Ερωτήσεις αρχαρίου για ενισχυτές!!!

Reaction score
17
Χαίρετε κυρίες και κύριοι. Είμαι τελείως άσχετος με το θέμα και χρειάζομαι τη βοήθεια σας για να κατανοήσω κάποια πράγματα. Παρατήρησα σε πρώτη φάση ότι ο τίτλος του subforum είναι Δικάναλοι ενισχυτές.... Είμαι σίγουρος ότι σε αυτό το χώρο συζητάτε για υψηλής κλάσης ενισχυτές όπως αυτοί με τις λυχνίες (Σαν αυτές που χρησιμοποιούσε ο κύρος ο γρανάζης στα παλιά τα μίκυ μάους). Εγώ από την άλλη σχεδόν τίποτα δε γνωρίζω μόνο όσα πιάνει το αυτί μου. Προσπαθώ την τελευταία περίοδο να ενημερώνομαι λίγο παραπάνω γιατί θα ήθελα να ακούω καλύτερα ή ανάποδα να μην ακούω τόσο μέτρια όσο ακούω (όταν ακούω κλασσική έχω την αίσθηση συνέχεια ότι αυτό που ακούω δεν είναι όσο καλό θα μπορούσε).

Γενικότερα εγω ακούω ήχο από υπολογιστή κυρίως λόγω της ευελιξίας που μου προσφέρει (αναπαραγωγή flac, αναπαραγωγή mp3, audio cd). Έτσι ξέρω ότι οι πιτσιρικάδες και όχι μόνο καίγονται να αγοράζουν κάρτες ήχου τύπου sound blaster 5.1 και να εγκαθιστούν 5.1 ηχέια. Είναι σαν μια μόδα της εποχής (έτσι όπως το καταλαβαίνω) να προσπαθείς να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα Χ.1 ηχεία (όπου Χ νούμερο).

Έτσι μου έκανε πραγματικά εντύπωση ο τίτλος του subforum εδώ που γράφει για δικάναλους ενισχυτές και προφανώς είναι κάτι που δεν γνωρίζω εδώ. Αυτοί οι εκπληκτικοί ενισχυτές των 2.000 και 3.000 ευρώ που χαζεύω μερικές φορές στα περιοδικά προσφέρουν δικάναλο μόνο ήχο; Δεν υπάρχουν δηλαδή αντίστοιχοι ενισχυτές που να δίνουνε 5.1 ήχο και να είναι τόσο καλής ποιότητας; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα 5.1 σύστημα υπολογιστή πάράγει πολύς κακής ποιότητας ήχο δοθέντος ότι ένα δικάναλο σύστημα μπορεί να έχει πολλές χιλιάδες ευρώ. Έτσι;

Ευχαριστώ πολύ για την κατανοησή σας

Reaction score
8
υπαρχουν και πολυκαναλα συστηματα πολλων χιλιαδων ευρω, αν και το ποσα θα δωσεις δεν ειναι απαραιτητο να συνβαδιζει με την ποιοτητα που θα παρεις. Επισης υπαρχουν και πολλα αξιολογα συστηματα πολυκαναλου ηχου, που μπορουν να αποδωσουν πολυ καλα και σε δικαναλο.
Μας πετυχες στο κλεισιμο (των ματιων) οποτε τα λεμε και αυριο.

Reaction score
1
Για κάθε κατηγορία τιμής, υπάρχουν και ανάλογα προϊόντα, και ανάλογης οικονομικής κατάστασης πελάτες.

Ο καθένας αγοράζει αυτό που θέλει σε συμβιβασμό με το τι μπορεί να πληρώσει...

Το κακό είναι ότι πολλά προϊόντα πωλούνται υπερτιμολογημένα, επειδή κυρίως έχουν την υπογραφή ενός κατασκευαστή, και όχι κατ' ανάγκη επειδή αξίζουν...

Όσο για το θέμα με τους ενισχυτές, οι ενισχυτές είναι αμιγώς ηλεκτρικές συσκευές, χρησιμοποιούνε ρεύμα για να ενισχύσουν ένα σύνθετο σήμα... Γι' αυτό κατασκευαστικά είναι εύκολο και μπορούνε να έχουν πολύ χαμηλό θόρυβο και παραμορφώσεις. Θα έπρεπε να είχαν πολύ χαμηλότερη τιμή από τα ηχεία, τα οποία κάνουν μετατροπή ενέργειας από ηλεκτρική σε κινητική, και τα οποία είναι υπεύθυνα για παραμορφώσεις έως και 100 φορές μεγαλύτερες ενός ενισχυτή! Φτάνει μόνο να γνωρίζεις ότι ένας μέτριος ενισχυτής έχει παραμόρφωση της τάξης των 0,05% όταν αποδίδει σχεδόν όλη την ισχύ του, ενώ ένα πολύ καλό ηχείο ξεπερνάει άνετα το 5% αρμονικής παραμόρφωσης όταν απορροφά μισή από την μέγιστη ισχύ που αναφέρει ο κατασκευαστής ότι μπορεί να απορροφήσει...

Όσο για το δικάναλο ή το 5.1, το κάθε ένα είναι για διαφορετική κατηγορία, το μεν για μουσική, το δε για ταινίες... Άρα διαλέγεις και παίρνεις... κι εδώ ισχύει ότι ένα δικάναλο σύστημα αναπαράγει τη μουσική ποιοτικότερα από ένα πεντακάναλο σύστημα που κοστίζει τα ίδια χρήματα, ακριβώς για το λόγο ότι κατά την αγορά του πεντακάναλου έκανες μεγαλύτερους συμβιβασμούς κυρίως στο μέγεθος και την απόδοση των ηχείων...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.436
Λοιπόόόον.........
Σεξ έκανα,την γυναίκα την έστειλα για ύπνο(πρέπει να έκανε και αυτή σεξ,θα το ψαξώ αύριο.......)

Ευχέλαιε,τα ποσά που αναφέρεις σε κάποιον μη μυημένο στο χώρο αυτό του φαίνονται εξωφρενικά αλλά σε πολλούς από εμάς δεν κάνουν καμία εντύπωση.Όχι φυσικά γιατί είμαστε σαουδάραβες ή ποδοσφαιριστές της Τσέλσι,αλλά γιατί υπάρχουν προιόντα που φτάνουν σε πολλαπλάσιες τιμές.
Αν αντικειμενικά αξίζουν τόσο?ΟΧΙ!
Αυτό το λέω γιατί δεν υπάρχει σύγκριση του στύλ:Αυτός ο ενισχυτής κοστίζει χ ευρώ και έχει α απόδοση και αυτός κοστίζει 10χ ευρώ και έχει 10α απόδοση.
Το χόμπι αυτό αυτό υπόκειται στον νόμο της φθίνουσας απόδοσης,δλδ πληρώνεις πολλαπλάσια χρήματα για όλο και μικρότερες διαφορές.Όπως και με τα αυτοκίνητα:Μια φερραρι κοστίζει όσο 20 fiat panda αλλά δεν είναι 20 φορές πιο γρήγορη.
Επίσης όπως ανέφερε και ο sapphire υπάρχουν κατασκευαστες που κοστολογουν όσο θέλουν ότι θέλουν από άποψη...(όχι είμαι καλός και δεν νομίζω ότι το κάνουν για κερδοσκοπία:137:)
Ο υπολογιστής είναι μια εξαιρετική πηγή με ελάχιστα χρήματα,πολύ πιο τίμια από πολλά audio players.

Ναι λοιπόν αυτοί οι 2κάναλοι προσφέρουν μόνο στερεοφωνικό ήχο.Αλλά συνήθως πολύ καλήτερης ποιότητας από τους αντίστοιχους πολυκάναλους λόγω καλύτερων υλικών και σχεδιασμού(όπως αντίστοιχα ένα σπόρ αμάξι προσφέρει καλύτερη οδηγική αίσθηση σε σχέση με ένα οικογενιακό σεντάν που στόχο έχει την ξεκούραστη μεταφορα ή ένα πόλης που έχει στόχο τη ευελιξία).

Αν θές βεβαίως να γίνει και μια ανάλυση στα είδη των ενισχυτών (στο στύλ αυτής των ηχείων)εδώ είμεθα αλλά θα πρέπει να ρίξω και λίγο διάβασμα πρώτα για να φρεσκάρω γνώσεις και να καλύψω κενά,καθότι έχει χαθεί λίγο η μπάλα με τα τελευταία κατορθώματα της ψηφιακής ενίσχυσης(τάξη Δ,τοπολογίες XD κ΄τ΄λ).

Reaction score
17
Όσο για το δικάναλο ή το 5.1, το κάθε ένα είναι για διαφορετική κατηγορία, το μεν για μουσική, το δε για ταινίες... .
Χαίρετε αγαπητοί συμφορουμίτες! ΘΑ ήθελα να με βοηθήσετε να καταλάβω γιατί ο δικάναλος ήχος είναι καλύτερος για τη μουσική από ένα 5.1 σύστημα! Εγώ όπως το καταλαβαίνω εάν για παράδειγμα βρισκόσουν σε μια αίθουσα και ήθελα να ηχογραφήσεις τους ήχους σου με μεγαλύτερη ακρίβεια θα έπρεπε να δειγματοληπτείς απο Χ.1 σημεία όπου Χ τείνει στο άπειρο. Δηλαδή να κατέγραφες τους ήχους από όλα τα άπειρα σημεία του χώρου. Επίσης η αναπαραγωγή σου για να ήταν σωστή θα έπρεπε να εχει Χ.1 ηχεία (πάλι με Χ τείνει άπειρο) τοποθετημένα με τον ίδιο τρόπο που έγινε η εγγραφή. Έτσι γιατί ένα υπερπολητελείας πανάκριβο 5.1 είναι χειρότερο από ένα δικάναλο αντίστοιχων χρημάτων;

Καταλαβαίνω ίσως ότι ένα 5.1 σύστημα ίδιων χρημάτων δεν θα αποδίδει ποτέ τόσο καλά τους ήχους όσο ένα δικάναλο γιατί απλούστατα το 5.1 περιέχει 5χ υποσυστήματα που όλα μαζί χρηματικά αγοράζουν πολύ ποιοτικό δικάναλό ήχο.

Ουφ έγραψα τι περίπου σκέφτομαι :Ρ . Σειρά σας τώρα!!!!!

Reaction score
1
Το 99,9% των ηχογραφήσεων που έχουν γίνει σε αυτόν τον πλανήτη, είναι στερεοφωνικές. Ελάχιστες ηχογραφήσεις περιέχουν πολυκάναλο ήχο και αυτές αφορούν κυρίως ταινίες και σπανίως μουσική.

Αν έχεις ένα σωστό ζευγάρι ηχεία και η θέση τους στο χώρο σου είναι σωστή, τότε τα 2 ηχεία θα πρέπει να μπορούν να σου δώσουν την απαιτούμενη στερεοφωνία, δηλαδή το βάθος της μουσικής σκηνής που έχει η μουσική που ακούς.

Και βέβαια, μην ξεχνάς, πως εκτός από "λάθος" ή "κακώς κατασκευασμένα" ηχεία, αντίστοιχα υπάρχουν και λάθος ηχογραφήσεις ή λάθος ενορχηστρώσεις, στις οποίες τα μουσικά όργανα δεν ακούγονται όπως στην πραγματικότητα, δηλαδή με μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα μεγάλα και μικρά όργανα, αλλά όσο πιο δυνατά γίνεται...

Τώρα, όσο για το X.1, το X.1 είναι απλώς ένας συμβιβασμός, σε συστήματα που έχουν X μικρά ηχεία τα οποία δεν μπορούν να αποδώσουν ρεαλιστικό μπάσο ή τέλος πάντων τόσο μπάσο όσο θέλει ο ακροατής. Ένα "σωστά" κατασκευασμένο ηχείο, ιδίως αν είναι δαπέδου και δεν ακούς στα όρια της στάθμης του, μπορεί να αποδώσει πολύ σωστά όσο μπάσο έχει μια επίσης σωστή ηχογράφηση, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγεις στη λύση του υπογούφερ. Άσε που τα υπογούφερ προορίζονται για την απόδοση των ψεύτικων εφέ σε ταινίες, δεν νομίζω ότι ένα σωστό ηχείο χρειάζεται υπογούφερ για να παίξει μουσική.

Πάντως τα πολλά ηχεία δεν λένε απολύτως τίποτα, όσα ηχεία και να βάλεις σ' ενα χώρο, δύο παραμένουν τα αυτιά σου, και αυτό που ενδιαφέρει ειναι το τι φτάνει στο κάθε ένα από αυτά!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Για να συνεχίσω τις παραπάνω σκέψεις σε οποιαδήποτε εκδήλωση με ζωντανή μουσική έχεις δει ηχεία στο πλάι ή στο πίσω μέρος?
Τα κυρίως ηχεία βρίσκονται πάντα δεξιά και αριστερά της μουσικής σκηνής.
Αν τώρα δεχτούμε ότι το ζητούμενο στο σπίτι μας είναι η όσο το δυνατόν πιστή αναπαραγωγή γιατί να χρειαστούν παραπάνω από δυο καλά ηχεία?

Reaction score
17
Αν τώρα δεχτούμε ότι το ζητούμενο στο σπίτι μας είναι η όσο το δυνατόν πιστή αναπαραγωγή γιατί να χρειαστούν παραπάνω από δυο καλά ηχεία?
Χμ... επέστρεψα μετά από λίγες μέρες... και σκεφτόμουνα αυτό το επιχείρημα.. Αν ο δικάναλος ήχος είναι επαρκής για τα ωραία μας αυτάκια τότε γιατί φτιάχνονται συστήματα Χ.1? Δεν δίνουν αυτά με τη σειρά τους τη δυνατότητα να αναπαρίστωνται οι ήχοι στο χώρο; Για παράδειγμα μια έκρηξη που γίνεται πίσω μου.. Και ένα τρακάρισμα μπροστά και αριστερά μου; Γιατί να μην δεν θέλω και μια χωροταξική πληροφορία στα θέματα της μουσικής (π.χ ορχήστρα) που είναι τα βιολιά και που τα τύμπανα.

Α.! Μια απορία που την έχω καιρό μια δικάναλη ηχογράφηση πως εκτελείται σε ένα σύστημα π.χ 5.1;
Υ.Γ Έχω και κάποις άλλες απορίες για τα πολυκάναλα-δικάναλα συστήματα και θα τις γράψω εν καιρώ

D

deleted user 10898

Guest
σε στερεο υπαρχει η !!χωροταξικη πληροφορια!! που θες. η σκηνη σχηματιζεται εμπρος σου μεταξυ και πισω η εμπρος απο τα ηχεια. αρα βλεπεις την ορχηστρα οπως θα την "εβλεπες" και λαιβ.
σε 5.1 υπαρχουν εγγραφες που σε βαζουν στο κεντρο, κατι που δεν ειναι φυσικο, αλλα και αλλες που τα πισω ηχεια απλως παιζουν τις αντηχισεις τις αιθουσας. και αυτο για πολλους δεν ειναι ιδανικο γιατι "μπερδευονται" και οι αντιχησεις του δικου σου χωρου και γινεται μπαχαλο.
αυτα για αρχη...

Reaction score
6
ια δικάναλη ηχογράφηση πως εκτελείται σε ένα σύστημα π.χ 5.1;
Επιλέγεις αν θα την ακούσεις στερεοφωνικά ή επιλέγεις κάποιο DSP που θα επεξεργαστεί τον ήχο ώστε να βγει και από τα υπόλοιπα ηχεία.

Εγώ προτιμώ το Dolby PrologicIIx για αυτή τη δουλειά.

Reaction score
11.806
σε στερεο υπαρχει η !!χωροταξικη πληροφορια!! που θες. η σκηνη σχηματιζεται εμπρος σου μεταξυ και πισω η εμπρος απο τα ηχεια. αρα βλεπεις την ορχηστρα οπως θα την "εβλεπες" και λαιβ.
σε 5.1 υπαρχουν εγγραφες που σε βαζουν στο κεντρο, κατι που δεν ειναι φυσικο, αλλα και αλλες που τα πισω ηχεια απλως παιζουν τις αντηχισεις τις αιθουσας. και αυτο για πολλους δεν ειναι ιδανικο γιατι "μπερδευονται" και οι αντιχησεις του δικου σου χωρου και γινεται μπαχαλο.
αυτα για αρχη...
Άρα χρειάζεσαι έναν ανηχοικό θάλαμο με 5.1 ηχεία και πολυκάναλη εγγραφή, σωστά;

Reaction score
17
Δηλαδή θάλαμος που δεν βγάζει ήχο; και που χρησιμεύει κάτι τέτοιο;
Να ρωτήσω και μια ακόμα απορία που έχω. Αν προσπαθήσεις να παίξεις ήχο 5.1 σε 7.1 σύστημα πως ακριβώς παίζεται; Τι γίνεται με το αντίθετο να παίξεις δηλαδή 7.1 ήχο σε 5.1 σύστημα;

Reaction score
17
Ευχαριστώ για την απάντηση .. Συνεχίζω με τις απορίες σχετικά με ενισχυτές.
Πόσα watt έξοδο πρέπει να βγάζει ο ενισχυτής για ένα μέτριο χώρο για ακρόαση μέτριας-χαμηλής έντασης ; Βασικά θέλω να ακούω καθαρά όπερες και χορωδίες. Δε θέλω μεγάλες εντάσεις και ντάπα ντούπα!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.204
Members
38.539
Νεότερο μέλος
jabe