Επιλογη active near-field monitor

ΝΙΚΟΣ.Δ

"Επαγγελματίας"
Reaction score
176
Ενδιαφερομαι για ενα ζευγος active near-field monitor εως το πολυ 8-inch και budget εως και 600e.
H χρηση τους θα ειναι αποκληστικα για μουσικη και οχι για στουντιακες εφαρμογες και η τοποθετηση τους στο γραφειο μου διπλα απο την οθονη μου.

Θα ηθελα την γνωμη σχετικα με τα παρακατω μοντελα ή και προτασεις για εναλλακτικα μοντελα που δεν αναφερω στην παρακατω λιστα:

Ευχαριστω εκ των προτερων
Νικολας

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.906
Για το equator το 8-αρι έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια στο γκιαρσλατζ.

Reaction score
6.597
Στη λιστα χρησιμοποιεις διαφορετικων μεγεθων ηχεια ,με οτι αυτο συνεπαγεται για το χαμηλο τους.
πες οταν λες γραφειο τι εννοεις πως θα τοποθετηθουν τοιχοι αποστασεις κλπ.
Ειναι θεμα γενικως τα 8ιντσα θελω να πω υπερβολικα στις περισσοτερες των περιπτωσεων ειναι για midfield ακροασεις ;).
επισης στη λιστα βλεπω ριμπον , αυτα εχουν θεμα στη οφ αξις ακτινοβολια, ειδικα στην κατακορυφη λιγο να φυγεις τοχασες το κορμι πατριωτη:idk:.

Last edited:

Reaction score
11.755
Στην κατακόρυφη, δε νομίζω να τον νοιάζει, αφού θα κάθετε στην καρέκλα του σε σταθερό ύψος. (όπως κι εγώ που παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον το θέμα, για μελλοντική μου αγορά.)

Reaction score
460
Για το equator το 8-αρι έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια στο γκιαρσλατζ.
Ενδιαφερομαι για ενα ζευγος active near-field monitor εως το πολυ 8-inch και budget εως και 600e.
H χρηση τους θα ειναι αποκληστικα για μουσικη και οχι για στουντιακες εφαρμογες και η τοποθετηση τους στο γραφειο μου διπλα απο την οθονη μου.

Θα ηθελα την γνωμη σχετικα με τα παρακατω μοντελα ή και προτασεις για εναλλακτικα μοντελα που δεν αναφερω στην παρακατω λιστα:

Ευχαριστω εκ των προτερων
Νικολας
Θα σου πρότεινα να ακούσεις και krk rp8 G3 που ειναι και μέσα στο budget σου και δεν ειναι τελείως στεγνά.

Reaction score
996
Είμαι σε φάση αναζήτησης εδώ και μήνες, οπότε ίσως σε βοηθήσει αν γράψω ποια απέρριψα και προς τα πού καταλήγω. Εξίσου πιθανό να μη σε βοηθήσει καθόλου: τα αυτιά του καθενός είναι και διαφορετικά.

PART 1

Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια
1) JBL LSR 305: Τρελλό hype. Χαμός από θετικά review. Πήγα φτιαγμένος ότι αυτή θα ήταν μια πολύ σύντομη αναζήτηση. Αμ δε... Κουτίλα και ένα σκοτεινό ηχητικό αποτέλεσμα, τόσο σκοτεινό ώστε να μην μπορώ να διαχωρίσω όργανα.

2) KRK Rokit 5 G3: Γιατί τόσο μπάσο...; Και τόσο In your face; Από τις πρώτες νότες το έκλεισα. Άκουσα και το KRK VXT 4 σε παραπάνω κατηγορία τιμής. Πολύ καλύτερος διαχωρισμός οργάνων και ευκρίνεια αλλά αυτό το "in your face" κούρδισμα/ηχητική υπογραφή της εταιρείας, δεν μου έκατσε καλά.

3) Yamaha HS5: Τα χαρακτηρίζουν χειρουργικά και αναλυτικά, Πολλοί πίνουν νερό στο όνομά τους. Εγώ τα βρήκα "στεγνά" (pun intended), με εξαιρετικό διαχωρισμό οργάνων αλλά με τις υψηλές συχνότητες να ξυρίζουν. Επειδή κι εγώ τα θέλω για ακρόαση και όχι για recording, δεν με έβαλαν ποτέ στο μουσικό δρώμενο. Οπότε pass...

Αχ και να ήσουν κάποια άλλη...
4) Tannoy Reveal 5: Ωραίος, ανοιχτός ήχος, αλλά με ολοκληρωμένους αντί για τελικούς ενισχυτές. Οπότε αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις preamp ίσως δεν είναι ότι καλύτερο. Αν συνδέσεις στο PC/laptop εξωτερικό DAC (χωρίς amp section), θα έχεις ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Σαν αρνητικό μιλάνε στα φόρουμ για θέματα ποιότητας με κόλλα(?) foam(?) να ξεχειλίζει από τα ηχεία. Ίσως ήταν οι πρώτες παρτίδες. Στο Νάκα που τα άκουσα και τα είδα από κοντά, δεν είχαν κανένα θέμα.

Young love!
5) Presonus Eris E5: Από τα πρώτα που άκουσα. Φοβερό VFM στα αυτιά μου. Γλυκόηχα, ελάχιστα λιγότερο αέρα από τα Tannoy στις υψηλές, ένα αξιοπρεπέστατο all-around ηχείο. Με ρυθμιστικά αποκοπής μπάσου στο πίσω μέρος, ενισχυτή σε κάθε ηχείο, κούκλες! Κάτι για hum σε standby mode που γράφουνε, δεν το άκουσα.

Λογικά θα είχα καταλήξει εδώ. Έλα όμως που είμαι περίεργο φρούτο. Και εκείνη τη στιγμή δεν είχα χρήματα, οπότε δεν αγόρασα και συνέχισα να διαβάζω.

Και έτσι έβαλα άλλα 3 ηχεία στη λίστα μου. Το 3ο ήταν μακρινό όνειρο λόγω τιμής (ξεκίνησα με budget 250 top το ζεύγος, και αυτό κοστίζει 385 το τεμάχιο)

Όμως πριν πάω να ακούσω τα επόμενα τρία, ήθελα να ξανακούσω τα Presonus και τα Yamaha (μπορεί να ήμουν εντελώς λάθος βρε αδερφέ στην παραπάνω εκτίμηση για τα Yammys) οπότε ξαναπήγα στο Νάκα.

Η παραπάνω εντύπωση για τα Yamaha επιβεβαιώθηκε για δεύτερη φορά. Η πρώτη εντύπωση των Presonus παρέμεινε αλλά εξασθένησε λιγάκι: τα όργανα δεν διαχωρίζαν όπως θα ήθελα. Αυτό το έκανε το KRK VXT 4 που άκουσα εκείνη τη μέρα, αλλά δεν μου κόλλαγε η ηχητική υπογραφή της KRK.

True Love και την Κική ή την Κοκό;
Τα μεταξωτά βρακιά (καλύτερη ηχητική ποιότητα, διαχωρισμός, σφιχτό μπάσο, ισορροπία σε όλες τις συχνότητες) θέλουν και επιδέξιους κ@λους (budget > 125 ευρώ το ηχείο)

Τα επόμενα τρία ηχεία που μπήκαν στο παιχνίδι λοιπόν, σε αύξουσα σειρά τιμής ήταν τα:
  • Adam Audio F5
  • Focal Alpha 50
  • Adam Audio A5x

Πήγα λοιπόν σε ένα κατάστημα να τα ακούσω και ω! τί έκπληξη: υπήρχαν στημένα και τα Yamaha HS5. Shoot out με 4 ηχεία λοιπόν...

END OF PART 1

(Τα υπόλοιπα το βράδυ από το σπίτι)

Reaction score
996
PART 2

1o ζευγάρι: Focal Alpha 50 vs Yamaha HS5

Αν μη τί άλλο, τα Yamaha στάθηκαν στο ύψος των προηγούμενων ακροάσεων: χειρουργικά, λεπτομερή, με υψηλές που μετακινούσαν το σπαστό κλασσικό ξυράφι κόντρα στο μήλο του Αδάμ. Αλλά δεν θα μπορούσα να τα αντέξω σε μακρόχρονη ακρόαση. Τώρα αν ήμουν παραγωγός και είχα άλλη οπτική, δεν μπορώ να ξέρω.

Τα Focal πάλι ήταν από άλλη σχολή. Η πρώτη εντύπωση που μου άφησαν ήταν ότι άκουγα και τους κραδασμούς από την καμπίνα τους, σαν να έκανε αντηχήσεις, δεν άφηνε τη στιβαρή αίσθηση μιας καλά μονωμένης καμπίνας ηχείου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζω τα στοιχεία που έψαχνα (διαφάνεια, διαχωρισμό οργάνων, σφιχτό μπάσο, ισορροπία σε όλες τις συχνότητες). Για την αντήχηση της καμπίνας δεν ξέρω σε ποιο βαθμό πρέπει να ενοχοποιηθεί η γυάλινη επιφάνεια πάνω στην οποία ακουμπούσαν τα ηχεία (όλα τα ηχεία ήταν πάνω σε ένα γυάλινο έπιπλο, κάποια πάνω στο γυαλί όπως τα Focal, κάποια πάνω σε άλλα ηχεία. Το επεσήμανα στα παιδιά του καταστήματος, μου είπαν ότι δεν παίζει ρόλο και ότι αν συνέβαινε αυτό θα έτριζε όλο το έπιπλο, οπότε δεν του έδωσα περαιτέρω σημασία και εστίασα στον ήχο. Τα Focal μου θύμισαν την ευφωνία των Presonus αλλά μέχρι εκεί. Αν ήταν τα μόνα ηχεία που είχα ακούσει σε σύγκριση με τα Yamaha, θα τα είχα αγοράσει και θα ήμουν και ικανοποιημένος. Αλλά....

2o ζευγάρι: Focal Alpha 50 vs Adam Audio F5

...υπήρχαν και τα δύο ζευγάρια Adam προς ακρόαση.
Έχοντας πλέον δώσει αρκετές ευκαιρίες στα Yamaha, τους εξήγησα πολύ μαλακά ότι καλύτερα να μείνουμε φίλοι και τα βάλαμε στην άκρη, αφήνοντας στην αρένα τα Γαλλάκια για να παίξουν μπάλα με τα Γερμανόπαιδα. Ειλικρινά, ήθελα να μου αρέσουν τα Γαλλάκια περισσότερο και τα Adam να ακουστούν 2 φορές πιο χειρουργικά από τα Yamaha.

Αν αδημονείτε, ας το πω μια κι έξω: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! Τα Adam πάτησαν τα Focal κάτω. Εύκολα. Ο ήχος τους ήταν αβίαστος, ο διαχωρισμός εξαιρετικός, τα πρίμα διακριτά έως εκεί που δεν παίρνει αλλά ποτέ δεν ξύρισαν. Το μπάσο μου άρεσε περισσότερο από τα Focal αλλά μάλλον έχετε ήδη καταλάβει ότι δεν είμαι basshead.
Τα F5 ήταν 90% αυτό που έψαχνα. Και εκείνη τη στιγμή το 90% ήταν 100%. Αλλά....

3o ζευγάρι: Adam Audio F5 vs Adam Audio A5x

...αφού ήταν εκεί, και ήταν στημένο, γιατί να μην ακούσω και το A5x; Και το άκουσα. Και κατάλαβα πως είναι να έχεις τον τσελίστα μπροστά σου και να βλέπεις το δοξάρι να διασχίζει την χορδή και να αλλάζει η γωνία κλίσης . Να ακούς ένα μπάσο πιο σφιχτό, πιο ελεγχόμενο από το F5 και επειδή δεν πλατιάζει, να σκέφτεσαι εσύ που δεν είσαι και basshead, "άραγε πώς θα ακουγόταν εδώ το 7ιντσο woofer του A7x;".
Με δύο λόγια, το A5x ήταν όντως καλύτερο. Όχι απίστευτα καλύτερο, αλλά σίγουρα μιας τάξης 10-15% στα δικά μου αυτιά. Αλλά το ένα κάνει 205 ευρώ το τεμάχιο, το άλλο κάνει 385 ευρώ το τεμάχιο. Από κει και πέρα είναι θέμα τσέπης και νόμου diminishing returns.

Οπότε;
Adam Audio F5. Εξαιρετικά για τα λεφτά τους, δεν θέλω να ξοδέψω παραπάνω (ήδη το budget από τα 250 πήγε στα 400). Μια χαρά desktop σύστημα με το Audioengine D1 στο ρόλο dac/headphone preamp /εξωτερική κάρτα ήχου.

Από την άλλη, αν έστηνα σήμερα ξανά κύριο σύστημα στο σαλόνι, θα σκεφτόμουνα πάρα πολύ σοβαρά ένα ζευγάρι A7x.
Και θα άκουγα εξαιρετικά.

DISCLAIMER: Οι ανωτέρω εντυπώσεις σχηματίστηκαν με τα δικά μου αυτιά. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας τα δανείσω, οπότε οι δικές σας εντυπώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές. Και μην ψωνίσετε από reviews ούτε από γνώμες άλλων.
Την έπαθα και με τα JBL και με τα Yamaha. Δεν συμβαδίζω με τους πολλούς, μπορεί ούτε και εσείς.

Οπότε; Οπότε καλές ακροάσεις και καλές -δικές σας- επιλογές :)

Reaction score
7.089
δεν σε ενδιαφερουν στουντιακες εφαρμογες αλλα ολα τα ηχεια που αναφερεις ειναι για τετοιες εφαρμογες,οκ εστω για ερασιτεχνικα στουντιο. Γιατι δεν πας σε ενα συμβατικο ζευγαρι μικρα ηχεια και εναν δικαναλο ενισχυτη ? Απο καλωδια θα εισαι μια η αλλη ,απλα θα πρεπει καπου να βολεψεις τον ενισχυτη (δεν θα ειναι και κατι μεγαλο ομως).
Θεωρω δεδομενο οτι υπαρχει ηδη usb dac ή εστω μια καλη καρτα ηχου.

Reaction score
996
δεν σε ενδιαφερουν στουντιακες εφαρμογες αλλα ολα τα ηχεια που αναφερεις ειναι για τετοιες εφαρμογες,οκ εστω για ερασιτεχνικα στουντιο. Γιατι δεν πας σε ενα συμβατικο ζευγαρι μικρα ηχεια και εναν δικαναλο ενισχυτη ? Απο καλωδια θα εισαι μια η αλλη ,απλα θα πρεπει καπου να βολεψεις τον ενισχυτη (δεν θα ειναι και κατι μεγαλο ομως).
Θεωρω δεδομενο οτι υπαρχει ηδη usb dac ή εστω μια καλη καρτα ηχου.
Δεν υπάρχει καθόλου χώρος για ενισχυτή.

Reaction score
539
Οι 3 δρόμοι των m-audio είναι συστατικό επιτυχίας. Από και πέρα, το 'θα μπουν σε γραφείο' θέλει διευκρίνιση. Θα έχουν 1 μέτρο από τα αυτιά; Υπάρχει χώρος από πίσω να εκτονώνεται σωστά το reflex; Το 8αρι σπρώχνει αρκετό αέρα.
Υπό αυτή την έννοια ίσως το m3-6 είναι πιο σωστή επιλογή.
Αλήθεια είναι, επίσης, ότι το ribbon των Adam είναι αξιαγάπητο.
Κάπου εκεί θα κινούμουν εγώ.

Reaction score
996
M-Audio δεν είχαν εκεί που πήγες; :)
Είχαν.

Αλλά ακριβώς λόγω χώρου δεν θέλω ηχείο με οπή εκτόνωσης στο πίσω μέρος. Τα Yamaha τα έβαλα στο παιχνίδι λόγω των εξαιρετικών review αλλά και για σύγκριση με τα Presonus). Τα δε JBL πάλι λόγω reviews αλλά επίσης τα άκουσα στην αρχή του ψαξίματος και δεν είχα κατασταλάξει ακόμα για το bass port.

Γι'αυτό και μετά έβγαλα από τη λίστα ακροάσεων τα Fostex και τα Audioengine A5+ που και γι'αυτά λένε και γράφουν πολύ καλά σχόλια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.906
Εκιουέϊτορ δε βρηκες πουθενά;

Τα ανταμ είναι εξαιρετικά, σε πρόσφατο νήμα για ακρόαση μουσικής τα πρότεινα σε ένα παιδάκι, αλλά φωνή βοωντος εν τη ερημω..

Reaction score
996
Εκιουέϊτορ δε βρηκες πουθενά;

Τα ανταμ είναι εξαιρετικά, σε πρόσφατο νήμα για ακρόαση μουσικής τα πρότεινα σε ένα παιδάκι, αλλά φωνή βοωντος εν τη ερημω..
Όχι, κρίμα, γιατί είναι και front-ported.
Δεν πρέπει να έχουν αντιπροσώπευση στην Ελλάδα: http://www.equatoraudio.com/Q-Series-U-S-Dealers-s/68.htm

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.906
Είναι και ομοαξονικά, οπότε ικανά για νιαρφιλντ ακόμα και με 8-ιντσο, αλλά πάνω από το μπάτζετ σου, οπότε μία χαρά η επιλογή σου, σενιος.

ΝΙΚΟΣ.Δ

"Επαγγελματίας"
Reaction score
176
Παρακολουθω με μεγαλο ενδιαφερον τα σχολεια και σας ευχαριστω. Εχω κανει ειδη μια επισκεψη σε καταστημα του Νακα.

Θα επανελθω με τις εντυπωσεις μου απο Τριτη μιας και βρισκομαι εκτος Αθηνων

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef