Ερωτήσεις για H/C στο υπόγειο, είναι εφικτό?

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους...
Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχω σκέψεις στο μυαλό μου να αγοράσω βιντεοπροβολέα και να μεταφέρω όλο το home cinema στο υπόγειο. Αυτή τι στιγμή βρίσκεται στημένο στο σαλόνι με κάποιες παραχωρήσεις αλλά επειδή δεν παίζει από την γυναίκα ουτε συζήτηση περί προβολέα και πανιού στο σαλόνι έχει γίνει δεκτή η πρόταση για χρησιμοποίηση του υπογείου που έτσι και αλλιώς θα χρησιμοποιούσα στο μέλλον (όποια στιγμή αποκτήσουμε παιδί ή παιδιά) ως δικό μου χώρο αφού θα έπρεπε να ξεσπιτώσω τα computer μου και τα υπόλοιπα μηχανήματα μου για να ελευθερωθεί το δωμάτιο που βρίσκονται τώρα, έτσι λοιπόν σκέφτηκα να δημιουργήσω όλο το σκηνικό στο υπόγειο...κάτι σαν playroom...
όμως δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό από ηχητικής πλευράς περισσότερο...
θα ήθελα να με βοηθήσετε και να μου πειτε αν γίνετε...ωστε να δω μετά και τι επεμβάσεις καλιτεχνικές και λειτουργηκές θα κάνω, χωρίς μεγάλο budget φυσικά γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι...

πρώτα από όλα μιλάμε ενα δωμάτιο φουλ παράγωνο με 5 πλευρές και μόνο 1 γωνιά να πλησιάζει τις 90 μοίρες...έχω παρακατω σχήμα στο περίπου και φωτό...
τσιμέντο στις 3 πλευρές και τούβλο στις αλλες 2...σοβατισμένο όλο, τοίχοι, ταβάνι με ένα διαγώνιο δοκάρι στην μέση και όλο το δάπεδο Μάρμαρο διονύσου, δεν παίζει επίσης να πειραχτεί καθόλου το μάρμαρο, θα με φάει η πεθερά μου, άρα από όσο ξέρω οτι το μάρμαρο δεν είναι και ο καλυτερος φίλος του ήχου αυτό που παίζει είναι να μπει κανενα χαλί κάτω ή μοκέτα...

προβολέα ακόμα δεν έχω καταλύξει...λόγω όμως του οτι θα είναι η πρώτη μου φορά που θα έχω επαφή δεν έχω τρελές απαιτήσεις σκεφτόμουν για κάποιον από τα εισαγωγικά μοντέλα στα 1080p που κεινούνται σε τιμές κάπου στα 1000 ευρώ πανω κατω...οπως οι Optoma HD20 + HD200X για παράδειγμα...σκεφτόμουν επίσης χωρίς να το έχω και σίγουρο να δοκίμαζα και να έκανα την οθόνη επάνω στον τοίχο αφού του κανω την καταληλη επεξεργασία (την οποία δεν ξέρω και ακριβώς τι υλικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσω, αλλά αν πει κάποιος το κάνω άνετα,τα χέρια μου πιάνουν και παρα πολύ μάλιστα) και όχι πανί (αν όμως είναι καλύτερα με ένα οικονομικό πανί θα το δεχόμουν)
Τα υπολοιπα θα χρησιμοποιηθούν ότι υπάρχει τώρα...δηλαδή
Harman Kardon 255 , ηχεία front l+r KEF C5, center KEF C6LCR, rear l+r KEF C6LCR, sub KEF C4, WDTV , Bluray player.

ο χώρος λοιπόν είναι ο εξής στο σχήμα

μαύρα κουτιά = θέσεις ηχείων, ότι είναι στην μεριά της οθόνης είναι κάτω και ότι πίσω κρεμασμένο μάλλον ψηλά
λαδί κουτιά = πιθανές θέσεις καναπέδων, μάλλον για 2, έναν τριθέσιο και έναν διθέσιο πίσω, μπορεί ο πίσω να είναι πάνω σε κανένα μικρό βάθρο ξύλινο ντυμένο με μοκέτα,δεν ξέρω αν είναι κακή σκέψη, θα δούμε)
κόκκινα κουτιά = πιθανή θέση μηχανημάτων, ενισχυτή, media player, bluray και ότι άλλο προκύψει, μπορεί και να μπουν όλα κάτω από την οθόνη σε μια κατασκευή,θα δούμε.
μπλέ γραμμή δίπλα στο κόκκινο κουτί = πιθανή υπαρξη κουρτίνας αν κάνει καλό λόγω απόστασης τοίχου
μαύρο κουτί στο δοκάρι = σκέψη για τοποθέτηση προβολέα, δεν ξέρω αν η απόσταση των περιπου 3,40μ είναι αρκετή για να δείξει ενας προβολέας καμια 100'' ίντσες εικόνα (μπορεί να λέω και βλακείες δεν ξέρω αλλα είπα αν γίνεται να το τολμήσω και γιατί όχι και 150'' όσο έχουμε καλό αποτέλεσμα) δυστηχώς δεν ξέρω ούτε αν προβολέας στην κατηγορια που θα κοιταξω θα είναι αρκετός για αυτό το μέγεθος εικόνας. επίσης μια ερώτηση, κάπου διαβασα οτι μπορούν πλέων αρκετοί προβολείς να προβάλουν και από διαγώνια θέση? και όχι καθετα στην οθόνη μόνο ? π.χ. θα μπορούσα να τοποθετήσω και άλλο πιο πίσω στο δοκάρι τον προβολέα χωρίς να είναι απέναντι από το κέντρο της οθόνης?
ξερω οτι ειναι μυστήριος χώρος αλλά μόνο αυτός υπάρχει, δεν ξέρω αν αυτό το διαγώνιο δοκάρι επηρεάζει επίσης τον ήχο.στην τελική καταλήγουμε σε καμια γυψοσανίδα αλλά θα κατέβει πολύ το ταβάνι, το δοκάρι είναι στο 2,30μ θα είναι ψυχοπλάκωμα και αν βάλω και τον προβολέα από κάτω του κραμασμένο τότε μιλάμε για κανα 2 μέτρα και κάτι , μην κοπανάει και ο πίσω το κεφάλι του αμα σηκωθεί από τον υπερηψωμένο καναπέ.

για το γνωστό θέμα της ηχομόνωσης πάντως δεν νομίζω να προβληματιστώ πολύ, ειναι υπόγειο, στο υσόγειο είναι μόνο η είσοδος, στο πρώτο είναι ενας νοικάρης που είναι μόνο τις καθημερινές, 2ο-3ο όροφο είμαστε εμείς και 4ο τα πεθερικά μου...την πόρτα θα φτιάξω σίγουρα για να μην ξεφευγει πολύ ιστορία προς κλιμακοστάσιο, και στο ισόγειο δεν τρέχει μία...μόνο εγώ παρκάρω το αυτοκίνητο και μετά είναι η είσοδος...όλοι οι όροφοι και το υπόγειο και η είσοδος. μάρμαρο δεν ξέρω τι πέζει με ηχοδιαπερατότητα... θα κάνω καμια δοκιμή σταδιακά.

ορίστε και μερικές φωτό

αυτός είναι ο τοίχος που μου φαίνετε οτι βολεύει να γίνει η οθόνη η να κρεμαστεί μια. (όχι σχόλια για τα πραγματα...αποθήκη έχει καταντήσει :) ) το δοκάρι το βλέπετε διαγώνια μες στη μέση...σκέφτομαι όπως έχω σημειώσει στο σχέδιο να κρεμάσω από το δοκάρι τον προβολέα...

ο χώρος που περισεύει κατα κάποιο τρόπο (όχι όλος) και σίγουρα κάτι πρέπει να φτιαχτεί να μονωθεί η σωλήνα

η πίσω μεριά

για πείτε μου ρε παιδιά... υπάρχει ελπίδα ??? και αν υπάρχει θα πρέπει να κοστίσει πολύ ??? τι προτάσεις εναλακτικές θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιοδήποτε κομμάτι.

ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Reaction score
384
Απάντηση: Ερωτήσεις για H/C στο υπόγειο, είναι εφικτό?

Μια χαρα ειναι ο χωρος σου. Απ΄οτι αναφερεις κι εσυ ο ιδιος δεν σκοπευεις να χτισεις τιποτα extreme. Ξεκινα το καθαρισμα και οι ιδεες θα ερθουν απο μονες τους!:126:

Reaction score
0
βλέπω οτι εκανα πολλές ερωτήσεις μαζί και σας μπλόκαρα ...χιχιχιχι
σήμερα δανείστηκα εναν απλό προβολέα... SONY VPL-EX70 (XGA /1024 x 768) και έκανα δοκιμούλες στο υπόγειο χωρίς πανί χωρίς τίποτα, με το laptop για πηγή και έξοδο την vga του... έτσι για να δω απλά και να πάρω μια ιδέα του τι θα μπορούσα να καταφέρω και πιο είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για να δω από που ξεκινάμε :) σας πληροφορώ δεν απογοητεύτικα καθόλου.
χύμα σε λευκό τοιχο λοιπόν με το προβολέα σε τραπεζάκι στα 4 μέτρα περίπου πήρα τα εξής αποτελέσματα ως μάξιμουμ καλή εικονα ...τα στρίμωξα βέβαια ψηλά επίτηδες λόγω μπαουλοντίβανου αλλά οκ

. μάξιμουμ εικόνα 130 ιντσες περίπου λόγω γωνιών αλλά παρατήρησα οτι σε τόσο μεγάλη εικόνα δεν μπορούσα να ακολουθήσω πολύ τα πλάνα ιδιως στις γρήγορες σκηνές,λογικά θα είναι πιο καθαρή στα 1080p αλλά μάλλον πρέπει πιο μικρή εικόνα

ξέρει κανείς να μου πει κανένα τύπο υπολογισμού για την απόσταση θέασης σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης ???? δηλαδή περίπου απόσταση θέασης στα 3μ - 3,5μ- 4μ - 4,5μ σε αυτά τα νούμερα ας πούμε τι διαστάσεις οθόνης θα ήταν σωστές?

άλλη μια ερώτηση τώρα...υπάρχει κανείς που ξέρει να μου πει ...τι θα χρειαστεί να κάνω για να κάνω τον τοίχο οθόνη? τι υλικά? εκτός από στοκάρισμα που σίγουρα θέλει ...τι χρώμα θα πρέπει να βαφτεί ο τοίχος,είδος χρώματος, απόχρωση και τα σχετικά γενικά τι προεργασία χρειάζεται...θέλω να το δοκιμάσω πρώτα και μετά βλέπουμε.

Reaction score
152

αρχοντας θα εισαι φιλαρακι στο υπογειο σου....
λιγη παχια μοκετα στο πατωμα,μερικες μετατροπες με γυψσανιδες και θα το κανεις ονειρο πραγματικο....
μακαρι να ειχα ενα τετοιο υπογειο....
βλεπεις,εχουμε μια διαφορα.
εσενα δε σου επιτρεπει η γυναικα να βαλεις προβολι στο σαλονι,ενω εγω εβαλα προβολι στο σαλονι και δεν επιτρεπω να μπει γυναικα....:135:
ή τουλαχιστον την προλαβα....

το γεγονος οτι ο χωρος ειναι παραγωνος,ειναι ευτυχημα,γιατι δε θα εχεις στασιμα κυματα.
φτιαξε μια ψευδοροφη με σποτακια για κρυφτει το δοκαρι και να τρεξουν μεσα της τα καλωδια, ενα κουτελακι να καλυψει τη σωληνα και βαριες σκουρες κουρτινες γυρω-γυρω στο χωρο.βαλε και μια απορθητη πορτα τοσο για ηχομωνωση,οσο και για να κρατα τους περιεργους απ'εξω....
εαν δεν εχεις θεματα υγρασιας εκει κατω, θα το κανεις παλατακι,σιγουρα...

Reaction score
187

μια χαρα..καλωσηρθες στο μαγικο κοσμο της βιντεοπροβολης.!αν αποφασισεις να στησεις το χωρο βαψε το μπροστινο τοιχο μαυρο για να κερδισεις σε contrast αλλα και τους αλλους δεν μπορεις μαυρο μονο σκουρα χρωματα,για να αποφυγεις της πολλες αντανακλασεις που καταστρεφουν την εικονα.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.692

...και το ταβάνι!

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για H/C στο υπόγειο, είναι εφικτό?

αρχοντας θα εισαι φιλαρακι στο υπογειο σου....
λιγη παχια μοκετα στο πατωμα,μερικες μετατροπες με γυψσανιδες και θα το κανεις ονειρο πραγματικο....
μακαρι να ειχα ενα τετοιο υπογειο....
βλεπεις,εχουμε μια διαφορα.
εσενα δε σου επιτρεπει η γυναικα να βαλεις προβολι στο σαλονι,ενω εγω εβαλα προβολι στο σαλονι και δεν επιτρεπω να μπει γυναικα....
ή τουλαχιστον την προλαβα....

το γεγονος οτι ο χωρος ειναι παραγωνος,ειναι ευτυχημα,γιατι δε θα εχεις στασιμα κυματα.
φτιαξε μια ψευδοροφη με σποτακια για κρυφτει το δοκαρι και να τρεξουν μεσα της τα καλωδια, ενα κουτελακι να καλυψει τη σωληνα και βαριες σκουρες κουρτινες γυρω-γυρω στο χωρο.βαλε και μια απορθητη πορτα τοσο για ηχομωνωση,οσο και για να κρατα τους περιεργους απ'εξω....
εαν δεν εχεις θεματα υγρασιας εκει κατω, θα το κανεις παλατακι,σιγουρα...
πολύ καλό αυτό με τη γυναίκα φίλε μου...

η σωλήνα σίγουρα θα καλυφθεί, ψευδοροφή ήταν το πρώτο που σκέφτηκα αλλά αυτό που φοβάμαι είναι οτι θα χαμηλώσει πολύ και δεν θα μου αρέσει τόσο, ουτε εμένα ούτε στη γυναίκα, θα προσπαθήσω νασχεδιάσω κάτι ππου να μην χαμηλώσει όλο το ταβάνι αλλά τμήματα. κουρτίνα δεν σκοπεύω να βάλω γύρω γύρω...παραμόνο αν χρειάζεται στην μέση που έχω στο σχεδιάγραμμα για να ψιλοτετραγωνήσω τον χωρο όταν πέζει ταινία...αν δεν πειράζει δεν βάζω καθόλου, θα κάνω βέβαια σίγουρα διαφορα πράγματα στους τοίχους (πινακες και διαφορα άλλα για να μην δημιουργουνται ανακλασεις τόσο).πόρτα επίσης πιθανόν αργότερα να αλλαχτεί...προς το παρόν μένει η ίδια...δεν έχουμε και παρείσακτους...μονο εγώ και η γυναίκα μου 2ο-3ο όροφο, τα πεθερικά μου στον 4ο και ένας νοικάρης,πολύ καλός ανθρωπος που λείπει συνέχεια στον 1ο οροφο. θα την ντήσω βέβαια με ηχομονωτικά και βλέπουμε... και τέλος ευτυχώς υγρασία μηδέν...τόσα χρόνια που έχει φτιαχτεί το σπίτι δεν έχει πουθενα υγρασία

μια χαρα..καλωσηρθες στο μαγικο κοσμο της βιντεοπροβολης.!αν αποφασισεις να στησεις το χωρο βαψε το μπροστινο τοιχο μαυρο για να κερδισεις σε contrast αλλα και τους αλλους δεν μπορεις μαυρο μονο σκουρα χρωματα,για να αποφυγεις της πολλες αντανακλασεις που καταστρεφουν την εικονα.
καλώς με βρήκατε λοιπόν
στον μπροστά τοίχο που θα γίνετε η προβολή είπα πως θα κάνω σίγουρα προσπάθεια να φτιάξω τον τοίχο για οθόνη, σίγουρα με κάποιο τελάρο διακοσμητικό γύρω γύρω, γιαυτό και ρωτάω τι χρώμα πρέπει να τον βάψω...αν ήταν να πρέπει να βαφτεί μαύρο...δεν θα είχαμε και πανιά μαύρα?
γύρω γύρω και επάνω θα διαλέξω κάποια σκούρα χρώματα όπως έχω δεί από διαφορους εδώ μέσα...δεν έχω αποφασίσει ποια ακόμα, αλλά έχω δει γκρι, μπορντώ, μπλέ-γκρι και διαφορα άλλα...πάντως σίγουρα σκούρα και δυστυχώς δεν τεριάζουν με το πάτωμα που είναι λευκό μάρμαρο γιαυτό και αν δεν τοποθετηθεί χοντρή μοκέτα σε ολοκληρο τότε θα μπουν μεγάλα χαλιά τμηματικά, θα δούμε.

...και το ταβάνι!
και το ταβάνι...και το ταβάνι σίγουρα είπαμε...ας δούμε πρώτα τι σχέδια θα κάνουμε στις γυψοσανίσες και μετά βλέπουμε και το χρώμα.

για τα υλικά, στόκους,τυπους χρώματος και απόχρωση για την οθόνη ξέρει κανείς να μου πεί τίποτα ???????

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster