Η όπερα κάνει καλό στην υγεία μας

Reaction score
59
Η όπερα κάνει καλό στην υγεία μας

Η ακρόαση του κατάλληλου είδους μουσικής μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, οι όπερες -ειδικά του Βέρντι- κάνουν καλό στην καρδιά, χαμηλώνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν στην αποκατάσταση ασθενών με εγκεφαλικά και εμφράγματα.

Η μουσική ήδη αξιοποιείται σε αρκετά νοσοκομεία, καθώς αποτελεί μια εύκολη και φθηνή μέθοδο, που βοηθά τόσο το σώμα όσο και την ψυχική διάθεση των ασθενών, αλλά η νέα έρευνα, σύμφωνα με το BBC, έκανε ένα βήμα παραπέρα και διαπίστωσε ότι ορισμένα συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ευεργετική επίδραση σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Παβίας, υπό τον δρα Λουτσιάνο Μπερνάρντι, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Οι εθελοντές της νέας έρευνας, φορώντας ακουστικά και όντας συνδεμένοι σε διάφορα όργανα μέτρησης, άκουσαν διάφορα κομμάτια κλασικής μουσικής (από την «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν, από τις όπερες «Τουραντό», «Ναμπούκο» και «Τραβιάτα», μια καντάτα του Μπαχ κ.ά.).

Επιβεβαιώθηκε ότι η μουσική που έχει γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής, τους κτύπους της καρδιάς και την πίεση του αίματος, ενώ η μουσική με πιο αργό ρυθμό έχει τις αντίστροφες επιδράσεις. Όπως παρατηρήθηκε, κάθε μουσικό κρεσέντο, δηλαδή η σταδιακή ενίσχυση της έντασης της μουσικής, διέγειρε το σώμα των εθελοντών και οδηγούσε σε σμίκρυνση των αιμοφόρων αγγείων, αύξηση της πίεσης του αίματος και των κτύπων της καρδιάς, καθώς και πιο γρήγορη αναπνοή.

Όταν, αντίθετα, έπεφτε η ένταση της μουσικής, τα αγγεία διευρύνονταν, το σώμα χαλάρωνε, η καρδιά χτυπούσε πιο αργά και η αναπνοή γινόταν πιο αργή.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς μουσικών κομματιών και σιωπής στους εθελοντές και βρήκαν τελικά κομμάτια, κυρίως από όπερες, όπου εναλλάσσονται ο γρήγορος και ο αργός ρυθμός, και τα οποία φαίνεται να είναι τα καλύτερα, όσον αφορά στις θετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Ειδικά, οι άριες του Βέρντι, που συχνά χρησιμοποιούν μουσικές «φράσεις» διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, φαίνεται να συγχρονίζονται τέλεια με το φυσικό καρδιαγγειακό ρυθμό του σώματος.

Εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Music in Hospitals, η οποία εδώ και χρόνια παρέχει ζωντανή μουσική σε νοσοκομεία, άσυλα και γηροκομεία, δήλωσε:

«Η δύναμη της μουσικής είναι απίστευτη. Έχουμε δει τεράστια οφέλη σε ανθρώπους που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα. Η μουσική έχει ολιστική επίδραση. Υπάρχουν ασθενείς από εγκεφαλικά, που ήσαν παράλυτοι και ξαφνικά μπορούν πάλι να κινηθούν σε συγχρονισμό με την μουσική που ακούνε».

Τόνισε, πάντως, ότι οι μουσικές προτιμήσεις των ατόμων διαφέρουν σημαντικά, γι' αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακούνε κομμάτια που μπορούν να εκτιμήσουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.475
Δεν αμφισβητώ τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά εγώ αν ακούσω όπερα για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα μπορώ να κάνω φόνο, μιας και το νευρικό μου σύστημα "χτυπάει κόκκινα"...:109:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Δεν αμφισβητώ τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά εγώ αν ακούσω όπερα για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα μπορώ να κάνω φόνο, μιας και το νευρικό μου σύστημα "χτυπάει κόκκινα"...:109:
Είσαι υπερβολικός και ακραίος... Εγώ αντέχω μέχρι δίλεπτο. :138:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Η όπερα κάνει καλό στην υγεία μας

+1

Δύο πράγματα δεν μπορώ να ακούσω. Όπερα και ποντιακά...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.475
Με αυτά που γράφετε δεν είμαι η εξαίρεση, αλλά ανήκω στην πλειοψηφία. :108:

Μάλλον οι εθελοντές θα ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν ακούν καλά και δεν ενοχλούνται από το συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων.
Κι αναρωτιόμουν γιατί αρέσει η όπερα στον Καφάτο... :116:

Reaction score
1.153
Απάντηση: Η όπερα κάνει καλό στην υγεία μας

Μα υπάρχει πιο θεραπευτική μουσική από το death metal?
:602::621::602:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Re: Απάντηση: Η όπερα κάνει καλό στην υγεία μας

Μα υπάρχει πιο θεραπευτική μουσική από το death metal?
:602::621::602:
H αίσθηση της αυξημένης αδρεναλίνης που αφήνει η metal (όχι μόνο η death) είναι ίσως δύσκολο να γίνει κατανοητή για κάποιον που δεν αντέχει αυτό το είδος μουσικής. Ούτε κούραση μένει μετά, ούτε αδυναμία, ούτε ψυχική κατάπτωση, ούτε τίποτα. Ακόμα και το άγχος υποχωρεί - όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο γιατί ο ρυθμός φαίνεται "αγχώδης": ίσα-ίσα, αισθάνεται κανείς ότι το άγχος του γίνεται ένα μ' αυτόν το ρυθμό-τσουνάμι και τα σχεδόν βίαια ντραμς και φωνητικά, διοχετεύεται και φεύγει...

Τώρα βέβαια για καρδιακούς δεν ξέρω... :139:

Reaction score
1.153

Ούτε ο Chuck Schuldiner θα τα έλεγε καλύτερα.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.507
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η όπερα κάνει καλό στην υγεία μας

H αίσθηση της αυξημένης αδρεναλίνης που αφήνει η metal (όχι μόνο η death) είναι ίσως δύσκολο να γίνει κατανοητή για κάποιον που δεν αντέχει αυτό το είδος μουσικής. Ούτε κούραση μένει μετά, ούτε αδυναμία, ούτε ψυχική κατάπτωση, ούτε τίποτα. Ακόμα και το άγχος υποχωρεί - όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο γιατί ο ρυθμός φαίνεται "αγχώδης": ίσα-ίσα, αισθάνεται κανείς ότι το άγχος του γίνεται ένα μ' αυτόν το ρυθμό-τσουνάμι και τα σχεδόν βίαια ντραμς και φωνητικά, διοχετεύεται και φεύγει...
:111: Μπράβο Μαρία, ωραία εξήγηση!

Αυτά τα έχει πει κάποιος ειδικός ή νευρολόγος;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Τόνισε, πάντως, ότι οι μουσικές προτιμήσεις των ατόμων διαφέρουν σημαντικά, γι' αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακούνε κομμάτια που μπορούν να εκτιμήσουν.
Τωρα τι να εκτιμησει ο xfader?
Τα αραπικα?
Και τι καλο να κανουν δαυτα στην υγεια?:144::142:

Reaction score
6
Θα συμφωνήσω με τον xfader για μια και μοναδική φορά.:137:

Μια τσιρίδα να ακούσω από όπερα μου γυρίζει το κεφάλι, μού έρχεται να πνίξω την τραγουδιάρα!:142:

Τους άνδρες που έχουν πιο μπάσα φωνή τους αντέχω.:116:

Εγώ πιστεύω πως "θεραπευτική" ιδιότητα έχει το είδος της μουσικής που αγαπάει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.

Reaction score
6
Μου επιτρέπετε να σας δώσω στεγνά;

Fedraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! Υπάρχουν μέλη που αμφισβητούν την ψυχή της μουσικής!!!!!!!! :116:

Όποιος δεν έχει τραγουδήσει το Libiamo ne'lieti calici από την Traviata του Verdi σε μια στιγμή χαράς ή δεν του έχει σηκωθεί η τρίχα με το Con onor muore από τη Madama Butterfly ή τέλος πάντων δεν έχει τραγουδήσει σύνθημα στο γήπεδο από την Aida, ή έστω δεν έχει τραγουδήσει στο μπάνιο, δεν ξέρει τι θα πει Όπερα. :138:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η όπερα κάνει καλό στην υγεία μας

Αυτά τα έχει πει κάποιος ειδικός ή νευρολόγος;
Όχι, αυτοδιάγνωση είναι... και ξέρω και κάτι άλλα πουρομέταλλα που συμφωνούν :116: (νεότερος δεν το πολυψάχνεις).

Reaction score
5
Όποιος δεν έχει τραγουδήσει στο μπάνιο το
[YOUTUBE]t5YZslwSX8E[/YOUTUBE]

και δεν τού΄ρχεται αμέσως στο μυαλό ένα ηλιόλουστο πρωινό στην Βενετία, κοιτώντας από το μπαλκόνι του Cipriani τη θάλασσα
τότε δεν έχει γευτεί την dolce vita...:109::107:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
...
και δεν τού΄ρχεται αμέσως στο μυαλό ένα ηλιόλουστο πρωινό στην Βενετία, κοιτώντας από το μπαλκόνι του Cipriani τη θάλασσα
...άρα θα αρρωστήσει από τον καημό του που δεν την έχει γευτεί, και μετά θα του βάλουμε λίγη metal να γίνει καλά :143:

Reaction score
40

Aχ τι διαβάζω.......:109:

Reaction score
1.153

[youtube]t5YZslwSX8E[/youtube]

Προσπάθησα μια φορά αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Με αποσυντόνισαν τα γέλια κάποιων από το φωταγωγό.

Reaction score
40

O έχων τις γνώσεις αποκτά το πολυπόθητο σώμα μετά από σωστή γυμναστική και εξάσκηση…..ο μη έχων απλώς καίει τους μυώνες του...:109:

Reaction score
40

Μου επιτρέπετε να σας δώσω στεγνά;

Fedraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! Υπάρχουν μέλη που αμφισβητούν την ψυχή της μουσικής!!!!!!!! :116:

Όποιος δεν έχει τραγουδήσει το Libiamo ne'lieti calici από την Traviata του Verdi σε μια στιγμή χαράς ή δεν του έχει σηκωθεί η τρίχα με το Con onor muore από τη Madama Butterfly ή τέλος πάντων δεν έχει τραγουδήσει σύνθημα στο γήπεδο από την Aida, ή έστω δεν έχει τραγουδήσει στο μπάνιο, δεν ξέρει τι θα πει Όπερα. :138:
Σαλάτα εποχής τα έκανες Pleo:142:...αταίριαστες γεύσεις ....μου το παίζετε και high-endαδες:139:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508