Θωρακισμένο καλώδιο για interconnects αναλογικού σήματος; Γιατί;

Reaction score
3.606
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Θωρακισμένο καλώδιο για interconn

H Kimber όταν αναφέρεται στη συστροφή των καλωδίων της δεν μιλάει για θωράκιση (sheilding).
Μόνο που δεν είναι το σωστό.

Shielding είναι το σωστό.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.984
Απάντηση: Θωρακισμένο καλώδιο για interconnects αναλογικού σήματος; Γιατί;

ok ok, δεν υπάρχει λόγος να επιμένεις acoustics, έχεις δίκιο, η συστροφή δεν αποτελεί "θωράκιση" (υπό την ορθή ετυμολογία της "θωράκισης" - δηλαδή της ύπαρξης πλέγματος).

Το θέμα ειναι τι τι θέλουμε τη "θωράκιση". Εγώ επικεντρώθηκα στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Όσον αφορά τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, η συστροφή είναι επαρκής αντιμετώπιση. Από αυτήν την έννοια το συνεστραμμένο το θεωρώ θωρακισμένο (αλλά ναι, δεν είναι "θωρακισμένο", δεν έχει πλέγμα ρε παιδί μου απ'έξω..)

Ως προς τον "ορισμό" λοιπόν, είναι απολύτως λάθος αυτό που είπα για τα Kimber. Ναι, δεν είναι "θωρακισμένα" (δεν έχουν πλέγμα ούτε αλουμινόχαρτο ούτε τίποτα).

Ως προς το νόημα που κινήθηκα στην έννοια της αναγκαιότητας της "θωράκισης" στα καλώδια, περί ηλεκτρομαγνητικών δηλαδή παρεμβολών, αν έχεις την καλοσύνη να μου επιτρέπεις να θεωρώ στην πράξη "θωρακισμένα" τα Kimber, κι ας μην έχουν αντικειμενικά ένα πλέγμα για θωράκιση. Τη δουλειά της θωράκισης την κάνουν σε τέτοιο βαθμό που εμένα προσωπικά μου αρκεί. Ομοίως τα UTP (αν και σε απαιτητικές εφαρμογές η συστροφή των αγωγών του UTP υποχρεωτικά κάνει παρέα με ένα πλέγμα).

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Θωρακισμένο καλώδιο για interconnects αναλογικού σήματος; Γιατί;

ok ok, δεν υπάρχει λόγος να επιμένεις acoustics, έχεις δίκιο, η συστροφή δεν αποτελεί "θωράκιση" (υπό την ορθή ετυμολογία της "θωράκισης" - δηλαδή της ύπαρξης πλέγματος).

Το θέμα ειναι τι τι θέλουμε τη "θωράκιση". Εγώ επικεντρώθηκα στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Όσον αφορά τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, η συστροφή είναι επαρκής αντιμετώπιση. Από αυτήν την έννοια το συνεστραμμένο το θεωρώ θωρακισμένο (αλλά ναι, δεν είναι "θωρακισμένο", δεν έχει πλέγμα ρε παιδί μου απ'έξω..)

Ως προς τον "ορισμό" λοιπόν, είναι απολύτως λάθος αυτό που είπα για τα Kimber. Ναι, δεν είναι "θωρακισμένα" (δεν έχουν πλέγμα ούτε αλουμινόχαρτο ούτε τίποτα).

Ως προς το νόημα που κινήθηκα στην έννοια της αναγκαιότητας της "θωράκισης" στα καλώδια, περί ηλεκτρομαγνητικών δηλαδή παρεμβολών, αν έχεις την καλοσύνη να μου επιτρέπεις να θεωρώ στην πράξη "θωρακισμένα" τα Kimber, κι ας μην έχουν αντικειμενικά ένα πλέγμα για θωράκιση. Τη δουλειά της θωράκισης την κάνουν σε τέτοιο βαθμό που εμένα προσωπικά μου αρκεί. Ομοίως τα UTP (αν και σε απαιτητικές εφαρμογές η συστροφή των αγωγών του UTP υποχρεωτικά κάνει παρέα με ένα πλέγμα).

OK.

Η συζήτησή μας περί θωράκισης είναι ακόμη πολύ επιφανειακή. Υπάρχει πολύ μεγάλο βάθος και αν δεν συμφωνήσουμε από την αρχή σε κάποια στοιχειώδη, είναι δύσκολο να την προχωρήσουμε παραπέρα.

Reaction score
1.974
Μετά από προσεκτική μελέτη των manuals των Cary V12R monoblocks τελικών που χρησιμοποιώ, ανακάλυψα (λίγο αργά) ότι η Cary συστήνει ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ interconnects είσοδο.

Είναι πολύ λογικό αφού το σήμα με ότι μαζέψει στον «δρόμο» υφίσταται μεγάλη ενίσχυση.

Έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε Θωρακισμένα interconnects. Οι λύσεις που έχω είναι οι εξής:

1. Να θωρακίσω τα Kimber Hero XLR που ήδη χρησιμοποιώ με Cooper Foil και Belden braided shielding. (Εύκολη και φθηνή).
2. Να κατασκευάσω από την αρχή interconnects με καλώδιο όπως αυτό και να τα θωρακίσω όπως στην πρώτη επιλογή. (Εύκολη και σχετικά ακριβή)
3. Να χρησιμοποιήσω εξ αρχής θωρακισμένο καλώδιο όπως το Neotech αυτό ή αυτό. (Πολύ εύκολη και σχετικά φθηνή)

Τα links για τα δύο Neotech:

http://www.soniccraft.com/products/wire/interconnect/neotech/nei-3001.htm#

http://www.soniccraft.com/products/wire/interconnect/neotech/nei-3002.htm

Ζητώ την γνώμη σας, και προτάσεις για καλύτερες λύσεις αφού πολλοί από σας έχετε περισσότερη γνώση και εμπειρία στα θέματα αυτά.

Το Stereophile για την περίπτωσή μου συστήνει αυτά που η τιμή τους ($2,650.00) είναι έξω από κάθε λογική. :140: :136:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.984

θα σου πρότεινα να κάνεις μια δοκιμή με το NEI-3002 που θα σου βγεί και τζάμπα ($9.95 per foot) και μετά να μας πεις τι καλύτερο άκουσες σε σχέση με τα Kimber Hero XLR που ήδη χρησιμοποιείς.

κι αλήθεια, έχεις κάποιο πρόβλημα βόμβου με τα Kimber Hero? ή κάποιο πρόβλημα γενικότερα?

Reaction score
1.974
Με ηχεία αυτά όλα είναι μια χαρά (?). Με τα προηγούμενα, ένα ζευγάρι γαλλικά ηχεία, ιδιαίτερα μουσικά και ευαίσθητα γίνεται χαμός. Με όλα τα μηχανήματα ON , χωρίς σήμα και τον προενισχυτή σε μέση ένταση ακούγονται:

1. Βόμβος , ο γνωστός 50 Hz του δικτύου.

2. Θόρυβος υψηλής συχνότητας και μεταβαλλόμενης έντασης, υποθέτω ότι αυτόν εννοούν όταν λένε ότι “μικροφωνίζουν “ οι λάμπες ( συνολικά 40 !!!).

3. Τα γνωστά παράσιτα σε όσους πρόλαβαν τα παλιά ραδιόφωνα με λυχνίες.

Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ ακούγονται με τα Montana κατά τις παύσης της μουσικής (εδώ ίσως πρέπει να επέμβει ο Χαρδαβέλας!) οπότε ακούγεται μόνο ο θόρυβος της εκάστοτε πηγής (CD player, network player ή PC, πικάπ και ο θόρυβος της ηχογράφησης) αλλιώς θα είχα φρικάρει. Το σύστημα γενικά ακούγεται αρκετά καθαρό όταν παίζει μουσική.

Σαν φίλτρο ρεύματος χρησιμοποιώ αυτό και καλώδια ρεύματος Kimber PK10 που δεν είναι θωρακισμένα τουλάχιστον με την συμβατική έννοια: Foil και πλέγμα χαλκού, και όλα τα interconnects είναι αθωράκιστα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Είσαι βέβαιος πως για τα προβλήματα που αναφέρεις υπεύθυνο είναι το καλώδιο διασύνδεσης?

Έχεις δοκιμάσει να βάλεις σε τάξη τα καλώδια σου?

Δηλαδή τα καλώδια ρεύματος όσο το δυνατόν μακρύτερα από του σήματος και περασμένα όλα από την ίδια μεριά.
Όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να διασταυρώνονται (ρεύματος και σήματος) και να μην είναι παράλληλα για μεγάλο μήκος.

Μήπως κάποια από τις συσκευές σου έχει απευθείας γειωμένο το βύσμα στο σασί?
Μήπως και άλλες συσκευές, όπως ο τελικός ή κάποια πηγή, φέρουν γείωση ρεύματος.
Αν έχει διακόπτη lift ο τελικός σου δοκίμασε να <<σηκώσεις>> όπως λέμε τη γη του δικτύου από το σημείο αναφοράς του κυκλώματος.

Reaction score
1.974
Για τον αγαπητό μου Costas ear που με έχει συμβουλεύσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν:

Μήπως να προτιμήσω το 3001 μια και θα μπω στον κόπο; Η διαφορά δεν είναι μεγάλη και ο αμερικάνος λέει ότι είναι το καλύτερό του καλώδιο.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ο αγωγός είναι solid core όχι πολύκλωνος.

Ξέρουμε στην πράξη αν το solid core ακούγεται καλύτερα πέρα από τα θεωρητικά – επιδερμικό φαινόμενο που στις ακουστές συχνότητες η επίδρασή του αμφισβητείται ενώ είναι αδιαμφισβήτητη στις υψηλές; :111:

Reaction score
141
Καλησπερα.Δεν εχει να κανει με τα καλωδια οπως δεν φταιει και το ηχειο που αποκαλυπτει καποια αδυναμια του συστηματος.
Αν θες την γνωμη μου βγαλε το φιλτρο και δωσε απο απλο πολυμπριζο και ψαξε τις γειωσεις των ενισχυτικων.

Reaction score
1.974
PeterMeni

«Είσαι βέβαιος πως για τα προβλήματα που αναφέρεις υπεύθυνο είναι το καλώδιο διασύνδεσης?»

Όχι, σαφώς όχι!

«Έχεις δοκιμάσει να βάλεις σε τάξη τα καλώδια σου?
Δηλαδή τα καλώδια ρεύματος όσο το δυνατόν μακρύτερα από του σήματος και περασμένα όλα από την ίδια μεριά.
Όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να διασταυρώνονται (ρεύματος και σήματος) και να μην είναι παράλληλα για μεγάλο μήκος.»

Τους κανόνες αυτούς τους εφαρμόζω όσο είναι δυνατόν. Και δυστυχώς δεν είναι «πολύ δυνατόν» λόγω του περιορισμένου χώρου πίσω από το rack και του μήκους των καλωδίων που είναι οριακό.

«Μήπως κάποια από τις συσκευές σου έχει απευθείας γειωμένο το βύσμα στο σασί?»

Δεν τις έχω ανοίξει ακόμα. Οι συνδέσεις όλες είναι XLR εκτός του phono stage που είναι RCA. Αν βοηθάει αυτό.

«Μήπως και άλλες συσκευές, όπως ο τελικός ή κάποια πηγή, φέρουν γείωση ρεύματος.»

Εδώ με βρίσκεις αδιάβαστο. Δεν ξέρω τι είναι η «γείωση ρεύματος».:111:

«Αν έχει διακόπτη lift ο τελικός σου δοκίμασε να <<σηκώσεις>> όπως λέμε τη γη του δικτύου από το σημείο αναφοράς του κυκλώματος.»

Όχι, δεν έχει.

Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. Θα τις ελέγξω σταδιακά γιατί ο έλεγχος φαίνεται να απαιτεί πολύ χρόνο.

Reaction score
1.974
Ένα στοιχείο που παρέλειψα και ίσως βοηθήσει στον απλούστερο εντοπισμό του προβλήματος είναι ότι κατά το κλείσιμο του συστήματος, αν κλείσω πρώτα τον προενισχυτή (OFF) μέχρι να κλείσω τους τελικούς ο βόμβος 50Hz από τα ηχεία είναι εντονότατος - στα επίπεδα ακρόασης της μουσικής.

Έτσι είμαι αναγκασμένος να κλείνω πάντα πρώτα τους τελικούς.

Είναι φυσιολογικό αυτό;:121:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.160

Χμ, σε ενισχυτές με σχεδιαστικά προβλήματα, φυσιολογικότατο θα έλεγα...

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.160
Members
38.538
Νεότερο μέλος
Evasound