- Reaction score
- 658
Απάντηση: Ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές....
Μπορώ να βάλω 10000/80 αντί 10000/63 ή θα μειωθεί
η χωρητικότητα;
Μπορώ να βάλω 10000/80 αντί 10000/63 ή θα μειωθεί
η χωρητικότητα;
ΝαιΜπορώ να βάλω 10000/80 αντί 10000/63 ή θα μειωθεί
η χωρητικότητα;
Μιας και ο Βλάσσης ανέφερε τους μεταβλητούς πυκνωτές μου άνοιξε την όρεξη θυμίζοντάς μου τις όμορφες εποχές του ραδιο-ερασιτεχνισμού …* ........................................
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πυκνωτών ο σταθερός και ο μεταβλητός..........................................................
luxman είναι η συσκευή?Βασικότερη εφαρμογή βρίσκουν(μάλλον έβρισκαν) στα παλιά καλά αναλογικά tuners(δέκτες) και στους πομπούς…
Η συνήθης τοπολογία ήταν ένας πυκνόφυλλος πυκνωτής του οποίου ο ρότωρας ήταν συνδεμένος με ένα σύστημα τροχαλιών και ένα κορδόνι που με τη σειρά του ήταν συνδεμένο με τη βελόνα που έδειχνε τη συχνότητα πάνω στο κατράν… Η περιστροφή του κουμπιού συντονισμού του δέκτη κινούσε την τροχαλία και τον ρότωρα, έτσι άλλάζε η χωρητικότητα του πυκνωτή και επιτυγχανόταν η επιθυμητή συχνότητα… Ένας αραιόφυλλος πυκνωτής παράλληλα(που συνήθως ήταν ατέρμων) συμπλήρωνε το κύκλωμα και επιτύγχανε τον μικροσυντονισμό…
![]()
Υπάρχουν και άλλα είδη μεταβλητών πυκνωτών όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στα πυκνωτικά μικρόφωνα, συμμετρικοί πυκνωτές ‘πεταλούδα’ για συμμετρικά ή push-pull κυκλώματα όπου τα δυο μέρη του πυκνωτή αυξάνουν ή μειώνουν κατά το ίδιο ποσοστό τη χωρητικότητα, ‘διαφορικοί’ όπου τα δυο μέρη του πυκνωτή συμπληρώνουν αντίστροφα το ένα το άλλο ώστε πάντα το σύνολο να είναι σταθερό, μικρότεροι μεταβλητοί πυκνωτές( trimmer capacitors) που σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία χρησιμεύουν στο συντονισμό (fine tuning) διαφόρων κυκλωμάτων(συνήθως για εργοστασιακές ρυθμίσεις που δεν αλλάζονται ποτέ αφού φύγει η συσκευή από το εργοστάσιο)…
:444:Now,That's Infotainment Ongaku...:446:Μιας και ο Βλάσσης ανέφερε τους μεταβλητούς πυκνωτές μου άνοιξε την όρεξη ...
Αναφέρω λοιπόν δυο λόγια...
Να μην ανοίγω νέο θέμα,
σε δυο ενισχυτές ίδια βατ, ιδια εταιρεια, ιδια τραντζίστορ, ιδια διαταξη, ,με ιδιο τροφοδοτικο, ο ενας εχει 20000/63
κι ο άλλος 30000/50, ποιόν θα διαλέγατε; λογικά τον δεύτερο;