Ερώτηση για Ohms

Mvp

Reaction score
3
Καλησπέρα,
παρακολουθώ αρκετό καιρό το forum αλλά πρώτη φορά γράφω οπότε... καλωσήρθα!

Έχω έναν δικάναλο ενισχυτή με ηχεία στήλες, περίπου 6-7 χρονών, κληρονομιά από τον πατέρα μου. Έχω αρχίσει να στήνω home cinema και έτσι θα αλλάξω τον ενισχυτή με έναν πολυκάναλο.

Το ερώτημα είναι μπορώ να κρατήσω τα ηχεία που είναι 4ohms αφού οι ενισχυτές που έχω δει αναφέρονται στα 8ohms. Αυτό σημαίνει ότι θα περναέι πιο πολύ ρεύμα από τα ηχεία; Μήπως τους δημιουργήσει πρόβλημα; Ακόμη τα άλλα δυο ηχεία και το woofer που θα πάρω πρέπει να είναι 4ohms ή μπορώ να κάνω μίξη και να αλλάξω την ένταση των καναλιών ξεχωριστά από τον ενισχυτη; Διάβασα το θέμα ενός συμforumίτη που ανέλυε πολλά πράγματα για τους ενισχυτές και τα ηχεία αλλά δε τα ξεκαθάρισα τελείως...

Τα ηχεία μου είναι τα Avance Omega 505 με 4ohms, 47Hz-20kHz, 89dB, 30-200W. Μπορεί να είναι μερικών χρόνων αλλά είναι ζήτημα αν έχουν παίξει 100 ώρες. Με ποια ηχεία και woofer θα μπορούσα να τα συνοδέψω ώστε να έχω ισσοροπημένο αποτέλεσμα;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Kαλώς ήρθατε.
Το ότι τα ηχεία σας έχουν αντίσταση 4ωμ σημαίνει ότι θα χρειαστούν παραπάνω ρευμα για να βγάλουν την ίδια ένταση σε σχέση με ένα 8ωμ ηχείο.Ιδανικά βέβαια μιας και η αντίσταση δεν είναι σχεδόν ποτέ σταθερή σε σχεδόν κανένα ηχείο.
Όχι δεν έχει και τόση σημασία τα άλλα ηχεία να είναι τα ίδια ohm(έχει αλλά υπάρχει ένα άλλο χαρακτηριστικό,η ευαισθησία-sensitivity-,που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ίδια.Ειδικά για τα 3 εμπρός).
Όσον αφορά με ποιά ηχχεία να συνδυαστούν τα υπάρχοντα,ιδανικά πρέπει να είναι τα αντίστοιχα της σειράς που έχετε,εκτός του sub.Αν δεν υπάρχουν πλέον τότε κοιτάτε να βρείτε ποιά,του ίδιου κατασκευαστή,είναι περισσότερο κοντά στα δικά σας απο άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών ή κάνετε ένα τηλ στην αντιπροσωπία και ρωτάτε τι σας προτείνουν αυτοί.
Το sub είναι μια άλλη υπόθεση που δεν ενοχλεί και τόσο να είναι απο άλλο κατασκευαστή.

Σε τι περίπου χρηματικό όριο θέλετε να κινηθείτε;

Mvp

Reaction score
3
Απάντηση: Ερώτηση για Ohms

Όχι, είναι σαν αυτά:

Αυτά είναι τα omega 503 αλλά είναι σχεδόν ίδια με τα δικά μου: ένα twitter και δυο woofer
Διαφέρουν στα ποδαράκια και στο χρώμα...
Στο site της avance τη σειρά omega την έχει στην κατηγορία home-cinema, φυσικά σε πιο καινούρια μοντέλα...

Αναφορά στα δικά μου βρίσκω σε forum και μαγαζιά από δανία, πολωνία, βέλγιο κτλ και μάλλον κανείς δεν φέρνει avance πια στην ελλάδα αφού δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή ένδειξη.

Αφού ο ενισχυτής θα πρέπει να δώσει περισσότερα amper σημαίνει οτι θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο ενισχυτής; Δηλαδή να κοιτάξω για πιο δυνατό ενισχυτή; Και το sensitivity των ηχείων να είναι 89dB στα 200W;

Όσο για το χρηματικό ακόμα δεν ξέρω, είμαι στην φάση της έρευνας. Δεν έχω ιδέα και από τιμές ηχείων αφού δεν έχω ξαναγοράσει. Δεν είμαι audiofile αλλά δεν μου αρέσει και ο ξερός ήχος που δίνουν τα σετ homecinema των 150Ε γι' αυτό ψάχνομαι...

Θα κοιτάξω ακόμα και στα μεταχειρισμένα...

ΥΓ: Πως κάνω edit; Μου βγάζει το μάτι το "αρκετώ" στο πρώτο post

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Αφού ο ενισχυτής θα πρέπει να δώσει περισσότερα amper σημαίνει οτι θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο ενισχυτής; Δηλαδή να κοιτάξω για πιο δυνατό ενισχυτή;
Όχι σε watt αλλά σε ικανότητα να πλησιάζει τον διπλασιασμό των watt που βγάζει σε 4ωμ σε σχέση με τα 8ωμ.
Ιδανικά ένας ενισχυτής πρέπει σε κάθε υποδιπλασιασμό της αντίστασης που βλέπει(δλδ τα ohm των ηχείων) να δπλασιάζει την ισχύ του.
Πχ αν στα 8ohm φορτίο δίνει 50watt στα 4 ohm πρέπει να δίνει 100watt,στα 2 ohm 200watt κ.ο.κ.

Mvp

Reaction score
3

Και επειδή ξέρω ότι όλα είναι tradeoff, πιο είναι το κέρδος από τη διπλάσια κατανάλωση ρεύματος του "ιδανικού" ενισχυτή όταν οδηγεί τα μισά ohms?

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Το ότι λειτουργεί ιδανικά,ώς οφείλει και μπορεί να οδηγήσει με επιτυχία ηχεία με χαμηλή αντίσταση.

Reaction score
15.548

τα ηχεια ειναι αυτα...

Εδω ειναι η εταιρια

κεντρικο - βασης....βασης

στο χρωμα τωρα .....ρωτα.....:126:

Aπο την εταιρια....

About Avance Speakers Dana
25 years of excellence and dedication!
The finest component parts, rigorous design and an unwavering dedication to the art and science of music reproduction. These are the qualities which have made Avance one of Denmark’s most respected loudspeaker brands.

και φυσικα μπορεις να πας εδω η εδω

Reaction score
15.548

Aπο οτι καταλαβα τωρα..:133:...τα λινκ με τα ηχεια που εβαλα και αναφερωμενα ως dana ειναι καταχωρημενα λαθος σαν ονομασια...
....και επρεπε να λεγωνται omega mkll .....

Tα dana ειναι αλλη σειρα.. αυτη

Οποτε τα προηγουμενα που εβαλα ειναι omega...:126:

Mvp

Reaction score
3

Wow! Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!

Περίμενα ότι τα ηχεία που έχω ήταν χαμηλότερης κατηγορίας... 300Ε ο καθε δορυφόρος και 600 η στήλη... Τα είχε σκάσει καλά ο πατέρας μου και δε το ήξερα...

Λίγο δύσκολο τέτοια εποχή να ρίξω χιλιάρικο στο homecinema... Ίσως να φτιάξω 2.1 τώρα και μέχρι το χειμώνα να προσθέσω και τα υπόλοιπα...

Reaction score
15.548

ολα σιγα σιγα γινονται......δεν σε κυνηγαει κανεις.....:112:

Κανενας δεν τα εχει κανει με την μια.......:121:

Καλες αγορες.....:126:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517