Επισκευη LCD TV. Λιγο πριν την ανακλυκλωση....

Μηνύματα
279
Reaction score
40
Εδω σε αυτο το θέμα θα θίξω για άλλη μια φορά συνάδελφους που κάνουν την δουλειά τους ''στο πόδι''. Τελικό θύμα της υπόθεσης ειναι οι καταναλωτές που μοιραία επωμίζονται ολο κόστος. Είτε για την ολική αντικατάσταση της συσκευής ειτε για μια πανάκριβη επισκευή.

Το υποκείμενο ειναι μια LCD TV της Samsung LE32R71BX/XEH. Το πρόβλημα της ήταν οτι δεν ενεργοποιούταν καθόλου και έμπαινε σε protection mode με το LED standby να αναβοσβήνει συνεχώς.



Η συγκεκριμένη συσκευή μας παραδόθηκε για ανακύκλωση. Μαζί υπηρχε και ένα χαρτάκι από το service που την έκρινε ως ανεπισκεύαστη λόγω υψηλού κόστους ανταλλακτικού. (190€ + 80€ εργατικά)


Μου φάνηκε περίεργο καθως η συμπεριφορά της μου έδειχνε σφάλμα στην τροφοδοσια. Ένα τροφοδοτικό ''απ εξω'' κόστιζε περίπου 40€ με 60€ ανάλογα το προμηθευτή με τα μεταφορικά μέσα. Άρα ο τεχνικός και να ζητούσε σύνολο 80 με 90€ για την επισκευή της, συνέφερε.



Μιας και ήθελα μια μεγαλύτερη TV για το εργαστήριο είπα να ασχοληθώ. Πάμε να δούμε την εξέλιξη:


1. Σε αρχική φάση βρισκουμε το service manual του τροφοδοτικού. Ο τύπος του είναι bn96-03775a Απο την Dongyang







2. Εδω το εσωτερικό της TV. Στην μεση βρίσκεται το τροφοδοτικό, δεξιά η main-board, αριστερά το inverter για τα CCFL και τελος στην μέση η T-CON καλυμμένη.






3. Το πρόβλημα οπως ειπα πριν έδειχνε να ειναι στο τροφοδοτικό. Στο πρώτο inspection βρίσκω μερικούς πυκνωτές, ύποπτους. Γενικά όμως δεν ήταν φουσκωμένοι (capacitor plague)






4. Ξεκινάμε με μετρήσεις τάσεων βάση του manual. Εφόσον βάλουμε jumpers για το start του τροφοδοτικού.






5. Το inverter θέλει 24V και δεν τα έχουμε.....






6. Εδώ θέλουμε 5,1V το οποίο είναι οκ άλλα ασταθές (δεν φαίνεται στην φώτο)..






7. Μετράω μερικούς πυκνωτές με το ESR meter και οι περισσότεροι ηταν οκ. Δυο ηταν πεσμένοι αλλα λειτουργούσαν οριακά...





8. Για να είμαστε απολυτά σωστοί, εγινε ολικό recap στο τροφοδοτικό. Προτιμήθηκαν Lelon και Nichicon. (οτι είχα στοκ).






Το παν ειναι να υπάρχει παντα στοκ απο εξαρτήματα και σωστός εξοπλισμός για μετρήσεις.



9. Οι τάσεις σταθεροποιήθηκαν αλλά τα 24V ακόμα δεν τα είδα. Αρχίζω να ξηλωνω και να μετράω τρανζίστορ και τις διόδους. Και αυτά οκ.



10.Τελικά μετά από ψάξιμο, βρήκα οτι τα 24V προκύπτουν από το ολοκληρωμένο Fujitsu 9222 (κόκκινος κύκλος)
.




11. Παραγγέλθηκε απο το Hong Kong στα 1,78€ καθώς εδω δεν υπηρχε πουθενά.... Τοποθετήθηκε στην πλακέτα και μπήκε νεα θερμοαγωγημη πάστα στην ψήκτρα. (στην φώτο βλέπουμε το παλιό και το νέο)




Όπως ήταν αναμενόμενο η TV μετά από αυτό λειτούργησε κανονικά.



Η επισκευή για να γίνει η διάγνωση κράτησε περίπου 50 λεπτά. Το recap έγινε σε 20 λεπτά. 16 Μέρες έκανε το ολοκληρωμένο, άλλα κάποιος που είναι επαγγελματίας θα έχει στοκ, καθώς ειναι πολύ διαδεδομένο σε samsung. Το συνολικό κόστος μαζί με το recap (που εγινε προληπτικά για απρόσκοπτη χρήση) έφτασε τα.........6,2€!!!!


Η TV εδώ και 2 εβδομάδες μου κάνει παρέα στο εργαστήριο..


Η κατάληξη μου ειναι οτι αυτή η συσκευή θα πήγαινε άκλαυτη χωρίς να εχει καποιο σοβαρό πρόβλημα. Ο λόγος φαντάζομαι επειδή δεν υπηρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία για να γίνει τοπική επισκευή στο τροφοδοτικό. Τα περισσότερα service απλα αλλάζουν πλακέτες, ετσι για πλάκα, τις οποιες παραγγέλνουν απο την εταιρία με υπέρογκο κόστος. Κυρίως λόγω μεταφορικών.


Με λιγα λογία βλέπουμε οτι η τοπολογία μιας TV ειναι σχετικά απλη. Το μεγαλύτερο ποσοστό TV επισκευαζεται και μαλιστα με μικρο κοστος. Ακομα και το πανελ με τοπικη επισκευη σωζεται σε πολλες περιπτωσεις. Τελος εχοντας επεμβει στο εσωτερικό πολλών TV εχω καταλληξει οτι δεν υπαρχει ζημιάρα TV, Ολες πανω κατω τον ιδιο ηλεκτρονικό σχεδιασμό εχουν και παρόμοια ποιότητα υλικών.

Κλείνοντας θέλω να δηλώσω οτι η δουλειά του ηλεκτρονικού απαιτεί, γνώσεις, πάθος, και όρεξη. Κάτι που πλέων σπανίζει στα επίσημα service. Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί ιδιώτες (δεν αναφέρομαι σε έμενα) που το παλεύουν και κάνουν την διαφορά.
 

Μηνύματα
29.256
Reaction score
23.299
ΑΥΤΗ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΝΤΖΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.....

ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΝΟΙΞΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ.

ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ EΔΩ ΘΕΜΑ.....

1.ΟΙ 2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΤΙ?

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕΣ..... ΕΤΣΙ?

2.ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΥΚΝΩΤΕΣ.

3.ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΔΕΗ?

4.ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ LG.





ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ.
 

Μηνύματα
279
Reaction score
40
Ευχαριστω:)

Και ομως δεν ήταν σκασμένοι. Το κίτρινο που βλέπεις απο πανω ειναι κόλλες και οχι το περιεχόμενο του πυκνωτή. Το επιβεβαίωσε και το ESR οτι ήταν λειτουργικοί.

Παρόλα αυτα σε τροφοδοτικά τόσων ετών πάντα ειναι τακτική μου να κάνω ολικό recap. Εχει χαμηλό κόστος και εχεις το κεφαλι σου ήσυχο. Όπως εγινε και σε αυτο, το αναφέρω στην #8 φωτο.

Αν το άλλαζαν θα εβαζαν καινούργιο. Ναι μεν με τους ιδιους πυκνωτές σε ποιότητα αλλα τουλάχιστο καινούργιο.

Οχι δεν ειναι θεμα ΔΕΗ. Το capacitor plague ειναι δυστυχώς πονεμένη ιστορια. Ελεω κόστους επιλέγονται φθηνά υλικα. Ειδικα αυτοί οι πυκνωτές 1000uf τραβανε ζορι.

Εδω παρόλα αυτα δεν εφταιγαν οι πυκνωτες αλλα ενα ολοκληρωμένο το οποιο σφαλει συχνα τελικα οπως αποδείχτηκε. Οι νεες σειρες δεν το φορανε.
 

Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
Και αυτό το θέμα ωραίο! Και φωτογραφίες από την ώρα της δουλειάς! Φαίνεται ότι έχεις μεράκι και σου αρέσει η δουλειά σου.
 

Μηνύματα
279
Reaction score
40
Ευχαριστώ,

Θα ηθελα επίσης στο τελος να κάνω edit στο θεμα (αλλα δεν πρόλαβα) οτι τέτοιου ειδου επισκευές κατα τον έλεγχο απαιτούν την συσκευή να είναι υπο την ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΤΆΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ. Αρα παρακαλώ προσοχή..... Οποίοι επίδοξοι μπείτε στον πειρασμό θέλει προσοχή και υπευθυνότητα.........
 

Μηνύματα
1.069
Reaction score
2.183
Μάλλον θα ζήσω μια παρόμοια εμπειρία οπότε σας παραθέτω τα δεδομένα μήπως έχετε καμιά ιδέα.
Έχω μια samsung 7ετίας (LE40F86) και μου εμφάνισε ξαφνικά μια λεπτή μπλέ κάθετη γραμμή δεξιά της οθόνης σε όλες τις πηγές.
Στην εξυπηρέτηση πελατών μου είπαν να κάνω επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και κάτι τέτοια χαζά που φυσικά δεν δούλεψαν.
Ετοιμάζομαι να την έχω πάω στο service αλλά από αυτά που διάβασα μάλλον είναι το πανελ και το έχω ήδη πάρει απόφαση ότι θα μου πουν ότι δεν αξίζει να επισκευαστεί. Κρίμα γιατί ακόμη και σήμερα στεκόταν άνετα σε ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα νέα μοντέλα.
 

Μηνύματα
376
Reaction score
221
Για τις lcd παιδες με προβλημα στην οθονη παιζει μερικες φορες να χαλανε οι καλωδιοταινιες που ειναι κολλημενες στο πανελ. Μου εχει τυχει κανα δυο φορες να μην εχουν επαφη καποια μερη καποιας απο αυτες και με απλη πιεση να εφαπτονται και η τιβι να δουλευει τζιτζι. Πεφτει πατεντα βεβαια εκει αλλα ειναι προτιμητεο απ'το ν'αλλαχτει το πανελ.
 

Μηνύματα
376
Reaction score
221
Κατι αλλο φιλε graphist83. Τα ESR τα εχεις αγορασει η φτιαξει μονος σου και ποιο το κοστος?
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.609
Μηνύματα
2.867.819
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top