Η Οδύσσεια ενός Benchmark DAC1

Reaction score
1.179
Δηλαδή αυτό:

http://www.6moons.com/audioreviews/benchmark/dac1_3.html

πριν λίγο (εχμμμμ) καιρό (χρόνια:o) το μηχανάκι ετούτο δεν έκανε κιχ στο δεξί του xlr.
Με μια πρώτη ματιά είχε καμένο opamp στην XLR έξοδο και το άλλο ζεσταίνεται σαν Σουηδέζα τον 15Αύγουστο στη Μύκονο.
xlr_both_ic_ok.jpg
smd_ic_new_and_old.jpg

Πρώτη παραγγελία, τοποθέτηση στα γρήγορα (δεν χρειαζόταν να αποσυναρμολογηθεί το DAC διότι τα τσιπάκια ήταν SMD και πάνω πάνω), έλεγχος ρευμάτων OK, αλλά ήχος στο κανάλι γιόκ!
Χωρίς τεχνικά εγχειρίδια αρχίζει το ψάξιμο τσιπάκι, τσιπάκι, παλμογράφος, πολύμετρο και παρέα το tascam 750 ώς ψηφιακή πηγή εισόδου. Λύσιμο από όλα τα ρούχα, σώβρακα κλπ και στον πάγκο για σφυριλάτηση.

Πρώτα έλεγχος αν είναι επισκευάσιμο: έλεγχος του μικροελεγκτή εισόδου αν επικοινωνεί με το decode IC AD1853 μέσω διαύλου SPI (serial peripheral interface) και ουφ (ανάσα) όλα καλά, έχω παλμοσειρές που ανταποκρίνονται και στις επιλογές εισόδου. Άρα η βλάβη βρίσκεται σε εξάρτημα/τα που βρίσκονται στο εμπόριο (της Αμερικής :D)

Ακολουθεί έλεγχος εξόδων του AD1853 (βγάζει 2 differential σήματα left και right), ακολουθούν το DAC IC και αρχίζει μια ντουζίνα τελεστικών ΝΕ5532 (τα γνωστά και μη εξαιρετέα, δεν είναι OPA αλλά εμένα μΕ αρέσουν) . Μετά από 4 τέτοια μαραφέτια το ένα κανάλι χάνεται! Ουάου που θα έλεγε ο Μπαρουφάκ.

Μετράω στις εισόδους του στερεοφωνικού ποτενσιομέτρου και έχω σήμα (όμως στο ένα κανάλι έχω χαμηλό πλάτος), μετράω έξοδο ποτενσιόμετρου, το ένα κανάλι σχεδόν λείπει. Ψάχνοντας γύρω από το ποτενσιόμετρο, βρίσκω ένα NE5532 συνδεδεμένο ώς buffer (gain 1) με βραχυκυκλωμένη είσοδο με την αρνητική τροφοδοσία (-18V).
alps_ic1_missing.jpg

Τελικό αποτέλεσμα, ποτενσιόμετρο με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά (λόγω του βραχυκυκλωμένου NE5532) και άντε να βρεις ίδιο (της alpha ήταν). Ψάχνω στην alpha, καταργημένο και δεν υπάρχει άλλο στο form factor. Βλέπω και αναφορές στο internet Που παραπονιούνται οι χρήστες για γριτς-γριτς στα ποτενσιόμετρα αυτά σε σχετικά λίγα χρόνια χρήσης του DAC και λέω Ωχ, την πουλέψαμε, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ποτενσιόμετρα Ψάχνω δεξιά, ψάχνω αριστερά, μετά από πολύ ψάξιμο βρίσκω 4 πιθανά ποτενσιόμετρα, αλλά κανένα ακριβώς ίδιο στον άξονα. Παραγγέλνω και τα 4 να δω πιο ταιριάζει και με πλειοψηφία (σχημάτισα μια τριμελή επιτροπή μόνος μου) επιλέγω το ALPS (Γουάου). Όσοι έχετε παλιά βαρβάτα μηχανήματα που δουλεύουν ακόμα χωρίς γριτς γριτς, είναι πολύ πιθανό να έχουν μέσα ALPS (μπλέ ή έστω μαύρα). Αυτό πάντως είναι πράσινο.
alps_ic1_ok.jpg

Κόλλημα alps, τσιπάκια, δοκιμή, κλείσιμο, τέλος!

dac_closed.jpg

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.436
Όπως περιέγραψες την βλάβη κατάλαβα πως στην έξοδο των ακουστικών ήταν το πρόβλημα και πήγε προς τα πίσω.

Reaction score
640
Τιποτε δεν συγκρινεται με την επισκευη ενος "παλιου" μηχανηματος...ειδικα οταν πετυχαινει.

Reaction score
1.179
Όπως περιέγραψες την βλάβη κατάλαβα πως στην έξοδο των ακουστικών ήταν το πρόβλημα και πήγε προς τα πίσω.
Πέτρο και εγω έτσι σκέφτηκα αρχικά και είχα αποκλήσει την περίπτωση βλάβης εκεί (γι αυτό άλλαξα τα xlr και ήμουν αισιόδοξος) γιατί ο ιδιοκτήτης του δεν χρησιμοποιούσε ακουστικά! Σιγά λεω μην κάνει τόσες βόλτες το σήμα.
Όμως έχει πίσω ένα διακοπτάκι για το αν θα βγάζει σταθερή (ρυθμιζόμενη με attenuator) τάση στα xlr ή θα ενεργοποιηθεί το ποτενσιόμετρο (το οποίο το δουλεύει με single ended τοπολογία τελεστικών) και αμέσως μετά οι τελεστικοί των xlr. Γι' αυτό από τα xlr γύρισε πίσω και προς τα ακουστικά. Προφανώς χρησιμοποιούσε το ποτενσιόμετρο.
[DOUBLEPOST=1521805034][/DOUBLEPOST]
Τιποτε δεν συγκρινεται με την επισκευη ενος "παλιου" μηχανηματος...ειδικα οταν πετυχαινει.
Τα χαλασμένα μηχανήματα είναι "εκκρεμότητες", απλά άλλες φορές είναι ασύμφορες από ανταλλακτικά και άλλες από χρόνο.
Έτσι πιστεύω ότι καθορίζεται το αν πρέπει να ασχοληθείς με ένα μηχάνημα.
Και φυσικά έχεις δίκιο ότι είναι ευχάριστο να έχεις καλό αποτέλεσμα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.095
Members
38.528
Νεότερο μέλος
Nikos67