Ερώτηση προς ειδήμονες...

Reaction score
0
Καταρχάς, καλησπέρα σε όλους...
Ονομάζομαι Θοδωρής και χαίρομαι που ανήκω στην παρέα σας!!!

Σε 2 μήνες περίπου ανοίγω δικό μου σπίτι και εφόσον αγόρασα όλα μου τα ηλεκτρικά, προβληματίζομαι ιδιαίτερα με την αγορά του οικιακού ηχητικού εξοπλισμού μου...

Βέβαια, να ξεκαθαρίσω εξαρχής πως το ανώτερο χρηματικό ποσό που μπορώ να διαθέσω αγγίζει τα 2.000 έως 2.500 ευρώ!!!

Παρόλο που είμαι χρόνια μουσικός, δεν ασχολήθηκα ποτέ με τεχνικά χαρακτηριστικά ηχητικών εξοπλισμών, είτε επρόκειτο για επαγγελματική χρήση, είτε για οικιακή ψυχαγωγία!!!

Τέλος, να ενημερώσω σε όποιον διαβάσει το μήνυμα και επιθυμεί να με συμβουλεύσει και να με κατευθύνει, πως έχω ήδη αγοράσει τα εξής:
1.) Τηλεόραση TFT-LCD Sony KDL40WE5 40'' http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=117101
2.) Notebook Laptop Sony Vaio VGN-FW41ZJ/H
http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1291491&Manufacturer=Sony&category=69977907&catalog=21

Επιθυμία μου λοιπόν είναι στη συνέχεια να αγοράσω ένα ισχυρό πολυκάναλο ενισχυτή (5.1.) με μεγάλη απόδοση καθώς και ηχεία δαπέδου, surround, subwoofer, κ.τ.λ.!!! Σε καμία όμως περίπτωση δεν ενδιαφέρομαι να αγοράσω set Home Cinema...

Όλα αυτά θέλω να τα συνδέσω μεταξύ τους (μέσω HDMI) προκειμένου να βλέπω το Laptop στην Τηλεόραση και να ακούω το Laptop και την Τηλεόραση στα ηχεία!!! Ο χώρος που θα εγκατασταθούν όλα αυτά είναι περίπου 50 τ.μ.

Αν έγινα σαφής, οι ερωτήσεις λοιπόν, είναι οι εξής:
Συγχωρέστε με αν είναι αφελείς...έχω άγνοια...
1.) Ο ενισχυτής και τα ηχεία πρέπει απαραίτητα να είναι της Sony, εφόσον η Tv και το Laptop είναι της Sony;
2.) Αν ναί, τότε ποιά μοντέλα μου προτείνετε, στα χρήματα που μπορώ να διαθέσω; (Η ποιότητα θεωρείται πρωταρχικής σημασίας)
3.) Αν όχι, τότε ποιές εταιρίες ενδείκνυνται για ποιοτική απόδοση στα χρήματα που μπορώ να διαθέσω; (Αντικειμενικά)
4.) Ο ενισχυτής και τα ηχεία πρέπει να είναι της ίδιας εταιρίας, για λόγους συμβατότητας ή όχι;
5.) Αν ο ενισχυτής είναι 5.1., έχω την δυνατότητα να συνδέσω ένα κεντρικό ηχείο, 2 μεγάλα δαπέδου και ένα subwoofer, έχοντας αυτά πάνω τους την συνολική ισχύ του ενισχυτή;;; Δεν επιθυμώ μικρά περιφερειακά ηχεία και ας χάνω συχνότητες και ήχους που ενδείκνυνται για 5.1. και άνω...
6.) Αν δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, τότε το set των ηχείων επιθυμώ να αποτελείται από ένα κεντρικό ηχείο διαλόγων, 2 μεγάλα ηχεία δαπέδου, 2 μικρά περιφερειακά ηχεία και ένα subwoofer!!!
7.) Αν ο ενισχυτής έχει συνολική ισχύ (ας πούμε 1000 W), ποιά θα πρέπει να είναι η κατώτερη ισχύ του κάθε ηχείου μεμονωμένα;
8.) Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσω αναφορικά με την συμβατότητα και αρμονική απόδοση ενισχυτή και ηχείων;

Ευχαριστώ προκαταβολικά...

Reaction score
11.755
1.) Οχι.
2.) ?
3.) ?
4.) Οχι.
5.) Ναι, μπορεις να συνδεσει μονο μπροστινα και κεντρικο και υπογουφερ. Δηλωνεις στον ενισχυτη τα περιφερειακα "None". Οχι τη συνολικη ισχυ του ενισχυτη, μονο οση μπορει να δωσει σε καθε ηχειο, δες τα specifications. Δηλαδη η ισχυς που θα πηγαινε στα πισω, δεν θα μοιραστει στα υπολοιπα. Βεβαια σε ενισχυτες 5.1 συνηθως ξαλαφρωνει το τροφοδοτικο τους οταν δεν συνδεεις καποια ηχεια στο μηχανημα, με αποτελεσμα καποιο ποσοστο απο την ισχυ τους να πηγαινει στα υπολοιπα. Αυτο ειναι ιδιαιτερα εντονο σε πολυκαναλους που δεν εχουν πολυ ισχυρο τροφοδοτικο.
6.) -
7.) Δες τα specifications του ενισχυτη, εκει που λεει "μεγιστη ισχυς ανα καναλι, με ολα τα καναλια οδηγουμενα ταυτοχρονα". Τα ηχεια πρεπει να εχουν τοση ή λιγο μικροτερη ισχυ*. Επισης δες την ευαισθησια των ηχειων σου. Θα πρεπει να εχουν ικανοποιητικη ευαισθησια, ωστε με την ισχυ του ενισχυτη, να παιζουν δυνατα.
8.) Ναι. Το μεγεθος/διαστασεις του χωρου σου.

*Και μεγαλυτερη μπορουν να εχουν, αλλα καλυτερα να σου το εξηγησει αυτο καποιος ποιο εμπειρος.

Reaction score
0
Απάντηση: Ερώτηση προς ειδήμονες...

Φίλε Πέτρο...με βοήθησες αρκετά έως πολύ...
Σ' ευχαριστώ πάρα πολυ γι' αυτό...

Με λίγο ψάξιμο που έκανα στο διαδύκτιο...βρήκα τα εξής, τα οποία με πληρούν μεν οικονομικά...αλλα θα ήθελα δε κάποιος αν έχει την όρεξη να τα τσεκάρει για να μου πεί αν αξίζουν τα τόσα πολλά λεφτά τους...και αν τα ηχεία πληρούν τις προδιαγραφές του ενισχυτή απο άποψη ισχύος!!!

1.) Ενισχυτής: Pioneer VSX-LX70
http://www.pioneer.eu/eur/products/42/98/405/VSX-LX70/specs.html

2.) Σέτ ηχείων: Pioneer S-V810A
http://www.pioneer.eu/eur/products/42/99/161/S-V810A/specs.html

και πάλι ευχαριστώ...

Reaction score
0

Και κάτι τελευταίο...διευκρινιστικό...

Ο ενισχυτής αποδίδει ισχύ 180W ανα κανάλι και τα κανάλια του συγκεκριμένου είναι 7...επομένως 7 χ 180 = 1260W

Το set όμως των speakers είναι 5.1., και όλα μαζί αποδίδουν ισχύ 900W

Σε αυτή την περίπτωση εγώ λαμβάνω υπόψιν το 7 χ 180 του ενισχυτή ή το 5 χ 180 = 900W, εφόσον 5 θα είναι τα ηχεία;;;

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε τα 360W που περισσεύουν που πηγαίνουν;;; χάνονται ή διαμοιράζονται στα υπόλοιπα;;;

Επίσης...το subwoofer έχει ισχύ 250W, ενώ οι δυνατότητες του ενισχυτή είναι 180W ανα κανάλι...έχω πρόβλημα εδώ;;;

Και πάλι ευχαριστώ...συγχωρέστε την άγνοιά μου...προσπαθώ να μάθω πρώτα και δεύτερον να αγοράσω ποιοτικά και έξυπνα...όσο είναι αυτό εφικτό!!!

Reaction score
11.755
Για τον ενισχυτη που λες, αυτο το ειδες;;

"Rated Power Output 140W + 140W"

Αυτο με τα βατ, ας σου το πει καποιος εμπειροτερος καλυτερα, εμενα παντως δεν μου κανει 7x180 watt. Κατι σε 7x140 μου κανει, μη σου πω και λιγοτερο.

Το υπογουφερ εχει δικο του ενισχυτη (ειναι ενεργο, 250 W active subwoofer S-W250S), αρα δεν καταναλωνει ισχυ απο τον ενισχυτη (παιρνει σημα σε επιπεδο line).

Να μας πεις διαστασεις του χωρου σου (μ. x π. x υ.) και εμποδια που υπαρχουν και τζαμαριες-μπαλκονοπορτες. Αυτα θα καθορισουν ποια ηχεια σου κανουν. Αφου αποφασισουμε τα ηχεια, θα δουμε και τον ενισχυτη.

Reaction score
0

Ή μήπως επειδή το subwoofer είναι ενεργητικό (αυτοενισχυόμενο)...δεν έχει σχέση με την ισχύ του ενισχυτή;;;

Reaction score
0

Και πάλι όμως Πέτρο...7 χ 140 = 980W
Τα ηχεία είναι 5.1. και όλα μαζί βγάζουν 900W...επομένως; ταιριάζουν...έτσι δεν είναι;

Reaction score
0

Το θέμα όμως το βασικό είναι...εγώ υπολογίζω 7 χ 140 = 980W ή 5 χ 140 = 700W;;;

Διότι αν ισχύει το δεύτερο...τότε η συνολική ισχύς των ηχείων ξεπερνά αυτή του ενισχυτή...δίκιο δεν έχω;;;

Reaction score
1
1. Το 7x δεν ισχύει, μην το λαμβάνεις υπόψη. Ο ενισχυτής που αναφέρεις έχεις τροφοδοτικό 460W. Είναι αδύνατο να σου δώσει 1260W. Σημειωτέον, το αυτό ισχύει για όλους σχεδόν τους AVR.

2. Τα ηχεία μπορούν - και κατά πολλούς ενδείκνυται - να είναι μικρότερης έως και πολύ μικρότερης ισχύος, με τη λογική ότι ο ενισχυτής τα οδηγεί ξεκούραστα. Φυσικά, αν ξεχαστείς θα τα κάψεις. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και με ενισχυτή μικρότερης ισχύος.

3. Το subwoofer έχει δικό του ενισχυτή, δεν απασχολεί τον AVR.

4. Ο χώρος σου σηκώνει και μεγαλύτερα ηχεία. Εξαρτάται βέβαια και από την τοποθέτηση / θέση ακρόασης. Σου συνιστώ να μην ψωνίσεις ηχεία με βάση τις φωτογραφίες. Πρέπει να τα ακούσεις. Μιας και είσαι και μουσικός, πρέπει να τα ακούσεις δυο φορές. Κατά προτίμηση με τον/τους ενισχυτές που σε ενδιαφέρουν.

Reaction score
0

Φίλε Zoglair...αυτά που λές τα αντιλαμβάνομαι και ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την διαφώτιση...

Αν έχεις όρεξη και αν γνωρίζεις...θέλω να μου εξηγήσεις παραπέρα...

π.χ. ωραία...είναι 460W ο ενισχυτής...αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατός απο άποψη ισχύος; αξίζει τα 1500 ευρώ που κάνει; ως εταιρία η Pioneer είναι δυνατή σε αυτό τον τομέα; Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει καλές κριτικές;

Επίσης...δεν μπορώ να καταλάβω το εξής...
ο ενισχυτής είναι 460W...όλα ωραία μέχρι εδώ...τα ηχεία όλα μαζί αποδίδουν 900W συμπεριλαμβανομένου και του υπογούφερ ή 650W χωρίς αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ο ενισχυτής δεν τα σηκώνει;;;

Reaction score
1

Κατ'αρχάς καλώς ηρθες...
Το τελικό αποτέλεσμα που θά πάρεις κατα βάση θα εξαρτηθεί
απ' το χώρο, το χώρο και το χώρο. Αν το δωμάτιο που θα
τοποθετήσεις ειναι προβληματικό και 5ψήφια νούμερα να
ξοδέψεις δεν πρόκειται να μείνης ευχαριστημένος.
Εφ'οσον επίσης εισαι μουσικός να υποθέσω οτι ενα σοβαρό
ποσοστό του στησίματος θα αφορά και τη μουσική. Αν ισχύει
αυτό θα ξεκινήσεις απο μια καλή επιλογή Αρ+Δ ηχείου ας πούμε
εως 1000 γιούρια. Ξεκίνα τίς ακροάσεις και οτι σου κάτσει καλύτερα
στ'αυτιά σου το επιλέγεις(υπάρχει πληθώρα καλών ζευγαριών). Οι
ενισχυτές της κατ. εως 500 € εχουν καλά συστήματα ισοστάθμισης
και προφανώς θα ματσάρουν με επιτυχία το οποιο κεντρικό
διαλέξεις. Επίσης σ'αυτά τα τιμ.επίπεδα ειναι αμφίβολο αν υπάρχουν
ηχεία να γονατίσουν εναν ενισχυτή(δηλ. βαριά φορτία). Προσοχή
στην επιλογή subwoofer γιατί ο χώρος ειναι σχετικά μεγάλος αν
και πολύ πιθανό και μικρότερα sub με τη κατάλληλη τοποθέτηση
να σου δώσουν αυτό που πρέπει. Τά περιφερειακά μη νομίζεις
οτι δεν αποτελούν σημαντικό κομμάτι στο να πάρεις σωστό
κινηματογραφικό ηχο (και μουσικό με τα νεα πολυκάναλα φορμά).
Και σ'αυτό το τομέα ο ενισχυτής πιθανόν να κάνει θαυματάκια.
Επίσης οδηγίες σωστής τοποθέτησης ωποσδήποτε θα υπάρχουν
στο μανουαλ του ενισχυτή.
Πέρα απ'οτι σου γράφω μην αγνοήσεις τη πιθανότητα να βρείς σετ
5.1 που θα σε ικανοποιήσει (εως €2000) και οπωσδήποτε να
συμπεριλάβεις στις ακροάσεις σου και αυτή τη πιθανότητα
λαμβάνοντας βέβαια υπ'οψιν και το μέγεθος του χώρου σου.

1)Οχι

2)--

3)Ολα τα γνωστά ονόματα στα επίπεδα τιμών που θέλεις
να κινηθείς διαθέτουν χαρακτήρα,εσύ διαλέγεις και μόνο εσύ.
Δεν νομίζω ομως οτι υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Οσο αφορά
τις τιμές περισσότερο εχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά
(νέα φορμά ηχου, upconversion κτλ.) σχετικά με τους ενισχυτές
AV (Πάντα για τα επίπεδα τιμών που θέλεις να κινηθείς)

4)Οχι

5)Ναι αλλά δεν εχεις λόγο. Ειδικά οι "βαριές" συχνότητες
αποδίδονται απο αλλα ενισχυτή, αυτόν του subwoofer. Άρα το
"ελαφρύ" φορτίο διαχειρίζεται απ΄τον ενισχυτή σου, αντε να
τραβήξουν κανα 10% της ισχύος (και πολλά λέω)

6)Η συνταγή που προτείνω κατ'αρχάς

7)Δεν παίζουν ρόλο τα βάτ. Αν το ηχείο ειναι αναίσθητο μπορεί
να φέρει εναν ενισχυτή στα ορια του. Αν ο ενισχυτής λόγω
φορτίου ψαλιδίσει μπορεί να μετακομίσει στο παράδεισο των
ενισχυτών(και να πάρει και κάνα tweeter μαζί του). Αυτό μπορεί
να συμβεί π.χ. σε ενα ενισχυτή 100W/καν. απο ενα ηχείο 50W
(ονομαστικές τιμές).

8) Το εγραψα παραπάνω "Ο χώρος σου" . Η γεωμετρία του,
το υψος του, τα αντικείμενα που θα περιέχει. Αν τώρα που ειναι
αδειος χτυπήσεις παλαμάκι τι θα ακούσεις; Fluter. Οταν γεμίσει
με διάφορα αντικείμενα, κουρτίνες κτλ. ξανακάνε το τέστ και
θα διαπιστώσεις οτι το φαινόμενο εχει ελλατωθεί και πιθανόν να
ενοχλεί πιθανόν και οχι. Ως ενα σημείο οι αντακλάσεις ειναι
επιθυμητές. Ακόμα και τα υλικό(τουβλο η τσιμέντο σε περίπτωση
που μιλάς για υπόγειο) κάνει διαφορά. Αν ο χώρος ειναι
αποκλειστικός και δεν υπάρχει ο περιορισμός του WAF οι λύσεις
ειναι πολλές. Αντίθετα η λύση ειναι συμβιβασμοί

Γενικά για μοντέλα ηχείων και ενισχυτών εχεις ενα knowledge base
αξιομνημόνευτο τουλάχιστον, την αναζήτηση.

Καλά (ευχάριστα) ξεμπερδέματα...

Reaction score
1.213

Ακροασεις ,και παλι ακροασεις.2500 Ε δεν ειναι και λιγα.Και διαβασμα στην κατηγορια των ηχειων και των ενισχυτων απο αγορες αλλων παιδιων (για να δεις και δικους τους προβληματισμους πριν την αγορα και εντυπωσεις αργοτερα ).

Θα δωσεις μεγαλυτερη βαρυτητα στην ακροαση μουσικης (και τι ειδους ) η στο home cinema ?

Στο δευτερο θα πρεπει να δωσεις βαρυτητα στα φορμα ηχου και στις ευκολιες (εισοδους-εξοδους )που μπορει να εχει ο ενισχυτης σε σχεση με τις συσκευες που εχεις η αυτες που μπορεις να παρεις στο μελλον.

Και βεβαια ακροασεις (το ξαναειπα ετσι... ?:137: )

Καλωσηρθες , καλες αγορες , και μην βιαστεις...:137:

Reaction score
0

Ευχαριστώ τους πάντες για τον χρόνο σας και που με βοηθάτε...

είναι πολλά αυτά που πρέπει να μάθω και είμαι σίγουρος πως ψάχνοντας μέσα στο forum, θα πάρω πολλές απαντήσεις στις εύλογες απορίες μου...εφόσον δεν το κατέχω ιδιαίτερα το άθλημα....

π.χ. Αναφορικά με την ευαισθησία που μου λέτε και μου ξαναλέτε...κι εμένα μου φαίνεται Κινέζικη ορολογία...απο ποιά τιμή και πάνω θεωρείτε πως ένα ηχείο έχει αξιόπιστη ή ποιοτική ευαισθησία;;;
Υπάρχει άλλος συμψηφιστικός παράγοντας του ενισχυτή που να έχει να κάνει με την ευαισθησία των ηχείων;;;

Reaction score
1

Οι κατασκευαστές ηχείων αναφέρουν μια τιμή σε db πχ 89db.
Αυτό σημαίνει οτι αν τροφοτήσεις τα ηχεία με 1watt στο ενα μέτρο
θα λάβεις ηχητικό κύμα εντασης 89db. Αρα ενα ηχείο 90db/w μετρημένο
στο ενα μέτρο ειναι πιο ευαίσθητο απο το προηγούμενο.
Πρακτικά ακους εκείνο "το κομμάτι" και σε βάζει απο κάτω, γυρίζεις
το knob του ενισχυτή δεξια(συνήθως) αλλά ο ενισχυτής ισως λόγω
οικονομίας στο θέμα τροφοδοτικό δεν... δεν φτάνει τα επίπεδα
απόλαυσης που αναζητάς...(τι γράφω ρε σείς...) :137::137:
Λύση στο πρόβλημα; Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα... :121::121:
Με αυτά και με εκείνα μη αρχίζεις να ψάχνεις ηχεία με βασικό
κριτήριο την ευαισθησία.Λίγα ειναι τα ηχεία που ειναι ;προβληματικά;
σ'αυτό το θέμα και αλλού σε επίπεδα τιμών οπότε πάς και αλλού
σε επίπεδα ενισχυτών αρα και πηγών κτλ. (ενα πράμα σαν βαρέλι
δίχως πάτο...) Εκτός και αν αναζητάς αντικοινωνικές στάθμες
ακρόασης...

Reaction score
1

Ξέχασα
πολλά παιδια εχουν αγοράσει απο 'δω http://www.schlauershoppen.de/ κρινοντας τον αξιόλογο και
φτηνό. Υπάρχουν κάτι θέματα για καλούς ΟΝΚΥΟ... ψάξε...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.511
Νεότερο μέλος
ztv