Η ακροάσιμη διαφορά…

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.665
Γεια σας!

Λοιπόν, δεν είμαι εδώ για να αμφισβητήσω τις γνώσεις κανενός, ειδικά όταν αυτές οι γνώσεις συνοδεύονται από τις ανάλογες μετρήσεις. Άλλωστε έχω δηλώσει πολλάκις ότι στον χώρο του ήχου είμαι άσχετος. Δυνατότητα για δοκιμές δεν έχω, δυνατότητα για μετρήσεις δεν έχω, η δυνατότητα για αλλαγές στο σύστημά μου είναι περιορισμένη, οπότε τι μένει; Κατά τη γνώμη μου, η αίσθηση της ακοής!

Από τα πολλά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής στο forum, αποφάσισα να κάνω μια μικρή αλλαγή στο σύστημά μου. Δεν ήθελα να προχωρήσω σε αγορά ακίδων (χωρίς να είμαι σίγουρος για το ηχητικό ή/και το αισθητικό αποτέλεσμα) οπότε τοποθέτησα από ένα ημισφαιρίδιο σιλικόνης σε κάθε γωνία του κάτω μέρους των ηχείων μου. Αποτέλεσμα; Δεν ξέρω αν είναι ευσεβής πόθος ή πραγματικότητα, αλλά το μπάσο και οι χαμηλές συχνότητες «έσφιξαν»! Επειδή δεν βρίσκω άλλη καταλληλότερη λέξη, θα σας περιγράψω την εμπειρία μου.

Τα δοκιμαστικά κομμάτια ήταν το (1973). Πριν να τοποθετήσω τα ημισφαιρίδια σιλικόνης, το μπάσο ήταν «χαλαρό» και οι χαμηλές συχνότητες διαχέονταν στον χώρο ακρόασης και «χάνονταν». Μετά την τοποθέτηση των ημισφαιριδίων σιλικόνης το μπάσο και οι χαμηλές συχνότητες απέκτησαν έναν πιο «κατευθυνόμενο» «χαρακτήρα» με αποτέλεσμα να εστιάζονται στον ακροατή και στον χώρο ακρόασης. Στην αρχή δεν το πίστευα, αλλά μετά από πολλές ακροάσεις (όχι, δεν βαρέθηκα να ακούω τα ίδια κομμάτια, το Stratus είναι ένα από αγαπημένα μου jazz albums!), πείστηκα ότι όντως άκουγα τη διαφορά!

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι είναι – προφανώς – αδόκιμο κάποιος να αγνοεί ή να παραγνωρίζει τα αποτελέσματα των γνώσεων/μετρήσεων/εμπειριών κάποιου άλλου. Από την άλλη όμως, θεωρώ ότι είναι άστοχο να προχωράμε σε αλλαγές στο σύστημά μας επειδή (ceteris paribus) το τάδε ηχείο ή ο τάδε ενισχυτής είναι καλύτερα στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στις μετρήσεις τους. Άρα καλό θα ήταν να εμπιστευόμαστε και την ακοή μας. Αν πράγματι ακούγεται η διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου, τότε θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο η αλλαγή.

Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα συμφωνείτε και κάποιοι θα διαφωνείτε με την άποψή μου, οπότε, περιμένω τα σχόλιά σας!

Reaction score
20
Καταρχάς να πω τα κομμάτια που χρησιμοποίησες είναι όντως πολύ καλά για τις δοκιμές σου.

Κατά δεύτερον κι εγώ έχω ακούσει και δει θεαματικές διαφορές από την χρήση ανάλογων προϊόντων,
κυρίως κάτω από πικάπ και ηχεία.

Το μπάσο γίνεται αυτό που περιγράφεις "σφιχτότερο" από "χαλαρό" που ήταν, γίνεται ταχύτερο,
αποκτά καλύτερη εστίαση και ανάλυση, φτιάχνει και όλη η στερεοφωνική εικόνα.
"Φαίνονται" οι "λεπτομέρειες", "ξεβρωμίζει" από "λασπωμένο" που ήταν.

Την πρώτη φορά δεν το πίστευα ούτε εγώ. Εγιναν αρκετές δοκιμές, το είδαν κι άλλοι. Δεν είσαι μόνος.

Αν τα ηχεία που έχεις είναι βάσης το επόμενο βήμα θα είναι να κάνεις διπλή αποσύζευξη (decoupling)
βάζοντας σιλικόνη και κάτω από τις βάσεις, αφαιρόντας τις ακίδες τους.

Last edited by a moderator:

wizzy

Reaction score
22.665
Τα ηχεία που έχω είναι δαπέδου, αλλά έχουν ύψος γύρω στα 85cm. Διαβάζοντας το άρθρο το Costas Coyias περί αγοράς ηχείων (sticky στο section "Ηχεία" του forum) και συγκεκριμένα το section "οι βάσεις και η βασούλα" αποφάσισα να φτιάξω βάσεις για τα ηχεία!

Απώτερος στόχος είναι να τους δώσω ένα ύψος γύρω στα 30cm έτσι ώστε να έρθουν (ή και να ξεπεράσουν) στο ύψος των αυτιών μου όταν κάθομαι στον καναπέ! Η αρχική σκέψη ήταν οι βάσεις να πατάνε πάνω σε μικρές ακίδες, αλλά μετά την ιδέα σου περί "διπλής απόζευξης", με έβαλες σε σκέψεις! Είμαι σε δίλημμα: Στα πόδια των βάσεων να κολλήσω ημισφαιρίδια σιλικόνης ή να τοποθετήσω τις μικρές (σε διάμετρο και ύψος) ακίδες;

@Κώστας Νάκος: Υπάρχουν διαφορετικής ποιότητας ημισφαιρίδια σιλικόνης; Ήξερα ότι υπάρχουν διαφορετικού μεγέθους (διαμέτρου), αλλά, διαφορετικής ποιότητας; Με πιάνεις αδιάβαστο!

Reaction score
20
Δοκίμασε ακίδες, δοκίμασε και τα ελαστικά wizzy!
Θα κρίνεις τις διαφορές, αν υπάρχουν...

wizzy

Reaction score
22.665
@niklaus: αυτό σκέφτομαι να κάνω! Μόλις ολοκληρωθούν οι βάσεις, θα επανέλθω με εντυπώσεις!

@costas EAR: χλωμό πρόσωπο, μιλάς με γρίφους! (θες να μου πεις τι εννοείς με το "μα ή μχ"?)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.964
αν θες καλές ακίδες, τις καλύτερες δηλαδή, βρες ακίδες από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

ή κάνεις δουλειά, ή δε κάνεις δηλαδή.

το "μα" που έγραψα, είναι μια ακόμη σύντμηση, για "μηχανική απομόνωση". Αναρωτιέμαι, αν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα αυτά μέσα σας, από θεωρητικής πλευράς δηλαδή, ώστε να μπορείτε να προβλέψετε με ακρίβεια και σιγουριά τη βέλτιστη λύση για κάθε εφαρμογή. Κατά καιρούς έχουν εξηγηθεί αυτές οι έννοιες, μέσα σε διάφορα θρεντ, για πικάπ, για CD, για ηχεία, έχουν ειπωθεί πολλάκις. Μήπως να κάτσω να τα ξανα-γράψω σε ένα νέο θρεντ ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα?

wizzy

Reaction score
22.665
@costas EAR: Κώστα, όπως έγραψα κι εδώ κι αλλού στο forum, οι (θεωρητικές) γνώσεις μου περί των όσων περιστρέφονται γύρω από τον ήχο (φυσική, ηλεκτρολογία, μηχανική) είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ο όρος "μηχανική απομόνωση" μου είναι άγνωστος (όπως άγνωστος είναι ο όρος στον οποίο αντιστοιχεί η σύντμηση "μχ"), οπότε ναι, αν δεν σου κάνει κόπο, προσωπικά θα προτιμούσα να τα διαβάσω σε ένα thread μαζεμένα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.964
Το άρθρο ετοιμάστηκε και είναι έτοιμο προς ανάγνωση και σχολιασμό. Βρίσκεται στο section "Τεχνικά Θέματα Audio", στο "Audio, Hi-Fi" subforum και ονομάζεται: "μηχανική γείωση και απομόνωση, ή όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα "αντικραδασμικά"

(edit από wizzy κατόπιν άδειας του costas EAR)

Reaction score
914
Δεν είναι απλά θέμα υλικού.

Η ακίδα δεν είναι πανάκεια.

Πολλές φορές δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα απο αυτά που λύνουν (εγκλωβίζουν τους κραδασμούς στο ηχείο).

Καλό είναι να δοκιμάζουμε και πιο "ενδοτικούς" τρόπους στήριξης.

Καλός φίλος υποστηρίζει πως άκουσε τρελή διαφορά με 5-6 κομματάκια neopren (το υλικό που κατασκευάζονται οι στολές για τους δύτες).

wizzy

Reaction score
22.665
Κώστα, πώς χρησιμοποίησε ο φίλος σου τα κομμάτια neopren; πού και πώς τα τοποθέτησε;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.964
<<Η ακίδα δεν είναι πανάκεια.

Πολλές φορές δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα απο αυτά που λύνουν (εγκλωβίζουν τους κραδασμούς στο ηχείο).>>

οι ακίδες κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Reaction score
914
costas EAR;bt32 said:
οι ακίδες κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Δηλαδή υποστηρίζεις πως η ακίδα με τη μηδαμινή επιφάνεια στήριξης μεταφέρει τους κραδασμούς στο πάτωμα και δεν τους εγκλωβίζει στο ηχείο.

wizzy

Reaction score
22.665
Κώστα, νομίζω ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να το συζητήσουμε στο θέμα που άνοιξε ο costas EAR, στο section "Τεχνικά Θέματα Audio", στο "Audio, Hi-Fi" subforum και ονομάζεται: "μηχανική γείωση και απομόνωση, ή όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα "αντικραδασμικά"

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.131
Members
38.536
Νεότερο μέλος
George Markop