Θεραπεια...ακουστικης Χωρου

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728






Θα ηθελα να ακουσω γνωμες και εμπειριες για αυτο το τοσο καυτο θεμα.
Αξιζουν τα χρηματα που θα δωσει κανεις?
Υπαρχουν σημαντικες διαφορες στο ηχητικο αποτελεσμα?

Παρακαλω τις γνωμες οσων γνωριζουν.

Οσοι δεν γνωριζουν μπορουν να παρουν μια σχετικη ιδεα στα παρακατω:
http://www.regjamesarch.freeuk.com/acoustics.htm
http://www.acousticalsurfaces.com/acoustic_IOI/101_16.htm
http://www.soundonsound.com/sos/sep98/articles/acoustic_3.html
http://www.eckel.ca/artfpan.html
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Διαφορες στον ηχο θα υπαρχουν.

Δεν θα υπαρχουν ανακλασεις ηχου (ανεπιθυμητες αλλα και επιθυμητες), ουτε στασιμα κυματα (που σιγουρα δεν τα θελουμε).
Αφου λοιπον δεν θα εχουμε ανακλασεις θα εχουμε μονο τον direct ηχο απο τα ηχεια.
Καποιες ανακλασεις ειναι απαραιτητες για να κατανοησουμε την κατευθυνση του ηχου και την αποσταση της πηγης απο εμας. Αυτο με τα ηχοαποροφητικα και τις ηχοπαγιδες δεν θα ειναι εφικτο (αλλα τι μας νοιαζει, θα μου πειτε, λες και δεν ξερουμε που ειναι τα ηχεια).
Θα εχουμε ενα σχεδον studi-ακο dead room (εκτος και αν το γεμισουμε παντου με ρικοφον).
Οσο για την απωλεια των στασιμων κυματων , αυτο ειναι το πιο καλο. Βεβαια η υπαρξη-δημιουργια-ενισχυση των στασιμων οφειλεται καθαρα στη γεωμετρια του χωρου. Παραλληλες μεταξυ τους ανακλαστικες επιφανειες (τοιχοι, δαπεδο-ταβανι) με μαθηκατικη σχεση μεταξυ τους (π.χ. δωματιο 4x8μ ) ειναι η αιτια στασιμων.
Προσεξτε το Μεγαρο Μουσικης που δεν εχει παραλληλες μεταξυ τους επιφανειες για να μην υπαρχουν στασιμα κυματα.

Δεν υπαρχει ενδεδειγμενη λυση για ενα χωρο σε σπιτι εκτος και αν ειναι αποκλειστικα play room. Παντως η μονη λυση για το καλυτερο αποτελεσμα ειναι ο πειραματισμος στην τοποθετηση των ηχοαποροφητικων κλπ.

Δεν μπορω να πω αν αξιζουν τα χρηματα ή οχι, αλλα θα ηθελα να πειραματιστω καποια στιγμη. Αλλωστε και οι χοντρες κουρτινες π.χ. παιζουν το ρολο ηχο-αποροφητικων ή ανακλαστικων επιφανειων.

Σημ...Ανακλασεις υπαρχουν παντα στον ηχο και σε ολους τους χωρους, απλα αναλογα με τα υλικα κατασκευης-γεωμετρια και υφη των επιφανειων σβηνουν πιο γρηγορα.

Υ.Γ. Αχ Ανδρεα, μου αναβεις φωτιες με αυτα τα θεματα να γραψω για τα χαρακτηριστικα του ηχου...
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Και να διευκρινισω και κατι αλλο...
Αυτα ειναι ηχοαποροφητικα-ανακλαστικα-ηχοπαγιδες και σε καμια περιπτωση ηχομονωτικα. Δηλ μην εχουμε την εντυπωση οτι αν γεμισουμε τους τοιχους και τα ταβανια μας με κατι τετοιο θα μπορουμε να το βαζουμε τερμα γιατι ...δεν θα ακουν οι γειτονες...
Θα ακουν οπως ακουγαν...
Η ηχομονωση ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο...
 


Μηνύματα
21
Reaction score
1
Γειά σε όλους και συγχαρητήρια για την προσπάθεια πού γίνεται στο AVSITE. Μόλις πρόσφατα είδα το thread αύτό και σε αυτό οφείλεται και η αργοπορημένη απάντηση (γράφτηκα στο forum πολύ πρόσφατα...)
Ανήκω σε μία ομάδα μηχανικών πού ασχολείται επαγγελματικά με το θέμα της ηχητικής χώρων και θα ήθελα να προσθέσω στην συζήτηση ότι το όλο ζήτημα είναι μεν ένα πολύπλοκο θέμα πού αντιμετωπίζεται όμως με μεγάλη ακρίβεια με την πλήρη μοντελοποίηση του υπό μελέτη χώρου, χρησιμοποιώντας εργαλεία (software) αιχμής στον χώρο της ακουστικής (εμείς χρησιμοποιούμε και δικά μας και commercial, σαν παράδειγμα).
Ο χώρος γίνεται 3D-μοντέλο με βάση τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, οι παράμετροι πού αφορούν τα μηχανήματα (μοντελοποίηση πηγής, κατευθυντικότητα, χαρακτηριστικά ηχείων, μουσικών οργάνων ή και ομιλητών)και τις επιφάνειες (διάχυση, απορρόφηση ανά συχνότητα κτλ...) περνούν στο μοντέλο και το αποτέλεσμα πού προκύπτει είναι όλες οι παράμετροι που αφορούν την ηχητική συμπεριφορά του χώρου (RT-60, RASTI, D-50 κτλ...). Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι με κατάλληλη αμφιωτική επεξεργασία σε σχέση με ηχητικά παραδείγματα πού έχουν εγγραφεί σε ανηχοικό θάλαμο (ομιλία, αποσπάσματα μουσικής...), μπορει κάποιος να ακούσει τον χώρο του (ο οποίος βάζει τα δικά του χαρακτηριστικά στο αποτέλεσμα που ακούμε...), με ακουστικά ή μέσω ενός ζευγαριού ηχείων, όπως θα είναι πρίν, αλλά και μετά, τις παρεμβάσεις αποκατάστασης πού προέκυψαν από την επίλυση του μοντέλου του χώρου! Auralization λέγεται αυτό...και είναι 100% ρεαλιστικό και βοηθητικό...
Η μεγάλη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Αγορά στην Πάτρα κτλ...έχουν ήδη βελτιστοποιηθεί απο την ομάδα μας με αυτόν τον τρόπο...άρα και στην Ελλάδα υπάρχει εμπειρία στο θέμα..΄-)

Μόλις πρόσφατα, έχουμε ξεκινήσει και χώρους home theater, όπου μπορείς να επιφέρεις σημαντικές βελτιώσεις, ανακαλύπτοντας τα ελλατώματα του χώρου (ή και της τοποθέτησης/στησίματος των μηχανημάτων)...με αναλυτικό και ακριβέστατο τρόπο! Βλέπεται, η ανάπτυξη τους απαιτεί πλέον και τέτοιες παρεμβάσεις...

Συγγνώμη για το μέγεθος της απάντησης, αλλά ήθελα να δώσω στα μέλη του forum μια άποψη της επιστημονικής προσέγγισης και των σύγχρονων μεθόδων πού δίνουν λύση στα σημαντικά προβλήματα πού αναφέρετε και μας απασχολούν όλους...

Ευχαριστώ και...
Keep up the good work..;-)
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Δημητρη, καλως ορισες!
Σε ευχαριστουμε για την απαντηση αλλα το μεγεθος ηταν μαλλον...μικρο :wink:

Διψαμε για επιπλεον πληροφοριες και θα σε παρακαλουσα να προσθεσεις το ονομα- τηλεφωνα-δ/νσεις της εταιρειας που αναφερεις , καθως και φωτογραφικο υλικο(εαν υπαρχει) ετσι ωστε τα μελη του avsite-και οχι μονο- να μπορουν να εκμεταλλευτουν των υπηρεσιων σας.

Συγχαρητηρια , διοτι εδω μεσα καλως οριζουμε καθε τι πρωτοποριακο!
 

Μηνύματα
21
Reaction score
1
Γειά σου Αντρέα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Λεγόμαστε "ακούειν" και είμαστε μια ομάδα παθιασμένων με την ακουστική μηχανικών, πού αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε εναν τομέα πού τον αντιμετωπίζαμε μεμονωμένα μέχρι πρίν λίγο καιρό. Είμαστε Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί με ειδίκευση-διδακτορικό στην ακουστική.

Η υπολογιστική ακουστική μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα και είναι ένα κλάδος με ανερχόμενη τάση στην Ευρώπη..ελπίζουμε να προχωρήσει και η Ελλάδα στον τομέα αυτό και γι'αυτό άλλωστε κάνουμε και αυτή την προσπάθεια..

Το web-site μας είναι υπό κατασκευή, μιας και "τρέχουμε" (αλλά φτάνουμε..:))με δύο μεγάλα project που έχουμε αναλάβει αυτό τον καιρό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα ή Τρίτη της επόμενης εβδομάδας θα είναι ΟΝ. Εκεί, θα υπάρχουν κάποιοι χώροι πού έχουμε φτιάξει (αυτοί πού ανέφερα συν κάποιοι άλλοι), τόσο σαν τρισδιάστατα μοντέλα όσο και με τα αποτελέσματα πού προέκυψαν απο την μοντελοποίηση τους. Θα μπορείτε να τους ακούσετε κιόλας από τα ηχεία του υπολογιστή σας, ή απο ακουστικά...;-) σαν να είσαστε εκεί - σε συγκεκριμένες θέσεις....

Φυσικά, όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να βρεί στο site λεπτομέρειες γι'αυτό πού κάνουμε και τις μεθόδους/τεχνικές/τρόπους που ακολουθούμε στην υπολογιστική ακουστική...Σκοπός είναι να να υπάρχει και ενα κομμάτι με συμβουλές πού έχουν προκύψει απο την εμπειρία μας για ένα πλήθος χώρων (συναυλιακούς, θέατρα, restaurants, home theaters...μέχρι και εκκλησίες)...

Η διεύθυνση είναι www.akouein.gr, και άν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα ή να επικοινωνήσει μαζί μας, μπορεί να στeίλει ένα mail στο [email protected] ή γενικά στο [email protected]...

Φυσικά συνεχίζουμε και την κουβέντα μέσω του forum...;-)
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Παρακαλω πολυ τον υπευθυνο για τα links, κο Σπυρο Μπλατσιο, να περασει ει δυνατον το link της εταιρειας "ακουειν" για μελλοντικες αναφορες.

Δημητρη ελπιζουμε και εμεις να σε βλεπουμε μετοχο στις συζητησεις μας :wink:
 

Μηνύματα
21
Reaction score
1
Ευχαριστώ Αντρέα,

Με χαρά μου θα συμμετέχω στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις του forum..;Άλλωστε..ενα από τα χόμπυ μου είναι το Home Theater...;-)
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Καιρός ήταν να ακούσουμε και τις απόψεις κάποιων επαγγελματιών του είδους.

Να σημειώσω ότι ειδικά στον χώρο του hi fi, hi end, υπάρχει φοβερή παραφιλολογία για το θέμα. Ο καθένας από εμάς κάνει ότι καταλαβαίνει και χρησιμοποιεί ότι υλικό να 'ναι...

welcome Δημήτρη!
 

Μηνύματα
21
Reaction score
1
Γειά χαρά σε όλους,

Το web-site της "ακούειν" (http://www.akouein.gr) είναι πλέον ενεργό..:)
Βέβαια, η πληροφορία πού αυτή τη στιγμή περιέχει είναι στο 20%, αλλά σιγά-σιγά θα εμπλουτίζεται μέχρι να φτάσει στο σημείο που θέλουμε.

Ενδιαφέρων θα είναι, εάν κάποιος έχει χρόνο και περιηγηθεί στο site, να μπεί στο θέατρο "Αγορά" της σελίδας εμπειρία. Εκει, με χρήση ακουστικών μπορεί να ακούσει το πώς ο χώρος του συγκεκριμένου θεάτρου "μεταμορφώνει/επεμβαίνει" στο ανηχοικό σήμα (δυο ηχογραφήσεις...μια ομιλίας και μια τρομπέτα!), για συγκεκριμένες θέσεις του θεάτρου...Θα δεί και το reverbation time του χώρου (Υπάρχει πλήθος υπολογισμών και μεταβλητών που υπολογίζονται για να φτάσεις στο auralization αλλά για την ώρα έχει περαστεί μόνο αυτό..)

Όλοι οι χώροι που φαίνονται (αλλά είναι υπό κατασκευή), θα δίνουν παρόμοια δυνατότητα όταν περαστούν στο site...

Να αναφέρω επίσης, ότι γίνεται μια ημερίδα στο Πλανητάριο, στις 18-12-2004 σχετική με Home Theater. Θα είμαστε εκεί με δυο ομιλίες σχετικές με auralization για Home Theater Applications και θα έχουμε και περίπτερο, όπου θα χαρούμε πολύ να κουβεντιάσουμε με όποιους φίλους του forum είναι εκεί...;-) Στην ομιλία (και στα demo), θα υπάρχει πραγματικό παράδειγμα κάποιου high-end Home Theater ώστε να φαίνεται το τι μπορείς να κάνεις και πού μπορείς να επέμβεις για το βέλτιστο στήσιμο.

Τις καλημέρες μου..;-)
 

Μηνύματα
644
Reaction score
7
Εγώ αυτή την εποχή φτιάχνω ακουστικά τον χώρο μου. Επειδή απο την κατασκευή του ήταν πολύ ζωντανός και άγαρμπος συνεργάστηκα με εναν επαγγελματία του χώρου και τον μετρήσαμε με το MLSSA και κάποια άλλα που δεν τα ξέρω. Οι μετρήσεις έβγαλαν εκπληκτικά πράγματα, συντονισμοί, στάσιμα κλπ. Η θεραπεία κατόπιν μελέτης και ανάλυσης του ειδικού αποφασισθηκε να είναι και απορρόφηση και διάχυση (θα χρησιμοποιηθούν qrd, διαχυτές ιδικατασκευής και απορροφητές πολυουρεθάνης αφού πρώτα βρεθούν γιατι η ricomex έκλεισε). Τώρα βρίσκομαι στο στάδιο της κατασκευής μόλις έχω αποτελέσματα θα τα αναφέρω.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Περιμενουμε τις εξελιξεις και τα αποτελεσματα.
Και φυσικα φωτογραφιες του πριν και μετα για να δουμε ποσο καλα ενσωματωθηκαν στο χωρο τα υλικα...
 



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.687
Μηνύματα
2.869.959
Members
37.945
Νεότερο μέλος
konstantinos2k
Top