Ε-κλαίγοντας Album

Μηνύματα
252
Reaction score
645
Το συγκεκριμένο album είναι παλιό αλλά πιστεύω πως αξίζει μια αναφορά εδώ.


Slint και Spiderland λοιπόν...

Η μπάντα από το Louisville του Kentucky που κατάφερε να κερδίσει την υστεροφημία έστω και μόνον σε underground κύκλους. Η μπάντα που δεν έκανε πολλά live, δεν έκανε καθόλου promotion, η μπάντα που πρακτικά διαλύθηκε λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το Spiderland, ένα αριστούργημα του σκληρού ήχου που επηρέασε πολλούς και πολύ.
Ο ήχος δύστροπος, οι συνθέσεις σχετικά μεγάλες και δωρικές, το (ηχο)τοπίο ψυχρό και λυρικό μαζί.
Μουντή μουσική με κάποια atonal patterns, σιωπές αλλά και κιθαριστικά και ρυθμικά ξεσπάσματα και μια σχεδόν ψιθυριστή φωνή να απαγγέλει περίεργες ιστορίες. Και υποβλητική ατμόσφαιρα, psychic playing, όπως το χαρακτήρισε ο μέγας φαν τους Stuart Braithwaite των Moqwai.
Καταλαβαίνει κάποιος εύκολα τις hardcore καταβολές τους, αλλά ο τρόπος που εκφράζονται μουσικά και οι πνιγηρές αναπνοές ανάμεσα στα σκληρά περάσματα ορίζουν το πρώτο σκληρό κύμα του Post Rock που έρχεται ή θα έρθει.
Σημαντική σημείωση : παραγωγός του Spiderland η τεράστια μορφή του αμερικανικού underground Steve Albini που συνεισφέρει και αυτός με την τυπικά ωμή και ξερή παραγωγή του στην κατάδειξη του απογυμνωμένου, πνιγηρού ηχοχρώματος των Slint.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806



Η έξοδος από το σκοτάδι γίνεται μπαίνοντας βαθύτερα μέσα για να βγεις από την...άλλη πλευρά.Η αυτοεξομολογητική διάθεση της Beth Hart θα προξενούσε αμηχανία σε κάθε ανυποψίαστο ακροατή εάν δεν ήταν τόσο αυθόρμητη.

Ξορκίζει τους δαίμονες που τη βασανίζουν εκμεταλλευόμενη ένα αστείρευτο ταλέντο,εναλλάσσοντας στο διάβα της γρήγορα ρυθμικά κομμάτια και πιασάρικες μπαλάντες που γαντζώνονται σαν αγκίστρια στη συνείδηση.

Και θα μπορούσε πραγματικά κάθε καχύποπτος να απορρίψει ένα τέτοιο album ως μια ακόμα συλλογή από μελοδραματικές μανιέρες που ακροβατούν σε διαφορετικά στυλ χωρίς να βρίσκουν ουσιαστικό λιμάνι σε κάποιο.

Επεμβαίνει όμως εκείνο το χαρακτηριστικό vibrato στη φωνή σαν υποθαλάσσιες δονήσεις να ξεσηκώνει παλιρροϊκά κύματα συγκίνησης.Μαζί με τη σκέψη ότι αξίζει κάτι περισσότερο από ένα διαδικαστικό άκουσμα.Μα και την πεποίθηση ότι ο χαρακτήρας της Beth Hart δεν πρέπει να δέχεται το ΄΄όχι΄΄ ως απάντηση.

 


Μηνύματα
252
Reaction score
645
Αν και θεωρώ πως το War in my mind δεν προσθέτει κάτι νέο στην δισκογραφία της Bethάρας (κατά το φωνάρα....) και το βρήκα λίγο μία από τα ίδια, εντούτοις δεν μπορώ να μην παραδεχθώ την αλήθεια στην έκφρασή της και το ότι παρά τους μελλοδραματικούς τόνους / μανιέρες όλα ακούγονται "ρεαλιστικά" - στα αυτιά μου τουλάχιστον.

Υ.Γ. Πολύ πιάνο έχει το άλμπουμ...
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806


Η ανάγκη απολύτρωσης υφίσταται ως νόμισμα κοινό για όλους μας αλλά και το πλέον δύσκολο να εξαργυρωθεί...

Μια βουδιστική παραβολή θέλει την Kisa Gautami να περιφέρει το νεκρό της βρέφος από σπίτι σε σπίτι ζητώντας σπαρακτικά τρόπο να το επαναφέρει στη ζωή.Φτάνοντας κάποτε και στο καταφύγιο του Σιντάρτα,εκείνος της λέει ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί άμα μπορέσει να συγκεντρώσει πέντε σπόρους μουστάρδας,έναν προς έναν από πέντε νοικοκυριά που δεν θα είχαν υποστεί καμία ανθρώπινη απώλεια.Μόνο που εκείνη δεν θα κατορθώσει τελικώς να βρει ούτε έναν,συνειδητοποιώντας το νόημα στα λόγια του Βούδα,ότι όλοι κάποιους έχουμε χάσει στη ζωή και πρέπει αυτή να συνεχίζεται.

Ο Nick Cave ακολουθεί πορεία αντίθετη από το στερεότυπο ενός συντετριμμένου ροκ ήρωα που θα ενέδιδε σε αυτοκαταστροφικές τάσεις υπό το βάρος ανεπανάληπτης προσωπικής απώλειας.Το album "Ghosteen" με τον εύλογο τίτλο τελειοποιεί τη στυλιστική διαφοροποίηση του δημιουργού για την τρέχουσα δεκαετία αρχόμενη από το "Push the Sky Away" .Ο βασικός συνεργάτης του Warren Ellis αντικαθιστά πλήρως τις ξέφρενες ροκ φόρμες με συνθετητές λούπες και ονειρικά φωνητικά πλάθοντας απόκοσμα τοπία ως υπόβαθρο στο σφυρηλατημένο σαν μέταλλο λυρισμό της ερμηνείας.


Οι στίχοι λειτουργούν με την αμεσότητα σαΐτας που διαπερνά τις καρδιές και θεματολογία ανυπότακτη τόσο στην απελπισία όσο και στην οριστική αποδοχή,συντριπτική ακόμα και για τους σκληρόκαρδους,απέχοντας όμως από το να γινόταν κραυγαλέα.Τα κομμάτια μοιάζουν ν'ανάγουν το προσωπικό τραύμα του καλλιτέχνη προς ένα συλλογικό τραύμα χωρίς διακρίσεις,αφού κάθε μέλος του κοινού έχει υποστεί δικές του απώλειες στη ζωή,εν είδει αμοιβαίας συμπάθειας κι ενσυναίσθησης.

"...Όλα όσα χρειαζόμαστε είναι πολύ μακρινά
...
Είμαστε πυγολαμπίδες παγιδευμένες σε βάζο από ένα παιδί
...
Φωτόνια απελευθερωμένα από άστρο που σβήνει
...
Δεν υπάρχει τάξη εδώ ούτε και μέση λύση
...
Τίποτε δεν μπορεί να προβλεφθεί και τίποτα να προγραμματιστεί
...

Εμείς μένουμε εδώ κι εσύ μένεις εκεί που βρίσκεσαι..."

Μια αίσθηση κοινή και για τους ίδιους τους δέκτες του έργου απέναντι στον δημιουργό.Κεντρική ιδέα καθενός τους γίνεται η προσδοκία για την απολύτρωση και η αγάπη για όσους μένουν ακόμα κοντά μας,σα νανοδιαμάντια που θα ξεπρόβαλαν κατά την πυρήνωση καθιζημάτων με το διάβα του χρόνου στον πυθμένα της απόγνωσης.

Η διαφεύγουσα ρυθμική βάση αναλαμβάνει δράση στον εμβληματικό επίλογο,υπογραμμίζοντας το αδιέξοδο του σπαραγμού και την ουτοπία συμφιλίωσης με τις απώλειες καθενός μας.

Το τελειωτικό μήνυμα προσμονής έρχεται σαν επιβεβαίωση πως όσο μένουμε στη ζωή καμία κατάσταση δεν είναι τετελεσμένη στο νου και όλες οι έννοιες τελούν υπό συνεχή διαβούλευση.

Αμφιβάλλω πως θα υπάρξει πιο συνταρακτικό album από αυτό εντός του 2019...

1571597913966.png
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806



Οι κιθαριστικές ενότητες στο νέο άλμπουμ των Tinariwen ακούγονται σα να διεγείρουν τις χορδές ανεμοστρόβιλοι της ερήμου,που άλλοτε χαιδεύουν το νου με μηνύματα συναδέλφωσης κι ένταξης σε κοινούς σκοπόύς και άλλοτε γρεζάρουν με αλληγορικά νοήματα σαν επίπονοι κόκκοι σκόνης.

Οι στίχοι των κομματιών μεταφρασμένοι στην αγγλική γλώσσα :

΄΄Το ίδιο το χρήμα εμπορεύσιμο είδος/το σκουλήκι έγινε πουλί/Και η μαϊμού έχει έναν καθρέφτη/να κοιτάει τον εαυτό της κάθε βράδυ...΄΄

Σπουδαίοι οι καλεσμένοι καλλιτέχνες με το βιολί του Warren Ellis και τον ηλεκτρισμό στην κιθάρα του Jeiche Ould Chighaly να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Οι αλληλεπιδράσεις των κύριων με τα γυναικεία φωνητικά και τα κρουστά οικοδομούν αριστοτεχνικές αποχρώσεις πάνω σε υπνωτιστικούς σκοπούς φτιαγμένους από τις αρχές του Χρόνου.

Ένα έργο σαγηνευτικό κάλεσμα για τον ακροατή στη φωτεινή εστία που μοιάζει να καίει σταθερά εδώ και δεκαετίες στο επίκεντρο ενός μουσικού καταφυγίου μέσα σε μια εκφοβιστική ερημιά που γινόμαστε εμείς οι ίδιοι.


 

Μηνύματα
252
Reaction score
645
Εξαιρετική δουλειά από τους νομάδες της Σαχάρα Tinariwen, το άκουσα το τριήμερο που μας πέρασε.
Με πρόλαβες...
Έκπληξη η παρουσία του Stephen O'Malley των Sunn O))) στους καλεσμένους.
 

Μηνύματα
252
Reaction score
645
Νέο album από τους Γάλλους Alcest


Μετά από 3 χρόνια οι Alcest (ο Neige δηλαδή που γράφει όλη τη μουσική και τους στίχους και παίζει τα πάντα πλην των drums, παρέα με τον drummer Winterhalter ) παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά. Το Kodama του 2016 ήταν το πιο σκληρό, πιο παραδοσιακό black metal album της δισκογραφίας τους και το νέο συνεχίζει από εκεί αλλά σε πιο light τόνους. Είναι και αυτό σκληρό αλλά όχι τόσο in your face, έχει αμεσότητα, έχει αυτά τα εύθραυστα, αιθέρια περάσματα για τα οποία αγαπάμε τον Neige και έχει σαφώς περισότερο "φως" από τα προηγούμενα album του και μουσικά αλλά και στιχουργικά.
Γενικά πρόκειται για είναι μια εξαιρετική δουλειά που όμως δεν είναι για όλους, αλλά θα την αγαπήσουν οι οπαδοί του post-(everything) metal. Black metal μαζί με ονειρικό shoegaze, όπως το πρωτοέκαναν οι Alcest πίσω στο 2007, τελειοποιημένο πια και ολόφρεσκο, μια μουσική που ρέει και σε αγκαλιάζει όπως την ακούς.
 

Μηνύματα
252
Reaction score
645
Το νέο πόνημα των Snarky Puppy έχει τίτλο Immigrance και όπως τα προηγούμενα είναι άκρως διασκεδαστικό. Είναι μια μεγάλη μπάντα (σε αυτό το album συμμετέχουν 19 μέλη) κατά βάση jazz μουσικών που παίζουν όμως ένα fusion από funk, rock με κάποια ethnic στοιχεία. Η νέα δουλειά είναι πολύ funky και περιέχει αρκετές συνθέσεις που αν και δεν είναι αμιγώς "χορευτικές" σίγουρα σε κάνουν να κουνιέσαι και να χτυπάς ρυθμικά το πόδι.
Για εμένα, το σημαντικό που έχουν καταφέρει με τις κυκλοφορίες τους οι Snarky Puppy είναι να παρουσιάζουν μια μουσική που είναι αρκετά εύπεπτη ακόμα και για τους μη μυημένους, αλλά παραμένει άρτια και πολύπλοκη ως πραγματική jazz χωρίς να κουράζει. Jazz fusion με pop διάθεση λοιπόν και απλά διασκεδάζεις μαζί τους χωρίς να ντρέπεσαι.

 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Αποχαιρετισμός στο 2019 με κάποια album που έπαιζαν το καθένα non-stop στο χώρο μου...

Ξεκίνημα μ'ένα έργο που έπαιζε πολύ συχνά από τη στιγμή της κυκλοφορίας του:


Το αφρικανικό ethnic ιδίωμα συντήκεται με σύγχρονα φάνκι ρυθμικά στοιχεία σε μυστικιστικά οργανικά στρώματα που φουσκώνουν και απλώνονται σαν φύλλα...σφολιάτας στο φούρνο.
Προσέχουμε το Highlife καθώς ορθώνει σταδιακά το cresendo του:

Περνάμε σε έργα κλασσικής


Ενδιαφέρουσα ερμηνεία στον κύκλο Συμφωνιών του Sibelius με τη δέουσα ατμοσφαιρικότητα και φρεσκάδα.Όσοι όμως θα περίμεναν από την απερχόμενη χρονιά να μας έδινε την καλύτερη όλων των εποχών αναμένεται ν'απογοητευθούν.



Κι εδώ μέτρησε στην κρίση η μεγάλη ορχηστρική δομή (δεν υποφέρω συνήθως για πολύ τα μικρά σύνολα αφού με παραπέμπουν συνειρμικά σε...κηδειόσημα) μαζί με την αφρίζουσα φρεσκάδα του ακούσματος.

Πάμε τώρα σε άλλα είδη...


O Μουσικός Θεός μας κάνει πλάκα...Ένας Ιρλανδός ΄΄τσακίζει΄΄ κανονικά την αμερικάνικη φολκ παράδοση που τον γαλούχησε ως καλλιτέχνη



Επανέκδοση στην πεντηκοστή επέτειο της προσελήνωσης.Ακόμα και αν δεν είχε συμβεί η δεύτερη σύμφωνα με γνωστές θεωρίες συνωμοσίας,η πρώτη είναι παραπάνω από πιστοποιημένη ως αριστούργημα.



Ελπίζω να με συγχωρήσουν οι φαν των ομώνυμων ενισχυτών επειδή προτιμώ τα encore του Nils ως παρατεταμένο ηχητικό χαλί στην καθημερινότητα.



Πετάμε τη...χύτρα ταχύτητος από το παράθυρο.Επιτέλους ένα jazz trio που ξεφεύγει από την πεπατημένη οδό και μας παρασύρει σε ζέοντες παραδρόμους.


Pop μελίρρυτη ευκινησία ενώ ο...Τιτανικός μοιάζει να έχει εξοκείλει.

The Cinematic Orchestra : "To Believe"


Πολλές νότες...αισιοδοξίας ότι το σύγχρονο ηλεκτρονικό ιδίωμα μπορεί ακόμα να μας φέρνει αγαλλίαση.
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806



Παλαιός συνεργάτης του περίφημου Fela Kuti,ο νιγηριανός ντράμερ Tony Allen είχε ηχογραφήσει το 2010 στο Λονδίνο αυτή τη συνεργασία με τον άλλον μεγάλο και νυν μακαρίτη Hugh Masekela.

H πολυρρυθμική σύντηξη jazz με αφρικανικούς ρυθμούς έρχεται σαν εμβολιασμός κόντρα στην επιδημία της εύηχης μετριότητας.Το flugelhorn του Hugh χαλαρώνει με τη γνώριμη χροιά του τους τεντωμένους νευρώνες και η επιβλητική αντίστιξη από ταμπούρα,πιατίνια και ηλεκτρικό μπάσο γυμνάζει τις καταπιεσμένες από εγκλεισμό και απομόνωση χορευτικές ίνες.

Καλλιτέχνες που δείχνουν απτόητοι πόσο το ευχαριστιούνται ακόμα και όταν θρηνούν,όπως στο "Never (Lagos...)",φόρο τιμής για τον χαμένο Fela.Σαν ένα παράθυρο ζωής που ανοίγει...χωρίς ποτέ να μας περιμένει,καλεί καθέναν να πλάσει ένα ιδιαίτερο σχέδιο απόδραση από την τετριμμένη καθημερινότητα.
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806


Τί είναι ένας κόσμος στερούμενος ξέσπασμα και λύτρωση;
Η δημιουργική επιθετικότητα της Lucinda Williams εκδηλώνεται κάθε άλλο παρά...παθητικά με κομμάτια επίφοβα σαν σφαίρες και θεματολογία που γδέρνει αντί ν'αγγίζει απλώς σύγχρονες καταστάσεις και πρόσωπα,χωρίς ν'αφήνει και προσωπικά της απέξω.

Οι μουσικοί που τη συνοδεύουν ξεφεύγουν από τις κάντρι συμβάσεις,ηχούντες σαν κολασμένη garage μπάντα μη ενδιαφερόμενη για...αιχμαλωσία του ακροατή.

Ελπίδα ξεπροβάλλει μέσα από τη λυρικότητα σε κομμάτια που εξάπτουν λιγότερο για κοινωνίες όπου τα μέλη τους δεν παύουν να βοηθούν όπως μπορούν ο ένας τον άλλον σε πείσμα της οικειοθελούς περιχαράκωσης.

 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806


Διασωθείς από τον κυκλώνα του grunge με τις ζωές που παρασύρθηκαν στο διάβα του,ο τροβαδούρος-Darth Vader μεταδίδει ανεκπλήρωτες ελπίδες και ζοφερές προσμονές επενδύοντάς τες με ευαίσθητη μελωδική αύρα και ατόφια μουσικότητα.

Οι σαρκαστικές εξομολογητικές νύξεις σε υποτονικό κάποιες φορές ύφος αγγίζουν την αυτοπαρωδία,σαν τίμημα όσων προσπαθειών είχε κάποτε καταβάλει για να...εκμηδένιζε την ίδια του τη ζωή.

Μέσα από μονοτονία και τα αφηγηματικά ερείπια μιας πρότερης ζωής χτίζεται μαζεύοντας ηλεκτρισμό πάνω σε blues και folk δομές η οδυνηρή τιμιότητα καθενός κομματιού,σαν άβολη αλήθεια της οποίας τον σκληρό πυρήνα η ερμηνεία βρίσκει τρόπο να φέρνει υπό οποιαδήποτε συνθήκη στην επιφάνεια...
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
το τελευταιο αλμπουμ το Gregory Porter - All Rise

Ωραίος και ο Gregory,η ερμηνεία του σε αυτό το album ακουγόταν - με την καλή έννοια - πιο ανάλαφρη σε σύγκριση με περασμένες...

Πάμε σε...δικά μας τώρα...


Ένας δημιουργός που κάνει ακόμα και άμουσες αλληλουχίες να λειτουργούν μουσικά στη συνείδηση των ακροατών...Ικανός να μεταδώσει όλο τον υπαρξιακό φόρτο του Σύμπαντος σε μια συγχορδία ή επαναλαμβανόμενη φράση από λόγια και νότες.

Πεπιεσμένες μουσικές βινιέτες συναρμολογούν τον πόνο του καλλιτέχνη κάνοντάς μας να συμπάσχουμε στην αναζήτηση για μια δική μας εσωτερική κάθαρση.Τα φωνητικά της Marta Zlakowka προφέρουν ανατριχιαστικές δονήσεις στις άϋλες οντότητες του νου.

Ένα album που ξετρυπώνει αλύπητα όση τραυματική ενέργεια κουβαλάμε...

 







Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.274
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top