Επιλογή sub JBL 15” ή 18”

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
σαλόνι 20 τμ.
Τα 15" και πολύ σου είναι. Οι στάθμες που βγάζουν είναι παρανοϊκές για 20τμ...

Μέχρι 30 κύκλους νομίζω πως θα παίξουν μέσα στο χώρο σου, οι μετρήσεις της jbl είναι σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους...

Πρακτικά, μπορούν να σε ματώσουν το τύμπανο.

Αν όλο το σετάπ είναι jbl, το 13" svs μπορείς να το πουλήσεις.

trane5587

JBL-Crown τέλος του δρόμου
Reaction score
1.137
Τα 15" και πολύ σου είναι. Οι στάθμες που βγάζουν είναι παρανοϊκές για 20τμ...

Μέχρι 30 κύκλους νομίζω πως θα παίξουν μέσα στο χώρο σου, οι μετρήσεις της jbl είναι σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους...

Πρακτικά, μπορούν να σε ματώσουν το τύμπανο.

Αν όλο το σετάπ είναι jbl, το 13" svs μπορείς να το πουλήσεις.
Αν γίνει τελικά με JBL, το svs θα μείνει δεν πάει πουθενά...

Κανόνας: sub δεν πουλάμε, αγοράζουμε μόνο! ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Γνώμη μου: Δύσκολα να κολλήσεις στα JBL επιτυχώς κάποιο άλλο σαμπ τύπου svs, θα είναι πάντα "αργόσυρτο" σε σχέση με το επιθετικό προφίλ δυναμικού ξεσπάσματος των ταχύτατων και δυναμικών jbl.

Ασχέτως αν κολλάνε οι γραμμές στα σχεδιαγράμματα απόκρισης, νομίζω πως το καθαρό στεπ ρισπονς που θα πάρεις σε συνδυασμό μεταξύ jbl, δεν πιάνεται εύκολα με άλλους συνδυασμούς.

Υπάρχουν, όχι πως δεν υπάρχουν...
Απλώς πρέπει να κυνηγάς ταχύτητα, όπως τα επινεφρίδια, κι όχι απόκριση σε υπόηχους για να είσαι συμβατός με το χτύπημα των jbl..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Αν δεν πιάνει ολόκληρη την πρώτη οκτάβα με τριψήφια db, δεν είναι subwoofer.

Είναι απλό γούφερ. :tongue:
Αυτά τα γνωρίζει η jbl, προφανώς. :lolsign:

Όμως για λόγους κόστους και τυπικών αναγκών σε εφαρμογές ανοιχτού χώρου, οι "οικονομικές" επαγγελματικές σειρές έχουν περιορισμένη την απόκριση στην πρώτη οκταβα.

Αν είχαν πλήρη απόκριση, σε αυτό το κοστολογιο δε θα είχαν τέτοια spl, οπότε διαλέγουν (σοφά) να ικανοποιήσουν το πιο αναγκαίο.

Σε ακριβότερες σειρές, παρέχει κάθε λύση η jbl, μέχρι του επιπέδου υποήχων σε στάθμες να ψοφανε τα ψάρια στις περιξ λίμνες...:lol:

(με τεχνολογίες που δε μπορεί ούτε να αγγίξει η οποιαδήποτε βιοτεχνιουλα τύπου svs)

Να θυμίσουμε ότι για την οικιακή σειρά των ριφερενς μόνιτορ που καταλήγουν στο Έβερεστ, διαθέτει κι ανάλογου επιπέδου ...σαμπ! :o

Οπότε το πρόβλημα δεν είναι οι "ορισμοί", είναι γνωστές οι έννοιες, το πρόβλημα πάντα είναι τα λεφτά. ;)

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η jbl είναι η μεγάλη μαμά του όντιο. Μπροστά της, ακόμα κι ο γίγαντας που ακούει στο όνομα τζενελεκ, είναι μικρομάγαζο, περίπτερο για τσιγάρα... :roflmao:

Reaction score
6.236
Εμένα πάντως και του Μιχάλη και του Στάθη μια χαρά μου φάνηκε να παίζουν τα jbl με τα re xxx 18 ksi to pb13 ultra αντίστοιχα. Για εμένα πάρε ένα 4645c και κοφτο 40-100. Αρκεί το ένα άνετα.
Post automatically merged:

Γνώμη μου: Δύσκολα να κολλήσεις στα JBL επιτυχώς κάποιο άλλο σαμπ τύπου svs, θα είναι πάντα "αργόσυρτο" σε σχέση με το επιθετικό προφίλ δυναμικού ξεσπάσματος των ταχύτατων και δυναμικών jbl.

Ασχέτως αν κολλάνε οι γραμμές στα σχεδιαγράμματα απόκρισης, νομίζω πως το καθαρό στεπ ρισπονς που θα πάρεις σε συνδυασμό μεταξύ jbl, δεν πιάνεται εύκολα με άλλους συνδυασμούς.

Υπάρχουν, όχι πως δεν υπάρχουν...
Απλώς πρέπει να κυνηγάς ταχύτητα, όπως τα επινεφρίδια, κι όχι απόκριση σε υπόηχους για να είσαι συμβατός με το χτύπημα των jbl..
Σίγουρα ισχύει αυτό που λες αλλά για την χρήση που θέλουν τα παιδιά δε τους ενδιαφέρει τόσο αυτό

Reaction score
7.890
Γενικά και σε παλαιότερα ερωτήματα του ίδιου τύπου δλδ το να κολλήσουμε στο σύστημα ένα pa sub η απάντηση ήταν η ίδια ότι δλδ δε θα ταιριάξουν ιδικά αν το pa δεν κατεβαίνει γύρο στα 30.

και είναι και ο λόγος εκτός το αισθητικό κομμάτι που προτίμησα αντί για ένα pa με 6-7 κατοστάρικα να πάω σε τελείως διαφορετικό sub και να διώξω το 13αρι.

trane5587

Reaction score
1.137
Σήμερα έβλεπα και αυτό:

το οποίο είναι σίγουρα καλύτερο, έχει πιο γήινες διαστάσεις από το prx818 συν του ότι θα μπορούσα να πάρω ένα μόνο και να πάει πίσω το pb.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Νομίζω πως αυτό το μεγάφωνο έχω και γω, εδώ και κάτι χρόνια...

Στην προηγούμενη έκδοση καμπίνας το είχα πάρει, παθητικό, κι έφτιαξα δικιά μου καμπίνα με μπας ριφλεξ να συντονίζει κοντά στους 30, ώστε να βγάλει θεωρητικά φλατ απόκριση μέχρι πιο κάτω, όπως κι έγινε..

trane5587

Reaction score
1.137
Νομίζω πως αυτό το μεγάφωνο έχω και γω, εδώ και κάτι χρόνια...

Στην προηγούμενη έκδοση καμπίνας το είχα πάρει, παθητικό, κι έφτιαξα δικιά μου καμπίνα με μπας ριφλεξ να συντονίζει κοντά στους 30, ώστε να βγάλει θεωρητικά φλατ απόκριση μέχρι πιο κάτω, όπως κι έγινε..
Πιστεύεις ότι αξίζει να κάνω μία τέτοια κίνηση ή να πάω σε άλλο ένα pb 13;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Πιστεύεις ότι αξίζει να κάνω μία τέτοια κίνηση ή να πάω σε άλλο ένα pb 13;
Νομίζω πως πρέπει να διαλέξεις ένα από τα δύο σενάρια, όπως λέω από την αρχή..

Ή μόνο jbl ολόβερ, ή μόνο κάτι άλλο.

Οι διαφορετικές συχνότητες στο μπας ριφλεξ διαφορετικών σαμπ, αποτελούν πρόβλημα άλυτο, εκτός κι αν είναι στους υπόηχους, και δεν είναι σε κανένα από αυτά που λες.

Οι συνδυασμοί διαφορετικών σαμπ με διαφορετικά εύρη λειτουργίας σε έκαστο, εξαλείφουν το πλεονέκτημα των πολλαπλών σαμπ, δηλαδή για κάθε εύρος θα χρειαστεί πολλαπλά...

Σε κλειστές καμπίνες, είναι πιο εύκολοι και ασφαλείς οι συνδυασμοί, και πάλι αν έχεις κλειστό να συνδυάσεις με πολύπλοκη καμπίνα όπως του svs με πολλαπλές οπές ανάκλασης με διαφορετικά σημεία συντονισμού εκάστη, πάλι γίνεται χαμός στις φάσεις και δεν είναι φτηνός ο τρόπος να έρθουν όλα σωστά (τρίνοβ)..

Οι οπές δίνουν spl, αλλά σέρνουν και προβλήματα, δεν έρχονται τζάμπα τα μπόλικα spl...

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Εμμένω στην αρχική μου θέση. Όλα όμοια, ή jbl ή svs. Υπόψιν πως δεν νομίζω ότι θα έχεις έλλειμμα μέχρι το κάτω άκρο της πρώτης οκταβας (τους 20 κύκλους) με τα jbl, αλλά μη ψάχνεις υπόηχους που βγάζει το svs.

Διάλεξε. Ένα από τα δύο. Δεν συμφωνώ με τους συνδυασμούς αυτών, ασχέτως αν τα σχεδιαγράμματα σε μια θέση ακρόασης μπορούν να έρθουν, δε μου λέει τίποτα αυτό. Οι πολλαπλές θέσεις μέτρησης θα δείξουν ανομοιογένεια, κι αυτή ακούγεται και είναι αναπόφευκτη όταν δεν μπορούν να έρθουν χρονικά ευθυγραμμισμένα όλα εκεί κάτω, που δεν έρχονται αν δε σκάσεις πολλά λεφτά...

Προφανώς δε μπαίνω στα ψιλά γράμματα, σε γκρουπ ντιλεϊ και απόσβεση, διότι αυτά μάλλον δε σε απασχολούν. Αλλά το θέμα πάει μακριά, και είναι πιο εύκολο αν διαλέξεις ανάμεσα σε αυτό που λένε "μουσική" και αυτό που λένε "κινηματογραφικό μπάσο", ασχέτως αν αυτά θεωρητικά είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς.

Στον κινηματογραφικό ήχο, θα έλεγα svs δαγκωτό...

Από την άλλη, το jbl, μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με μαγκνεπαν, έχει και την ταχύτητα και την δυνατότητα να ακολουθήσει τη μεμβράνη, πράγμα σπάνιο και δύσκολο... Θεωρώ βέβαιο πως το svs δεν μπορεί να ακολουθήσει τέτοια γούστα, αλλά έχει άλλες χάρες, εξίσου σημαντικές, ή και σημαντικότερες κατά προτίμηση.

Last edited:

trane5587

Reaction score
1.137
Νομίζω πως πρέπει να διαλέξεις ένα από τα δύο σενάρια, όπως λέω από την αρχή..

Ή μόνο jbl ολόβερ, ή μόνο κάτι άλλο.

Οι διαφορετικές συχνότητες στο μπας ριφλεξ διαφορετικών σαμπ, αποτελούν πρόβλημα άλυτο, εκτός κι αν είναι στους υπόηχους, και δεν είναι σε κανένα από αυτά που λες.

Οι συνδυασμοί διαφορετικών σαμπ με διαφορετικά εύρη λειτουργίας σε έκαστο, εξαλείφουν το πλεονέκτημα των πολλαπλών σαμπ, δηλαδή για κάθε εύρος θα χρειαστεί πολλαπλά...

Σε κλειστές καμπίνες, είναι πιο εύκολοι και ασφαλείς οι συνδυασμοί, και πάλι αν έχεις κλειστό να συνδυάσεις με πολύπλοκη καμπίνα όπως του svs με πολλαπλές οπές ανάκλασης με διαφορετικά σημεία συντονισμού εκάστη, πάλι γίνεται χαμός στις φάσεις και δεν είναι φτηνός ο τρόπος να έρθουν όλα σωστά (τρίνοβ)..

Οι οπές δίνουν spl, αλλά σέρνουν και προβλήματα, δεν έρχονται τζάμπα τα μπόλικα spl...

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Εμμένω στην αρχική μου θέση. Όλα όμοια, ή jbl ή svs. Υπόψιν πως δεν νομίζω ότι θα έχεις έλλειμμα μέχρι το κάτω άκρο της πρώτης οκταβας (τους 20 κύκλους) με τα jbl, αλλά μη ψάχνεις υπόηχους που βγάζει το svs.

Διάλεξε. Ένα από τα δύο. Δεν συμφωνώ με τους συνδυασμούς αυτών, ασχέτως αν τα σχεδιαγράμματα σε μια θέση ακρόασης μπορούν να έρθουν, δε μου λέει τίποτα αυτό. Οι πολλαπλές θέσεις μέτρησης θα δείξουν ανομοιογένεια, κι αυτή ακούγεται και είναι αναπόφευκτη όταν δεν μπορούν να έρθουν χρονικά ευθυγραμμισμένα όλα εκεί κάτω, που δεν έρχονται αν δε σκάσεις πολλά λεφτά...

Προφανώς δε μπαίνω στα ψιλά γράμματα, σε γκρουπ ντιλεϊ και απόσβεση, διότι αυτά μάλλον δε σε απασχολούν. Αλλά το θέμα πάει μακριά, και είναι πιο εύκολο αν διαλέξεις ανάμεσα σε αυτό που λένε "μουσική" και αυτό που λένε "κινηματογραφικό μπάσο", ασχέτως αν αυτά θεωρητικά είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς.

Στον κινηματογραφικό ήχο, θα έλεγα svs δαγκωτό...

Από την άλλη, το jbl, μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με μαγκνεπαν, έχει και την ταχύτητα και την δυνατότητα να ακολουθήσει τη μεμβράνη, πράγμα σπάνιο και δύσκολο... Θεωρώ βέβαιο πως το svs δεν μπορεί να ακολουθήσει τέτοια γούστα, αλλά έχει άλλες χάρες, εξίσου σημαντικές, ή και σημαντικότερες κατά προτίμηση.
Η απάντηση σου θα ήταν ίδια αν πήγαινα σε JBL 4645 ή εκεί τα πράγματα αλλάζουν;

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster