Ερωτηση

Reaction score
0
Καλημερα σε ολους,

Ειμαι καινουργιος στο θεμα και θελω να ρωτησω κατι.

Αγορασα εναν Yamaha RXV 863 , ena DVD R Samsung, και μια TV LG 42LH9000.
Τα συνδεσα με HDMI cables και ολα καλα!
Ηχεια αγορασα σχετικα φτηνα για την αρχη, πηρα ενα σετ Yamaha
NSP-276 ,,6.1.

Απο εικονα καλα παμε, αλλα απο ηχο σαν να μην παιζει δυνατα!
Δηλαδη ταινια απο -35DB και μετα αρχιζει να ακουγεται ηχος απο τα ηχεια!!Ειναι φυσιολογικο??Απο τα -80 εως τα -35 ειναι σχεδον ανυπαρκτος!

Το Mute ειναι off
και ο Υamaha στα 6 Ω ρυθμισμενος.
Τα ηχεια σωστα συνδεμενα.

Ποιες παραμετρους να κοιταξω?
Τι αλλο πρεπει να ρυθμισω στον ενισχητη?
Δεν νομιζω να εχει προβλημα ο Yamaha, παιζει μια χαρα,μαλλον ομως κατι δεν εχω κανει σωστα η δεν εχω ρυθμισει μιας και δεν ξερω καλα απο AV-AMP.

Φανταζομουν οτι 105 watt στο καθε καναλι θα τα "πεθαινε" αυτα τα "ηχειακια" που εχουν 30 watt nomimal input!

Καμια ιδεα ρε παιδια?

Ευχαριστω πολυ!

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Καλησπέρα και καλώς ήρθατε.
Η πλειοψηφία των ενισχυτών σήμερα έχουν εκθετικό ποτενσιόμερτο με αποτέλεσμα τα ''γκάζια'' να εμφανίζονται από κάποιο όριο και μετά.
Από το -35 και πανω η ενταση ανεβαίνει ανάλογα ή και πάλι δεν είναι αυτό που περιμένατε;

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.693
Απάντηση: Ερωτηση

Ο δικός μου ενισχυτής (Pioneer) ξεκινάει από -80 έως +12.

Και μένα μέχρι το -35 δεν...

Ακούω δυνατά στο -5 και πάνω.

Μετά το 0 δείχνει τα δόντια του.

Άρα δεν έχεις πρόβλημα όπως είπε κι ο φίλος πιο πάνω.

L

LLLEFTERIS

Guest

Τι ωραια που ηταν παλια οι ενισχυτες με volume 0-10 οπως ενας pioneer A9 που ειχα στα νιατα μου.

Αυτο τωρα που ξεκινανε απο -db δεν μου αρεσει.

Reaction score
29.579

Πάντως αυτό που κάνουν τώρα το έκαναν και παλιά , οι πιο ακριβοί.
Δλδ η κλίμακα απο το -άπειρο , και τελειώνει στο 0, είναι πιο σωστό ηλεκτρονικά.
Το άλλο απο το 0 στο 10 ήταν μια βαθμονόμηση του κ..λου.

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.693

Το άλλο απο το 0 στο 10 ήταν μια βαθμονόμηση του κ..λου.
Ξέχασες το ω:103:

Εμένα πάντως μου αρέσει να το λέμε: παρά 25 έως και 25:126:

Reaction score
0

καλησπερα σε ολους,

ευχαριστω για τις απαντησεις σας!

χρεισιμοποιησα το mic του και ρυθμιστικε αυτοματα κατι που δεν ειχα κανει πριν!!
η ενταση ανεβηκε σε καθε καναλι και τωρα ειναι μια χαρα!Δεν ειχα χρονο να διαβασω το βιβλιο του και τελικα ηταν απαρετητο....
τωρα στα -30 παιζει αρκετα δυνατα, απο εκει και πανω πυροβολαει καλα,απο το -16 και μετα θα παρω τα ηχειακια στο χερι...οποτε μεχρι εκει καλα.
Παντως ελενξα.την ενταση στο καθε καναλι ξεχωριστα που ρυθμισε αυτοματα και ειναι πολυ κομμενη ενταση!δηλαδη καποια καναλια τα εχει παει και -2 η -3 ντεσιμπελ κατω,σε μια κλιμακα -10 εωε +10,, φανταζομαι οτι αυτο ηταν και το λαθος μου απο την αρχη,,δεν το ρυθμισα !
Παντως η κλιμακα της εντασης του ξεκινα -80 μεχρι το +16, μετα την ρυθμιση που εκανα παιζει πολυ δυνατα!!
σας ευχαριστω πολυ ολους!!!

L

LLLEFTERIS

Guest

Εμενα που τα ειχα κανει χαλια σε καποια στιγμη εκανα τεστ τα ηχεια και δουλευανε κανονικα αλλα δεν ακουγα υοτε ραδιο ουτε dvd τιποτα μονο στο τεστ ακουγα ηχο οσπου εβαλα και εγω το μικροφωνο και βρηκα την υγεια μου.

Reaction score
0

Εμενα που τα ειχα κανει χαλια σε καποια στιγμη εκανα τεστ τα ηχεια και δουλευανε κανονικα αλλα δεν ακουγα υοτε ραδιο ουτε dvd τιποτα μονο στο τεστ ακουγα ηχο οσπου εβαλα και εγω το μικροφωνο και βρηκα την υγεια μου.
Πραγματικα, οπως ακριβως λες, εχει στο πανελ ενδειξη με τα ηχεια,,πριν κανω την ρυθμιση δεν ηταν αναμενη, τωρα δειχνει κανονικα τα ηχεια που βρικε!
Λογο χρονου δεν διαβασα το manual του αλλα
στο quick guide του manual δεν λεει οτι ειναι απαρετητο να ρυθμιστει, λεει μονο για τα 6Ω!

Ποιο ηχειακι βιβλιοθικης να παρω μεχρι περιπου τα 250 ευρω για να αντικαταστησω τα δυο μπροστινα μου?

Thanks!!

Reaction score
0

Καλησπερα σε ολους,

Μηπως καποιος φιλος ξερει να μας πει η κλιμακα τηε εντασης που εχουν οι AV receivers (και στην περιπτωση μου Yamaha) δηλαδη
-80 db εως +16db σε τι πραγματικη ενταση ντεσιμπελ αντιστοιχει και σε ποσα watt αντιστοιχα?

Διαβαζοντας στο διαδυκτιο εχω λιγο μπερδευτει!

τι αντιπροσωπευει το (-) και τι το (+)?:121:

ευχαριστω!

Reaction score
1
Η λογαριθμική κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζουμε τα db υπάρχει για να μπορέσουμε με ένα μικρό εύρος να περιγράψουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος.
Για να το κάνω πιο κατανοητό, αν δεν υπήρχε η λογαριθμική κλίμακα, τότε το volume του ενισχυτή σου θα έπρεπε να πηγαίνει από το 0 έως το 63000 περίπου.
Να ξεκινάς την ένταση από το 0 και για να ακούσεις δυνατά, να πρέπει να φτάσεις σ' ένα μεγάλο νούμερο, π.χ. το 50000.
Με την κλίμακα των db, κάνουμε το εξής: Κάθε φορά που ανεβάζεις +6db το volume, ο ενισχυτής διπλασιάζει την τάση του σήματος στους ακροδέκτες του.
Έτσι, ξεκινώντας από τα -80db με μια πολύ μικρή τάση, π.χ. 0.0001 volt (τυχαίο νούμερο, στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο),
στα -74db η τάση θα είναι 0.0002 volt, στα -68db η τάση θα είναι 0.0004 volt, στα -62db η τάση θα είναι 0.0008 volt κ.ο.κ.
μέχρι τα +12db που η τάση θα είναι πολύ υψηλή, ας πούμε π.χ. 50volt.
Τι κερδίζεις μ' αυτή την κλίμακα: ακρίβεια του ρυθμιστικού στις χαμηλές εντάσεις, και ταχύτητα στις υψηλές.
Γι' αυτό και οι ενισχυτές με τέτοιο ρυθμιστικό έντασης, αρχικά αργούν να παίξουν δυνατά, ενώ στην συνέχεια αυξάνουν γρήγορα.
Το ότι η κλίμακα πάει από -80db έως +12db είναι απλά επιλογή του κατασκευαστή.
Σε άλλους ενισχυτές πάει από -99db έως 0db, ενώ σε άλλους από 0db έως +74db, χωρίς να αλλάζει κάτι στον τρόπο υπολογισμού της τάσης στην έξοδό του.
Στο δικό σου ενισχυτή υπάρχει και μια τιμή 0db για την ένταση.
Αυτή η τιμή πιθανότατα αναφέρεται σε μια τέτοια τάση εξόδου, τόση, ώστε το ηχείο να απορροφήσει ισχύ όση είναι η προδιαγραφόμενη ισχύ του ενισχυτή.
Δηλαδή, αν ο ενισχυτής σου αποδίδει 100watt στα 8Ω (ανά κανάλι), τότε το 0db πολύ πιθανόν να αντιστοιχεί σε τάση εξόδου 28,3 volt,
έτσι ώστε αν συνδέσεις ένα ηχείο 8Ω, αυτό να καταναλώσει 100watt.
Η τάση εξόδου του ενισχυτή σχετίζεται με την κατανάλωση του ηχείου, με βάση τον τύπο P=(V^2)/R.
Δηλαδή κάθε φορά που διπλασιάζουμε την τάση που δίνουμε στο ηχείο, αυτό καταναλώνει τετραπλάσια ισχύ.
Άρα, κάθε φορά που ανεβάζεις +6db το volume του ενισχυτή, το ηχείο καταναλώνει τετραπλάσια ισχύ, απ' ότι κατανάλωνε πριν.
Επίσης, το πόση ισχύ θα καταναλώσει ένα ηχείο είναι αντιστρόφως ανάλογο της τιμής της αντίστασης του.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ερωτηση

Η λογαριθμική κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζουμε τα db υπάρχει για να μπορέσουμε με ένα μικρό εύρος να περιγράψουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος.
Για να το κάνω πιο κατανοητό, αν δεν υπήρχε η λογαριθμική κλίμακα, τότε το volume του ενισχυτή σου θα έπρεπε να πηγαίνει από το 0 έως το 63000 περίπου.
Να ξεκινάς την ένταση από το 0 και για να ακούσεις δυνατά, να πρέπει να φτάσεις σ' ένα μεγάλο νούμερο, π.χ. το 50000.
Με την κλίμακα των db, κάνουμε το εξής: Κάθε φορά που ανεβάζεις +6db το volume, ο ενισχυτής διπλασιάζει την τάση του σήματος στους ακροδέκτες του.
Έτσι, ξεκινώντας από τα -80db με μια πολύ μικρή τάση, π.χ. 0.0001 volt (τυχαίο νούμερο, στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο),
στα -74db η τάση θα είναι 0.0002 volt, στα -68db η τάση θα είναι 0.0004 volt, στα -62db η τάση θα είναι 0.0008 volt κ.ο.κ.
μέχρι τα +12db που η τάση θα είναι πολύ υψηλή, ας πούμε π.χ. 50volt.
Τι κερδίζεις μ' αυτή την κλίμακα: ακρίβεια του ρυθμιστικού στις χαμηλές εντάσεις, και ταχύτητα στις υψηλές.
Γι' αυτό και οι ενισχυτές με τέτοιο ρυθμιστικό έντασης, αρχικά αργούν να παίξουν δυνατά, ενώ στην συνέχεια αυξάνουν γρήγορα.
Το ότι η κλίμακα πάει από -80db έως +12db είναι απλά επιλογή του κατασκευαστή.
Σε άλλους ενισχυτές πάει από -99db έως 0db, ενώ σε άλλους από 0db έως +74db, χωρίς να αλλάζει κάτι στον τρόπο υπολογισμού της τάσης στην έξοδό του.
Στο δικό σου ενισχυτή υπάρχει και μια τιμή 0db για την ένταση.
Αυτή η τιμή πιθανότατα αναφέρεται σε μια τέτοια τάση εξόδου, τόση, ώστε το ηχείο να απορροφήσει ισχύ όση είναι η προδιαγραφόμενη ισχύ του ενισχυτή.
Δηλαδή, αν ο ενισχυτής σου αποδίδει 100watt στα 8Ω (ανά κανάλι), τότε το 0db πολύ πιθανόν να αντιστοιχεί σε τάση εξόδου 28,3 volt,
έτσι ώστε αν συνδέσεις ένα ηχείο 8Ω, αυτό να καταναλώσει 100watt.
Η τάση εξόδου του ενισχυτή σχετίζεται με την κατανάλωση του ηχείου, με βάση τον τύπο P=(V^2)/R.
Δηλαδή κάθε φορά που διπλασιάζουμε την τάση που δίνουμε στο ηχείο, αυτό καταναλώνει τετραπλάσια ισχύ.
Άρα, κάθε φορά που ανεβάζεις +6db το volume του ενισχυτή, το ηχείο καταναλώνει τετραπλάσια ισχύ, απ' ότι κατανάλωνε πριν.
Επίσης, το πόση ισχύ θα καταναλώσει ένα ηχείο είναι αντιστρόφως ανάλογο της τιμής της αντίστασης του.
Σε ευχαριστω παρα πολυ για την ωραια απαντηση σου!!:126:

Reaction score
1
Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.

Για να βρεις πόσα db αποδίδει το ηχείο, πρέπει να γνωρίζεις την ευαισθησία του, την αντίστασή του και την τάση που τροφοδοτείται από τον ενισχυτή. Βέβαια, επειδή τα παραπάνω μεγέθη μεταβάλλονται συνεχώς και σε μεγάλο βαθμό κατά την αναπαραγωγή μουσικής, αντίστοιχη μεταβολή θα έχει και η στάθμη SPL που ακούς.

Γι' αυτό απόλαυσε τη μουσική που σου αρέσει και μην κολλάς στα νούμερα.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ερωτηση

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.

Για να βρεις πόσα db αποδίδει το ηχείο, πρέπει να γνωρίζεις την ευαισθησία του, την αντίστασή του και την τάση που τροφοδοτείται από τον ενισχυτή. Βέβαια, επειδή τα παραπάνω μεγέθη μεταβάλλονται συνεχώς και σε μεγάλο βαθμό κατά την αναπαραγωγή μουσικής, αντίστοιχη μεταβολή θα έχει και η στάθμη SPL που ακούς.

Γι' αυτό απόλαυσε τη μουσική που σου αρέσει και μην κολλάς στα νούμερα.
Δεν με μπερδεψες καθολου, και μαλιστα καταλαβα ακριβως αυτα που μου εγραψες!:123:

Απλα μονο απο περιεργια ρωτησα, και οπως σωστα ειπες η ουσια ειναι η απολαυση της μουσικης και οχι τα απολυτα νουμερα, απλα ημουν αλλιως μαθημενος με τοn luxman και οταν ειδα τα db ειπα
τι θελει να πει ο "ποιητης" με το -80 και το +16.

Σε ευχαριστω πολυ sapphire!!:123:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster