Επιλογή ηχείων - έχει σημασία τι μουσική ακούμε?...

Reaction score
3.497
Αντε, θα σε συγχωρέσω γιατί και ο Κανελλόπουλος του 984, τα sonus faber αγάπησε

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η δική μου αίσθηση είναι ότι ακόμη κι αν πλησιάσει ένα ηλεκτροδυναμικό τις χροιές των πάνελ, εκ των πραγμάτων θα λείπουν τόσα στοιχεία, που οι ομοιότητες τελικά στον ήχο θα είναι πολύ λίγες.

Κατά τα άλλα συμφωνώ για τις υβριδικές ηλεκτροστατικές υλοποιήσεις του κιλού, δηλώνοντας ότι αυτός δεν είναι σωστός ήχος πάνελ. Από την άλλη δεν είναι και για τα πανηγύρια που λέει κι ο S.E., είναι πολύ καλά ηχεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι βρωμάει από τους 300-350 κύκλους και κάτω που το cross λέει σκάσε εσύ να μιλήσει ο άλλος και προφανώς θέλει πολύ ψάξιμο ή χέριασμα για να παίξουν σωστά.

Βέβαια λάβετε υπόψη σας ότι ίσως τα καλύτερα ηχεία στον πλανήτη είναι υλοποιήσεις υβριδικού τύπου πχ wisdom με τα ωραία του τα ribbon και τις μπασσοκαμπίνες, μόνο που δεν πρόκειται ποτέ να τα αποκτήσουμε, ή πιο γήινα genesis...

Όσον αφορά στο άλλο θέμα, σαφώς μαγνητοστατικό χωρίς πραγματικό ribbon ή με quasi, είναι η μισή αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτο παίζει μάπα. Παίζουν πολύ καλύτερα από πολλά άλλα καλά και ακριβότερα ηχεία. Να εξηγούμαστε...

- Κατά την άποψή μου οι σωστές υβριδικές υλοποιήσεις πάνελ και ηλεκτροδυναμικών, δείχνουν να είναι ο απόλυτος συνδιασμός, με την λογική ότι μάλλον έχουν τα προσόντα να παίξουν οποιοδήποτε είδος μουσικής. Περιορισμοί εδώ υπάρχουν, μόνον όταν ο χώρος τους βάζει, καθώς και τα λάθος ενισχυτικά.

Reaction score
3.497
Νόμιζα ότι το κουτί της JMLAB, μοντέλο Grand Utopia, ήταν το ακριβώτερο ηχείο στον κόσμο . Υπάρχει άλλο ακριβότερο ?
Το Utopia έχει 70.000 Ευρώ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.069
Πέραν από τις υποκειμενικές μας "αγάπες", ή για να θέσω το θέμα πιο σωστά, αν ξεχάσουμε τα κολλήματά μας, υπάρχουνε μερικά αντικειμενικά πράγματα που δε μπορεί κανείς λογικός να τα παραβλέψει.

Και εξηγούμαι:

Πες ότι ακούω μόνο ραπ ή τέκνο. Τι να τα κάνω μάνα μου τα μόνιτορ; Αφού θέλω μπάσσο να κουνάει το σπλήνα μου είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει!

Είναι σαφές ότι το "μόνιτορ" ηχείο πρέπει να παίζει αυτό που έχει η ηχογράφηση. Αυτό όμως δεν αρέσει σε όλους, ή ίσως δεν αρέσει σε κανέναν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί βασικά δε κάνει αυτό που οφείλει, δηλαδή δεν καταφέρνει να παίζει αυτό που "πρέπει", και κάνει φάουλ σε διάφορες παραμέτρους. Άρα ουσιαστικά "μόνιτορ" ηχείο με αυτή την έννοια δεν υπάρχει. Υπάρχει με την έννοια ότι δεν αλλοιώνει ιδιαίτερα το σήμα και δε βγάζει μπάσσα εκεί που δεν υπάρχουν ή πρίμα εκεί που επίσης δεν υπάρχουν. Άρα κάτι σα τονικά ουδέτερο, με περιορισμούς φυσικά στα κάτω κυρίως άκρα του φάσματος, αντιληπτούς και αναγνωρισμένους (από τους επαγγελματίες) ως μη ουσιαστικής σημασίας.

Αλλά αυτό δεν καλύπτει την πλειοψηφία των ακροατών - χαϊεντάδων.

Επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η επιθυμητή στάθμη ακρόασης.

Εγώ που (επιμένω) θέλω να ακούω μόνο τέκνο μουσική, θέλω να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 130 ντιμπιά! Πόσα ηχεία το κάνουνε αυτό; Αρκετά (αν και πιθανό να νομίζατε το αντίθετο) και νομίζω το πρώτο ήταν το 808 της B&W, το οποίο μάλιστα ανέτως τα ξεπερνούσε τα 130, και ασυμπίεστα, και το οποίο είχα κάτι εποχές στο σαλόνι μου!...

Αλλά και πάλι, για τέκνο κάνει; όχι βέβαια!

Άρα είναι σαφές κατά την ταπεινή μου άποψη, πως το είδος μουσικής που ακούμε και η επιθυμητή στάθμη ακρόασης, είναι οι 2 κυριότεροι λόγοι-κριτήρια που θα αγοράσουμε ένα ηχείο. Αν εξαιρέσουμε το κόστος βέβαια, που είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Γιατί με 200 ευρώ, δεν επιλέγεις αυτό που σου αρέσει, αλλά αυτό που σε ενοχλεί λιγότερο.... Το ίδιο και στα 2000 ευρώ βέβαια.. Και άντε μετά να το οδηγήσεις! Τριενίσχυση είπαμε; ΑΑΑ-χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα....

Όλα τα υπόλοιπα δεκτά, οι χροιές και οι χρωματισμοί, ο ευφωνικός ήχος, η αμερικάνικη και αγγλική σχολή, τα ιταλικά λουκούμια, τα γιαπονέζικα χαρακίρια, οι κορνάκηδες και οι λαμπάτοι, κλπ κλπ κλπ...

Αλλά όλα κι όλα, (για να δείξουμε και να αποδείξουμε και τα κολλήματά μας) τα πάνελ είναι ο αφρός του ηχείου! κρίμ ντε λα κριμ οφ δι σπίκερ σάμπτζεκτ! Τώρα αν για λόγους οδήγησης, χώρου, κόστους κλπ κλπ κλπ δε μας κάνει, αυτό είναι άλλο θέμα. Διότι μπορούνε να παίξουνε τα πάντα, σε ό,τι στάθμες θέλεις, αρκεί να τά'χεις τα ρημάδια τα λευτά να τα αποκτήσεις, και το χώρο να τα στήσεις. Και αν ένα 20.1 δε σου φτάνει για στάθμες, βάλε 2 ανα κανάλι! Βάλε και δωμάτιο όμως, και 6 ενισχυτές γεφυρωμένους ανα κανάλι, της τάξης των "μη με αγοράζεις γιατί είμαι πανάκριβος και το ηχείο σου πάμφτηνο για μένα".

Και για να δείξω ότι έχω ανοιχτό μυαλό και δεν έχω παροπίδες, δηλώνω πως ευχαρίστως θα πετούσα τα πάνελ μου για κόρνες, αρκεί να είχα ένα τριόροφο σπίτι, που το υπόγειο θα ήταν η κόρνα του σαμπ, και το σαλόνι θα είχε έκταση διπλάσια από το σπίτι που μένω! Κόρνες άνω των 4 δρόμων, με ενεργή πολυενίσχυση φυσικά, και οι ενισχυτές άς είναι και 3 βατ έκαστος!

Καταλήγοντας, σα συμπέρασμα να πω πως όσα χρήματα κι αν διαθέτεις, το τέλειο ηχείο (για τη μουσική που ακούς και για τις επιθυμητές στάθμες) δεν μπορείς να το αγοράσεις γιατί ή θέλει πολύ περισσότερα χρήματα ή γιατί δεν έχεις που να το βάλεις, οπότε τελικά αυτό που θα πάρεις είναι στην καλύτερη περίπτωση ο βέλτιστος συμβιβασμός των προσωπικών σου επιδιώξεων, ή τελος πάντων στην χειρότερη περίπτωση αυτό που προτιμούν οι φίλοι σου που ξέρουν περισσότερα, ή αυτό που αντιπαθεί λιγότερο η σύζυγος!

Άντε, περαστικά μας...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.069
Το wisdom έχει 600,000 ντάλαρς, και θέλει και 12 έως 24 ενισχυτές ανα κανάλι... έλεος.....

Reaction score
3.497
Costas EAR, για τέκνο, heavy metal , rap κ.λ.π.
τα καλύτερα ηχεία είναι κάτι μεγάλα της JBL που εγκαθιστούν σε επαγγελματικούς χώρους όπως : Discos, Cafe bars, Live Concerts etc

Υπάρχουν κι άλλα παρόμοια. Πήγαινε μια βόλτα στο Λονδίνο ή στην Νεα Υόρκη και δες ποια ηχεία χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες.

Είναι απλό, μην χάνουμε το χρόνο μας.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Το παράδειγμα βεβαίως της τέκνο, χέβι μέταλ κλπ κλπ είναι ολίγον τραβηγμένο μιας και δεν μας πολυενδιαφέρουν εκεί οι χροιές. Τι λέτε?... :lol: :lol:
Επίσης, τα καλά επαγγελματικά είναι φιαγμένα ή για ανοιχτούς ή για τεράστιους χώρους όπου ας πούμε το... μέγεθος σκηνής, οι γυναικείες φωνές ή έστω η στερεοφωνία, είναι μάλλον σε δεύτερη μοίρα. :wink:

- Οπότε ας κάνουν ότι θέλουν εις τα λονδίνα Τζορτζ, σωστός?...

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Nikolito εχεις ακουσει σωστα στημενο επαγγελματικο συστημα?
Θυμασαι το club Decadance κοντα στο αεροδρομιο?Εγω θυμαμαι οτι υπηρχε και μεγεθος σκηνης και σωστες φωνες και απιστευτη δυναμη αρα και ελεγχος.Οσο για την στερεοφωνια ...δεν ειναι απαραιτητη.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ναι ρε δε λέω καλά παίζουν, πάντα γι αυτό που έχουν φιαχτεί. Δεν είναι φιαγμένα για υψηλή πιστότητα όμως και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συζητάμε. Ακόμη και τα live είναι άλλο καπέλο.

Πάντως αν δεν είναι απαραίτητη η στερεοφωνία, τότε να κρεμάσω ψηλά στο σαλόνι το ένα ηχείο εμπρός και άλλο πίσω. Θα μεγαλώσω και το τοσοδούλι sweet spot των κ@λοηχείων μου γμ την ώρα που έμπλεξα. :lol: :lol: :lol:

Reaction score
3.497
Νίκο, δεν υπάρχουν καλύτερα ηχεία από τα επαγγελματικά που ανέφερα, ειδικά για την αναπαραγωγή μοντέρνας χορευτικής μουσικής σε μεγάλους χώρους.
Ξεκολάτε επιτέλους με τις χροιές και τις στερεοφωνικές εικόνες.
Δεν υπάρχει στερεοφωνία στα live ακούσματα ούτε είναι επιθυμητή.

Εχεις πιστεύεις εσύ καλύτερο ήχο από το Club Decadance ?
Ουτε που να το σκέφτεσε .

Reaction score
3.497
Να πάτε και στο Half-Note Jazz Club στο Νέο Κόσμο, για να δείτε ποια ηχεία έχουν για τα Live Jazz ακούσματα που γουστάρει κι ο Αναμουρλίδης.
Τανόγια νομίζετε ότι έχουν ?

Ε ρε κούνια που μας κούναγε ....

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Για του λογου το αληθες του g.kar το HALF NOTE παιζει με MARTIN-AUDIO ICT 300(FULL RANGE) KAI F 12.
Mαντεψτε ποιος τα πουλησε!χεχεχε!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νίκο, δεν υπάρχουν καλύτερα ηχεία από τα επαγγελματικά που ανέφερα, ειδικά για την αναπαραγωγή μοντέρνας χορευτικής μουσικής σε μεγάλους χώρους.
Ξεκολάτε επιτέλους με τις χροιές και τις στερεοφωνικές εικόνες.
Δεν υπάρχει στερεοφωνία στα live ακούσματα ούτε είναι επιθυμητή.

Εχεις πιστεύεις εσύ καλύτερο ήχο από το Club Decadance ?
Ουτε που να το σκέφτεσε .

Γιώργο δεν διαφωνούμε στα του live αλλά βγάζεις απ' έξω έναν σημαντικό παράγοντα. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση σε τεχνικό επίπεδο η αναπαραγωγή του CD στο σπίτι μου, με το club ή το live. Στο σπίτι μου λοιπόν αν δεν έχω στερεοφωνία, το καλύτερο που μπορώ να έχω είναι μονοφωνία. Σιγά να μην κρεμάσω γύρω γύρω ηχεία και κανα sub δίπλα στα κάδρα. Αυτός ο τρόπος είναι που αρμόζει όμως στα club και φυσικά εκεί παίζει καλά με δεδομένο ότι ΔΕΝ πρέπει να παίζει όπως παίζει στο σπίτι σου.

Δεν γίνεται αλλιώς και αυτό δεν είναι ανάγκη να είσαι μηχανικός ήχου για να το καταλάβεις...

- Από την άλλη ας ξεκαθαρίσουμε κάποτε τι εννοούμε live ακούσματα γιατί αρχίζουμε να την χάνουμε την μπάλα...

Στο σπίτι προσπαθώ να προσομοιώσω όσο το δυνατόν το live άνευ μηχανημάτων, unplagged ένα πράμα. Αλλιώς μιλάμε για κονσέρβα live. Δεν προσπαθώ να προσομοιώσω μια μπάντα που μπροστά στα όργανα έχει χιλιάδες μικρόφωνα και στην σκηνή έχει δέκα 18 ιντσα και κόλπα. Τοιουτοτρόπως δεν με ενδιαφέρει και με τι ηχεία παίζουν στο jazz club που λες. Εκεί μπορεί να παίζει πολύ καλά. Σπίτι μου, εφόσον στηθούν με τον ίδιο τρόπο είναι 100% σίγουρο ότι θα παίζουν μάπα. Αν στηθούν στον χώρο μου όπως είναι στημένα και τα δικά μου, έχουν σοβαρές πιθανότητες να παίξουν καλά, αν βολευτούν με κάποιον τρόπο στα τετραγωνικά μου....

Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Δεν καλούνται τα δύο εργαλεία να κάνουν την ίδια δουλειά...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Υποτίθεται ότι στα σπίτια μας προσπαθούμε να καταλάβουμε τι καταγράφηκε με τις ευλογίες του ηχολήπτη στο μικρόφωνο του studio ή του live και όχι τι καταγράφηκε μπροστά στα ηχεία του δωματίου κάθε πρίπτωσης...

Reaction score
3.497
Το αρχικό μας θέμα είναι το πως παίζουν τα διάφορα ηχεία με διαφορετικά είδη μουσικής.

Για τη μοντέρνα χορευτική, ηλεκτρονική και live jazz μουσική καλύτερα παίζουν τα επαγγελματικά MARTIN -AUDIO που έχει και το Half Note.
Το ηχείο αυτό παίρνει το μουσικό σήμα από τα μικρόφωνα και την κονσόλα του ήχου και την αναπαράγει στον χώρο τέλεια και σε πολλά ντιμπιά χωρίς παραμόρφωση.
Οταν λοιπόν θέλουμε τέλειο και μοντέρνο ήχο με πολλά ντιμπιά είναι χαζομάρα να αγοράζουμε ακριβά consumer χαΙεντάδικα ηχεία.
Μπορούμε κάλλιστα να απολαυσουμε δυνατά και δυναμικά την αγαπημένη μας μοντέρνα μουσική και με τα καλά επαγγελματικά ηχεία.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα jazz clubs στον κόσμο παίζουν με μικρόφωνα, ενισχυτές και ηχεία.
Είναι 100% σίγουρο ότι συνολικά έχουν πολύ καλύτερο ήχο από εμάς.

Reaction score
3.497
Με την κλασική μουσική όμως τι γίνεται ? Εκεί μπορεί και να σκοντάφτουν τα περισσότερα αν όχι όλα τα επαγγελματικά ηχεία. Απλα δεν μου έχει τύχει να ακούσω κλασική σε τέτοιους επαγγελματικούς χώρους.

Reaction score
3.497
Στην κλασική ψάχνουμε την ομοιογενεια και τον αχρωμάτιστο ήχο. Το ηχείο δεν πρέπει να αλλάζει τονικότητα ή τη χροιά του, όταν ακούμε σε διαφορετικές εντάσεις, ακόμα και πολύ χαμηλά.
Εκεί πλέον έρχετε ο Τσαρουχάς για να μας πει τα καλά των ηχείων πάνελ που έχει.

Reaction score
0
μην ξεχνάτε και έναν υβριδικό τύπο ηχείων, τα line arrays, με μπασοστήλες , τουιτερστηλες, πανελοστηλες, ή μπασοστηλες και μεσαιουψηλοστήλες...........π.χ Genesis, Pipedream, Gryphon Poseidon (από τα πιο επιβλητικά ηχεία που έχω δει), Nola Grand Exotica κλπ κλπ,

επίσης omnipolar ηχεία , για εμένα είναι άλλο φρουτο, δείτε τα κτήνη των MBL, German Physics και τα πιο απλά DUEVELL.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.517
Νεότερο μέλος
Mpermplis