά internet από το UXG Mini και λογικά θα χρειαστεί ρύθμιση Ethernet as WAN στο power station.
Δεν έχω την μπούρδα της Vodafone οπότε δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένες ρυθμίσεις για αυτό.

Προσωπικά θα το "πέταγα" και θα έπαιρνα ένα VoIP Gateway (π.χ. Grandstream HT801) και θα έληγε το θέμα και ποιοτικότερα και θα έκαιγες και λιγότερο ρεύμα :)

Reaction score
12.643
Αν κάνει pppoe passthrough, δεν ακυρώνεται το ubiquiti?
Δεν μπορεί να σετάρει στο ubiquiti το pppoe για internet και να κάνει passthrough το voip vlan ( υπάρχει voip vlan στη vodafone? ) για να το πάρει το router της vodafone και να συνδεθεί στο voip?

Last edited:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.139
Αν κάνει pppoe passthrough, δεν ακυρώνεται το ubiquiti?
Δεν μπορεί να σετάρει στο ubiquiti το pppoe για internet και να κάνει passthrough το voip vlan ( υπάρχει voip vlan στη vodafone? ) για να το πάρει το router της vodafone και να συνδεθεί στο voip?
Φυσικά και όχι.
Το Ubiquiti θα λειτουργεί σαν router.
Το κουτάκι της Vodafone θα βλέπει σαν να είναι πάνω στο ONT απευθείας, ώστε να δουλεύει απρόσκοπτα και δίχως πολλά πολλά.
Το δίκτυο του παλικαριού θα είναι πάνω στο Ubiquiti.

Να στο σχεδιάσω όσο γίνεται

--------------ONT------------
II
-------Ubiquiti UXG Max--------
LAN 1 LAN 2
II II
Switch Vodafone Power Crap
II
his network devices

υ.γ. θα λειτουργούσε και αυτό που λες, αλλά δεν ξέρω αν έχει VoIP VLAN η Vodafone :D

Reaction score
1.281
Αν πάρω το Grandstream HT-801 θα στηθεί ευκολότερα;
Πάλι θα χρειαστεί να ρυθμίσω vlan και PPPoE pass-through για τη voip ή είναι plug and play και το μόνο που θέλει είναι κωδικούς voip;

Reaction score
12.643
Δοκιμή γνώσεων:
Αν πάρω το Grandstream HT-801 θα στηθεί ευκολότερα;
Πάλι θα χρειαστεί να ρυθμίσω vlan και PPPoE pass-through για τη voip ή είναι plug and play και το μόνο που θέλει είναι κωδικούς voip;
Θα χρειαστεί να ορίσεις τα vlans, γιατί ένας after market εξοπλισμός δεν θα ξέρει πού να συνδεθεί για να κάνει το sip handshake. Αυτό που θα έκανα θα ήταν δημιουργία των wan interfaces στο ubiquiti για τα σχετικά vlans ( internet και vlan ) με pppoe κλήση για το internet και bridge για το voip vlan. Το voip interface που θα έχει δημιουργηθεί, θα το έκανα tagged σε μια lan port του ubiquiti kαι πάνω σε αυτή θα συνέδεα τη wan του router της vodafone. Με αυτό το τρόπο, το ubiquiti θα είχε τη σύνδεση internet και το router του παρόχου θα μπορούσε να δικτυωθεί μόνο με το voip vlan, αφού μόνο αυτό θα του παρεχόταν, άρα θα παρείχε μόνο voip και όχι internet.

@billpeppas τα λέω σωστά;

Edit: Όμως, το uxg max δεν διαθέτει wifi. Αν το Grandstream αγοραστεί για να αντικαταστήσει το router του παρόχου, τότε τί θα παρέχει wifi στο χώρο;

Reaction score
1.281
Edit: Όμως, το uxg max δεν διαθέτει wifi. Αν το Grandstream αγοραστεί για να αντικαταστήσει το router του παρόχου, τότε τί θα παρέχει wifi στο χώρο;
Όοον αφορά το wifi έχω access points της ίδια εταιρίας.
Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει το wifi των ρουτερ απο τους παρόχους
Δοκιμή γνώσεων:

Θα χρειαστεί να ορίσεις τα vlans, γιατί ένας after market εξοπλισμός δεν θα ξέρει πού να συνδεθεί για να κάνει το sip handshake. Αυτό που θα έκανα θα ήταν δημιουργία των wan interfaces στο ubiquiti για τα σχετικά vlans ( internet και vlan ) με pppoe κλήση για το internet και bridge για το voip vlan. Το voip interface που θα έχει δημιουργηθεί, θα το έκανα tagged σε μια lan port του ubiquiti kαι πάνω σε αυτή θα συνέδεα τη wan του router της vodafone. Με αυτό το τρόπο, το ubiquiti θα είχε τη σύνδεση internet και το router του παρόχου θα μπορούσε να δικτυωθεί μόνο με το voip vlan, αφού μόνο αυτό θα του παρεχόταν, άρα θα παρείχε μόνο voip και όχι internet.

@billpeppas τα λέω σωστά;
Αν είναι έτσι σίγουρα θα χρειαστώ τη βοήθειά σας για τη voip.
Να βάλω παραγγελία και το Grandstream HT801 ; Η να το αφήσω και βλέπουμε;

Reaction score
47
Η "σωστή" συνδεσμολογία είναι:

ONT -> UXG Max -> ISP Modem/Router (VoIP)

Κοτσάρεις το ONT στην WAN θύρα του Ubiquiti.
Ρυθμίζεις WAN στο UXG για να παίξει. Ρυθμίζεις να κάνει PPPoE pass-through (δεν ξέρω αν η Vodafone, γιατί καλέ μου βάζεις Vodafone για internet ?, υποστηρίζει διπλή κλήση PPPoE για να αποφεύγεις τα double nat) το UXG Max.

Στο Power Station, λογικά θα χρειαστεί να ρυθμίσεις είτε για 2η κλήση PPPoE.
Αν δεν δέχεται 2η κλήση PPPoE η Vodafone θα του δώσεις απλά internet από το UXG Mini και λογικά θα χρειαστεί ρύθμιση Ethernet as WAN στο power station.
Δεν έχω την μπούρδα της Vodafone οπότε δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένες ρυθμίσεις για αυτό.

Προσωπικά θα το "πέταγα" και θα έπαιρνα ένα VoIP Gateway (π.χ. Grandstream HT801) και θα έληγε το θέμα και ποιοτικότερα και θα έκαιγες και λιγότερο ρεύμα :)
Το μόνο που θα μπορούσα να πω περί του θέματος είναι το: ‘στην μάνα σου το είπες;’ όπως έλεγε κάποτε και μια διαφήμιση.

Οι τεχνολογίες με κάνουν να νιώθω τόσο γέρος. 👴

Συγγνώμη για την διακοπή.
Εξαφανίζομαι!

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.139
Όοον αφορά το wifi έχω access points της ίδια εταιρίας.
Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει το wifi των ρουτερ απο τους παρόχους

Αν είναι έτσι σίγουρα θα χρειαστώ τη βοήθειά σας για τη voip.
Να βάλω παραγγελία και το Grandstream HT801 ; Η να το αφήσω και βλέπουμε;
Βεβαιώνεσαι ότι η Vodafone δίνει τα στοιχεία για το VoIP (authentication, password, ports)
Αν στα δίνει (πρέπει, το οφείλει σύμφωνα με την νομοθεσία, αλλά Ελλαδάρα είμαστε), παραγγέλνεις άφοβα το Grandstream.

Το στήσιμο είναι υπόθεση δευτερολέπτων (μπορώ να σου δώσω ακριβείς οδηγίες εννοείται, τα χρησιμοποιώ ο ίδιος καθώς και σε πελάτες).

Reaction score
4.219
είναι τέτοιες οι απαιτήσεις σου σε routing για να βάλεις τα "εξωτικά" (για αρχαριους) ui ?

Μεινε με το router της vodafone αρχικά, βεβαιώσου με έρευνα ότι δίνουν credentials για voip και σε μετα βάλε ότι θες.

Ή

Να πας σε FritzBox για να πάρει και voip αυτόματα αφού υποστηρίζετε απο την vodafone επίσημα
FYI: Fritz 7530 + Unifi UAP AC Lite εχω σε COSMOTE FiBER 500

1757436095082.png

Last edited:

Reaction score
1.281
Βεβαιώνεσαι ότι η Vodafone δίνει τα στοιχεία για το VoIP (authentication, password, ports)
Αν στα δίνει (πρέπει, το οφείλει σύμφωνα με την νομοθεσία, αλλά Ελλαδάρα είμαστε), παραγγέλνεις άφοβα το Grandstream.

Το στήσιμο είναι υπόθεση δευτερολέπτων (μπορώ να σου δώσω ακριβείς οδηγίες εννοείται, τα χρησιμοποιώ ο ίδιος καθώς και σε πελάτες).
Ναι τα δίνει το έχω ρωτήσει.
Όποτε βάζω παραγγελία και το voip gateway που μου είπες και θα σε ενοχλήσω ξανά μόλις τα έχω ολα
είναι τέτοιες οι απαιτήσεις σου σε routing για να βάλεις τα "εξωτικά" (για αρχαριους) ui ?

Μεινε με το router της vodafone αρχικά, βεβαιώσου με έρευνα ότι δίνουν credentials για voip και σε μετα βάλε ότι θες.

Ή

Να πας σε FritzBox για να πάρει και voip αυτόματα αφού υποστηρίζετε απο την vodafone επίσημα
FYI: Fritz 7530 + Unifi UAP AC Lite εχω σε COSMOTE FiBER 500

View attachment 377054
Μια ζωή είμαι με τα ρούτερ που μου δίνει ο κάθε πάροχος.
Όταν όμως έχεις αρκετές συσκευές και θέλεις να παίξεις λίγο παραπάνω αναγκαστικά πας σε άλλο ρούτερ
Είχα δει την επιλογή του fritzbox αλλά είμαι ερωτευμένος με το οικοσύστημα της ubiquiti και δεν το αλλάζω εύκολα ειδικά από τη στιγμή που διαθέτω εξοπλισμό της και απλά χτίζω

Last edited:

Reaction score
1.281
Το Grandstream HT801 χρειάζεται να έχω για κάποιο λόγο φυσική πρόσβαση; Η το πετάω μέσα στο rack και τέλος; Γιατί βλέπω έχει κάποια κουμπάκια φωτάκια;

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.139
Το Grandstream HT801 χρειάζεται να έχω για κάποιο λόγο φυσική πρόσβαση; Η το πετάω μέσα στο rack και τέλος; Γιατί βλέπω έχει κάποια κουμπάκια φωτάκια;
Δεν χρειάζεσαι φυσική πρόσβαση παρά μόνο αν συμβεί κάτι και πρέπει να το κάνεις power cycle (restart έχει και από το webconfig).
Για οτιδήποτε θες να κάνεις, γίνονται όλα remote μέσα από τον browser σου (έχει webconfig όπως τα router).

Reaction score
1.281
Και μια τελευταία ερώτηση γιατί μπήκα να παραγγείλω.
Βλέπω υπάρχει version 1 και 2. Υπάρχει λόγος να πάω στη version 2 που είναι ακριβότερη;

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.078
Members
38.525
Νεότερο μέλος
giannis9494