Ηχεία βρήκαμε!Ενισχυτή??

Reaction score
1
Παιδες καλησπέρα.
Όπως λέει και ο τίτλος, βρέθηκαν ηχεία από φίλο που ήθελε να τα ξεφορτωθεί, με τα εξής χαρακτηριστικά (σύμφωνα με το ταμπελάκι στο πίσω μέρος), άνευ άλλου στοιχείου που να φανερώνει την μάρκα τους...
Nominal Impedance:16Ω
Sort Term Power Rating (IEC 268-5): 120W rms
Freq.Range(@-10db): 80Hz-20kHz
Sensitivity(@1W/1m): 93db
Max SPL: 112-114db

Παρά τα όσα διάβασα στο φόρουμ σχετικά με SPL-Sensitivity κλπ, δεν μπόρεσα να καταλήξω τελικά στο "τι ενισχυτή να πάρω?".
Να πω μόνο πως το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε ένα -τελείως- ερασιτεχνικό Home Studio και ενίοτε θα παίζει και λίγο μουσικούλα!

Κάθε πρόταση-συμβουλή, ευπρόσδεκτη.

Journeyman

Reaction score
1.187
Απάντηση: Ηχεία βρήκαμε!Ενισχυτή??

Τι είδους ηχεία είναι αυτά; Τι μεγάφωνα έχουν;
Για βάλε και καμμιά φωτογραφία.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.432
Freq.Range(@-10db): 80Hz-20kHz

Journeyman
Στα -10db 80 hz???????

Για ηχεία από laptop μιλάμε?

Προφανώς είναι ηχεία ενός δρόμου με πολύ μικρό γούφερ.
Δεν νομίζω πως είναι κατάλληλα για Home Studio.

Reaction score
1
Ηχεία από λάπτοπ δεν είναι σίγουρα.Άλλωστε εγώ δεν έχω ακούσει τέτοιου είδους ηχεία να έχουν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά
(πχ. Sensitivity(@1W/1m): 93db, Max SPL: 112-114db).
Είναι 2 δρόμων (γούφερ και tweeter) και αρκετά βαριά (σχεδόν 2 κιλά έκαστο)!!

Reaction score
1

Ο φίλος σου τι ενισχυτή είχε; Τα είχες ακούσει, σου άρεσαν;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.432
Δύο κιλά είναι αρκετά βαριά?

Δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερα ένα ηχείο δύο δρόμων.

Η απόκριση συχνότητας του είναι για κλάματα.

Reaction score
1
ο φίλος τα "δούλευε" με έναν 2χ250 απ'ότι μου είπε, αλλά δεν θυμάται άλλα στοιχεία του μιας και αποτελεί και αυτός παρελθόν.
Τα είχα ακούσει κατά καιρούς και μου άρεσαν μπορώ να πω.

@PeterMeni: το βάρος το έβαλα για να διευκρινήσω πως δεν πρόκειται για ηχεία λάπτοπ (άλλωστε θέλουν ενισχυτή!).

Δύο κιλά είναι αρκετά βαριά?

Δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερα ένα ηχείο δύο δρόμων.

Η απόκριση συχνότητας του είναι για κλάματα.
δεν βοηθάς καθόλου :126:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.097

Αν τα ηχεία είναι όντως τόσο ευαίσθητα, 93dB (που αμφιβάλλω...), ένας ενισχυτής γύρω στα 50 βατ είναι αρκετός για να τα οδηγήσει σε σχετικά επαρκή στάθμη, μόλις 3dB κάτω από τη μέγιστη στάθμη τους. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ρίξε μια ματιά εδώ. Αν έχεις την υπομονή, διάβασε όλο το νήμα.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.430
Κατ αρχάς με 93db sensitivity για να βγούν 112-114 Spl πρέπει να χρησιμοποιηθεί ενισχυτής ισχύoς τουλάχιστον 320 watt(Άρα γιατί γράφουν 120 watt?).

http://www.musicalfidelity.com/products/supercharger/diagnostics.html

Όσον αφορά την απόκριση συχνότητας που ανέφερε ο Πέτρος,σημαίνει ότι τα 80Hz απ΄το συγκεκριμένο ηχείο θα ακούγονται 10 decibel χαμηλότερα από ότι οι υπόλοιπες συχνότητες.Δλδ πρακτικά,δεν θα τα ακούς.Κοινώς το ηχείο δεν έχει ούτε υποψία μπάσου.
Συνήθως μιά αποδεκτή απόκλιση είναι 3 decibel,ούτως ώστε το αυτί μας να μπορεί να αντιληφθεί τις συχνότητες που θα παίζουν με μειωμένη ένταση(decibel).

Για να το κάνουμε πενηνταράκια.Αν υπήρχε τρόπος να έχεις έναν ενισχυτή που να οδηγεί αποκλειστικά τη συχνότητα των 80Hz,αυτός θα έπρεπε να είναι 2,5 φορες πιο ισχυρός από τον ενισχυτή που θα αναλάμβανε τις υπόλοιπες συχνότητες.Κατανοητό?

Kαμιά φώτο υπάρχει,να δούμε πως είναι?

Reaction score
1.187

Ναι βάλε φίλε μια φωτογραφία για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Reaction score
1
Κώστα πολύ ωραίο το άρθρο σου (για όσα σημεία καταλάβαινα:105:).

Ένας τελικός ενισχυτής πχ 2χ250 @4Ω (σύμφωνα με τον gstriftos), θα κάνει την δουλειά του (έστω και σε μικρότερο SPL απ'ότι δίνει το ηχείο)??
Ή μήπως ένας τελικός 2χ50 @χ(?)Ω σύμφωνα με τα λεγόμενά σου είναι καλύτερα?
Με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της αντίστασης, αφού τα περισσότερα που είδα είναι στα 4-8Ω, ενώ τα δικά μου 16Ω!

Α, να πω ότι στο κάτω μέρος του ταμπελακίου(sic), γράφει
"made in Italy".

http://yfrog.com/5hpicture001enjx

Reaction score
1.187

Επαγγελματικά δείχνουν και αρκετά μικρά. Δικαιολογημένη λοιπόν η απόκριση συχνότητος όσον αφορά το χαμηλό.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Επαγγελματικά δείχνουν και αρκετά μικρά. Δικαιολογημένη λοιπόν η απόκριση συχνότητος όσον αφορά το χαμηλό.

Σωστα!
Το γουφερακι δειχνει για 5 ιντσες το πολυ.
Επιτελους μια εταιρεια που λεει αλληθεια ,γιατι βαρεθηκα αυτες που με δυο 5αρια ανακοινωνουν 40hz.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.097
Απάντηση: Re: Ηχεία βρήκαμε!Ενισχυτή??

Με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της αντίστασης, αφού τα περισσότερα που είδα είναι στα 4-8Ω, ενώ τα δικά μου 16Ω!
Αυτό το ξέχασα! Έχεις δίκιο, βρες κάποιον ισχυρότερο ενισχυτή. Ένας 50άρης σε φορτίο πάνω - κάτω 16Ω, "βγάζει" τη μισή ισχύ. Βρες κανένα 250άρη, που στα 16Ω λειτουργεί ως 120άρης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.432
Κατ αρχάς με 93db sensitivity για να βγούν 112-114 Spl πρέπει να χρησιμοποιηθεί ενισχυτής ισχύoς τουλάχιστον 320 watt(Άρα γιατί γράφουν 120 watt?).

http://www.musicalfidelity.com/products/supercharger/diagnostics.html

Όσον αφορά την απόκριση συχνότητας που ανέφερε ο Πέτρος,σημαίνει ότι τα 80Hz απ΄το συγκεκριμένο ηχείο θα ακούγονται 10 decibel χαμηλότερα από ότι οι υπόλοιπες συχνότητες.Δλδ πρακτικά,δεν θα τα ακούς.Κοινώς το ηχείο δεν έχει ούτε υποψία μπάσου.
Συνήθως μιά αποδεκτή απόκλιση είναι 3 decibel,ούτως ώστε το αυτί μας να μπορεί να αντιληφθεί τις συχνότητες που θα παίζουν με μειωμένη ένταση(decibel).

Για να το κάνουμε πενηνταράκια.Αν υπήρχε τρόπος να έχεις έναν ενισχυτή που να οδηγεί αποκλειστικά τη συχνότητα των 80Hz,αυτός θα έπρεπε να είναι 2,5 φορες πιο ισχυρός από τον ενισχυτή που θα αναλάμβανε τις υπόλοιπες συχνότητες.Κατανοητό?
Εννέα μόλις φορές ποιο ισχυρός.:140:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.432
Για να το πούμε με απλά λόγια ΔΕΝ είναι κατάλληλο ηχείο για ένα Home Studio.

Για απλή ακρόαση μουσικής, αν το τοποθετήσεις σε γωνία, θα κάνει τη δουλειά του.

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Ηχεία βρήκαμε!Ενισχυτή??

Τα ηχεία σου είναι 16Ωhms διότι είναι επαγγελματικά, προορίζονται για μαγαζιά, καφετέριες κλπ. όπου μπαίνουν αρκετά ζευγάρια παράλληλα οπότε η συνολική αντίσταση που "βλέπει" ο ενισχυτής πέφτει. Ετσι για να πέσει στα 4Ωhms θα πρέπει να μπούν παράλληλα 4 ζευγάρια δηλαδή 8 ηχεία, αρκετά για να καλύψουν μια καφετέρια.

Θα σού πρότεινα έναν δυνατό επαγγελματικό τελικό σε πολύ χαμηλή τιμή:

http://www.thomann.de/gr/behringer_ep2000_europower.htm

Reaction score
1
Δηλαδή ένας 2 x 270W @ 8 Ω θα κάνει ή μήπως θέλει περισσότερα βατ στα 8Ω (πχ 2 x 500W) ώστε με τα ηχεία μου των 16Ω να είναι καλύτερα?
Ή μήπως τα έχω μπερδέψει στο κεφάλι μου και δεν ξέρω τι λέω?:111:

Reaction score
1
Μάλιστα!!
Απ'ότι φαίνεται κάπου καταλήγουμε!
Να ρωτήσω και κάτι ακόμη, υπάρχει πρόβλημα να πάρεις έναν μεγαλύτερο τελικό από αυτόν που χρειάζεσαι ή απλά είναι υπερβολή??
Και να υποθέσω ότι τα συγκεκριμένα ηχεία θα συνδεθούν παράλληλα έτσι?
Και μάλλον στην μια έξοδο του τελικού?
Αν κάνω λάθος διορθώστε με παρακαλώ!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.976
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas