1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
  Απόκρυψη ανακοίνωσης

Η Ελλάδα εξερευνά τη Σελήνη: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Συνεργασίας ΕΛΔΟ - NASA

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΓΕΙΑΣ' που ξεκίνησε από το μέλος panosop, στις 10 Απριλίου 2019.

 1. melina

  melina Unabomber

  Εγγραφή:
  27 Ιουλίου 2007
  Μηνύματα:
  14.888
  Likes:
  21.586
 2. ika

  ika

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.404
  Likes:
  2.504
  Αφού το ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.:drinks:
   
 3. haris1308

  haris1308 Грязный Харис * * Πάρτε μπιεντάμπλιγιου!!!

  Εγγραφή:
  26 Ιανουαρίου 2012
  Μηνύματα:
  10.036
  Likes:
  14.372
  Πρόσεξε μόνο με το "Τέλος Προσελήνωσης", γιατί κάποιοι θα αναρωτηθούν πότε τελείωσε η προσελήνωση.... :whistling:
   
 4. ika

  ika

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.404
  Likes:
  2.504
  Λογική ερώτηση, αφού έχουμε ήδη απογειωθεί.:dance2:
  :drinks:
   
 5. Δημητρης Α

  Εγγραφή:
  14 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  12.291
  Likes:
  7.540
  σε ένα άλλο νημα λεγαμε ότι δεν υπάρχουν χρηματα για συγχρονο εξοπλισμο της αστυνομιας.
   
 6. TGD

  TGD

  Εγγραφή:
  4 Απριλίου 2011
  Μηνύματα:
  823
  Likes:
  415
  Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνετε. Τέτοια προγράμματα είναι συνήθως πηγή εσόδων για την Ελλάδα κι όχι πηγή εξόδων. Θα πληρωθούν τα πανεπιστήμια που θα εμπλακούν. Η για παράδειγμα ESA υποχρεούται να δώσει περισσότερο από την ετήσια συνδρομή της Ελλάδας σε ελληνικές εταιρίες για υποκατασκευαστικό έργο. Αν οι ελληνικές εταιρίες δεν το έχουν πάρει χαμπάρι -ή δεν είναι άξιες να το αναλάβουν- δεν φταίει η ESA ούτε η NASA. Φταίει η MASA.
   
 7. Δημητρης Α

  Εγγραφή:
  14 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  12.291
  Likes:
  7.540
  εγω ξερω ότι και οι Αμερικανοί που τωρα εχουν τεράστιο χρέος γκρινιάζουν για τη ΝΑΣΑ.Πολλοι λενε ότι δεν αξιζει τα εξοδα που κοστιζει.Εμεις όμως θα τα κονομήσουμε από το διάστημα?επιτρεψε μου να αμφιβάλλω.
   
 8. nikos7

  Εγγραφή:
  17 Δεκεμβρίου 2014
  Μηνύματα:
  181
  Likes:
  479
  Πιθανότατα η ΝΑΣΑ ψάχνει χρηματοδότες για να μοιράζονται τα έξοδα.
  Δεν περιμένει κανείς η Ελλάδα να φτιαξει δική της διαστημική αποστολή, στην ουσία θα είναι κάτι σαν συνεταίρος-σπόνσορας σε αποστολές άλλων.
  Νομίζω στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής έχει τις βάσεις του όλο αυτό το παραμύθι. Άλλωστε ό Αλέξης έχει πέσει με τα μούτρα στους Αμερικάνους.
  Η συμφωνια του Σκοπιανού, η εξαγωγή υδρογονανθράκων από αμερικάνικες εταιρίες κ.λ.π.

  Τώρα που οι Τούρκοι έχουν σηκώσει ψηλά τον αμανέ και οι Αμερικάνοι έχουν στραβώσει μαζί τους, είναι ευκαιρία να το εκμεταλευτούμε και να κερδίσουμε κάτι από όλο αυτό. Ίδωμεν...
   
 9. Petros_Dalipis

  Εγγραφή:
  31 Αυγούστου 2008
  Μηνύματα:
  6.818
  Likes:
  2.333
  Δεν υπάρχει ελεύθερο Wi-fi σε όλη τη χώρα.
   
 10. melina

  melina Unabomber

  Εγγραφή:
  27 Ιουλίου 2007
  Μηνύματα:
  14.888
  Likes:
  21.586
 11. Δημητρης Α

  Εγγραφή:
  14 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  12.291
  Likes:
  7.540
 12. haris1308

  haris1308 Грязный Харис * * Πάρτε μπιεντάμπλιγιου!!!

  Εγγραφή:
  26 Ιανουαρίου 2012
  Μηνύματα:
  10.036
  Likes:
  14.372
  Αφού το είχε εξαγγείλει ο Σαμαράς!
  Ψέματα είπε?
   
 13. Σταύρος Λαγκαδιανός

  Σταύρος Λαγκαδιανός Το αγοράκι με τα σπίρτα

  Εγγραφή:
  29 Απριλίου 2017
  Μηνύματα:
  649
  Likes:
  1.274
 14. ika

  ika

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.404
  Likes:
  2.504
  Γιατί τα κρατάμε για την επόμενη γενιά εξοπλισμού (τηλεμεταφορές/τηλεσυλλήψεις, laser/phaser guns, επικοινωνία μέσω σκέψης κλπ, κλπ)
  :gamer:
   
 15. TGD

  TGD

  Εγγραφή:
  4 Απριλίου 2011
  Μηνύματα:
  823
  Likes:
  415
  Οι αμερικάνοι πληρώνουν ψίχουλα για τη ΝΑΣΑ. O προϋπολογισμός πέρυσι ήταν κάτω από 20δις.
  Σκεφτείτε ότι το νέο stealth πλοίο τους στοίχησε 9,6δις για έρευνα, 7,3δις το ένα, και τελικά έφτιαξαν μόνο 3 γιατί το ναυτικό δεν έχει να πληρώσει για τα πυρομαχικά που χρειάζεται (1 εκατομμύριο δολλάρια κάθε βλήμα).
  Αν βάλετε τα παράπλευρα κέρδη της αμερικανικής οικονομίας από τη ΝΑΣΑ (δηλαδή την ανάπτυξη τεχνολογίας και την εφαρμογή ακόμα και σε καθημερινά προϊόντα), η γκρίνια είναι αδικαιολόγητη.
   
 16. Νίκος Σταθόπουλος

  Εγγραφή:
  6 Μαρτίου 2019
  Μηνύματα:
  174
  Likes:
  121
 17. ika

  ika

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.404
  Likes:
  2.504
 18. Σταύρος Λαγκαδιανός

  Σταύρος Λαγκαδιανός Το αγοράκι με τα σπίρτα

  Εγγραφή:
  29 Απριλίου 2017
  Μηνύματα:
  649
  Likes:
  1.274
 19. panosop

  panosop Συστημικός

  Εγγραφή:
  8 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  5.554
  Likes:
  628
  Παππάς: Ισότιμος εταίρος η Ελλάδα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη

  Προυσίαση των προτάσεων πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των ΕΛΔΟ και NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης.

  [​IMG]

  Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) πραγματοποίησε σήμερα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ημερίδα με θέμα: «Hellas to the Moon». Κατά τη διάρκειά της, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΕΛΔΟ για την εξερεύνηση της Σελήνης, με την αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ελληνικού Οργανισμού με τη NASA.

  Οι 14 προτάσεις αφορούν: Την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών από και προς αυτή, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας στο έδαφός της, εφαρμογές εξορύξεων, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες και συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.

  Στην προετοιμασία και ολοκλήρωση της αποστολής θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και εταιρείες.

  [​IMG]

  O Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που η χώρα ανεβαίνει το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό σκαλί, από το οποίο θα εκκινήσει το μεγάλο εθνικό εγχείρημα της εξερεύνησης της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝASA. Ένα χρόνο από τη δημιουργία του ΕΛΔΟ, είμαστε σε θέση να οραματιζόμαστε το διαστημικό μέλλον της Ελλάδας, όχι με αποσπασματικές εφαρμογές και δράσεις, αλλά συντεταγμένα, καταφέρνοντας ήδη να τοποθετήσουμε τη χώρα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμο εταίρο. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε συγκεκριμένη στρατηγική για το Διάστημα. Ως σήμερα, έχουμε διασφαλίσει την ενασχόληση της χώρας με όλα τα επίπεδα του διαστημικού χώρου: υλοποιήθηκε το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων για τα μεσαία ύψη, διασφαλίσαμε την εθνική τροχιακή θέση με τους δορυφόρους Hellas Sat 3 και 4. Πλέον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στις αποστολές της ΝΑSΑ στη Σελήνη. Οι ενέργειες αυτές είναι μια παρακαταθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις επόμενες γενεές σε μια χώρα, η οποία ανακτά το βηματισμό της, έχει βγει από τα μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».

  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σημείωσε: «Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον ΕΛΔΟ, το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ και ολόκληρη την Ελλάδα. Ανοίγεται μπροστά μας μια προοπτική, που θα δώσει νέα πνοή στην έρευνα, την ανάπτυξη και το διεθνές εκτόπισμα της χώρας. Πολλά συγχαρητήρια στον Υπουργό Νίκο Παππά και στους ανθρώπους του ΕΛΔΟ. Η χρήση του Διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς μας αποφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση του είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την Εθνική Άμυνα όσο και για την ίδια τη χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε με σθένος αυτή την εθνική προσπάθεια».

  Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος και περήφανος για τη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ του ΕΛΔΟ και της ΝΑSΑ. Χρειάζεται συμμετοχή από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για να ληφθούν οι ευκαιρίες που το Διάστημα έχει να μας προσφέρει, ανοίγοντας δρόμους ευκαιριών για τους επιστήμονες, καθώς και νέες αγορές και προκλήσεις. Είμαστε Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και εταιρείες.

  Ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, υπογράμμισε: «Για κάποιους, που εδώ και χρόνια κάθονταν σε διάφορους θώκους, τα προγράμματα αυτά φαντάζουν δύσκολα, αν όχι αδύνατα. Πρόκειται για αυτούς που μας αμφισβητούν, για αυτούς που κράτησαν για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς τη χώρα μακριά από τα διεθνή διαστημικά δρώμενα εδώ και χρόνια. Είναι οι ίδιοι που, ενώ κατείχαν θέσεις και αντιπροσώπευαν τη χώρα στα μεγάλα κέντρα διαστημικών αποφάσεων, δεν είχαν διεκδικήσει τίποτα για την Ελλάδα, η οποία ήταν απούσα από όλες τις εξελίξεις. Τίποτα δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο όταν υπάρχει συλλογική, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια με συγκεκριμένη στοχοθεσία και συγκεκριμένο πρόγραμμα, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Εμείς στον ΕΛΔΟ δεν φειδόμαστε ούτε κόπων ούτε μόχθων ούτε χρόνου και σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε και άλλες δράσεις μας».

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, τόνισε: «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία είναι ότι δεν φοβόμαστε να τολμάμε. Με τις προσπάθειες όλων μας, είμαστε σήμερα εδώ και απαντάμε στις “σειρήνες” που στην αρχή της διαδρομής, αλλά ακόμη και τώρα, προσπαθούν να μειώσουν την ελπίδα των νέων και άξιων επιστημόνων μας και να τους δημιουργήσουν αμφιβολίες, λέγοντας ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα που τολμούν».

  Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ, Θανάσης Πότσης, σημείωσε: «Το Διάστημα, εκτός από ένας χώρος που εξιτάρει όλους μας, είναι μια αγορά που υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Για κάθε ευρώ επένδυσης έρχονται πίσω οκτώ ευρώ και η Ελλάδα, που έχει βιώσει σκληρή κρίση, αξίζει να κοιτάξει αυτόν τον τομέα και για έναν επιπλέον λόγο: Διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και πρέπει να πετύχουμε την ανάσχεση του brain drain. Η Κυβέρνηση δούλεψε εξ’ αρχής πάνω στο θέμα για να οργανώσει τον ΕΛΔΟ και να δημιουργήσει επιχειρηματικότητα στον τομέα».

  Ο Αθανάσιος Οικονόμου, Καθηγητής του Chicago State University, Επιστήμονας της NASA, ανέφερε (σε σύνδεση μέσω Skype): «Είναι καιρός να μπει και η Ελλάδα στο διαστημικό χάρτη. Είμαι χαρούμενος για τη συμφωνία των ΕΛΔΟ και NASA και τα οράματα του ελληνικού Οργανισμού για το μέλλον. Η υπογραφή της συμφωνίας είναι το εύκολο. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς χρειάζεται εντατική δουλειά, αλλά θα το πετύχουμε».

  [​IMG]


  http://www.ant1news.gr/eidiseis/art...oVpc0NO2Q4tjrH1tz0RmroY#.XLnXxlhzLgV.facebook
   
 20. melina

  melina Unabomber

  Εγγραφή:
  27 Ιουλίου 2007
  Μηνύματα:
  14.888
  Likes:
  21.586
  Μεγάλη μορφή ο Παππάς παιδιά, να το θυμάστε ότι το έγραψα.
   

Μοιραστείτε τη σελίδα