Ερωτήσεις αρχάριου για πικάπ.

Reaction score
122
Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά.
Ευχαριστώ άλλη μια φορά για το καλωσόρισμα σας.

Εκτός από νέος στο φόρουμ είμαι και νέος στα πικάπ. Πριν λίγο καιρό αγόρασα ένα Project Primary και από τότε παίζω με μεταχειρισμένους και καινούργιους δίσκους. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον ήχο και το χαίρομαι. Όσο περνάει ο καιρός και χρησιμοποιώ το πικάπ αρχίζω και παρατηρώ κάποια πραγματάκια και ζητώ τις γνώσεις σας.

1ον: Αν έχω καταλάβει σωστά, το μοτέρ δεν έχει καμία επαφή με τον βραχίονα και την κεφαλή, είναι δύο διαφορετικά "συστήματα". Εάν όντως είναι έτσι τα πράγματα μου κάνει εντύπωση που όταν βάζω το βουρτσάκι στον δίσκο για την σκόνη και ενώ ο βραχίονας είναι στην θέση του δεξιά, εάν ακουμπήσω το βουρτσάκι στο κέντρο του πλατό, στον μεταλλικό πείρο (συγνώμη αν ονομάζω τα πράγματα λάθος παρακαλώ διορθώστε με), ακούγεται ένα "τσικ" στα ηχεία, είναι πολύ χαμηλό σε ένταση και το άκουσα τυχαία κάποια στιγμή που η ένταση είχε μείνει δυνατά και αλλάζοντας πλευρά, το αυτί μου βρέθηκε κοντά στο ηχείο. Είναι στατικός ηλεκτρισμός, είναι κάτι άλλο, φταίει η γείωση του πικάπ,

2ον: Κάποιες φορές, αρκετές θα έλεγα, όταν βάζω τον βραχίονα στην αρχή του δίσκου (εκεί που οι αυλακώσεις είναι αραιές και χωρίς ήχο) και κατεβάζω τον μοχλό του για να κατέβει, μόλις ακουμπήσει τον δίσκο, αντί να κάτσει η βελόνα στην περιοχή που δεν έχει ακόμα ήχο και να ξεκινήσει ομαλά ο ήχος, γλυστράει, πηδάει τις πρώτες αυλακώσεις και μπαίνει κατευθείαν στην εγγραφή, χάνοντας έτσι και μερικά δεύτερα από το εκάστοτε κομμάτι, κάνοντας και τον γνωστό ενοχλητικό θόρυβο. Μόνο εάν η κεφαλή κάτσει ακριβώς επάνω στην αυλάκωση την ακολουθεί.
Έτσι έχω καταλήξει να μην χρησιμοποιώ τον μοχλό για να κατεβάζω την κεφαλή, αλλά το κάνω πολύ προσεχτικά με το χέρι. Τί συμβαίνει άραγε;

Reaction score
569
Καλησπέρα και καλή χρονιά.
Απο ότι περιγραφεις πρέπει να είναι το antiskating που ελέγχει το βραχιονα να μην ολισθαινει δεξιά αριστερά.
Ελεγξε το με το ρυθμιστικό του antiskating πρεπει να είναι ακίνητος ο βραχιονας όταν πεφτει στο αυλακι του δισκου.
Βάλε τιμη όση περίπου και η τιμή του βάρους ανάγνωσης της κεφαλής για αρχη.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.431
1. Στατικός ηλεκτρισμός. Λύνεται αν γειώσεις το βουρτσάκι.
2. Πιθανότατα είναι θέμα ρυθμίσεων. Είτε το πλατό δεν είναι ευθυγραμμισμένο, είτε η δύναμη αντιολίσθησης χρειάζεται ρύθμιση είτε η κατακόρυφη γωνία ανάγνωσης της κεφαλής είναι λάθος.

Reaction score
122
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αν και δεν γνωρίζω πως να κάνω αυτές τις ρυθμίσεις.

Reaction score
569
ΜαλλοΜ το δικο σου δεν εχει ρύθμιση δύναμης αντιολισθησης (antiskating) οποτε δεν πειράζεις τιποτα.
Η δύναμη ανάγνωσης είναι ρυθμισμένη σωστα για την κεφαλη σου;

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
9.487
Πιθανόν να μην έχει antiskating, από ότι είδα και εγώ σε εικόνες.
Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται οπωσδήποτε μέτρηση με αλφάδι, πρέπει δηλαδή να είναι απολύτως οριζοντιωμένο.

Reaction score
1.391
Πρέπει οπωσδήποτε με ένα αλφαδι να το φέρεις οριζόντια τελείως..
Με μια ζυγαριά ακριβείας να μετρήσεις το βάρος ανάγνωσης..
Το τσακ που κάνει όταν καθαρίζεις τη βελόνα μη σε ανησυχεί. Πιθανόν να έχεις λίγη ένταση στον ενισχυτή και περνάει στα ηχεία ο ήχος από τη βελόνα... :)

Reaction score
122
Ναι όπως το βλέπετε στην φωτό είναι ο βραχίονας. Δεν έχει ενδείξεις για την όποια ρύθμιση. το πικάπ παίζει όπως βγήκε από το κουτί του πριν από περίπου 1 μήνα.

Reaction score
122
Άμα το φυσάς από την άλλη πλευρά, δε κάθεται στο αυλάκι;
Το δοκίμασα αυτό που γράφεις και κάθεται. δηλαδή καθώς κατεβαίνει ο βραχίονας δεν γλυστράει.
[DOUBLEPOST=1546450142][/DOUBLEPOST]
Πρέπει οπωσδήποτε με ένα αλφαδι να το φέρεις οριζόντια τελείως..
Με μια ζυγαριά ακριβείας να μετρήσεις το βάρος ανάγνωσης..
Το τσακ που κάνει όταν καθαρίζεις τη βελόνα μη σε ανησυχεί. Πιθανόν να έχεις λίγη ένταση στον ενισχυτή και περνάει στα ηχεία ο ήχος από τη βελόνα... :)
Ζυγαριά ακριβείας, ηλεκτρονική για κουζίνα μας κάνει ή θέλει κάτι άλλο;

Το τσακ δεν ακουγεται όταν καθαρίζω την βελόνα, αλλά όταν το βουρτσάκι για τον δίσκο, ακουμπάει στο κέντρο του πλατο.
[DOUBLEPOST=1546450257][/DOUBLEPOST]Με δουλεύετε με τα φυσήματα...; Γιατί πέφτει μούτζα... μη γελάτε ρε, άσχετος είμαι.

Reaction score
1.391
Το δοκίμασα αυτό που γράφεις και κάθεται. δηλαδή καθώς κατεβαίνει ο βραχίονας δεν γλυστράει.

Ζυγαριά ακριβείας, ηλεκτρονική για κουζίνα μας κάνει ή θέλει κάτι άλλο;

Το τσακ δεν ακουγεται όταν καθαρίζω την βελόνα, αλλά όταν το βουρτσάκι για τον δίσκο, ακουμπάει στο κέντρο του πλατο.
[DOUBLEPOST=1546450257][/DOUBLEPOST]Με δουλεύετε με τα φυσήματα...; Γιατί πέφτει μούτζα... μη γελάτε ρε, άσχετος είμαι.
Όχι δε κάνει εκείνη. .
Μονο για δίαιτα .. :)

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017

Με δουλεύετε με τα φυσήματα...; Γιατί πέφτει μούτζα... μη γελάτε ρε, άσχετος είμαι.
Οχι , καλο που ρωτησε ο Κωστας.Αν φυσωντας ελαφρα καθεται ενταξει,σημαινει μαλλον οτι το προβλημα ολισθησης ειναι οριακο.Και εφ οσον δεν υπαρχει ρυθμιση antiskating, μπορεις να ελατωσεις λιγο το βαρος αναγνωσης,αλλα δοκιμασε να το διατηρησεις μεσα στα ορια του βαρους αναγνωσης που συστηνει ο κατασκευαστης της κεφαλης.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.394
Ναι, εντελώς.
Βρες αυτό το αλφάδι το στρόγγυλο, με τη φουσκάλα στο κέντρο, είναι πιο εύχρηστο στα κωλοπικάπ....:p

Reaction score
122
ΟΚ, το αλφάδιασα όσο μπορούσα καλύτερα και τώρα νομίζω το κάνει λιγότερο. Δηλαδή πριν έφευγε 7 στις 10 φορές, τώρα το κάνει 1-2 μόνο... Οι βάσεις του πικάπ είναι μαλακές και ευκίνητες, αλλά δεν ρυθμίζονται ως προς το ύψος τους, προς το παρόν έβαλα χαρτί για να το φέρω... έχει νόημα να κάνω κάτι άλλο με τις βάσεις; Να βάλω άλλες ίσως...

Εντωμεταξύ υποτίθεται πως η project το πλασάρει αυτό το πικάπ ως "ρυθμισμένο και plug and play"...
[DOUBLEPOST=1546452610][/DOUBLEPOST]Χμμ... μήπως κάνω και εγώ βλακεία, μετά από διάφορες δοκιμές πάνω κάτω τον βραχίονα, παρατήρησα ότι όσο πιο μακρυά από την εγγραφή τον ακουμπήσω, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να γλιστρήσει... όταν τον βάζω πιο κοντά δεν γλιστράει ποτέ...

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Δεν ειναι οποι οι δισκοι ιδιοι στην αρχη.Μερικοι ειναι πιο φλατ απο αλλους.Στους πιο φλατ λογικα το κανει λιγοτερο η καθολου.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.968
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas