Η επάρκεια του κρίνειν

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Η επάρκεια του κρίνειν

...Η τέχνη του να μελετάς με χαρτί και στυλό ένα πρόβλημα είναι τέχνη...
Άλεξ, έχουμε στη γειτονιά ένα παλικαράκι που άνοιξε μαγαζί και απ' έξω έχει την εξής ταμπέλα: The Αrt of PC service! (το Art με καλλιτεχνικά γράμματα) :142::142:

Άμα σκοτώσουν πάντως τους καλλιτέχνες, οι χαϊεντάδες θα πάνε τσάμπα. :138:

...

Reaction score
968
Είναι λάθος να λέμε ότι η τέχνη δεν απαιτεί γνώσεις. Η τέχνη βασίζεται στο ταλέντο και στην εμπειρία. Οι γνώσεις που απαιτεί η τέχνη προέρχονται κυρίως από την εμπειρία. Η εμπειρία είναι και αυτή γνώση (εμπειρική γνώση).

Γενικά, οι γνώσεις αποκτώνται με δύο τρόπους: με τη διαδικασία της εκπαίδευσης και με την εμπειρία (πχ on the job training). Χρειάζονται και τα δύο (αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους).

Για παράδειγμα, τόσο στην ακουστική χώρων, όσο και στη σχεδίαση ηχείων, πέραν των θεωρητικών επιστημονικών γνώσεων, όταν έρθει η ώρα της αποτελεσματικής εφαρμογής στην πράξη απαιτείται τεράστιο απόθεμα τέχνης (εμπειρίας και ταλέντου)..... και όχι μόνον!

Υπάρχουν πολλά παρόμοια προβλήματα στην πράξη, που χωρίς καθόλου τέχνη ούτε με πολύπλοκα μοντέλα σε supercomputers δεν λύνονται (αμέτρητοι παράγοντες, απρόβλεπτοι παράγοντες, αντικρουόμενοι νόμοι της φυσικής απαιτούν την αποτελεσματική επέμβαση και απόφαση του ανθρώπου που τα χειρίζεται).

Reaction score
777
Μπα...παλιες τεχνικές...Η apple στις αρχές της είχε ένα κτίριο έτσι και πολύ designάτο.
Στην είσοδο είχε μία μηχανή χάρλει και ένα πιάνο.
Στην κορυφή ανέμιζε μία πειρατική σημαία.
Αυτή τη φιλοσοφία πουλάει ακόμα και σήμερα.Του διαφορετικού...του στυλάτου...
Ο γειτονας σου είναι λίγο πίσω πές του...:122:

Reaction score
37
Απάντηση: Η επάρκεια του κρίνειν

Δεν μπορεί...
ξεκίνησε απο επάρκεια του κρίνειν...
...πήγε στις γνώσεις....
...μετά στο γούστο....
...μετά στην τέχνη...
...θα φτάσει στο μεταφυσικό! Δε μπορεί! :116:

Reaction score
968
Υπάρχουν μαθηματικοί που δυσκολεύονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή με τις αριθμητικές πράξεις. Δηλαδή, άνθρωποι που ενώ έχουν μαθηματικές γνώσεις δεν έχουν όμως δεξιότητα χρήσης υπολογιστών αλλά ούτε και μαθηματική δεξιότητα!!!

Επομένως τι? Απλά οι γνώσεις δεν είναι το παν. Χρειάζονται και άλλα πράγματα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065
Απάντηση: Re: Η επάρκεια του κρίνειν

Άσε που όσα περισσότερα ξέρεις, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πως δεν ξέρεις τίποτα.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια!

Κι αυτό που σημαίνει, είναι ότι χρειάζεται πρώτα γνώση για να καταλάβεις το κενό των γνώσεών σου.

Ευτυχής αυτός που κολυμπάει στην άγνοια, διότι δε ξέρει καν το ότι ...δε ξέρει!

"Τέχνη" κάνει και ο φούρναρης, "τέχνη" ο πωλητής, "τέχνη" και ο περιπτεράς, (οι υπόλοιποι κάνουν "λειτούργημα" διότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι...
ναί, όλοι "τέχνη" κάνουν στις μέρες μας. Έχω τελικά την αίσθηση ότι μας έχει μείνει αυτό που'λεγαν παλιά: μάθε τέχνη κι άστηνε, κι αν πεινάσεις πιάστηνε.

Για αυτή την "τέχνη" μιλάμε? Μάθε παιδί μου μια "τέχνη"?

Είναι λάθος να λέμε ότι η τέχνη δεν απαιτεί γνώσεις.
όχι, δεν είναι λάθος.

Ίσα ίσα, είναι λάθος να λες ότι η τέχνη απαιτεί γνώσεις.

Κι εγώ παίρνω ένα μάτσο μπογιές, τα πετάω πάνω σ'ένα καμβά και κάνω "τέχνη". Δε χρειάζεται να ξέρω τίποτα. Εκφράζω τον εαυτό μου, φτιάχνω χρωματικούς συνδυασμούς σύμφωνα με το γούστο μου, σύμφωνα με την αισθητική μου, επηρεάζομαι από τα συναισθήματα της στιγμής, δημιουργώ. Κάνω τέχνη. Δις ιζ ιτ, οκ?

Κι υπήρξαν πραγματικοί άνθρωποι της "τέχνης", που ούτε δάσκαλο είχαν, ούτε γνώσεις είχαν, ούτε τίποτα.

Αν όμως πας σε σχολεία, διαβάσεις, μάθεις, εκπαιδευτείς, κλπ κλπ κλπ, και μετά πάρεις ένα μάτσο μπογιές να τα πετάξεις πάνω σε ένα καμβά, η πιο πιθανή κατάληξη είναι να κάνεις κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που θα έκανες αυθόρμητα, από μόνος σου.

Βέβαια, θα έχεις τεχνική. Αλλά η τέχνη, είναι υπεράνω τεχνικής.

και ουδεμία σχέση έχει η τέχνη με τις γνώσεις.

Η τεχνική αντίθετα, εξαρτάται από τις γνώσεις και τις εμπειρίες. Με εξάσκηση, βελτιώνεις την τεχνική σου.

Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτοί οι όροι είναι ή δυσνόητοι, ή ακαταλαβίστικοι.:138::137::143: δεν εξηγείται αλλιώς...

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Re: Η επάρκεια του κρίνειν

Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτοί οι όροι είναι ή δυσνόητοι, ή ακαταλαβίστικοι.:138::137::143: δεν εξηγείται αλλιώς...

Δεν είναι καθόλου δυσνόητοι και ούτε εδώ ανακαλύπτουμε τον τροχό! Μπορείς να βρεις τους σχετικούς ορισμούς παντού. Απλά μελέτησέ τους (απαιτείται δεξιότητα μελέτης) σκέψου τα λίγο (απαιτείται δεξιοτητα αντίληψης) και θα βγεις από την πιθανή σύγχυση.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018

Υπάρχουν μαθηματικοί που δυσκολεύονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή με τις αριθμητικές πράξεις. Δηλαδή, άνθρωποι που ενώ έχουν μαθηματικές γνώσεις δεν έχουν όμως δεξιότητα χρήσης υπολογιστών αλλά ούτε και μαθηματική δεξιότητα!!!
How convinient! Ποιους βολεύει να το λένε αυτό; Τίποτις κομμένους του ECDL; :114:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η επάρκεια του κρίνειν

Δεν είναι καθόλου δυσνόητοι και ούτε εδώ ανακαλύπτουμε τον τροχό! Μπορείς να βρεις τους σχετικούς ορισμούς παντού. Απλά μελέτησέ τους (απαιτείται δεξιότητα μελέτης) σκέψου τα λίγο (απαιτείται δεξιοτητα αντίληψης) και θα βγεις από την πιθανή σύγχυση.
αφού λοιπόν έχω πιθανή σύγχυση περι του όρου "τέχνη", επειδή κιόλας δε δέχομαι τα περί "εμπειρίας" που λέει η βικιπαίδια, κι επειδή έχω κι αμφισβητούμενη δεξιότητα μελέτης και αντίληψης, όπως όλοι άλλωστε, (δεν είναι κακό η αμφισβήτηση), καταθέτω κάπχιους ορισμούς της "τέχνης", κυρίως όμως δώστε βάση σε αυτά που λέει αληθινός άνθρωπος της τέχνης (κάθε άλλη πηγή είναι ουσιαστικά για λύπηση) για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας για το φούρναρη και τον υδραυλικό που κάνει τέχνη, καθώς και για τον πισά που επίσης κάνει τέχνη όταν αλλάζει τον καμένο σκληρό μας δίσκο:

-----------------------------------------

"H τέχνη μοιάζει με κοινωνικό φαινόμενο, αλλά στην ουσία είναι ένα σχεδόν φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν ηφαιστειακή εκτόνωση. Δεν καταγράφει την ιστορία ούτε κάνει ιστορία, ούτε προηγείται της εποχής της ούτε την ακολουθεί. H τέχνη είναι ο έρωτας, με την πλατύτερη σημασία της λέξης, είναι η έκφραση και το ξεχείλισμα μιας πληρότητας. Δεν υπακούει σε θεωρίες, τις οποίες διαψεύδει μονίμως, έχει δική της λογική και δεν ερμηνεύεται με λόγια. H τέχνη δεν είναι μαχητική ή ήρεμη, αλλά είναι σαν τον άνεμο, που άλλοτε είναι άγριος και δυνατός και άλλοτε γαλήνιος.

H τέχνη δε μορφώνει αλλά κάνει κάτι περισσότερο, σε συνδέει με το μυστήριο της ύπαρξης. Δεν αποδίδει δικαιοσύνη, είναι πέρα απ’ αυτή. H τέχνη δεν στρατεύεται αλλά ανήκει στους αθώους, είτε αυτοί βρίσκονται στη φυλακή είτε πρόκειται για τον αυστηρό διευθυντή της απέναντι επιχείρησης.

H τέχνη απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιοι είναι οι ελεύθεροι άνθρωποι. H τέχνη δεν ερμηνεύεται ούτε με πολιτικά ούτε με καλλιτεχνικά μανιφέστα.

Oι σχολές, τα υλικά, οι τεχνοτροπίες, οι κοινωνικές ανακατατάξεις, οι συζητήσεις, οι φιλοσοφίες και τα κείμενα ασχολούνται μόνο με τα ερεθίσματα που δημιουργούν την τέχνη. Tην ίδια όμως τίποτε απολύτως δεν την ερμηνεύει.

H τέχνη δεν έχει σχέση με το μάρκετινγκ, τους πλειστηριασμούς και τιμές – όλα αυτά είναι ξένα σώματα. Tο σπήλαιο του Λασκό δεν ήταν γκαλερί. O καλλιτέχνης συχνά δε γνωρίζει αν αυτό που έκανε, είναι καλό ή κακό. Σπάνια οι πρωτοπόροι πιστεύουν ότι είναι πρωτοπόροι.

H τέχνη δεν απομυθοποιείται. «Όταν ξύσεις ένα αληθινό έργο τέχνης θα τρέξει λίγο αίμα», λέει κάποιος. Πολλά πράγματα μιμούνται την τέχνη και πολλοί μιμούνται τους καλλιτέχνες. Πολλοί καλλιτέχνες απαντούν σε ερωτήσεις που δεν υποψιάζονται. Aπαντούν σε ανθρώπους που δε γνώριζαν την ερώτηση. Άλλο είναι η μόρφωση και άλλο η καλλιέργεια του πνεύματος. H τέχνη ερμηνεύεται μόνο με τέχνη, όπως ο πιανίστας ερμηνεύει τη μουσική σύνθεση. H τέχνη δεν προοδεύει ποτέ, μην τη συγχέουμε με την επιστήμη, απλώς αλλάζει πρόσωπα και τρόπους, για να πει κάθε φορά τα ίδια πράγματα. H τέχνη είναι κάτι πολύ απλό και ο καλλιτέχνης ένας σοφός. Σοφή και η γιαγιά του απέναντι διαμερίσματος, σοφός –καθόλου απίθανο– και ο πρόεδρος της Aκαδημίας.

Δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων καθώς περνούν από τις διαβάσεις των πεζών. Δείτε τους φθαρμένους τοίχους με τις σχισμένες αφίσες και τα πολύχρωμα συνθήματα. Δείτε τα κουρελιασμένα σύννεφα καθώς δύει ο ήλιος το απόγευμα. Δείτε το απέναντι δέντρο καθώς βγαίνουν οι μικροί βλαστοί περιμένοντας την άνοιξη. Θα έχετε κάνει μια καλή αρχή και υπάρχει ελπίς να αισθανθείτε τα έργα όλων των εποχών.

Tο μήνυμα του έργου τέχνης είναι πάντα ποιητικό, ακόμη κι όταν παριστάνει τις σφαγές της Xίου ή τις αρβύλες του Bαν Γκογκ. Δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεστε και να αγαπάτε την τέχνη. Aπλώς είναι ένα προνόμιο. Aλλά τι προνόμιο!

Δημήτρης Mυταράς:
Zωγράφος

κραγιόνια σε χαρτί"

"Η τέχνη αποτελεί μια ευρύτερης ερμηνείας ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας προιόν είναι κάτι το μή φυσικό, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες του δημιουργού. βικιπαίδια-μπλιαχ"

"Η ομορφιά είναι ταυτόχρονα θεμελιώδης αρχή και ύψιστος σκοπός της τέχνης.

Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε"

Πωλ Γκωγκέν, Ο Κίτρινος Χριστός

(τέχνη, ναι, αλλά τεχνική του πωπού)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065

και τώρα πείτε μου πάλι για την τέχνη του πυκνωτή στο κρος.. μη χε...:143::138::137::136:

Reaction score
20

και τώρα πείτε μου πάλι για την τέχνη του πυκνωτή στο κρος..
Tι σχέσει έχουν πάλι οι πυκνωτές με το μότορ κρος?

:142: :138:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065

άσε με τώρα, κάνω τέχνη με τα ψηφιακά κρος, τι να σου εξηγώ... είναι τέχνη αυτό που κάνω με τα ψηφιακά. αμ πως. άσε τον βαν πως-τον-λεν, εμένα να με λες βαν-γκονκ-ίαρ πλέον. άντε.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018

Δεν μπορεί...
ξεκίνησε απο επάρκεια του κρίνειν...
...πήγε στις γνώσεις....
...μετά στο γούστο....
...μετά στην τέχνη...
...θα φτάσει στο μεταφυσικό! Δε μπορεί! :116:

:114: :114: :114:

Reaction score
141
και τώρα πες μας εσύ,(EAR) στο σχολείο οι συμμαθητές σου σε δέρνανε;:138:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065

και τώρα πες μας εσύ,(EAR) στο σχολείο οι συμμαθητές σου σε δέρνανε;:138:
όχι, εγώ τους έδερνα! ήμουν πάντα ο πιο δυνατός, ο πιο μεγαλόσωμος, ο πιο γυμνασμένος κι ο πιο μάγκας.:126:

(κι ο καλύτερος μαθητής)

Reaction score
37

:111: :111: :111:

Πρέπει να αρχίσω να βλέπω Λιακόπουλο!

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Η επάρκεια του κρίνειν

άσε με τώρα, κάνω τέχνη με τα ψηφιακά κρος, τι να σου εξηγώ... είναι τέχνη αυτό που κάνω με τα ψηφιακά. αμ πως. άσε τον βαν πως-τον-λεν, εμένα να με λες βαν-γκονκ-ίαρ πλέον. άντε.
Γιατί θεωρείς οτι ο συνδυασμός των γνώσεων που χρησιμοποιείς δέν αποτελεί τέχνη απο μόνο του?

Τέλος πάντων...δέν νομίζω να καταλήξουμε κάπου.Θεωρώ οτι όποιος ήθελε να καταλάβει κατάλαβε.Είναι εμφανές πως ακόμα και στον ήχο υπάρχουν πολλές θεωρίες και εργαλεία.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η επάρκεια του κρίνειν

Γιατί θεωρείς οτι ο συνδυασμός των γνώσεων που χρησιμοποιείς δέν αποτελεί τέχνη απο μόνο του?
γιατί είναι μόνο γνώσεις. τίποτε περισσότερο. :126:

Reaction score
6
Βαν Γκονγ οπως Κινγκ Γκονγ της ενιχυσης:103:Βλασης ο Κορινθιος:131:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης