ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Reaction score
49
:idea: :idea:
Διαβάζοντας από αρκετούς φίλους για προβλήματα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που βεβαίως επηρεάζουν τα "μηχανάκια" τους έχω να προτείνω τα εξής:
Αν κάποιος φίλος έχει γνώσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ας προτείνει σε 'μας τους δυδτυχείς τι βήματα πρέπει να ακολουθούνται στην φάση της κατασκευής ώστε να ήμαστε καλυμμένοι!

Εγώ, στο σπίτι μου, το μόνο που έκανα (και μέχρι ώρας μου βγήκε καλό) είναι το γεγονός ότι ζήτησα στον ηλεκτρολόγο μου να έχω ξεχωριστές ασφάλειες 16Α για κάθε ένα κλιματιστικό και ξεχωριστή 16Α για το Home Cinema (παντού με 2,5 καλώδιο) :D

Αν υπάρχουν προτάσεις γενικά πάνω στο θέμα είναι (βεβαίως) καλοδεχούμενες!!!!! :wink:

Reaction score
0
Γιάννη οι 16άρες ασφάλειες ίσως να είναι λίγες για να σηκώσουν ένα κλιματιστικό, τουλάχιστον κατά την άνοιγμά του που χρειάζεται τριπλάσια ποσότητα ρεύματος.
Δεν ξέρω πόσες συσκευές έχεις, αλλά και το ηχοσύστημα είναι και αυτό αρκετά απαιτητικό, ιδίως εάν έχουμε κανέναν βαρβάτο τελικό.
Μια 20άρα ασφάλεια νομίζω πως θα ήταν προτιμότερη μιλώντας γενικά.
Εάν μπορούσε να αλλαχθεί και το καλώδιο από τον γενικό προς το ηχοσύστημα θα ήταν καλό. Πολλοί έχουν δει σημαντική βελτίωση κάνοντας αυτά αλλά επειδή δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω με θεωρία καλύτερα να μιλήσει κάποιος ειδικός.

Reaction score
49
Σάββα, όταν μιλάω για ξεχωριστές ασφάλειες για κάθε κλιματιστικό και το Home Cinema, έπρεπε να το αναλύσω λίγο καλύτερα!
Κάθε κομμάτι απ' τα προηγούμενα έχει την δική του ξεχωριστή γραμμή απ' τον πίνακα και κάθε μια γραμμή την δική της ασφάλεια!

Με απλά ελληνικά λοιπόν, όποιο κλιματιστικό και αν υπάρχει όπως και τα "μηχανάκια" μου, τροφοδοτούνται το κάθε ένα με ξεχωριστο 2,5 καλώδιο και ξεχωριστή 16Α ασφάλεια

Reaction score
0
Ναι Γιάννη, αυτό ακριβώς εννοούσα και εγώ. Το ένα θέμα είναι η αποφυγή προβλημάτων και ένα άλλο η βελτίωση του ήχου που θα επιτύχουμε αλλάζοντας καλώδιο και βάζοντας ξεχωριστές ασφάλειες για το ηχοσύστημά μας.
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο εγχείριμα γιατί δεν έχουμε αποδείξεις για το πόσο θα αλλάξει το ηχητικό αποτέλεσμα (για κάποιον μια αλλαγή μπορεί να είναι τεράστια για άλλο μηδαμινή, σχετικά με τα λεφτά που έχει δώσει)
Αυτό που μπορούμε σίγουρα να κάνουμε είναι να μην έχουμε στην ίδια μπρίζα οικιακές συσκευές και συσκευές ήχου. Ξεχωριστή ασφάλεια είναι το επόμενο βήμα. 8)

Reaction score
49
Σάββα, θα ήταν όμως καλό, όλοι οι φίλοι του AVsite, να γράψουν τις προσωπικές του εμπειρίες στο θέμα συνδεσμολογίας και τι προβλήματα συνάντησαν στην εγκατάστασή τους!
Και βέβαια προτάσεις για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, ώστε οι υπόλοιποι να μην υποπέσουν στις ίδιες αμαρτίες!!!

Γιαυτό και ζήτησα την γνώμη κάποιου ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη.Να μας γράψει μερικά βασικά βήματα εγκατάστασης ή ελέγχου του δικτύου μας για να κοιμόμαστε εμείς και τα μηχανήματά μας πιο ήσυχα................. :roll:

DIM

Reaction score
0
Γιάννης Δημητρόπουλος said:
Σάββα, θα ήταν όμως καλό, όλοι οι φίλοι του AVsite, να γράψουν τις προσωπικές του εμπειρίες στο θέμα συνδεσμολογίας και τι προβλήματα συνάντησαν στην εγκατάστασή τους!
Και βέβαια προτάσεις για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, ώστε οι υπόλοιποι να μην υποπέσουν στις ίδιες αμαρτίες!!!

Γιαυτό και ζήτησα την γνώμη κάποιου ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη.Να μας γράψει μερικά βασικά βήματα εγκατάστασης ή ελέγχου του δικτύου μας για να κοιμόμαστε εμείς και τα μηχανήματά μας πιο ήσυχα................. :roll:
Ενα γεια στους φιλους συμπασχοντες χομπιστες .Δεν ειμαι "ειδικος" στο χωρο του ηχου δηλ.(τεχνικος,ηλεκτονικος)απλα,εδω και δεκα περιπου χρονια προσπαθω να ακουσω καλυτερα την μουσικη μου.
Επανω στο θεμα του Γιαννη νομιζω οτι τα "μηχανακια ακουνε" στον τροπο της ηλεκτρικης τους εγκαταστασης.Εκτος λοιπον απο την ξεχωριστη γραμμη με ξεχωριστη ασφαλεια ,προτεινω να δοκιμασετε και να γραψετε τα συμπερασματα σας απο τα εξης Διατομη καλωδιου, ειδος καλωδιου(μονοκλονο,πολυκλονο),φορά καλωδιου,ασφαλεια παλαιου τυπου (βιδωτες).Ακουστε και γραψτε τις εντυπωσεις σας.

Reaction score
5
Ηλεκτρολόγος μηχανικός δεν είμαι αλλά όπως λέει και ο DIM προσπαθώ με κάθε τρόπο να ακούω καλύτερα από το σύστημα μου.

Το θέμα της ηλεκτρικής εγκατάστασης σηκώνει πολύ κουβέντα και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται απαραίτητα και η βελτιώσει.

Στιγμιαίες ακουστές διάφορες παίζοντας με την ηλεκτρική εγκατάσταση και όχι μόνο υπάρχουν πολλές, ορισμένες της έχει αναφέρει πιο πάνω ο DIM και θα προσθέσω και εγώ μερικές, αν από την ίδια ασφάλεια βγάλουμε το καλώδιο από τον τοίχο και το ενώσουμε εξωτερικά με την πρίζα μας πάλι διάφορα θα ακούσουμε.
Αν την ασφάλεια τον μηχανημάτων μας της αλλάξουμε θέση στον πίνακα πάλι διαφορά θα ακούσουμε.

Το έχω δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια αλλά μόνο να πειραματισμό με εξωτερικό καλώδιο ναι άκουσα διαφορά ήταν όμως η διαφορά που θα έκανε την διαφορά?
Άποψη μου όχι.

Ο πειραματισμός πάντως μου βγήκε σε καλό διότι ξεμπέρδεψα όλα τα καλώδια θετικά και αρνητικά που στην δοκίμου περίπτωση ήταν μπλεγμένα σε μεγάλο βαθμό το ένα γύρο από το άλλο. Εδώ η διαφορά ήταν μεγάλη και την αντιλαμβανόμουνα για πολλές μέρες.
Δεν άλλαξα ασφάλειες η αυτόματους διακόπτες μιας και οι υπάρχοντες σε όλες της πρίζες είναι 32A και υπέρ αρκετοί.

Για τα μηχανήματα που είναι πολλά έφτιαξα 3 πολύπριζα συνδεδεμένα παράλληλα από την πρίζα και χρησιμοποίησα κανονικό ηλεκτρικό καλώδιο με δύο αγωγούς που δεν περιστρέφετε το ένα γύρο από το άλλο μιας και τα μηχανήματα μου δεν χρησιμοποιεί κανένα γείωση.

Έβαλα όλα τα μηχανήματα στην σωστή φάση και είμαι υπέρ ικανοποιημένος.

Τόσο απλά.!! :D :D :D

Reaction score
7
Να πω οτι τα ηχητικα και οπτικα...
-πρεπει να εχουν ξεχωριστη φαση απο ολα τα αλλα και να ειναι μονο αυτα σ αυτη τη φαση.
-να προτιμουνται λαμπες πυρακτωσεως και οχι φθοριου ή αλογονου στους χωρους ακρο-/τηλεθε-ασεων, γιατι λογω των μετασχηματιστων βγαζουν θορυβο.
-τα καλωδια ρευματος να μην ειναι κοντα (λιγοτερο απο 1m ειναι κοντα) σε καλωδια που μεταφερουν σημα κεραιας και σε καλωδια σηματος εικονας και ηχου
-και τα καλωδια που μεταφερουν σημα κεραιας να μην ειναι κοντα σε καλωδια σηματος εικονας και ηχου
-τα καλωδια ρευματος και τα καλωδια σηματος εικονας και ηχου να μην ειναι ποτε παραλληλα μεταξυ τους αν τυχει να περασουν απο το ιδιο σημειο.
- :!: μπορει η γειωση του σπιτιου να μην ειναι καλη και να περναει θορυβο στα μηχανηματα που εχουν 3ο καλωδιο γειωσης.
------αν σκεφτω και κατι αλλο θα το πω, αλλα το θεμα ειναι οτι ο καθενας θα πρεπει να κανει καποιες διορθωτικες-βελτιωτικες ενεργειες μεσα στα ορια των δυνατοτητων του χωρου του, γιατι το πιο ευκολο ειναι να το γκρεμισεις και να το κανεις σωστα απο την αρχη.

Reaction score
7
....Επισης ξεχναμε τις γωνιες-τσακισματα στα καλωδια για αποφυγη απωλειων σηματος.
Αν πρεπει να τα περασουμε απο γωνια τα περναμε καμπυλωτα.
Αναφερομαι σε καλωδια μεταφορας low σηματος, και οχι high ηχειων.

Αυτα για τις απωλειες...

Οσο για το υλικο ως καλωδιο...και αντοχες...
Ενας τυφλοσουρτης...καμπυλοτητας ειναι...

Η διατομη του καλωδιου (ολοκληρου, οχι του αγωγου) x10 = η ελαχιστη αποσταση (απο σημειο σε σημειο) σε μηκος καλωδιου που μπορουν αυτα τα 2 σημεια να ενωθουν μεταξυ τους ωστε η καμπυλη που δημιουργειται να μην επηρεαζει το καλωδιο (σαν υλικο).

Αν δεν το καταλαβατε θα προσπαθησω να στειλω φωτο ως παραδειγμα... :evil:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.878
Members
38.513
Νεότερο μέλος
panosvlachos89