Εκλαϊκευση Τεχνικών θεμάτων

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Εκλαϊκευμένη πληροφόρηση με προϋποθέσεις
Με αφορμή το άρθρο: ‘’ Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ‘’ με το παρών θέμα θέλω να πω ότι οι γνώστες ενός αντικειμένου να μπορούν να εκλαϊκεύουν την επιστήμη τους .

Εκλαΐκευση, είναι η μεταφορά εξειδικευμένης γνώσης από τα κέντρα παραγωγής της σ’ ένα ευρύτερο κύκλο ανθρώπων, όχι απαραίτητα σχετικών με το θέμα.

Πολλοί όμως αντιμετωπίζουν την εκλαΐκευση σαν μείωση της επιστημονικής ακρίβειας.

Είναι ουσιαστικό η επιστημονική γνώση να διοχετεύεται στο μέσο άνθρωπο σαν εκλαϊκευμένη πληροφόρηση, χωρίς να χάνει το επιστημονικό και ερευνητικό της περιεχόμενο.

Έτσι οι διάφορες κρατικές τουλάχιστον πύλες που απευθύνονται είτε σε επιχειρηματίες , μελλοντικούς επενδυτές…..θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες σύμφωνα με τα πιο εξελιγμένα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης ιστοσελίδων και να παρέχουν σύντομη και εκλαϊκευμένη πληροφόρηση με στατιστικά στοιχεία, επίσημα έγγραφα θεσμικών ρυθμίσεων και τεκμηριωμένο υλικό αν θέλουν να είναι αναγνώσιμες και από το ευρύτερο κοινό.

Βέβαια σε τεχνικά άρθρα ηλεκτρονικών όσο και να γίνεται προσπάθεια για την εκλαΐκευση του άρθρου είναι δύσκολο να προσεγγιστεί και να κατανοηθεί πλήρως χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες βασικές γνώσεις φυσικής και ηλεκτροτεχνίας.

Προσωπικά πάντα πίστευα ότι η εκλαϊκευμένη πληροφόρηση με προϋποθέσεις οδηγεί στη ανάταση της γνώσης . Λαμπρό παράδειγμα ήταν τα βιβλία της Σιβιτανειδίου Σχολής σε σχέση με τα αντίστοιχα της αμέσως ανώτερης βαθμίδας , αλλά και οι σημειώσεις καθηγητών ….

Σίγουρα η άκριτη εκλαΐκευση οδηγεί σε εντελώς αντίθετα άκρα και δίνει λαβή σε συντεχνίες. Εννοώ ότι πολλές φορές η υπεραπλούστευση οδηγεί στην υποβάθμιση των θεμάτων συζήτησης. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε καθημερινά στην TVόπου πολλοί δημοσιογράφοι υποκαθιστούν τον δημιουργικό διάλογο με τη στείρα αντιπαράθεση, με άγονους διαπληκτισμούς, με τη δημιουργία ενός κλίματος σύγκρουσης ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη συζήτηση.

Στο αντικείμενο μου (Ηλεκτρονικά) έχω γράψει 3 βιβλία (Σημειώσεις από τα ξενόγλωσσα σεμινάρια και ελεύθερη μετάφραση των εκατοντάδων σελίδων των πρωτοτύπων θέτοντας το προσωπικό μου στυλ – παραλείποντας την πολύ θεωρητική ανάλυση και κρατώντας τα τεχνικά στοιχεία που ήταν ωφέλιμα για τεχνικό )

Ας ορίσουμε τη Φυσική Έννοια μιας μονάδας της φυσικής

Η Φυσική Έννοια (Ορισμός) πχ του Ampere είναι:
Ampère's force law states that there is an attractive or repulsive force between two parallel wires carrying an electric current. This force is used in the formal definition of the ampere, which states that the ampere is the constant current that will produce an attractive force of 2 × 10−7 newtons per metre of length between two straight, parallel conductors of infinite length and negligible circular cross section placed one metre apart in a vacuum.
Μετάφραση:
1 Ampere είναι η τιμή του σταθερού ρεύματος το οποίο αν διαρρέει δυο παράλληλους αγωγούς, άπειρου μήκους και αμελητέας κυκλικής διατομής, που βρίσκονται σε απόσταση 1 μέτρου στο κενό, αναπτύσσεται ανάμεσα τους δύναμη 2×10-7Newton ανά μέτρο μήκους.

Τον ορισμό αυτό για το ampere –τον χρησιμοποιούσα στις ασκήσεις φυσικής στο Λύκειο -ποτέ όμως δεν τον εφάρμοσα έτσι στα 45 έτη υπηρεσίας μου ως τεχνικός.

Οι τεχνικοί τον καταλαβαίνουν σαν:

''1 ampere είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει από ένα αγώγιμο μέσο που έχει αντίσταση 1 ΩΜ στα άκρα της οποίας εφαρμόζεται μια πηγή τάσεως 1 volt ''

Μπορεί αυτό να είναι μια απ' τις ιδιότητες του ρεύματος -ο νόμος του ΩΜ - όμως έτσι τον ξέρουν και έτσι τον καταλαβαίνουν.

Βέβαια το πώς αντιλαμβάνονται οι τεχνικοί ή το πώς τους βολεύει να αντιλαμβάνονται (απλουστευμένες σχέσεις που όμως εφαρμόζονται ευκολότερα) είναι άλλο θέμα.

Όταν όμως κάποιος θέλει να εμβαθύνει είναι υποχρεωμένος να κατανοήσει συγκεκριμένα πράγματα και πάντα υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτό (γνώση της θεωρίας Φυσικής).

Καμιά εφαρμογή δεν θα είχε υπόσταση αν δεν βασιζόταν σε θεωρητική στοιχειοθέτηση.

Βέβαια ένας τεχνικός μπορεί να επισκευάσει, να εγκαταστήσει ή να κατανοήσει μερικώς μια συσκευή βασιζόμενος σε τυποποιημένες διαδικασίες τις οποίες όμως έχουν δημιουργήσει θεωρητικοί επιστήμονες σε βάθος χρόνου.
Έτσι ένας τεχνικός πιθανόν να μη μπορεί να διαγνώσει τα πάντα σε ένα αντικείμενο χωρίς θεωρητική κατάρτιση και γνώσεις ανωτέρων μαθηματικών, πόσο μάλλον ένας απλός χρήστης του αντικειμένου .
Έτσι η θεωρία δεν είναι πάντα απαραίτητη στο εκτελεστικό πεδίο ενός αντικειμένου όμως η θεωρία είναι σημαντική στο ερευνητικό αλλά και στο εξελικτικό πεδίο .

Αν κάποιος χρήστης Hi Fi μου έλεγε " φαντάζομαι ότι...πιστεύω ότι….η γνώμη μου είναι ότι…."
θα του απαντούσα ότι είναι μία προσωπική γνώμη που έχει σύμφωνα με την ενασχόλησή του με το HiFi και όχι μία εμπεριστατωμένη γνώση που μπορεί να επιβεβαιωθεί με βιβλιογραφία με σχετικά άρθρα του διαδικτύου ή έστω με κάποιον ακαδημαϊκό τρόπο. Δεν είναι απλό ;

Σε τέτοια θέματα οι σχολιάζοντες αρνητικά αν μάχονται με την απαιτούμενη σεμνότητα στα επιχειρήματα τους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και επωφελούνται άπαντες.

Εγώ, ειδικά για το θέμα του καλωδίου τροφοδοσίας , προσπάθησα να το κάνω προσιτό σε όλους αυτό το τόσο "δύσκολο" πολυσυζητημένο θέμα και δεν επιθυμώ διαχωρισμό ανάμεσα σε ειδήμονες και μη.

Στο κάτω - κάτω φιλοξενούμαστε από μια ιστοσελίδα που είναι ένας δημόσιος χώρος που ο καθένας κρίνεται απ' τα γραφόμενά του (και ήδη αυτό συμβαίνει).
 

Μηνύματα
172
Reaction score
74
Πως μπορει να διαφωνησει καποιος σε αυτα που γραφετε κανενας, που να γνωριζει εστω και την αλβα, βητα της ηλεκτρολογιας. Οποτε και τυχει σε κουβεντα τετοιο θεμα με ανθρωπους που εχουν διαθεσει αρκετα χρηματα,η απαντηση ειναι μια και μονη ...οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια. Αυτα τα λιγα.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Στον χωρο αυτο υπαρχει ελαχιστο γνωριζω και παρα πολυ πιστευω .
Αν και σε γενικες γραμμες δεν εχω σε τιποτα να διαφωνησω με τον ΟΡ θα πρεπει να προσθεσω ενα δυο πραγματακια .

--Αρχικα ειναι πολυ απο εμας που προσεγγιζουν το θεμα καλωδια με την κλασσικη μεθοδολογια του νομου του Ωμ και κατα κανονα με μια ηλεκτρολογικη σκεψη .... Αυτο φυσικα οδηγει σε πολυ εσφαλμενα συμπερασματα γιατι περα απο το καθαρα ηλεκτρολογικο θεμα στον ηχο και την εικονα υπαρχουν δεκαδες αλλοι παραμετροι οι οποιες παιζουν αν οχι εξισου πολλες φορες πιο σημαντικο ρολο .
Παραδειγματα :
---σε ενα ιντερκονεκτ σαφως και μας ενδιαφερει το ευρος των σηματων που μπορουν να περασουν απο μεσα Οι αστικοι μυθοι λοιπον θελουν κοσμο να ακουει μεσα απο καλωδια video τα οποια εχουν 100 φορες το ευρος μιας ηχητικης συσκευης ενω της μοδος ειναι και τα UTP που με την ιδια ακριβως λιγικη αφου φτανουν να μεταδιδουν σηματα στα 100Mbps προφανως το audio θα ειναι παιχνιδακι για αυτα .

Και οι δυο προσεγγισεις και χρησεις ειναι παντελως λαθος απλα επειδη στα ηχητικα τα σηματα αλλα και οι εισοδοι και εξοδοι ειναι εξαιρετικα ανεχτικες σε τετοιες καταχρησεις ερχεται ο αλλος και σου λεει το δοκιμασα και παιζει εκπληκτικα .

---Ο ορος εμπεδηση η συντονισμενο φιλτρο στον νομο του Ωμ δεν υπαρχει ..ποιο απλα αλλιως θα λειτουργησει ενα ιντερκονεκτ σε μια πορτα που ειναι πχ ενος προενισχυτη με αντισταση εισοδου 100Κ και αλλιως σε μια πορτα με αντισταση εισοδου 10Κ

---Καμωνεται ο κοσμος με την αγωγιμοτητα των υλικων στα ιντερκονεκτ και ερχεται ο ενας με ασημι ταδε καθαροτητας η χρυσαφια απο τον πλανητη Αρη με αλατι Ιμαλαιων μεσα του ..Σας πληροφωρω οτι μεταξυ ενος consumer Ενισχυτη και ενος consumer CD player τοποθετησει καποιος ενα interconnect που για τον Α η Β λογο τυχαινει να εχει μια αστρονομικη αντισταση σαν αγωγος τυπου 100Ω ( Τεραστιο νουμερο για καλωδιο ) Δεν θα καταλαβει κανεις απολυτως τιποτα ...
Η αγωγιμοτητα στα ιντερκονεκτ παιζει ρολο αλλα πολυ απλα αυτος ειναι μαλλον ο τελευταιος ...Υπαρχουν δεκαδες αλλοι παραμετροι που παιζουν κατα πολυ σημαντικοτερο ρολο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
πορτα με αντισταση εισοδου 10Κ
Η αγωγιμοτητα στα ιντερκονεκτ παιζει ρολο αλλα πολυ απλα αυτος ειναι μαλλον ο τελευταιος ...Υπαρχουν δεκαδες αλλοι παραμετροι που παιζουν κατα πολυ σημαντικοτερο ρολο .

Φιλικα

Σακης Πετροπουλος
Ειδικά στο 1,5 μέτρα καλωδίου τροφοδοσίας αμελητέες.Οι άλλες παράμετροι ΝΑΙ
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Σοβαροι κατασκευαστες χρησιμοποιουν πυκνωτες κατηγοριας Χ2 και πανω για δεκαδες λογους μπρος και πισω απο
τα τυλιγματα των μετασχηματιστων . Μηχανηματα που δεν εχουν αυτα τα καλουδια γιατι αληθεια ειναι οτι κοστιζουν κατιτις προφανως και θα παρουσιαζουν συμπεριφορες μεταξυ του καλωδιου Α η του καλωδιου Β

Η αληθεια ειναι οτι κατα καποιον τροπο ενα σωστο καλωδιο θα μπορουσε να προσφερει κατι στην κακη σχεδιαση ενος μηχανηματος που δεν εχει "φυλαξει" τον μετασχηματιστη του απο μεσα προς τα εξω και αντιστροφα .

Τωρα να μου λεει καποιος οτι εβαλε το ταδε καλωδιο που αγορασε φιαχτό απο το ταδε μαγαζι το οποιο ειναι ενα απλο καλωδιο 3Χ2,5 αγορασμενο απο τον Καυκα αλλα περασμενο σε καλτσα με ενα δυο φισακια της ψιλοπροκοπης και ακουει "αισθητη" διαφορα το θεωρω απλα απραδεκτο .

Για να κανουν καποια διαφορα τα καλωδια που πρεπει να ειναι ουσιαστικη θελει απαραιτητα συστρεμενα με την γειωση εκτος συστρεψης , θωρακιση η οποια να ειναι τερματισμενη αναλογα ( μονο απο την μερια της πριζας ) Με αυτη την λογικη σαφως και αναμενεις αποτελεσματα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Για να κανουν καποια διαφορα τα καλωδια που πρεπει να ειναι ουσιαστικη θελει απαραιτητα συστρεμενα με την γειωση εκτος συστρεψης , θωρακιση η οποια να ειναι τερματισμενη αναλογα ( μονο απο την μερια της πριζας ) Με αυτη την λογικη σαφως και αναμενεις αποτελεσματα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Τουλάχιστον σ' όλων των ειδών τα μηχανήματα που υπηρέτησα τα καλώδια τροφοδοσίας ήταν ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΑ.
Όταν άρχισα την ενασχόληση μου με το διαδίκτυο είδα ότι υπάρχουν και θωρακισμένα ειδικά τα '' μαγικά ''.
Δεν είδα όμως ούτε στα μεν ούτε στα δε να αναφέρονται οι σημαντικές πληροφορίες που δίνεις.
Εγώ στο άρθρο μου αναφέρω ότι αν είναι θωρακισμένο με τερματισμό και στην πρίζα και στη συσκευή τότε ''ισοδυναμεί'' με unbalanced καλώδιο που εύκολα μπορεί να πάρει RF EMI.
Επειδή δεν είχα εμπειρία με τέτοια θωρακισμένα τροφοδοσίας θα ζητούσα μια περαιτέρω ανάλυση ή εμπειρία
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Οπως και στα ιντερκονεκτ ολα εχουν να κανουν με την διαφορα δυναμικου Θεωρητικα μια σωστη πριζα βρισκεται σε υψηλοτερο δυναμικο απο πλευρας γειωσης σε σχεση με την συσκευη σου

Αρα το να τερματιζεις την θωρακιση απο την πλευρα της πριζας μονο προσφερει θωρακιση καλυτερη απο το να ειναι τερματισμενη η Θωρακιση και στο μηχανημα ....Εαν τερματιστει στο μηχανημα ( η θωρακιση ) τοτε πλεον δεν υπαρχει καμμια διαφορα δυναμικου .

Παρακατω ....
η Συστρεψη στην ουσια λειτουργει ως μετασχηματιστης με περιπου την ιδια λογικη γιατι τα καλωδια τηλεφωνιας ειναι συστρεμενα λιγο κατηγορια 3 και τα UTP ακομα πιο συστρεμενα κατηγορια 5 και πανω που κυριο σκοπο εχει να μειωσει την αληλεπιδραση με αλλα καλωδια σε φαινομενα υπερπηδησης/συνακροασης .
Αρα το συστρεμενο δεν "βγαζει" προς τα εξω πραγματα ( δυο φορες καλυτερα εαν ειναι και θωρακισμενο ) και πολυ πιο δυσκολα θα "μπασει" πραγματα μεσα ( πασης μορφης και φυσεως ΕΜΙ και βαλε ) ενω οπως ειπα η συστρεψη λειτουργει σαν μετασχηματιστης που αναλογα ποσο συστρεμενο ειναι δημιουργει εξ ορισμου ενα φιλτρο για υψισυχνα παραγωγα που κυκλοφορουν ολο και πιο συχνα στο ρευμα μας .

Σημειωσε οτι οπως ειπα, ουσια εχει η γειωση ειναι εξω απο την συστρεψη αρχικα γιατι αλλαζουν τα "στοιχεια " του "μετασχηματιστη" αλλα και γιατι ειναι πολυ πιθανον με αυτο τον τροπο πραγματα τα οποια κυκλοφορουν μεσα στο καλωδιο να κυκλοφορουν πλεον μεσα στο πλαισιο του μηχανηματος επιρεαζοντας καταστασεις με τελειως διαφορετικο τροπο ...

Εκλαικευμενα αυτη ειναι η γενικη εικονα ...περα απο ολα τα παραπανω φυσικα ισχυουν και ολα τα ηλεκτρολογικα πισω απο αυτο οπως αγωγιμοτητα καλωδιου και επαφων επιδερμικα φαινομενα κλπ κλπ κλπ

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

Μηνύματα
4.466
Reaction score
7.742
ειναι πολυ πιθανον με αυτο τον τροπο πραγματα τα οποια κυκλοφορουν μεσα στο καλωδιο να κυκλοφορουν πλεον μεσα στο πλαισιο του μηχανηματος επιρεαζοντας καταστασεις με τελειως διαφορετικο τροπο ...
μ αρεσε:D
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Να προσθεσω επισης οτι ακροατες με λαμπατα και αλλα μηχανηματα υψηλης αναλυσης γενικοτερα ειδαν πολυ μεγαλη διαφορα στις επιδοσεις τους ακουλουθωντας τετοιες πρακτικες τροφοδοσιας και θωρακισης σε dedicated γραμμες ρευματος για την παροχη των μηχανηματων .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Εκλαικευμενα αυτη ειναι η γενικη εικονα ...περα απο ολα τα παραπανω φυσικα ισχυουν και ολα τα ηλεκτρολογικα πισω απο αυτο οπως αγωγιμοτητα καλωδιου και επαφων επιδερμικα φαινομενα κλπ κλπ κλπ

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
  1. Πιστεύεις ότι έχουμε επιδερμικό φαινόμενο στις ακουστικές συχνότητες??
  2. Θα ήθελα να σου προτείνω να συμμετέχεις στο θέμα :‘’ Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ‘’. Θα εμπλουτισθεί και θα δοθούν εξηγήσεις και από έναν τεχνικό ελληνικής εταιρείας service και αναβάθμισης ηχητικών συστημάτων.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Επιδερμικο φαινομενο υπαρχει σε οποιοδηποτε καλωδιο μεταφερει σηματα και ειναι μονοκλωνο τα μεγεθη αλλαζουν αναλογα την συχνοτητα τις εντασεις την εμπεδηση και μερικες αλλες παραμετρους .... Ειναι επισης προφανες οτι και στα δικα "υψηλα" μας σηματα οπως καλωδια ηχειων και παροχες ρευματων θα παιζει και αυτο καποιον ρολο ο οποιος κατα περιπτωση μπορει να ειναι και σημαντικος .

Ευχαριστω για την προσκληση για την συμμετοχη στο νημα αλλα δεν θα παρω ....Δεν νομιζω οτι μπορω να αντικρουσω σοβαρα επιχειρηματα του τυπου εγω το ακουσα και παιζει παπαδες, η με το που αλλαξα το καλωδιο του ρευματος εκτιναχθηκαν οι επιδοσεις του ενισχυτη μου ...με τι τεχνικα επιχειρηματα θα μπορουσα να σταθω σε ενα τετοιο σχολιο ?
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Επιδερμικο φαινομενο υπαρχει σε οποιοδηποτε καλωδιο μεταφερει σηματα και ειναι μονοκλωνο .....
Ευχαριστω για την προσκληση για την συμμετοχη στο νημα αλλα δεν θα παρω ....Δεν νομιζω οτι μπορω να αντικρουσω σοβαρα επιχειρηματα του τυπου εγω το ακουσα και παιζει παπαδες, η με το που αλλαξα το καλωδιο του ρευματος εκτιναχθηκαν οι επιδοσεις του ενισχυτη μου ...με τι τεχνικα επιχειρηματα θα μπορουσα να σταθω σε ενα τετοιο σχολιο ?
Το τεχνικά εξηγήσιμο με μη αμφισβητήσιμα αξιώματα φυσικής (είτε έχουμε πλεονέκτημα είτε μειονέκτημα στην εφαρμογή) είναι αντικειμενική άποψη (Χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί που το υποστηρίζουν έχουν το αλάθητο στις διάφορες επεξηγήσεις που δίνουν).

Κάθε λοιπή υποκειμενική άποψη του οποιουδήποτε "γκουρού" (ειδικά αβανταδόρων εταιρειών – για να μη παρεξηγηθώ δεν εννοώ ΚΑΝΕΝΑ από το avsite αλλά τους ξένους reviewers στις ιστοσελίδες των εταιρειών)
Αυτοί όπως παραθέτω στα σχετικά links την προσωπική τους (???) προτίμηση, ευτυχώς ανεπιτυχώς (μικρή απήχηση) προσπαθούν να περάσουν ως τεχνικά ορθή και η οποία εναντιώνεται στην αντικειμενική άποψη, που αν υποστηρίζεται πέραν του ενός τεχνικών και επιστημόνων σε κάθε σχετικό forum θα συντελέσει στην γενική κατακραυγή και ίσως προστατέψουμε την τσέπη κάποιων (ή να τους πείσουμε να ασχοληθούν με άλλες παραμέτρους) και αν αποφασίσουν διαφορετικά δικαίωμα τους.

Φυσικά ακούω με σεβασμό όλες τις απόψεις (Όλες έχουν την χρησιμότητά τους)

Απλώς σε θέματα ασφαλείας με ‘’πιάνει’’ το αυστηρό μου.

Επαναλαμβάνω την πρόσκληση και θα δεις ότι είναι ενδιαφέρουσα αλλά και ένας τρόπος να γίνει γνωστή η εταιρεία (σου?) που εργάζεσαι

Όσον αφορά το επιδερμικό φαινόμενο , έτσι είναι όπως τα λες , στα ομοαξονικά αλλά έχω κάνει δεκάδες μετρήσεις και για AF , video ακόμα και υψηλότερες συχνότητες και είναι πολύ μικρό μέχρι αμελητέο στις AF. Εκεί που είναι έντονο είναι από UHF– SHF(microwaves– Χονδρά ομοαξονικά και κυματοδηγοί)
 

Μηνύματα
1.730
Reaction score
787
Εκλαϊκευμένη πληροφόρηση με προϋποθέσεις
Με αφορμή το άρθρο: ‘’ Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ‘’ με το παρών θέμα θέλω να πω ότι οι γνώστες ενός αντικειμένου να μπορούν να εκλαϊκεύουν την επιστήμη τους .

Εκλαΐκευση, είναι η μεταφορά εξειδικευμένης γνώσης από τα κέντρα παραγωγής της σ’ ένα ευρύτερο κύκλο ανθρώπων, όχι απαραίτητα σχετικών με το θέμα.

Πολλοί όμως αντιμετωπίζουν την εκλαΐκευση σαν μείωση της επιστημονικής ακρίβειας.
...
Ας ορίσουμε τη Φυσική Έννοια μιας μονάδας της φυσικής

Η Φυσική Έννοια (Ορισμός) πχ του Ampere είναι:
Ampère's force law states that there is an attractive or repulsive force between two parallel wires carrying an electric current. This force is used in the formal definition of the ampere, which states that the ampere is the constant current that will produce an attractive force of 2 × 10−7 newtons per metre of length between two straight, parallel conductors of infinite length and negligible circular cross section placed one metre apart in a vacuum.
Μετάφραση:
1 Ampere είναι η τιμή του σταθερού ρεύματος το οποίο αν διαρρέει δυο παράλληλους αγωγούς, άπειρου μήκους και αμελητέας κυκλικής διατομής, που βρίσκονται σε απόσταση 1 μέτρου στο κενό, αναπτύσσεται ανάμεσα τους δύναμη 2×10-7Newton ανά μέτρο μήκους.
....
Δεν ξέρω γιατί ξέθαψες αυτόν τον ορισμό που έγινε πριν ένα περίπου αιώνα, όταν οι γνώσεις μας ήταν άλλου επιπέδου και οι κατασκευές είχαν άλλες απαιτήσεις.

Ρεύμα είναι η κίνηση ηλεκτρικού φορτίου και φυσικά το φορτίο μπορεί να εκφραστεί ως πολλαπλάσιο του φορτίου 1 ηλεκτρονίου (e). Αυτόν τον ορισμό θυμάμαι και εγώ από τα βιβλία μου των ηλεκτρονικών και αυτόν βλέπω και στη wikipedia.
Ο ορισμός με τα καλώδια θεωρείτε εδώ και χρόνια, απαρχαιωμένος. Τα φυσικά μεγέθη πρέπει να ορίζονται (αν είναι δυνατό) άμεσα και όχι από τα αποτελέσματα τους. Με αυτόν τον τρόπο απαλείφονται και σταθερές που μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια της μέτρησης (κενό, άπειρο μήκος, αμελητέας διατομής κλπ).

Φυσικά το 1933 δεν ξέραν το φορτίο ενός ηλεκτρονίου...χρειαζόταν ορισμός με τα αποτελέσματα του.

Αν θέλεις ρύθμισε το πολύμετρο σου με τα καλώδια απείρου μήκους και αμελητέας διατομής στο κενό ;). Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι πιο εύκολο να μετρήσεις τα ηλεκτρόνια :D, αλλά πρόκειται για άμεσο ορισμό της μονάδας του μεγέθους.
Ενώ ο νόμος του Ώμ ή η δύναμη μεταξύ δυο καλωδίων είναι και τα δύο έμμεσοι ορισμοί από τα αποτελέσματα του ρεύματος.

Αντίστοιχα
Η συνέχεια εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Proposed_redefinition_of_SI_base_units#Ampere
και εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ampere
 

Μηνύματα
1.730
Reaction score
787
Οπως και στα ιντερκονεκτ ολα εχουν να κανουν με την διαφορα δυναμικου Θεωρητικα μια σωστη πριζα βρισκεται σε υψηλοτερο δυναμικο απο πλευρας γειωσης σε σχεση με την συσκευη σου

Αρα το να τερματιζεις την θωρακιση απο την πλευρα της πριζας μονο προσφερει θωρακιση καλυτερη απο το να ειναι τερματισμενη η Θωρακιση και στο μηχανημα ....Εαν τερματιστει στο μηχανημα ( η θωρακιση ) τοτε πλεον δεν υπαρχει καμμια διαφορα δυναμικου .

Παρακατω ....
η Συστρεψη στην ουσια λειτουργει ως μετασχηματιστης με περιπου την ιδια λογικη γιατι τα καλωδια τηλεφωνιας ειναι συστρεμενα λιγο κατηγορια 3 και τα UTP ακομα πιο συστρεμενα κατηγορια 5 και πανω που κυριο σκοπο εχει να μειωσει την αληλεπιδραση με αλλα καλωδια σε φαινομενα υπερπηδησης/συνακροασης .
Αρα το συστρεμενο δεν "βγαζει" προς τα εξω πραγματα ( δυο φορες καλυτερα εαν ειναι και θωρακισμενο ) και πολυ πιο δυσκολα θα "μπασει" πραγματα μεσα ( πασης μορφης και φυσεως ΕΜΙ και βαλε ) ενω οπως ειπα η συστρεψη λειτουργει σαν μετασχηματιστης που αναλογα ποσο συστρεμενο ειναι δημιουργει εξ ορισμου ενα φιλτρο για υψισυχνα παραγωγα που κυκλοφορουν ολο και πιο συχνα στο ρευμα μας .

Σημειωσε οτι οπως ειπα, ουσια εχει η γειωση ειναι εξω απο την συστρεψη αρχικα γιατι αλλαζουν τα "στοιχεια " του "μετασχηματιστη" αλλα και γιατι ειναι πολυ πιθανον με αυτο τον τροπο πραγματα τα οποια κυκλοφορουν μεσα στο καλωδιο να κυκλοφορουν πλεον μεσα στο πλαισιο του μηχανηματος επιρεαζοντας καταστασεις με τελειως διαφορετικο τροπο ...

Εκλαικευμενα αυτη ειναι η γενικη εικονα ...περα απο ολα τα παραπανω φυσικα ισχυουν και ολα τα ηλεκτρολογικα πισω απο αυτο οπως αγωγιμοτητα καλωδιου και επαφων επιδερμικα φαινομενα κλπ κλπ κλπ

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Δηλαδή αν έχω ένα χιλιόμετρο καλώδιο twisted pair (ικανής διατομής) και βάλω στο ένα +15V και στο άλλο 0V (ή και +15V με -15V) για να τροφοδοτήσω έναν ενισχυτή, δεν θα έχω ένα σωρό παρεμβολές; Η παράμετρος χρόνος εδώ δεν παίζει ρόλο;

Το twisted pair από μόνο του δεν αρκεί, θέλει διαφορική (differencial) οδήγηση.
[DOUBLEPOST=1468011234][/DOUBLEPOST]
---Ο ορος εμπεδηση η συντονισμενο φιλτρο στον νομο του Ωμ δεν υπαρχει ..ποιο απλα αλλιως θα λειτουργησει ενα ιντερκονεκτ σε μια πορτα που ειναι πχ ενος προενισχυτη με αντισταση εισοδου 100Κ και αλλιως σε μια πορτα με αντισταση εισοδου 10Κ
Δεν γνωρίζω κάποια τροπολογία Σύριζα ή άλλου σχηματισμού που να βάζει προϋποθέσεις στην ισχύ του νόμου του Ωμ.
Ο νόμος του Ωμ ισχύει πάντα! Ακόμα και όταν οι αντιστάσεις είναι σύνθετες.
 

Μηνύματα
1.730
Reaction score
787
Υπάρχουν και άλλες μικρότερης σημασίας διαφωνίας αλλά. ο χρόνος μου είναι πια, αρκετά περιορισμένος γι'αυτό και δεν έχω πρόθεση να γράψω στο άλλο νήμα (είδα ότι είχε εξ αρχής προδιαγραφές να γίνει της επιδιδόμενης γυναικός...). Πάω να δω καμιά ταινία.
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Δεν ξέρω γιατί ξέθαψες αυτόν τον ορισμό που έγινε πριν ένα περίπου αιώνα, όταν οι γνώσεις μας ήταν άλλου επιπέδου και οι κατασκευές είχαν άλλες απαιτήσεις.

Ρεύμα είναι η κίνηση ηλεκτρικού φορτίου και φυσικά το φορτίο μπορεί να εκφραστεί ως πολλαπλάσιο του φορτίου 1 ηλεκτρονίου (e). Αυτόν τον ορισμό θυμάμαι και εγώ από τα βιβλία μου των ηλεκτρονικών και αυτόν βλέπω και στη wikipedia.
Ο ορισμός είτε αυτός που λες είτε ο ‘’δικός μου’’ που είναι από εδώ στο definition: ΔΕΝ χρησιμοποιείται και δεν κατανοείται από τεχνικούς οι οποίοι όπως είπα χρησιμοποιούν το νόμο του Ohm......
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Μην παιζουμε με τις λεξεις ...Θελω να πω οτι ο νομος του Ωμ ισχυει φυσικα αλλα δεν μπορει να σου πει απολυτως τιποτα για την συμπεριφορα ενος καλωδιου και την συμπεριφορα ενος επαγωγικου φορτιου σε συνδιασμο κλπ κλπ κλπ

Το παραδειγμα που εχεις φερει ειναι ατυχες
15βολτ η 15+15 βολτ κλπ μετα απο ενα χιλιομετρο φυσικα δεν θα φτασει ουτε ενα βολτ
Το ερωτημα εδω δεν ειναι αν ενα καλωδιο στο 1χλμ θα συμεπριφερθει ετσι η αλλιως Υποτιθεται οτι τα καλωδια που θα χρησιμοποιηθουν ειναι κοντα σε ενα ιντερκονεκτ η σε ενα γενικα ηχητικο συστημα αρα εκει η οποια αντισταση του καλωδιου παιζει ρολο αλλα οχι τον πρωτο

Κυριο ρολο παιζει πως θα συμπεριφερθει το καλωδιο τερματισμενο σε "πορτες " που εχουν μια συγκεκριμενη προδιαγραφη και μεσα του θα ταξιδεψει ενα σημα το οποιο επισης εχει συγκεκριμενες προδιαγραφες audio στην περιπτωση μας

Γενικα δεν καταλαβα το νοημα του ποστ σου ....
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Δηλαδή αν έχω ένα χιλιόμετρο καλώδιο twisted pair (ικανής διατομής) και βάλω στο ένα +15V και στο άλλο 0V (ή και +15V με -15V) για να τροφοδοτήσω έναν ενισχυτή, δεν θα έχω ένα σωρό παρεμβολές; Η παράμετρος χρόνος εδώ δεν παίζει ρόλο;

Το twisted pair από μόνο του δεν αρκεί, θέλει διαφορική (differencial) οδήγηση.
[DOUBLEPOST=1468011234][/DOUBLEPOST]
Δεν γνωρίζω κάποια τροπολογία Σύριζα ή άλλου σχηματισμού που να βάζει προϋποθέσεις στην ισχύ του νόμου του Ωμ.
Ο νόμος του Ωμ ισχύει πάντα! Ακόμα και όταν οι αντιστάσεις είναι σύνθετες.
Διαφορική οδήγηση με καλώδια balanced (πχ για μικρόφωνα) :Πλήρης περιγραφή στην παράγραφο 14) εδώ: Στα καλώδια τροφοδοσίας του 1 μέτρου ΔΕΝ γίνεται διαφορική (differencial) οδήγηση!!!

Ο φίλος μάλλον εννοεί ότι τότε ο νόμος του Ohmέχει πολυπλοκότητα εφαρμογής (με φανταστικούς μιγαδικούς αριθμούς : (Lω , 1/Cω ) άρα όχι για τεχνικούς service(δεν τους χρειάζεται)
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
---Ο ορος εμπεδηση η συντονισμενο φιλτρο στον νομο του Ωμ δεν υπαρχει ..ποιο απλα αλλιως θα λειτουργησει ενα ιντερκονεκτ σε μια πορτα που ειναι πχ ενος προενισχυτη με αντισταση εισοδου 100Κ και αλλιως σε μια πορτα με αντισταση εισοδου 10Κ
Δεν γνωρίζω κάποια τροπολογία Σύριζα ή άλλου σχηματισμού που να βάζει προϋποθέσεις στην ισχύ του νόμου του Ωμ.
Ο νόμος του Ωμ ισχύει πάντα! Ακόμα και όταν οι αντιστάσεις είναι σύνθετες.


Α οκ ειναι απολυτα κατανοητο τωρα ...να στο εξηγησω
Ο νομος του Ωμ δεν μπορει να σε βοηθησει η δεν αρκει να σε βοηθησει οταν το ζητουμενο ειναι να καταλαβεις την διαφορα που θα επιρεαστει ενα απλο διπολικο καλωδιο που τροφοδοτει εναν ενισχυτη hifi σε εναν χωρο ο οποιος ειναι κατα πολυ επιβαρυμενος ΠΧ με ΕΜΙ σε σχεση με ενα αλλο καλωδιο το οποιο ειναι συστρεμενο και θωρακισμενο .

Επισης απο οσο γνωριζω ο νομος του Ωμ δεν μπορει να σου πει ποσα παραγωγα ξερναει το καλωδιο σου στο χωρο απο την στιγμη που αυτο το καλωδιο τροφοδοτει εναν πολυ "κακο" καταναλωτη .
 

Μηνύματα
1.730
Reaction score
787
...Γενικα δεν καταλαβα το νοημα του ποστ σου ....
Φροντίζω να είναι ξεκάθαρο ότι τα twisted pair πάνε πακέτο με διαφορικά σήματα ψηφιακά ή αναλογικά. . Για άλλες χρήσεις (όταν σου λένε π.χ. έβαλα στο Interconnect utp με rca) φέρε τους τον ενισχυτή στο κεφάλι.
(Όχι δεν θα έχουμε 0V, είπαμε ικανής διατομής, αλλά είναι και αυτό στις άλλες χρήσεις).
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.622
Μηνύματα
2.868.422
Members
37.941
Νεότερο μέλος
mdim051
Top