- Μηνύματα
- 870
- Reaction score
- 1.204

Η θωράκιση Καλωδίου χρησιμοποιείται οπωσδήποτε για τα καλώδια διασύνδεσης ψηφιακών και αναλογικών σημάτων ενώ καλώδια τροφοδοσίας με θωράκιση παράγουν λίγες εταιρείες (εγώ τουλάχιστον σ’ όλη την σταδιοδρομία μου, ακόμα και σε ευαίσθητα όργανα μετρήσεως, σπάνια συνάντησα θωρακισμένα καλώδια τροφοδοσίας – χωρίς με τα αθωράκιστα να συναντήσω προβλήματα παρεμβολών ακόμα και σε κεντρικό σταθμό εκπομπής τηλεπικοινωνιακών και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Ο λόγος,πιστεύω, είναι ότι τα καλώδια τροφοδοσίας συνδέονται στο πρωτεύον του μετασχηματιστή , ο οποίος ενεργεί και σαν choke/πηνίο φίλτρο για την ΕΜΙ)
Η θωράκιση καλωδίων (interconnection) είναι επιβεβλημένη και είναι η κυριότερη μέθοδος για να καταπολεμηθεί η ΕΜΙ .
Τα καλώδια πιθανόν να είναι η κύρια πηγή μεταφοράς EMI αφού μπορεί να λειτουργούν τόσο σαν ‘’πομπός’’ όσο και σαν ‘’δέκτης’’ .
- Σαν ‘’πομπός’’ ,το καλώδιο μπορεί είτε να μεταφέρει το θόρυβο σε άλλες συσκευές ή να ενεργεί σαν κεραία που ακτινοβολεί θόρυβο.
- Σαν ‘’δέκτης’’ , το καλώδιο μπορεί να συλλάβει EMI που εκπέμπεται από άλλες πηγές και πρακτικά πρέπει να την οδηγεί στη γείωση. Θωρακισμένο καλώδιο που δεν είναι γειωμένο δεν έχει αποτελεσματικότητα. Φυσικά η αποτελεσματικότητα εξαρτάται και το κατά πόσο καλή (σχεδόν μηδενική DC αντίσταση) είναι η γείωση.
Υπάρχουν δύο τύποι θωράκισης που χρησιμοποιούνται για τα καλώδια :
- Με λεπτό φύλλο αλουμινίου και
- Πλεξίδες από λευκοσίδηρο + χαλκό
Σε καλώδια πολλαπλών αγωγών , μερικές φορές θωρακίζονται τα ζευγάρια ξεχωριστά με φύλλο αλουμινίου για να εξουδετερώνονται οι αλληλοπαρεμβολές μεταξύ των ζευγών , ενώ το συνολικό καλώδιο θωρακίζεται, εκ νέου, με φύλλο αλουμινίου , πλεξούδα , ή και τα δύο .
Μερικά καλώδια χρησιμοποιούν δύο στρώσεις φύλλου αλουμινίου ή πλεξούδας .
Αν ένα θωρακισμένο καλώδιο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση δύο συστημάτων (πχ CD player με ενισχυτή), η θωράκιση πρέπει να συνδεθεί σε μια ενιαία (στην ίδια) γείωση.
Για τη σύνδεση της θωράκισης με τη γείωση υπάρχουν 3 σχολές ανάλογα της ηλεκτρομαγνητικής σύζευξης και κυρίως ανάλογα της εφαρμογής.
- Η μία (διαβάστε έστω το conclusion του link) υποστηρίζει ότι η θωράκιση πρέπει να συνδέεται στη γείωση σε αμφότερα τα άκρα (symmetric). Συνήθως αυτή θα συναντήσετε και θα εφαρμόσετε.
- Η δεύτερη μόνο στο ένα άκρο (asymmetric). Κυρίως όταν θέλουμε να αποφύγουμε ground loops (υπάρχουν συσκευές με Floating ground switch. Δείτε την παράγραφο 8) του άρθρου εδώ).
- Η Τρίτη ενδιάμεσα (in intervals)
Θωράκιση καλωδίου τροφοδοσίας
- Καλώδια υψηλής τάσης - σε κυκλώματα πάνω από 2000 βολτ - συνήθως έχουν ένα στρώμα ταινίας θωράκισης από χαλκό ή αλουμίνιο. Ο λόγος είναι ότι αν είχαμε τέτοιο αθωράκιστο μονωμένο καλώδιο και ερχόταν σε επαφή με τη γη ή ένα γειωμένο αντικείμενο , το ηλεκτροστατικό πεδίο γύρω από τον αγωγό θα συγκεντρωνόταν στο σημείο επαφής , με αποτέλεσμα να είχαμε εκκένωση (corona) και καταστροφή της μόνωσης (πχ τέτοιο καλώδιο είναι απ΄ τον μετ/στη Υψηλής Τάσεως στην TV στην καθοδική λυχνία CRT) .
- Θωράκιση των καλωδίων χαμηλής τάσης (230V) απαιτείται όπου η επαγωγική παρεμβολή μπορεί να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα . Τότε μικρά ηλεκτρικά σήματα μπορούν να μεταδοθούν στον αγωγό καλωδίου και να ενισχυθούν. Ο ανεπιθύμητος θόρυβος λόγω της επαγωγικής παρεμβολής μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο μεγάλος όσο το επιθυμητό σήμα (συνήθως όμως από μη σωστά interconnection καλώδια και σπάνια από καλώδιο τροφοδοσίας).
Τα καλώδια τροφοδοσίας συνήθως δεν έχουν θωράκιση (Αυτό υποστηρίζω κι εγώ – η θωράκιση μπορεί να προσθέσει σημαντική χωρητικότητα στο καλώδιο με ελάχιστο θετικό όφελος) και το εξηγώ στο άρθρο μου Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών)
Εμπειρικά , τα συστρεφόμενα πολύκλωνα καλώδια αγωγών χαλκού (φάσης – ουδετέρου) έχουν αποδειχθεί ότι περιορίζουν τα παροδικά ρεύματα σε σύγκριση με τα μονόκλωνα,κατά την παροχή ρεύματος σε κοινούς audio ενισχυτές ισχύος.
Η συστροφή και εγγύτητα των κλώνων μειώνει την επαγωγή από την μαγνητική σύζευξη μεταξύ των αγωγών .
Ο κιτρινοπράσινος αγωγός (γείωσης) συνήθως διατρέχεται ως έχει (μη συστρεφόμενος με τους άλλους δύο).
Ένα καλό άρθρο με φωτογραφίες και περιληπτική περιγραφή για όλα τα είδη θωράκισης εδώ:
Επίσης θα βρείτε ενδιαφέροντα: Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς
Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
Last edited: