Ευρωπαικη μοντερνα τζαζ

Reaction score
4.250
Ευρωπαικη μοντερνα Τζαζ​
Κατ αρχην θα ηθελα να διευκρινισω ότι με τον παραπανω τιτλο ισως και σε καποιο βαθμο λανθασμενο, εννοω μουσικη που ξεφευγει από την κλασικη τζαζ όπως την εχει ο καθενας διαμορφωμενη στο μυαλο του. Υπαρχουν αρκετα μουσικα συγκροτηματα που παρουσιαζουν ένα τελειως διαφορετικο προσωπο αλλα και ακρως ενδιαφερον με μουσικη που ενδεχομενως σε καποιο ποσοστο μικρο η μεγαλο ξεφευγει από τα καθιερωμενα.
Εάν μπορουμε να γραφουμε και 2 λεξεις γυρω από τον καλλιτεχνη η από καποιον αγαπημενο μας δισκο θα βοηθουσε.
Ετσι μια μικρη καταγραφη να καναμε σ αυτά τα συγκροτηματα και μερικες ενδεχομενως προτασεις από ανθρωπους που ακουσαν και αρεσαν καποια δισκακια.
Θα κανω μια αρχη με μερικα τετοια συγκροτηματα

ANDREAS VOLLENWEIDER
ARMAND AMAR
BELLERUCHE
BLISS
DOROTHY ASHBY
ERIK TRUFFAZ
E.S.T.
FINK
JOACHIM KUHN
KETIL BJORNSTAD
MAX RICHTER
MENAHAN STREET BAND
MYRIAM ALTER
PORTICO QUARTET
WALDECK
WASHINGTON (είναι σουηδοι μη σας ξεγελαει η ονομασια τους)

Παντως δεν ξερω κατά ποσο ολοι οσους αναφερω είναι ευρωπαιοι γιατι δεν εχω την δυνατοτητα και τον χρονο να το ψαξω, αλλα το υφος τους είναι λιγο-πολυ όπως το περιγραφω.

Θα επανελθω αργοτερα για να γραψω λιγα πραγματα γι αυτους αναφερω παραπανω

Reaction score
1
Απάντηση: Ευρωπαικη μοντερνα τζαζ

Μου αρεσει πολύ η τζαζ που παιζεται απο ευρωπαικα συγκροτιματα και ειδικά από τις βορειες χωρες ( Σουηδια , ιρλανδια ...) ειδικά για αυτο το πρωτο ποστ να αναφερω τον Thomas Siffling (change το αλμπουμ που εχω) ο οποιο ειναι εκπλικτικός και σας προτείνω να τον ακουσετε!

[YOUTUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xlgXosSwb3Y&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xlgXosSwb3Y&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/YOUTUBE]

Reaction score
0

Μία σημείωση μόνο : η Dorothy Ashby δεν είναι μοντέρνα και δεν είναι Ευρωπαία . Γεννήθηκε στο Detroit , έπαιζε άρπα - μόνον η Alice Coltrane το είχε κάνει - και η μουσική που έπαιζε ήταν μάλλον bop ( που έμοιαζε αρκετά με αυτό που αργότερα , στην δεκαετία του 80 , ονομάστηκε acid jazz) .
O καλύτερος της δίσκος είναι αυτός

και κυκλοφόρησε το 1968 .

Reaction score
0

ο Andreas Wollenwaider δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί τζαζ , όπως κι αν εννοεί ο καθένας τον όρο . Μάλλον new age είναι ο καλύτερος όρος για την μουσική του . Ο Max Richter είναι μάλλον μετα -κλασσικιστής σύγχρονος με πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία .
Οι E.S.T , ο Joachim Kuhn και o Erik Truffaz αντίθετα είναι τζαζ και μάλιστα άκρως σημαντικοί -τόσο οι πρώτοι , για τους οποίους το περιοδικό jazz και Τζαζ έφτασε να τους χαρακτηρίσει το σημαντικότερο πιάνο τρίο από την εποχή του Bill Evans Trio , όσο και ο δεύτερος που έχει συνεργαστεί και με τον Ornette Coleman.
Aυτά για να μην φαινόμαστε "παραπλανητικοί" ως προς ορισμένους χαρακτηρισμούς . Οι υπόλοιποι μου είναι παντελώς άγνωστοι.

Reaction score
4.250

.
O καλύτερος της δίσκος είναι αυτός

και κυκλοφόρησε το 1968 .
Αυτον τον δισκο εχω και γω σε βινυλιο, οντως πολυ καλος

Reaction score
4.250

ο Andreas Wollenwaider δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί τζαζ , όπως κι αν εννοεί ο καθένας τον όρο . Μάλλον new age είναι ο καλύτερος όρος για την μουσική του . Ο Max Richter είναι μάλλον μετα -κλασσικιστής σύγχρονος με πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία .
Οι E.S.T , ο Joachim Kuhn και o Erik Truffaz αντίθετα είναι τζαζ και μάλιστα άκρως σημαντικοί -τόσο οι πρώτοι , για τους οποίους το περιοδικό jazz και Τζαζ έφτασε να τους χαρακτηρίσει το σημαντικότερο πιάνο τρίο από την εποχή του Bill Evans Trio , όσο και ο δεύτερος που έχει συνεργαστεί και με τον Ornette Coleman.
Aυτά για να μην φαινόμαστε "παραπλανητικοί" ως προς ορισμένους χαρακτηρισμούς . Οι υπόλοιποι μου είναι παντελώς άγνωστοι.
Απο τον Kuhn θα ηθελα να προτεινω το "KALIMPA" ενα παρα πολυ αλμπουμ, ενω απο τον Erik Truffaz το "ARKHANGELSK". Απο BLIS "They made history", οσο για τους waldeck το "ballroom stories" με μια λεξη κ α τ α π λ η κ τ ι κ ο!

Reaction score
40

Μήπως μπορεί κάποιος να μας διευκρινίσει ποια είναι επιτέλους η μοντέρνα Jazz?:121:

Reaction score
4.250

Μήπως μπορεί κάποιος να μας διευκρινίσει ποια είναι επιτέλους η μοντέρνα Jazz?:121:
Δυσκολο να το περιγραψεις με λογια αλλα ευκολο να το καταλαβεις οταν το ακουσεις.
Δηλαδη αν ακουσεις Bil Evans, Thelonius Monk, Webster, Oskar Petersson, Coleman Hawkins κ.λ.π. και απο την αλλη ακουσεις EST, Truffaz, Blis, Kuhn και καποιους ακομη που εχουν αναφερθει νωριτερα καταλαβαινεις αμεσως οτι ο ηχος ειναι διαφορετικος και ισως τα ορια στον ορο τζαζ να νομιζεις οτι ξεπερνιουνται. Θα ελεγα οτι μαλλον δεν τους αποσχολει η ονομασια αυτου που παιζουν. Τον Max Richter για παραδειγμα σε καταστημα απ οπου αγοραζω πολλα σιντι και ειμαι σιγουρος οτι οι πωλητες ειναι αφθαστοι σε γνωσεις, μου τον αναφερουν οτι παιζει τζαζ, αυτο ειναι κατι ομως που ευκολα μπορει να αμφισβητηθει. Αυτο συμβαινει κυριως με Ευρωπαιους καλλιτεχνες (οι Αμερικανοι ειναι κολημενοι στο χτες).

Reaction score
4.250

Αληθεια Καραινδρου και Γιανατου σε ποιο ειδος μουσικης θα τις βαζαμε?

Reaction score
1

Εγω δεν θα μιλαγα για μοντερνα τζαζ γιατι αυτο δεν υφισταται μιας και τοτε θα μιλαγαμε για διαφορετικό ειδος μουσικής. Θα ελεγα τζαζ απο συνχρονους καλλιτεχνες και με προσθηκες συνχρονων μουσικών οργανων. Το υφος τωρα του καθε συνχρονου συγκροτίματος μερικοί το κατηγοροποιουν με προθέματα ( free , acid , avagard κτλ) και εκει υπάρχει και το μπερδεμα γιατι καποια από αυτα ενω παιζουν εντελως διαφορετική μουσικη αυτοχαρακτιριζονται τζαζ συγκρωτηματα (προφανός για διαφημηστικους λογους) . Αυτο τωρα δεν ειναι και τιποτα το σπουδαίο προς προβλιματισμό. Το μονο θεμα ειναι οτι μπορει σε καποιο ραφι καταστηματος να δεις ενα συγκροτιμα ΄΄τζαζ'' που δε ν ξερεις , να αγορασεις , να αγοράσεις και τελικά να παιζει οτιδηποτε αλλο εκτος απο τζαζ....Αυτα :107:

Reaction score
1

Αληθεια Καραινδρου και Γιανατου σε ποιο ειδος μουσικης θα τις βαζαμε?
Δεν νομιζω οτι κατατασωνται καποιου μιας που τραγουδουν απο τζαζ , ethnick εως ροματνικό και πολιτικό τραγουδι....Παντως εγω τις κατατάσω στις πολυ αξιολογες ελλινίδες καλλιτεχνιδες.

Reaction score
40

Εγω δεν θα μιλαγα για μοντερνα τζαζ γιατι αυτο δεν υφισταται μιας και τοτε θα μιλαγαμε για διαφορετικό ειδος μουσικής. Θα ελεγα τζαζ απο συνχρονους καλλιτεχνες και με προσθηκες συνχρονων μουσικών οργανων. Το υφος τωρα του καθε συνχρονου συγκροτίματος μερικοί το κατηγοροποιουν με προθέματα ( free , acid , avagard κτλ) και εκει υπάρχει και το μπερδεμα γιατι καποια από αυτα ενω παιζουν εντελως διαφορετική μουσικη αυτοχαρακτιριζονται τζαζ συγκρωτηματα (προφανός για διαφημηστικους λογους) . Αυτο τωρα δεν ειναι και τιποτα το σπουδαίο προς προβλιματισμό. Το μονο θεμα ειναι οτι μπορει σε καποιο ραφι καταστηματος να δεις ενα συγκροτιμα ΄΄τζαζ'' που δε ν ξερεις , να αγορασεις , να αγοράσεις και τελικά να παιζει οτιδηποτε αλλο εκτος απο τζαζ....Αυτα :107:
+1 :107:

Δεν νομιζω οτι κατατασωνται καποιου μιας που τραγουδουν απο τζαζ , ethnick εως ροματνικό και πολιτικό τραγουδι....Παντως εγω τις κατατάσω στις πολυ αξιολογες ελλινίδες καλλιτεχνιδες.
Η Καραίνδρου σαν συνθέτρια και η Γιαννάτου σαν τραγουδίστρια τολμούν τα πάντα και δημιουργούν απλά τέχνη κάθε μια στο είδος της..από έθνικ ως και jazz!!

Reaction score
248
Esbjörn Svensson Trio
[YOUTUBE]Ew0Hs7-hX6E[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]mZ4435-K4i0[/YOUTUBE]

Απίστευτο ήχο βγάζουν οι 3 μουσικοί !

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Ευρωπαικη μοντερνα τζαζ

Φανατικός ''οπαδός'' των E.S.T !!! Εχω ολα τα άλμπουμ τους .:102:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ