Ενεργό Crossover.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Επιπλέον τα καλά ενεργά κροσόβερ έχουν κύκλωμα καθυστέρησης στον ένα κλάδο τους που στην ουσία διορθώνει τη χρονική διαφορά των μεγαφώνων.

Παρόλα αυτά θα επαναλάβω ότι δεν υπάρχουν φίλτρα που να έχουν μηδενική μετατόπιση φάσης.

Reaction score
181
Επειδής ασχολήθηκα με τα ενεργά, όντως υπάρχουν μένυ προμπλέμας για μετατροπή υπάρχοντων ηλεκτροδυναμικών ηχείων σε ενεργά.
Το καλύτερο είναι πρότζεκτ από την αρχή με προσεκτική μελέτη των επί μέρους στοιχείων/μονάδων.
Αν όλα μελετηθούν καλώς και επαρκώς... στις επί μέρους μονάδες (και στην οδήγησή των), απλά δεν υπάρχει σύγκριση με παθητικά.
Μάλιστα σε καμία περίπτωση.-
Διότι μην ξεχνάμε πως ενεργό ηχείο σημαίνει, κρος και ενισχυτές σε κάθε δρόμο του πρώτου.
Τα υπόλοιπα... είναι απλώς αυτοενισχυόμενα...
Δηλ. ένας δύσμοιρος τελικούλης με ένα παθητικό κρος,κλεισμένα αμφότερα σε ένα κουτί που έχει και μεγάφωνα...
Δυστυχώς πολύ είναι αυτοί που μπερδεύουν τις βούρτσες.... καθαρίσματος με τις ξυσίματος...

Οποιοι θέλουν να ασχοληθούν... το σίγουρο είναι ότι θα πήξουν και το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχουν...
Μιλάω πάντα για ηλεκτροδυναμικές μονάδες.

Αν όμως το κόλπο κάτσει... (θέλει κόπο, γνώσεις, χώρο και δουλειά...) οι περισσότεροι ακροατές θα ψάχνουν να βρουν προβλήματα που τα περισσότερα είναι αποκυήματα της φαντασίας τους ή αλεπούδες με κρεμαστάρια... ή κάτι για να έχουν να πουν.
Ειδικά αν το κόλπο έιναι τσαμπαντάουε... και οι "ακροατές" τα έχουν χώσει χοντρά και ώς συνήθως... αναποτελεσματικά...

Reaction score
1.847
Απάντηση: Ενεργό Crossover.

Διαφωνώ. Υπάρχουν ...
Δηλαδή, αν θέλω να αγοράσω π.χ. δίδρομο ηχείο χωρίς παθητικό crossover, και ανάλογους τελικούς ενισχυτές (4 σύνολο), άσε το ενεργό crossover, (αυτό υπάρχει) και να τα συνδέσω μετά από κάποιο προενισχυτή που έχω, τι μπορώ ν' αγοράσω, χωρίς να κάνω ιδιοκατασκευές; :144:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.115

Δες κατά Wisdom Audio μεριά για όμορφα γούστα! Τα μικρά τους μοντελάκια (M50 και M75) είναι στάνταρ ΜΟΝΟ με ενεργή διενίσχυση, (παθητικό κρος δεν υπάρχει ούτε σαν option) θα προτιμούσα το Μ75 με το μεγάλο ρίμπον. Aυτή είναι η πρώτη επιλογή μου, ανεξαρτήτως κόστους.

Δεύτερη επιλογή μου θα ήταν τα Newform Research. Βασικά όλα τα Newform είναι σχεδιασμένα για διενίσχυση, παρόλα αυτά αν θες παίρνεις και το παθητικό κρος... υπάρχει σαν option. Κι έχει και ποικιλία σε τιμές.

Κοίτα και στον Linkwitz, τα υποστηρίζει πλήρως για ενεργή πολυενίσχυση.

Και φυσικά πάντα υπάρχουν τα Magnepan! Από τη σειρά 3 και πάνω (3.6-20-20.1) είναι στάνταρ διενισχυόμενα με ενεργό κρος. ¨ολες οι λεπτομέρειες βρίσκονται στο μάνιουαλ των ηχείων. Τα μικρότερα επίσης διενισχύονται άριστα (τα δύο δρόμων) αλλά πρέπει να βγάλεις μόνος σου το εσωτερικό παθητικό κρος.

Αυτά αρκούν. Δε χρειάζεσαι άλλες επιλογές, καθώς όλα τα παραπάνω μπορούν να έχουν άριστα αποτελέσματα, σε πλαίσια πραγματικά υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής, δεδομένου ότι έχεις τον ανάλογο χώρο για το καθένα (υπάρχουν προτάσεις για κάθε χώρο). Αν πάλι νομίζεις πως θες να δεις κι άλλες επιλογές, αν και μου φαίνεται άσκοπη σπατάλη χρόνου, ψάξε, υπάρχουν.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.115

Σε τηλεφωνική μου συνομιλία με τον ιδρυτή και μάστερ τεχνικό της Wisdom Audio πριν από 2-3 χρόνια, όταν δεν έδινε ο ίδιος ψηφιακό κρος (είχε μόνο ένα αναλογικό με dip switches) είχα την πλήρη διαβεβαίωση πως το Behringer Ultra Drive Pro είναι άριστο για αυτά τα ηχεία (διαπραγματευόμουν τα M75 με μονό γούφερ το καθένα - το οποίο και δίνει με μονό γούφερ κατόπιν παραγγελίας, καθώς τα διπλά γούφερ από κάθε μεριά είναι για να καλύψουν ιδιαίτερα μεγάλους χώρους. Μάλιστα μου έδινε και σκέτα τα μεγάφωνα - στην τιμή των $11.000 όταν τα ηχεία είχαν λιανική τιμή $60.000 - με πλήρη σχέδια -χωρίς χρέωση- για να κάνω μόνος μου τις καμπίνες - τίποτα ιδιαίτερο, κλειστή για το γούφερ και επίσης κλειστή - infinite baffle με συγκεκριμένες διαστάσεις για το ρίμπον). Μετά πρόσθεσε και αυτός στην γκάμα του ενεργό ψηφιακό κροσόβερ, για ευνόητους λόγους (χε χε χε)... Ο άνθρωπος δε παίζεται...

Reaction score
1.153

Sorry για το ψιλοofftopic,το zobel το πιασα τι είναι,το notch τί ακριβώς κάνει?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Η εμπέδηση ενός μεγαφώνου αποκτά και επαγωγικό χαρακτήρα όσο αυξάνεται η συχνότητα που τροφοδοτείται.
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η συνολική αντίσταση του όσο ανεβαίνουμε σε συχνότητα.
Το zobel είναι ένα φίλτρο που αποτελείται από μια αντίσταση, παραπλήσιας συνήθως τιμής με την ονομαστική αντίσταση του μεγαφώνου, και έναν πυκνωτή σε σειρά.
Σκοπός του είναι να διατηρεί την αντίσταση που <<βλέπει>> το κροσόβερ όσον το δυνατόν σταθερότερη εξασφαλίζοντας την ομαλότερη λειτουργία του.

Το notch είναι είδος φίλτρου. Αποτελείται από αντίσταση, πυκνωτή και πηνίο και σκοπό του έχει την υποβάθμιση μιας περιοχής συχνοτήτων.

Reaction score
1.847

Δες κατά Wisdom Audio μεριά για όμορφα γούστα!
....
Αν πάλι νομίζεις πως θες να δεις κι άλλες επιλογές, αν και μου φαίνεται άσκοπη σπατάλη χρόνου, ψάξε, υπάρχουν.
Με κάλυψες. Αν και ρώτησα ακαδημαϊκά, είναι πολύ ενημερωτική η απάντησή σου. :444:

Reaction score
26.344

δεν νομιζω οτι μπορει καποιο ενεργο φιλτρο να διορθωσει τα προβληματα που διορθωνει ενα zobel , συνεπως θεωρω ιδανικη λυση τη χρηση zobel/notch για την διορθωση της εμπεδησης και καποιων συντονισμων (πχ μεταλλικου θολου για tweeter κλπ) και ενεργου cross που θα "μοιραζει" συχνοτητες και θα διορθωνει φασικα προβληματα που εγειρονται οπως διαφορα ακουστικων κεντρων των διαφορων μεγαφωνων κλπ.
αρα δεν ξηλωνουμε απλως το παθητικο κυκλωμα, αλλα το αντικαθιστουμε με τα ελαχιστα εξαρτηματα που απαιτουνται και παιζουμε μπαλα

Reaction score
1.153

Οπότε Πέτρο,αν κατάλαβα καλά, η χρήση ενός notch θα ήταν π.χ. η υποβάθμιση του tweeter για να ταιριάξει με ένα woofer χαμηλότερης ευαισθησίας?

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.619

Όχι, το notch αφορά την εμπέδηση του μεγαφώνου.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
CostasEAR άσε τα αυτά και κανόνισε να βρούμε κανένα Orion για ακρόαση!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Re: Απάντηση: Ενεργό Crossover.

Οπότε Πέτρο,αν κατάλαβα καλά, η χρήση ενός notch θα ήταν π.χ. η υποβάθμιση του tweeter για να ταιριάξει με ένα woofer χαμηλότερης ευαισθησίας?
Το ταίριασμα της ευαισθησίας του τουίτερ το πετυχαίνεις με δικτύωμα αντιστάσεων. Συνήθως μία σε σειρά και μία παράλληλα με το τουίτερ έτσι ώστε η συνολική αντίσταση να εξακολουθεί να είναι όση και η ονομαστική αντίσταση του μεγαφώνου.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.115
Απάντηση: Re: Ενεργό Crossover.

CostasEAR άσε τα αυτά και κανόνισε να βρούμε κανένα Orion για ακρόαση!
για να "βρούμε" ορίωνα για ακρόαση, πρέπει πρώτα να τον ..φτιάξεις, γι'αυτό και έβαλα λινκ και το pfd, έτσι για να σε βοηθήσω στην κατασκευή...:143:

τα γούφερ τα έχω χρησιμοποιήσει σε άλλες κατασκευές παλιά, είναι όντως εξαιρετικά μεγάφωνα. Τα υπόλοιπα δε τα ξέρω από πρώτο χέρι, αλλά ο μεσιέ linkwitz δεν επιδέχεται κριτικής, όχι τουλάχιστον από μένα.... :139:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Μήπως να ανοιχτεί καινούριο θέμα?

Κώστα αυτιά μιας και έχεις χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα Peerless θεωρείς ότι κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά και ότι έχουν <<γρήγορο>>
μπάσο?
Προφανώς σε καμπίνα bass reflex αναφέρομαι.

Για ανοιχτή έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις.

Στη συγκεκριμένη κατασκευή τι κλήσεις είναι τα φίλτρα?

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Έχει δίκιο ο Peter. Αν θέλετε ας μεταφέρετε τα μηνύματα από το post 32 και κάτω (πλην 35) σε αυτό το thread.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.115
Απάντηση: Re: Ενεργό Crossover.

Κώστα αυτιά μιας και έχεις χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα Peerless θεωρείς ότι κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά και ότι έχουν <<γρήγορο>>
μπάσο?
Προφανώς σε καμπίνα bass reflex αναφέρομαι.
Προφανώς μπας ριφλέξ υλοποίηση είχα κάνει με αυτά. Δεν είχα παράπονο ούτε από απόκριση, ούτε από "ταχύτητα".

Αλλά τους είχα κάνει αρκετά μεγάλη καμπίνα, δε θυμάμαι πόσο ακριβώς όμως. Πρέπει να ήταν πάνω κάτω 115cm ύψος, με ~45cm βάθος και πλάτος όσο το γούφερ. Βάση προγράμματος (software) πρέπει να έφτανε καλά στους 25 κύκλους, αλλά ήμουν σε μικρό χώρο τότε και δεν είχε νόημα κάποια τέτοια μέτρηση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.283
Members
38.674
Νεότερο μέλος
JAndronikos