Η Αέναη Προσδοκία : Tchaikovsky, Piano Trio Op 50

Reaction score
855
Φύγε

Το κορμί σου είναι πολύ υπαρχτό

Τούτη η μουσική που γλυστράει απ' τα χέρια
σου κι' ανακατεύεται με τη θερμή σου ανάσα
πολύ πικρή
πιο καφτερή
από τον ήλιο μεσ' το ντάλα καλοκαίρι

Το βλέμμα σου - σπάνιο μεθυστικό άρωμα από
πορτοκαλώνες της Σικελίας
η φωνή σου - ιαχή από την πένθιμη αγαλλίασση
της ενάτης

Φύγε

Μου αρκεί να γεύουμαι της απουσίας σου
την αίσθηση
μου αρκεί να γεύουμαι του ιδεατού σου κόσμου
την αφή

Μου αρκεί να γεύουμαι την αέναη προσδοκία...

Reaction score
855
Απάντηση: Η Αέναη Προσδοκία : Tchaikovsky, Piano Trio Op 50

Παρότι θεωρώ ότι το παραπάνω πρωτόλειο, αδημοσίευτο ποίημα του Ασλάνογλου αποδίδει καλύτερα από οιαδήποτε παρουσίαση την αίσθηση του καταπληκτικού έργου του Τσαϊκόφσκυ, για ενημερωτικούς λόγους θα γράψω ότι ο τελευταίος το συνέθεσε ως τιμή στην μνήμη του φίλου του πιανίστα Νικολάι Ρουμπινστάιν...

Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση μουσικής, τόσο οδυνηρά, τόσο αβάσταχτα όμορφης, (ιδιαίτερα το βασικό μελωδικό θέμα που ανοίγει και κλείνει την σύνθεση) που δεν το αντέχεις, δεν το μπορείς να την ακούς γιατί σε κομματιάζει, λες και μία σανίδα με δεκάδες πάνω της καρφιά μανιασμένα χτυπά και ξαναχτυπά πάνω σου ....

ευτυχώς που οι παραλλαγές του, στην αρχή του δεύτερου μέρους δίδουν μία αίσθηση ανακούφισης, απογείωσης, λες και είσαι ένα από τα εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά που σκοτεινιάζουν το φθινόπωρο τον αττικό ουρανό, λες και ένα ρεύμα σε παρασέρνει εδώ και κει, λες και η ορμή του σμήνους επιβάλλει τα θέλω της στην πορεία σου, λες και ο στροβιλισμός και το κανάκευμα του αέρα είναι το ευεργετικό χάδι για να μπορείς να συνεχίσεις και να συνεχίσεις και να ......

Reaction score
855

παρότι υφίστανται δεκάδες ηχογραφήσεις του έργου, να συστήσω ως εξαιρετική αγορά τον παρακάτω δίσκο που περιλαμβάνει και το εξαίσιο πιάνο τρίο του Σοστακόβιτς, με την Μάρτα τον Μίσα και τον Γκίντον στα ντουζένια τους :

Reaction score
40

Το 2008 επανεκδόθηκε αυτό το trio με την υπογραφή της NAXOS
TCHAIKOVSKY,: Piano Trio in A minor (Heifetz, Piatigorsky, Rubinstein) (1950)
http://stg.naxoslicensing.com/title.php?id=9.80365
που για μένα προσωπικά ( παίζει και ο αγαπημένος μου βιολονίστας Heifetz) είναι ίσως η καλύτερη εκτέλεση που έχω ακούσει ποτέ...

Δημοκηδή τον δίσκο αυτό που μας παρουσίασες δεν τον έχω ακούσει. Ίσως γιατί όταν μια εκτέλεση , απόδοση κάποιου έργου με συγκινήσει με το πρώτο άκουσμα και συντονιστώ ηχητικά με αυτό, -καλώς ή κακώς- δεν ψάχνω άλλες εκτελέσεις του ίδιου έργου.
Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει συχνά γι'αυτό συνεχώς ψάχνω τον καλύτερο ήχο που θα με συνεπάρει.
Σίγουρα θα ήθελα να πάρω μια μικρή μελωδική γεύση από τον προτεινόμενο δίσκο περισσότερο για να καταλάβω τον λόγο που σε συγκίνησε. Αυτό το γράφω γνωρίζοντας πως εκτός από τη φυσιολογική μας ακοή υπάρχει και η ψυχολογική λειτουργίας της ακοής αυτή που κάνει το σώμα μας να πάλλεται σε κάθε νότα που ακούμε, να την σκιαγραφούμε σαν σταθερή ανθρώπινη αξία σύγκρισης επιδοκιμασίας ή αδιαφορίας ενός έργου.
Η περιγραφές που κάνεις ή καλύτερα οι μουσικές εικόνες που μας περιγράφεις είναι σαν μικρά έργα τέχνης που ζωντανεύουν δια μέσου του γραπτού λόγου που μαζί με με την συγκινησιακή αντίδραση του καθενός μας στη σύνθεση , την οργάνωση των μουσικών τόνων, στην χρήση και προπάντων στην εκτέλεση τους από τους εκάστοτε καλλιτέχνες , κάνει την παρουσίαση του έργου....μοναδική.

Reaction score
855

η ηχογράφηση που προτείνεις είναι επίσης εξαιρετική, άλλωστε μιλάμε για τα 'ιερά τέρατα' σε σετ ...

σε κάθε περίπτωση, η χαρά μου είναι να γνωρίζονται οι ενδιαφερόμενοι κατ΄αρχήν με το έργο, με την σύνθεση ....

και όταν κρίνουν πως είναι έτοιμοι να το ψάχνουν περαιτέρω με διαφορετικές ερμηνείες ...

σε ευχαριστώ για τα ευμενή σχόλια σου ...

Reaction score
40

η ηχογράφηση που προτείνεις είναι επίσης εξαιρετική, άλλωστε μιλάμε για τα 'ιερά τέρατα' σε σετ ...

σε κάθε περίπτωση, η χαρά μου είναι να γνωρίζονται οι ενδιαφερόμενοι κατ΄αρχήν με το έργο, με την σύνθεση ....

και όταν κρίνουν πως είναι έτοιμοι να το ψάχνουν περαιτέρω με διαφορετικές ερμηνείες ...

σε ευχαριστώ για τα ευμενή σχόλια σου ...
Πολύ σωστά όσα γράφεις και οφείλω να σου τα αναγνωρίσω. Επίσης σου αναγνωρίζω ότι σκάβεις το μονοπάτι κάθε περιπατητή που αναζητά να οδεύσει αυτό το μακρύ δρόμο της μουσικής πανδαισίας προσφέροντάς του το δέλεαρ της γραφής σου.

Συνέχισε......:119:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.063
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp