Ενοχλητικές ηχογραφήσεις - ενοχλητικά μηχανήματα...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Αφορμή γι αυτό το thread ήταν η κουβέντα που είχα πριν από λίγο καιρό με δύο φίλους. Η διαφωνία μας ήταν ότι ένα συγκεκριμένο CD έπαιζε χάλια μαύρα στο σύστημά τους, ενώ εμένα μου φαινόταν μια χαρά, όταν το άκουγα στο δικό μου σύστημα. Βέβαια δεν έτυχε, ακόμη, να κάνουμε και το κρος τσεκ, δηλαδή να ακούσει ο ένας στο σύστημα του άλλου την ίδια ηχογράφηση και έτσι μείναμε με την απορία…

Ασχέτως με το τι πραγματικά συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση...

Ερωτώ λοιπόν:
- Υπάρχει περίπτωση κάποια εταιρία παραγωγής, εννοείται σοβαρή, να δημιουργεί εν αγνοία της ενοχλητικές ηχογραφήσεις?
- Υπάρχει περίπτωση να το κάνει σκοπίμως?

Αντίστοιχα με τα παραπάνω, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούω από φίλους κάτι που κι εγώ έχω παρατηρήσει, ότι δηλαδή ακούσανε πχ το τάδε ηχείο και αυτό ξύριζε κόντρα.

Ξαναρωτώ εγώ:
- Υπάρχει περίπτωση κάποιος κατασκευαστής ηχείων ή άλλων μηχανημάτων υψηλής πιστότητας, εννοείται σοβαρός, να κατασκευάσει εν αγνοία του ένα προϊόν που να ξυρίζει ή έστω να ενοχλεί?
- Υπάρχει περίπτωση να το κάνει σκοπίμως?

Η προσωπική μου άποψη είναι ένα ξεκάθαρο "ΟΧΙ" σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πριν την δικαιολογήσω όμως, θα ήθελα και την δική σας. :cool_4:

Reaction score
313
Απάντηση: Ενοχλητικές ηχογραφήσεις - ενοχλητικά μηχανήματα...

Μπορούμε, πρώτα από όλα, να προσδιορίσουμε τον όρο "ξυρίζει" και τον όρο "ενοχλεί";

Αν τα δικά μου αυτιά είναι "βουλωμένα" (τρόπος του λέγειν - αλλά, όχι πολύ "υπερβολικός...:happy_6: ), τότε ένα ηχείο που είναι ο...μπαρμπέρης ο ίδιος, μπορεί να μου ακούγεται μέχρι και...made by Χατζής (="σοροπιαστό").

ΟπότεΣ...μιλάμε για (με κάποιον τρόπο) αποδεδειγμένα αποτελέσματα κοινής αποδοχής, ή συμπεριλαμβάνουμε τον (πανταχού παρόντα) υποκειμενικό παράγοντα;

Υ.Γ. Πάντως, το "ΝΑΙ" το έχω στην άκρη της γλώσσας μου...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τι έγινε, κανείς δεν έχει ακούσει ενοχλητικές ηχογραφήσεις ή ενοχλητικά μηχανήματα? Σίγουρα ναι. Που νομιζεται ότι οφείλεται αυτό λοιπόν?

Δεν έχει σημασία επί του παρόντος ο ορισμός της ενόχλησης Σταύρε. Ας την θεωρήσουμε με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134
Υπάρχει ας πούμε το Duel του Paul Roland, αλλά δεν το κάνω θέμα. Άλλωστε, δείχνει ότι αυτός ο ήχος ήταν επί τούτου και ουχί κατά τύχην...

Reaction score
0

Ενοχλητικά μηχανήματα : στην έκθεση hi end στην Αθήνα πέρυσι , στο δωμάτιο με τα Κλιπσχορν ( εκείνα τα ντουλάπια στις γωνίες των τοίχων ) και δεν ξέρω με τι συνοδευτικά . Μόλις έβαζε το Dark side of the moon την ώρα που έμπαινα κι έφυγα τρέχοντας . Μετά έκανα δύο μήνες να ξυριστώ . Οχι απλώς με ξύρισε , μου έκανε αποτρίχωση .

Reaction score
7
Red Hot Chili Peppers - Californication ...απλά απαράδεκτο. Τσιριχτές μεσουψηλές, πολύ παραμορφωμένο και συμπιεσμένο. Δε νομίζω όμως να είναι τυχαίο. Αποφεύγω να το ακούω πάντως γιατί ενοχλεί. Βέβαια αν ήμουν φανατικός του συγκροτήματος ίσως παράβλεπα την κακή ηχογράφηση.

Juf

Reaction score
0
Πιστεύω ότι το φαινόμενο της ενόχλησης προκύπτει από την σύμπραξη τριών παραγόντων σε μια δεδομένη στιγμή:
1. Γούστο/ ικανότητα ακροατή. Κάτι που διαμορφώνεται από γνώσεις, ακουστικές εμπειρίες αλλά και φυσιολογία.
2. "Άποψη" ήχου της ηχογράφησης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω του γούστου του παραγωγού ή τεχνικών δυσκολιών που έχουν να κάνουν με τον χώρο και τρόπο στην ηχογράφησης. Νομίζω ότι τα πρώτα re-master παλαιών ηχογραφήσεων είναι το πιο καταφανές παράδειγμα αυτού του είδους των "απόψεων" ή προβλημάτων.
3. "Άποψη" ήχου του συστήματος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αχρωμάτιστο σύστημα οπότε και εκεί στον έναν ή στον άλλο βαθμό υπάρχει επιρρέπεια στο "λάθος" ή άποψη αν θέλετε.

Αν λοιπόν οι παραπάνω τρεις παράγοντες συμπίπτουν, αρνητικά εννοείται, σε έναν βαθμό ικανό, τότε ναι, υπάρχουν ενοχλητικά ακούσματα.
Ένα extreme παράδειγμα αυτών που λεώ:
Παίρνουμε έναν φλαουτίστα, που έχει πατήσει το πόδι του σε bar ποτέ, του αρέσει η μουσική δωματίου πνευστών και ο ίδιος συμμετέχει σε ένα κουαρτέτο φλάουτων. Ο δύστυχος φλαουτίστας μας έρχεται αντιμέτωπος με μια κλασσική μπιτάτη ηλεκτρονική ηχογράφηση παιγμένη από ένα σύστημα με 5 subwoofer (ή ότι άλλο νομίζετε) να του ταράζουν τα σωθικά στα 130DB. Τότε ναι πιστεύω ότι θα του φανεί ενοχλητικό το άκουσμα. Πήραμε έναν "πρίμο" άνθρωπο και τον εκθέσαμε σε υπερβολικό "χαμηλό" :happy_5:

Θεωρητικώς βέβαια όσο καλύτερο το σύστημα και η ηχογραφήσεις, τόσο αυτού του είδους τα φαινόμενα πρέπει να εξαλείφονται.

ΥΓ. Μέσα στο "σύστημα" περιλαμβάνω και το θέμα "χώρος" μιας και το ίδιο το σύστημα μπορεί να ευθύνεται μερικώς για το αποτέλεσμα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
ΥΓ. Μέσα στο "σύστημα" περιλαμβάνω και το θέμα "χώρος" μιας και το ίδιο το σύστημα μπορεί να ευθύνεται μερικώς για το αποτέλεσμα.
Χεχεχε, πονηρέ... :cool_4:

Reaction score
313

Δηλαδή, οι ηχογραφήσεις και τα "μηχανήματα" είναι οι "καλοί" και ο χώρος είναι ο "κακός";
Δηλαδή, δε "φταίει" καμία ηχογράφηση και κανένα "ηχοσύνολο";
Δηλαδή, ο "χώρος" μπορεί να μεταμορφώσει ΤΟΣΟ πολύ, το τελικό αποτέλεσμα και να κάνει ΟΛΕΣ τις ηχογραφήσεις και ΟΛΑ τα συστήματα να ακούγονται άσχημα;
Και όταν, στον ίδιο χώρο, στο ίδιο σύστημα, κάποια ηχογράφηση ή συσκευή ακούγεται καλά, τότε, ο χώρος δεν...φταίει;

Ένα παράδειγμα: στο χώρο του Kyriakopoulou, πριν από χρόνια, σε crash-test μεταξύ δύο CDplayers (Atoll CD80 VS Creek CD53), το μεν Atoll μου "χάιδευε" τα ώτα, το δε Creek μου τα "έπαιρνε κόντρα".
(Η διαφορά ήταν τεράστια για να αποδοθεί στο ταίριασμα των υπολοίπων μηχανημάτων)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134
Μισό λεπτό ρε, να μπω σφήνα. Λοιπόν, από την άλλη μεριά, υπάρχουν και ηχογραφήσεις που είναι πραγματικά καλές, όπως ας πούμε το Frampton comes alive. Ακόμα και σήμερα, 31 χρόνια μετά...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134
Μπααα, μάλλον οι ικανότητές του, σε σχέση με τις επιθυμίες του παραγωγού και του μουσικού...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ωραία!
Άρα η δημιουργία ενός CD το οποίο είναι "ενοχλητικό" δεν είναι υπαιτιότητα της εταιρίας, αλλά ένα γεγονός που οφείλεται σε αστάθμητους, (σχετικά), παράγοντες. Συνεπώς, το να πέσουμε επάνω σε μια τέτοια δουλειά, είναι τυχαίο γεγονός και μάλιστα με πολύ μικρές πιθανότητες. Δεν ξέρω ποιά είναι η δική σας άποψη αλλά όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, ελάχιστες εταιρίες είναι συμβιβασμένες με το γεγονός ότι παράγουν μάπα ηχογραφήσεις που τσιρίζουν, ξυρίζουν, κλιπάρουν, δεν έχουν σωστή πληροφορία χώρου κλπ. Όταν δε, μιλάμε για γνωστές εταιρίες του χώρου, τότε το φαινόμενο πραγματικά σπανίζει. Το πότε βγήκε η ηχογράφηση λίγη σημασία έχει διότι υπάρχουν εξαιρετικές παλιές ηχογραφήσεις, όπως το παράδειγμα του Κώστα. (Αφού όμως είναι έτσι τα πράγματα, γιατί ευδοκιμούν οι ηχογραφήσεις αναφοράς, audiophile που λέμε εμείς στο χωριό μου, στους κύκλους του χόμπι?...)

Ας πάμε στο δεύτερο ερώτημα.
Είναι δυνατόν κάποιος κατασκευαστής, να βγάλει ένα ηχείο το οποίο ξυρίζει, όπως για παράδειγμα το κλίπσχορν στην έκθεση που λέει κι ο Δημήτρης? Δηλαδή μπορούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας, ότι ένας κατασκευαστής αυτού του βεληνεκούς, έκανε μια τόσο χοντρή μ@λακία? Μήπως πριν το βγάλει στην αγορά δεν το μέτρησε? Ή μήπως το μέτρησε, πήρε μια απόκριση ξουράφι και είπε "άστο να πάει στο διάλο, το ηχείο θέλω να έχει άποψη", που λέει κι ο φίλος Juf. Χλωμό το βρίσκω. Τι έγινε από το εργοστάσιο μέχρι το δωμάτιο της έκθεσης ή το σπίτι ενός ατυχούς κατόχου και το ηχείο μετατράπηκε σε ξυριστική μηχανή?...

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ενοχλητικές ηχογραφήσεις - ενοχλητικά μηχανήματα...

Ωραία!

Ας πάμε στο δεύτερο ερώτημα.
Είναι δυνατόν κάποιος κατασκευαστής, να βγάλει ένα ηχείο το οποίο ξυρίζει, όπως για παράδειγμα το κλίπσχορν στην έκθεση που λέει κι ο Δημήτρης? Δηλαδή μπορούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας, ότι ένας κατασκευαστής αυτού του βεληνεκούς, έκανε μια τόσο χοντρή μ@λακία? Μήπως πριν το βγάλει στην αγορά δεν το μέτρησε? Ή μήπως το μέτρησε, πήρε μια απόκριση ξουράφι και είπε "άστο να πάει στο διάλο, το ηχείο θέλω να έχει άποψη", που λέει κι ο φίλος Juf. Χλωμό το βρίσκω. Τι έγινε από το εργοστάσιο μέχρι το δωμάτιο της έκθεσης ή το σπίτι ενός ατυχούς κατόχου και το ηχείο μετατράπηκε σε ξυριστική μηχανή?...
Ας σημειωθεί , ότι ενώ φίλος και συμφορουμίτης ( του avclub) που ήταν μαζί μου στο εν λόγω δωμάτιο , έφυγε και εκείνος τρομαγμένος και ...ξυρισμένος , άλλος φίλτατος του φόρουμ -και περισσότερο γνώστης από εμάς τους δυο , τουλάχιστον πάνω στην λειτουργία των μηχανημάτων και γνωστός diyης - έμεινε κατενθουσιασμένος από το άκουσμα , θεωρώντας ότι πλησιάζει τον φυσικό - λάϊβ- ήχο . Go figure . Εγώ πάντως και να με πλήρωναν δεν άκουγα μουσική από αυτό το πράγμα - και αδιαφορώ παντελώς για το πως μετράει ( που δεν το ξέρω ) .

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Να είσαι σίγουρος, (μιας και δεν είσαι χαϊεντάς :happy_9:), ότι αν το σύστημα, όπως ήταν στημένο μετρούσε καλά, δεν θα ξύριζε... :cool_4:

Reaction score
0

Ρε Νίκο , εδώ δεν μπορούμε να έχουμε κοινή άποψη για τον φυσικό ήχο , wall_1 θα έχουμε για το πως ακούγονται τα μηχανήματα ;:happy_5:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Ενοχλητικές ηχογραφήσεις - ενοχλητικά μηχανήματα...

Ρε Νίκο , εδώ δεν μπορούμε να έχουμε κοινή άποψη για τον φυσικό ήχο , wall_1 θα έχουμε για το πως ακούγονται τα μηχανήματα ;:happy_5:
Σωστότατον! :cool_4:
Γι αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ υπάρχουν οι... μετρήσεις (σε ότι αφορά στις μηχανές). Για να μην λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. :happy_9:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134
Αναφορικά με την απόδοση του Klipschorn, μια εξήγηση ίσως να είναι η σχεδιαστική ηλικία του. Τον καιρό που σχεδιάστηκε αυτό το ηχείο, οι ενισχυτές που υοήρχαν διαθέσιμοι παρουσίαζαν σαφή κάμψη στα άκρα του φάσματος. Εκτός αυτού, τα μέσα αναπαραγωγής που υπήρχαν τότε, τυπικά, οι κεφαλές των πικάπ ήταν με κρυσταλλικό στοιχείο, και έτσι είχαν επίσης φτωχή απόκριση στα άκρα. Από την άλλη μεριά, το ηχείο ήταν θηριωδών διαστάσεων για τα μέτρα της εποχής του, και έτσι δημιούργησε έναν μύθο, ο οποίος συντηρήθηκε τεχνηέντως έως τις ημέρες μας. Μόνο που η απόκρισή του διατηρήθηκε όπως τότε, και δοθείσης της αποκατάστασης της απόκρισης των υπολοίπων μονάδων του συστήματος, επόμενο είναι αυτό το ηχείο να φωνάζει ανυπόφορα, ιδίως στις υψηλές.

Πάντως, κάνω γούστο αυτούς τους τύπους, που το ακούν με το σαγόνι πεσμένο, και θα τολμούσα να τους τυποποιήσω σε δύο ομάδες. Οι πρώτοι είναι κάποιας ηλικίας και φέρουν αυτό που λέμε απωθημένο, και οι δεύτεροι πάσχουν από το σύνδρομο Harley - Davidson. Δηλαδή, ενδίδουν σε κάτι τόσο παρωχημένο από τεχνολογικής πλευράς, μόνον και μόνον επειδή "δείχνει", και είναι "in". Κατά τα άλλα, και αυτό το ηχείο, και αυτός ο αρχαίος V κινητήρας της Αμερικανικής φίρμας είναι απλώς για το μουσείο.

Όμως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το Klipschorn δεν είναι και τόσο κακό για να ακούς κάτι εκ φύσεως παραμορφωμένο, όπως ο Hendrix ή κάποιο solo του Roy Buchanan, αλλά μόνο μέχρις εκεί...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.062
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp