Ερώτηση Pentium M 760 2Ghz

Reaction score
2
Πήρα πρόσφατα έναν φορητό Sony VAIO με τον επεξεργαστή αυτόν. Μπορείτε να μου πείτε σε τι Pentium 4 αντιστοιχεί και σε ποια σημεία πλεονεκτεί (πέραν της κατανάλωσης);

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κώστα εξαρτάται με τι P4 τον συγκρίνεις.
Σίγουρα ο εν λόγω επεξεργαστής δεν λειτουργεί όπως ένας παλιός Ρ4 στον ίδιο χρονισμό αλλά πιο γρήγορα, τουλάχιστον στις απλές εφαρμογές που όλοι χρησιμοποιούμε. Μην ξεχνάμε ότι η CPU που αναφέρεις έχει 2ΜΒ Level 2 cache και δουλεύει με front size bus 533MHz. Πιθανά θα θυμάστε ότι οι παλιοί P4 είχαν λιγότερη cache και φυσικά δούλευαν σε FSB 400MHz.

Σε σχέση με τους νέους? Άστο καλύτερα...
Πλέον μιλάμε για FSB που φθάνουν μέχρι τα 1066ΜHz, μπόλικη L2 και L3 cache και συχνότητες κοντά στα 3,8GHz. Με αυτούς τους επεξεργαστές δεν υπάρχει σύγκριση και φυσικά αυτοί δεν μπαίνουν σε φορητά.

Άρα μιλάμε μόνο για σύγκριση σε σχέση με τους παλιούς Ρ4 και αυτό φυσικά δεν είναι και σωστό (συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα - άλλες συχνότητες). Η απάντηση είναι ότι αυτοί οι mobile είναι πιο γρήγοροι στην ίδια συχνότητα λόγω FSB και cache (είναι κατανοητό ότι η συχνότητα είναι μικρότερη). Αυτό βέβαια δεν φαίνεται σε όλες τις εφαρμογές. Σε όσες ζητούν απλά υψηλή συχνότητα χάνουν.

Φυσικά το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η κατανάλωση.
One way or the other, μην σε πιάνει το άγχος γιατί είναι από τους καλύτερους που θα μπορούσες να έχεις σε φορητό υπολογιστή...

p.s. Υπολόγιζε περίπου σαν P4 2,8GHz

Reaction score
5
Σύγκριση γίνεται, και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μόνο GHz βέβαια, γι'αυτό και πλέον η Intel πήρε γραμμή από AMD και δεν πουλάει επεξεργαστές με τα GHz αλλά με νούμερα (760 κλπ) που δεν σημαίνουν και τίποτα. Οι Pentium M έχουν άλλο core από το τους Pentium 4, έχουν μια εξέλιξη του 'κλαδιού' του Pentium 3, με λίγες pipelines και ως αποτέλεσμα αποδίδουν περισσότερα σε χαμηλότερες συχνότητες. Το πρόβλημα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι ότι δεν μπορεί να 'ανέβει' σε GHz πολύ, και όταν το marketing παιχνίδι παιζόταν στα GHz, η Intel ήθελε να είναι πρώτη. Οπότε έφτιαξε τον P4, με πολλά pipelines, ώστε να μπορεί να ανέβει άνετα στα 4GHz+, αλλά στις ίδιες συχνότητες με τον P3, είναι αργότερος. Επίσης οι Pentium Ms έχουν και καλύτερο branch prediction, και είναι σχεδιασμένοι για μικρότερη κατανάλωση. Και μιλάμε για το ένα πέμπτο αντίστοιχου P4...
Οπότε έχεις ένα πιο αποδοτικό chip, με πολύ μικρότερη κατανάλωση και καλύτερο core. No wonder η Intel σχεδιάζει να βγάλει Pentium M για desktops...
Ως προς το FSB, τα καινούρια Sonoma έχουν 533MHz bus...

Γενικά μιλάμε για περίπου Pentium M 2 GHz = Pentium 4 3.2 GHz. Τώρα λόγω έλλειψης SSE3 support, μπορεί σε multimedia να έχεις καλύτερα αποτελέσματα με P4. Αλλά με πέντε φορές μεγαλύτερη κατανάλωση...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Σύγκριση γίνεται,
Δεν γίνεται μην επιμένεις.
Μιλάμε για διαφορετικά προϊόντα φιαγμένα για διαφορετικό σκοπό. Αυτή είναι η λογική της intel πλέον. Οι mobile επεξεργαστές είναι φιαγμένοι για να κάνουν άλλες δουλειές, οι desktop άλλες και οι server άλλες. Πουθενά μα πουθενά δεν θα δεις επίσημη σύγκριση με μπερδεμένες σειρές επεξεργαστών. Απλά δεν στέκει.
- Για παράδειγμα τα benchmark για τους mobile βγαίνουν για εφαρμογές όπως Adobe Photoshop, Μacromedia Flash, McAfee* VirusScan, Microsoft Office, Netscape Communicator, WinZip .... κλπ.
- Τα benchmark για τους P4 βγαίνουν πχ από προγράμματα CAD.
- Τα benchmark για τους ΧΕΟΝ βγαίνουν από Database Queries σε βάσεις διαφόρων κατασκευαστών.

Επίσης οι Pentium Ms έχουν και καλύτερο branch prediction,
Αυτό αλήθεια τι είναι?

και είναι σχεδιασμένοι για μικρότερη κατανάλωση. Και μιλάμε για το ένα πέμπτο αντίστοιχου P4...
Ούτε για πλάκα!! Λες πάρα πολύ. Στην πράξη δεν είναι ούτε η υποδιπλάσια.

Γενικά μιλάμε για περίπου Pentium M 2 GHz = Pentium 4 3.2 GHz
Λες πάρα πολύ... Παρακινδυνευμένα είπα 2,8GHz. Αυτή είναι η αίσθηση τουλάχιστον που πήρα εγώ δουλεύοντας με τέτοια μηχανάκια σε απλές καθημερινές εφαρμογούλες. Δεν ξέρω τι εμπειρία έχετε από φορητά. Γενικώς οι mobile σου δίνουν την αίσθηση της πολύ γρήγορης μηχανής αλλά μόνο στις συνηθισμένες καθημερινές εργασίες (πχ άνοιξε κλείσε windows κλπ), κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω.
Anyway Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η συχνότητα είναι συχνότητα, το bus κλπ κλπ... βασικά πράγματα.

-----------------
Γενικώς για να συγκριθούν δύο επεξεργαστές πρέπει να μιλάμε για την ίδια μηχανή και για συγκεκριμένο s/w. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Όλα εξαρτώνται από εκεί. Όλα τα άλλα είναι εικασίες.

Reaction score
5
Φίλε Νίκο θα επιμένω, είμαι χρόνια στο επάγγελμα, έχουν περάσει περίπου 10 laptops από τα χέρια μου (ΙΒΜ, HP, Dell, Toshiba...) και countless desktops. Ασε που θεωρητικά μπορείς να συγκρίνεις οτιδήποτε CPUs, εδώ συγκρίνουν AMD με Intel, δεν θα συγκρίνουμε Intel με Intel!!?? Τα tests είναι ίδια, και λέγονται synthetic για κάποιο λόγο!

Τα benchmarks για τους mobile βγαίνουν για Photoshop?!??! πού το είδες αυτό;; ποιός σοβαρός professional χρησιμοποιεί photoshop αποκλειστικά σε laptops?? Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το target market, τα έχεις λάθος. Έχω δουλέψει σε αρκετές new media εταιρείες αγγλικές και αμερικάνικες, believe me όλοι σε G5 δουλεύουν ή desktop PC...

CAD σε P4?? Στη Mclaren (ναι την F1 team), που ξέρω, δουλεύουν σε συστοιχίες Xeon, Opteron etc...
Μάλλον παιχνίδια συγκρίνουν σε P4 και Athlon 64 FX etc...

Τέλος πάντων, για να μην λέω πολλά, δείτε http://tinyurl.com/3l8q5 από έγκυρο webzine του χώρου. Απλά η πρώτη σελίδα φτάνει. "More recently, the first 2.0GHz Pentium Ms based on the Dothan core managed to outperform the Pentium 4 3.2GHz and the Athlon 64 3000+"

Παιδιά, η Intel εγκαταλείπει τους P4, πάμε σε 'Pentium M'-style για κοινά desktop/laptops, και κάτι σε 64-bit (P5?) για workstations, είναι κοινό μυστικό πλέον...

Power consumption (oouufff....)
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium4-570_4.html (δες κάτω στη σελίδα)
http://www.intel.com/technology/itj/2003/volume07issue02/art03_pentiumm/p02_intro.htm

Pentium M περίπου 25 W...Pentium 4 3.2, πάμε για 110W και βάλε...

Αυτά...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Συνάδελφος φίλε ak1s? Κι εγώ πληροφορικός είμαι και δουλεύω τα τελευταία 10 χρόνια στην ελληνική αγορά. Που δουλεύεις αν επιτρέπεται?
--

Αυτά που λέω, τα λέω πρώτα από όλα από εμπειρία χρήσης. Δόξα το Θεό από τα χεράκια μου έχουν περάσει πολλάααααα μηχανάκια, μικρά, μεγάλα, πολύ μεγάλα και τέρατα σαν αυτά που βλέπεις μια φορά στη ζωή σου κι αυτό αν είσαι τυχερός... :lol:

Αν ψάξεις στο site της intel θα δεις ακριβώς πως βγαίνουν τα benchmarks για κάθε CPU. Είναι όντως τα προγράμματα που σου είπα, πίστεψέ με ξέρω τι σου λέω κι ας μου-σου φαίνεται παράξενο.
Θα ξαναπω ότι επεξεργαστές δεν μπορούμε να συγκρίνουμε εύκολα παρά μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
ΑΛΛΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΚΕΤΕΣ CPU.

Τώρα με τι δουλεύει η mcLaren ή ο καθένας και τι είναι καλύτερο άστο...

Για να μη ξεφύγουμε πάντως συμφωνείς με το 2,8GHz? Εμένα σε φορητό τόσο μου φάνηκε...

p.s. Παρεπιπτόντως (αν και είναι άχρηστοι), πουλάω ήδη υπολογιστές με intel 64bit επεξεργαστές :wink:

Reaction score
5
Μόλις γύρισα Ελλάδα (3 εβδομάδες). Έχω δουλέψει για πολλά χρόνια στην Αγγλία και στην Αμερική στη Xerox, σε dot.coms, σε new media, στο BBC, κλπ κλπ. Οπότε είμαι του χώρου γενικά, αν και δεν πούλαγα PCs ποτέ, χρησιμοποιούσα λίγο πιο μεγάλα συστήματα όπως καταλαβαίνεις :wink:

Την Mclaren την ξέρω, ο κολλητός μου (αυτοκόλλητος) δουλεύει εκεί για 5 χρόνια τώρα, σε Finite Element Analysis. Ξέρω και πολλά για το τι γίνεται στην F1 (τα πραγματικά, όχι ότι διαβάζουμε στα περιοδικά, καλά δεν το συζητώ για το τελευταίο grandprix, που το είδα στον Alpha αναγκαστικά και καράφλιασα από τις βλακείες που λέγανε).

Έτσι για να σε μπερδέψω λίγο, ένα από τα laptops μου είναι Pentium M 1.7, με 1GB μνήμη, και είναι πιο γρήγορο σε καθημερινή χρήση από έναν άλλο laptop που έχω με Pentium 4 3.0 HT, με επίσης 1GB μνήμη!!!

Go figure...

Anyway, αυτά...φίλε Κώστα, καλή αγορά το Vaio!!! :lol:

Reaction score
2
Πω, πω, πολλη αναλυση κανατε ρε παιδια. Anyway, εχω και το Toshiba 1950-801 με Pentium 4 2.8, FSB 533 και μνημη 768ΜΒ και τουλαχιστον το Auto Gordian Knot που δοκιμασα μεχρι τωρα, το τρεχει τουλαχιστον 3 φορες πιο αργα απο το VAIO! Αρα, σε καποιες εφαρμογες μαλλον μιλαμε για συγκριση με μεγαλυτερους Pentium 4 (3.2-3.4).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.666
Members
38.588
Νεότερο μέλος
dark2030@