Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166
Άσε τώρα γιατί αφήνουμε τον Κόγια να τη σκαπουλάρει και να μη μας εξηγήσει γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα θωρακισμένα καλώδια ρεύματος.. :136:
Γιατί θωρακισμένο; Σας παρακαλώ, μη μου πείτε πάλι, "γιατί έτσι άκουσα τις τάδε διαφορές" κλπ. Αν θέλετε, δώστε μου μια τεκμηριωμένη απάντηση. Αφήστε τί ακούσατε. Δηλαδή, πώς να το πω, τί παραπάνω προσφέρει ένα θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος, σε σχέση με ένα απλό, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον;

Reaction score
140
Μιλάμε για θωρακισμένο καλώδιο που αποτρέπει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβάσεις είτε εξωτερικές είτε του ιδίου?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166
Απάντηση: Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

Ό,τι θέλετε. Αυτό που ενδιαφέρει να μάθω είναι, γιατί θωρακισμένο και όχι αθωράκιστο.

Reaction score
141
για να μην ''ενοχλει'' τα υπολοιπα καλωδια συνδεσης.
Οταν εχουμε ενισχυτη που τραβαει πολυ ρευμα,σε ενα Yamaha ας πουμε δεν θα κανει τιποτα. :116:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Κώστα, σου βάζω ένα απόσπασμα από το Application Note 17 της Tripath ("DO’S AND DON’TS WHEN DESIGNING FOR EMI COMPLIANCE"):

JL_

Reaction score
19
Re: Απάντηση: Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

Ό,τι θέλετε. Αυτό που ενδιαφέρει να μάθω είναι, γιατί θωρακισμένο και όχι αθωράκιστο.
Έτσι που έχει ακριβύνει το ρεύμα, δεν πρέπει να το προστατέψεις κάπως; :143::143:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166
Απάντηση: Re: Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

Κώστα, σου βάζω ένα απόσπασμα από το Application Note 17 της Tripath ("DO’S AND DON’TS WHEN DESIGNING FOR EMI COMPLIANCE"):

Μα δεν αναφέρομαι στη διαχείριση εντός της συσκευής. Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν αφορά το χρήστη της συσκευής. Αναφέρομαι στα καλώδια που πωλούνται και συνδέονται στη συσκευή εξωτερικά.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.436

Reaction score
968
Αναφέρει με ποιους τρόπους εισέρχονται οι παρεμβολές στα καλώδια και τους διαφορετικούς τρόπους θωράκισης.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

Μα δεν αναφέρομαι στη διαχείριση εντός της συσκευής. Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν αφορά το χρήστη της συσκευής. Αναφέρομαι στα καλώδια που πωλούνται και συνδέονται στη συσκευή εξωτερικά.
Κοίτα, με διακοπτικό ενισχυτή και διακοπτικά τροφοδοτικά (της τηλεόρασης plasma, του usb hub κ.α.) γύρω-γύρω ας πούμε ότι έχω το κεφάλι μου πιο ήσυχο όταν χρησιμοποιώ θωρακισμένο καλώδιο σε όλες μου τις συσκευές ήχου.
Έχω και κάποια αθωράκιστα αλλά πραγματικά δεν έχω μπει στον κόπο να κάνω σοβαρή σύγκριση γιατί το θεωρώ χάσιμο χρόνου..

Εφόσον το θωρακισμένο καλώδιο της Belden που χρησιμοποιώ (το ίδιο που έβαλα και στο εσωτερικό του Truepath) κοστίζει το ίδιο με τα αθωράκιστα, είναι ικανής διατομής και όσο ποιοτικό θα περίμενες από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή, δε βλέπω το λόγο να μην το χρησιμοποιήσω..

Και στα auxiliary supplies του Truepath σου λέει βάλε θωρακισμένο στο VN5 ενώ στο VN10 βάλε ό,τι θέλεις.. Εφόσον έχω πρόχειρο το θωρακισμένο γιατί να μην το χρησιμοποιήσω και στο VN10 για να έχω και μία extra (αχρείαστη έστω) προστασία;

Τώρα αν για κάποιο λόγο που αγνοώ η θωράκιση μπορεί να κάνει κακό στις συγκεκριμένες εφαρμογές, να το συζητήσουμε. :126:

Reaction score
1.846
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

Μόνο σ' αυτό:
... Τώρα αν για κάποιο λόγο που αγνοώ η θωράκιση μπορεί να κάνει κακό στις συγκεκριμένες εφαρμογές, να το συζητήσουμε. :126:
Αν η θωράκιση συνδέεται μόνο προς τα πίσω, στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στο φις που πάει στην πρίζα και όχι σ' αυτό που συνδέεται στη συσκευή, το βρίσκω από δύσκολο μέχρι απίθανο να κάνει πρόβλημα. :403:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

...η θωράκιση συνδέεται μόνο προς τα πίσω, στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στο φις που πάει στην πρίζα και όχι σ' αυτό που συνδέεται στη συσκευή...
Yeap. :126:

Reaction score
4.333

Παει μια πενταετια περιπου οπου ειχα στειλει στον προβολεα καλωδιο ρευματος απλο και διπλα του περνουσε το HDMI (10μ). Σε 3 μηνες το HDMI χαλασε. Κι εδω δεν υπαρχει εγγυηση. 200 ευρω σε μια μερα εγιναν καπνος και φτου κι απο την αρχη για καινουριο καλωδιο. Ομως αλλαξα και το καλωδιο ρευματος και πηρα ενα θωρακισμενο SUPRA. Με ενα δοκιμαστικο κατσαβιδι αν πλησιασεις το καλωδιο ρευματος θα διαπιστωσεις οτι αναβει το λαμπακι του, προφανως επηρεαζει λιγο η πολυ τα γειτονικα καλωδια. Το θωρακισμενο οταν βαλεις το δοκιμαστικο κατσαβιδι δεν αναβει τιποτα. Αυτο κατι σημαινει. Νομιζω?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.009
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος; Γιατί;

Κοίτα, με διακοπτικό ενισχυτή και διακοπτικά τροφοδοτικά (της τηλεόρασης plasma, του usb hub κ.α.) γύρω-γύρω ας πούμε ότι έχω το κεφάλι μου πιο ήσυχο όταν χρησιμοποιώ θωρακισμένο καλώδιο σε όλες μου τις συσκευές ήχου.
+1

Διακοπτικά τροφοδοτικά έχουν σχεδόν όλες οι συσκευές πλέον, φύλαγε τα ρούχα σου....

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166

Ωραία. Θεωρείτε πως mια συσκευή hi-fi πρέπει πλέον να πωλείται συνοδευμένη με θωρακισμένο καλώδιο ρεύματος στη συσκευασία της; Και τί καλώδιο προτείνετε; Κανένα Belden; Link;

Reaction score
777
σε σχέση με ένα απλό, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον;
Ε πέστο πχιά!!!!Όχι κοινό...όχι χρησιμοποιείται κατα κόρον...Της τοστιέρας!!!!!:142::142::142:

Αλήθεια...αν βάλω ένα spectrum analyzer στην πρίζα....τί θα πάρω??τί σημασία έχει αυτό στην ποιότητα του ήχου???Μήπως πρέπει να αρχίσουμε απο κεί για να φτάσουμε κάπου??

Reaction score
313

Εγώ, πάντως, σκέφτομαι να "ξηλώσω" όσα καλώδια υπάρχουν στις συσκευές μου, να ξεκολλήσω και τις υποδοχές τους από το σασί των συσκευών και να κολλήσω στη θέση τους, απ' ευθείας, ταπεινό, φθηνό, πτωχό-πλην-τίμιο ηλεκτρολογικό καλώδιο (μιας "Α" διατομής) που θα καταλήγει σε ένα αντιστοίχως ταπεινό φις - και αυτό, με τη σειρά του, θα καταλήγει στο πολύπριζο.

Τι θα χάσω (εκτός από λίγο χρόνο και μερικές θερμίδες);

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.172
Members
38.540
Νεότερο μέλος
COSTOPOULOS NIKOLAS