Ερώτηση κρίσεως...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μιας και συζητούσαμε για προενισχυτές...

This is the case:

- Ενισχυτής diy Tripath based
- Ηχεία ηλεκτροστατικά full range.
- Πηγή ότι να ναι - ψηφιακή

Στο παραπάνω setup παρεμβάλεται παθητικός με ladder και ενίοτε λαμπάτο buffer.

This is the question:

- Γιατί όταν χρησιμοποιείται το λαμπάτο buffer μπορούμε να ακούσουμε σε μεγαλύτερες εντάσεις από τα συγκεκριμένα ηχεία, (σε σχέση με την χρήση του απλού παθητικού - ήτοι χωρίς buffer), χωρίς την δημιουργία σπινθηρισμού στις μεμβράνες (στα ντουπ των χαμηλών) και φυσικά τον κίνδυνο να τις πάρουμε στα χέρια?... :wink:

p.s. Που θα πάει θα τα καταφέρω να τα κάψω... :lol:

Reaction score
3.500
Το λαμπάτο buffer είναι ιδιοκατασκευής ή το γνωστό buffer του Τσακιρίδη ?
Αν είναι του Τσακιρίδη, να έχεις υπ' όψιν σου ότι αυτό έχει ένα κέρδος περίπου Χ 1,5 - 2,0, ανάλογα με τον τύπο διπλοτριόδου που χρησιμοποιείς.
Σε αυτή την περίπτωση, με τη χρήση του buffer έχεις μεγαλύτερη μέγιστη στάθμη από το προενισχυτικό στάδιο σε σχέση με τον απλό παθητικό.
Οι παθητικοί παρουσιάζουν μεταβλητή και υψηλή αντίσταση εξόδου, αναλογα με την θέση που βρίσκεται το ποτενσιόμετρο. Σε αντίθεση, το λαμπάτο buffer έχει χαμηλή και σταθερή αντίσταση εξόδου. Αυτό στην περίπτωση που το buffer βλέπει απ΄ευθείας την είσοδο του τελικού ενιχυτή.

Θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια αυτού του θέματος.

Ερώτηση: Μόνο με τον παθητικό στην πορεία του σήματος, έχεις πρόβλημα σπινθιρισμών σε υψηλές εντάσεις ? Μήπως τελικά ο παθητικός σου απλά δεν φτάνει ποτέ σε υψηλές εντάσεις ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Γιώργο δώσε βάση στα παρακάτω δεδομένα:

1. Ίδια ηχεία.
2. Ίδιος τελικός.
3. Με ladder, σε ορισμένη ένταση έχεις σπινθιρισμό.
4. Με λαμπάτο buffer πιο μπροστά, στην ίδια ένταση ή μεγαλύτερη, δεν έχεις.

- Το ερώτημα δεν είναι γιατί με το buffer παίζει γενικώς πιο δυνατά, αυτό είναι εύκολο.
- Το ερώτημα είναι γιατί με το buffer το ηχείο αντέχει ενώ χωρίς αυτό δεν αντέχει... :wink:

Reaction score
3.500
Οπως το καταλαβαίνω, έχεις βάλει το λαμπάτο buffer μετά τον παθητικό . Τα λαμπάτα buffers έχουν συνήθως φίλτρα αποκοπής των χαμηλών συχνοτήτων στην είσοδο και στην έξοδο. Αυτό σημαίνει ότι κόβουνι τις πολυ χαμηλές συχνότητες. Μέτρησε την απόκριση συχνοτήτων στο buffer σου με την βοήθεια ενός παλμογράφου. Ισως τότε διαπιστώσεις ότι αυτό κόβει τις χαμηλές συχνότητες ενώ ο παθητικός τις περνάει. Εχω μετρήσει λαμπάτα προενισχυτικά που αρχίζουν να κόβουν από τα 100 Hz.
Αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, θα μπορούσα να υποθεσω ότι ο σπινθιρισμός στα ηχεία σου στις υψηλές εντάσεις οφείλεται στο γεγονός ότι ο παθητικός στέλνει προς τον τελικό και κατ' επέκταση στα ηχεία τις πολύ χαμηλές συχνότητες ενώ το buffer τις κόβει πριν αυτές πάνε στον τελικό.

Μέτησε επίσης το DC offset στην είσοδο του τελικου σου. Εχω μετρήσει DC coupled τελικούς με πολλά milivolts DC offset.

Reaction score
3.500
Δοκίμασε να βάλεις τον παθητικό μετά το buffer. Ισως τότε να σταματήσουν οι σπινθιρισμοί.
Δεν ειναι ότι καλύτερο αλλά απλά δοκιμασέ το.
Με αυτή την τοπολογία το φίλτρο HPF που έχει το buffer μέσα του θα μπεί πριν τον παθητικό.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.147
To buffer είναι δικιά μου κατασκευής, και έχει κέρδος 0,9! Δηλαδή παίζει λίγο πιο χαμηλά απ'ότι το παθητικό σκέτο.... Έλα, κυκλωματικά 1 είναι...

Λοιπόν, δε κόβει μπάσσα, για να ξεκινήσω.

Τώρα για σκέψου: αν βελτιώνει τα δυναμικά, πως και δε βογγάει το ηχείο?

Μα είναι ποτέ δυνατό ένα ενεργό στοιχείο να βελτιώσει τα δυναμικά; Με ποιό τρόπο σκέψης δηλαδή;

Ό,τι ενεργό βάζεις, θες δε θες, κόβει λίγο από δυναμικά, βάζει λίγο παραμόρφωση, κλπ κλπ...

Στο next project θα σε βάλω να ακούσεις την έξοδο του DAC του Behringer, χωρίς τα op-amps του Behringer! Χωρίς τίποτα δηλαδή... Από το τσιπάκι μετατροπής να ούμε.... Εκεί να δεις δυναμικά....

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να ποτίσω τον "ψηφιακό" σου ενισχυτή με ...ψηφιακό σήμα κατ'ευθείαν από το transport, οπότε όλες αυτές οι σκέψεις θα ανήκουνε στο παρελθόν!

Και φυσικά τι να το κάνεις το DAC τότε?

Έτσι πρέπει, κάθε λίγο να σου χαλάω την ψυχολογία....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.147
Το DC offset εισόδου του τελικού, αν το μετρήσεις (δε ξέρω αν έχεις πολύμετρο, μέτρα το μετά τον πυκνωτή εισόδου. Αν δεις 2,5 Volt (+- 2,5 V, δηλαδή biased at 5 Volt), είναι οκ! Και σιγά μην δεν είναι οκ, αφού έχει κάτι τσιπάκια που την ψάχνουν τη δουλειά, όταν εσύ κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να ποτίσω τον "ψηφιακό" σου ενισχυτή με ...ψηφιακό σήμα κατ'ευθείαν από το transport, οπότε όλες αυτές οι σκέψεις θα ανήκουνε στο παρελθόν!
Και φυσικά τι να το κάνεις το DAC τότε?
Έτσι πρέπει, κάθε λίγο να σου χαλάω την ψυχολογία....
- Καλά χαζός είσαι ρε? Και να αφήσουμε στο τέλος το έπιπλο άδειο?... :sad:
- Τι θα πούνε οι φίλοι μου? :mrgreen: :mrgreen:

Reaction score
3.500
Νίκο, εγώ αν είχα τον ΚostasEAR αδελφό, δεν θα αγόραζα τίποτα. Θα ήταν όλα τα μηχανήματά μου ιδιοκατασκευής.

Πάντως σε ξεγέλασε λίγο με το κέρδος του buffer. Κέρδος 0,9 ? Ούτε καν 1 ?
Τόσα υλικά που πήγανε ?
Σου έβαλε και 100% αρνητική ανάδραση.
Εγώ στη θέση σου θα άκουγα με παθητικό απ' ευθείας από την έξοδο των ακουστικών του CD player. Εκεί να δεις δυναμικά. Η έξοδος αυτή οδηγεί και ακουστικά με Ωμική αντίσταση 8 Ω.
Αν θέλεις δικίμασέ το με τον παθητικό. Θα πάρεις φοβερά πράγματα.

Reaction score
3.500
Ελπίζω ο παθητικός σου να έχει τουλάχιστον ένα διακοπτικό ladder ποτενσιόμετρο της DACT ... :lol:

Παρεμπιπτόντως εδώ και 2 μέρες ακούω έναν παθητικό προ με ποτενσιόμετρο ένα 10ΚΩ της DACT.

Σε λίγες μερες θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νίκο, εγώ αν είχα τον ΚostasEAR αδελφό, δεν θα αγόραζα τίποτα. Θα ήταν όλα τα μηχανήματά μου ιδιοκατασκευής.
Έλα ντε...
Είναι τόσο άχρηστος που αντί να φιάξει ένα ζευγάρι ηλεκτροστατικά με έβαλε και αγόρασα έτοιμα. Επίσης τον παρακαλάμε εδώ και 5 χρόνια να φιάξει ένα cd player και μας έχει γειώσει. Πάλι σε μαγαζιά θα μας στείλει (από ότι ακούω τώρα τελευταία... :wink: ) :lol: :lol:

Την τύχη μου μέσα... :twisted: :lol: :lol:

Reaction score
3.500
Και να πεις ότι δεν γνωρίζει πως να τα φτιάξει πάει κι έρχεται. Απλά βαριέται το παιδί.
Γι αυτό λέω εκείνο το οικοπεδάκι των 4 στρεμ. στο Πανόραμα να το πάρεις εσύ. Εγώ μάρτυρας, ότι το φροντίζεις εδώ και πολλά χρόνια, το αποψιλώνεις το οργώνεις κ.λ.π.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.147
A, δε πάτε καλά εσείς μου φαίνεται, πάτε να μου φάτε το οικόπεδο βρε παλιο-χαϊεντάδες;

Καλά, για να μη λες, θα σου κάνω και ένα transport, και μάλιστα κορυφαίο, το καλύτερο transport που υπάρχει, βάλε εσύ το PC (κάρτα ήχου θα σου πω εγώ τι θα πάρεις, τα άλλα δε με απασχολούνε) και γω θα βάλω τα υπόλοιπα (software)!

xa xa xa xa xa .... αμ τι νόμιζες, θα μου τη φέρεις; ο παλιός είν'αλλιώς....

Reaction score
3.500
Στο τέλος έτσι όπως πάμε, από τον Η/Υ θα ακούμε, και μόνο MP3.
Θα τα πουλήσουμε όλα κι ότι λεφτά περισσέψουν θα πάνε σε ταξείδια και διασκέδαση.
.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Φιλαράκι το κακό είναι ότι αυτός δεν κάνει πλάκα...
Το καλύτερο transport θέλουμε δεν θέλουμε είναι ο σκληρός δίσκος, ούτε λάθη ανάγνωσης ούτε jitter, ούτε lasers. Το πας και σε μια καλή κάρτα να σου το βγάλει σε aes ebu και άντε για...

- Έλα που δεν γουστάρω τα pc όμως... :cry:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik