Κάννες 2005: Η επιστροφή των μεγάλων δημιουργών

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
ERT.gr said:
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται στη Γαλλική Ριβιέρα οι προετοιμασίες για την υποδοχή του σημαντικότερου ετήσιου γεγονότος του κινηματογραφικού ημερολογίου

Μόλις δύο εβδομάδες απέμειναν από τη διεξαγωγή του διεθνούς φεστιβάλ των Καννών, που φέτος αφήνει την πολιτική στους πολιτικούς και παρατάσσει το βαρύ πυροβολικό μεγάλων ονομάτων απέναντι σε μια επιλογή νεαρών Ασιατών σκηνοθετών.

"Πέρυσι θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ντοκιμαντέρ και του animation" εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, αναφερόμενος στη βράβευση του Μάικλ Μουρ το 2004 για το "Fahrenheit 9/11", αλλά και τη συμμετοχή του πράσινου γίγαντα "Shrek" στο διαγωνιστικό μέρος . "Φέτος υπάρχει μια επιστροφή στο κλασικό σινεμά και τους μεγάλους δημιουργούς" πρόσθεσε και προανήγγειλε την παρουσία θρυλικών ονομάτων όπως των Βιμ Βέντερς, Τζιμ Τζαρμους και Λαρς Φον Τρίερ.

Το "χορό" θα ανοίξει το φιλμ "Lemmings" του Γάλλου Ντομινίκ Μολ. Φυσικά, δεν θα λείψουν και οι εκτός συναγωνισμού εκπλήξεις, όπως η νέα ταινία του "θαμώνα" των Καννών, Γούντι Άλεν και η προβολή του πολυαναμενόμενου φινάλε της επικής σειράς του "Πολέμου των Αστρων" δια χειρός Τζορζ Λούκας.



Θρυλικά ονόματα και ασιατικές παρουσίες

Η διαμόρφωση του τελικού προγράμματος του φεστιβάλ δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τους διοργανωτές, καθώς έπρεπε να γίνει επιλογή ανάμεσα σε 1.500 ταινίες από 97 χώρες.
Από αυτές τελικά 53 από 28 χώρες εξασφάλισαν την πολυπόθητη φιλοξενία στις σκοτεινές αίθουσες, οι περισσότερες σε πρώτη παγκόσμια προβολή.

Η πλάστιγγα έγειρε αρκετές φορές προς σκηνοθέτες που κυριάρχησαν στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. "Αν τους διαλέξαμε είναι επειδή έχουν κάτι να πουν για τη δημιουργική διαδικασία του σήμερα" εξηγείται ο Φρεμό.

Ως εκ τούτου τα κόκκινα χαλιά που θα στρωθούν για τις ανάγκες του γεγονότος, θα σηκώσουν τα βήματα του Βέντερς, που επιστρέφει στη διοργάνωση έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, με το φιλμ "Don’t come knockin", και τον Σαμ Σέπαρντ σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, του Λαρς Φον Τρίερ που μετά το "Dogville" παρουσιάζει το "Manderlay" και του Τζιμ Τζαρμους με το "Broken Flowers" και τον Μπιλ Μάρεϊ σε αναζήτηση του χαμένου του γιου. Ο Γκας Βαν Σαντ θα κουβαλά στις αποσκευές του ένα δράμα σε ροκ ρυθμούς ονόματι "Last days", ενώ ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ θα διηγηθεί "A history of violence", με Βίγκο Μορτενσεν, Εντ Χάρις και Γουίλιαμ Χαρτ.

Απευθείας από το Χόλιγουντ και για πρώτη φορά με ιδιότητα σκηνοθέτη καταφθάνει ο Τόμι Λι Τζόουνς μαί με το "The Three Burials of Melquiades Estrada", ενώ ο Μικαελ Χάνεκε επιστρέφει με την ταινία "Cache".

Την ασιατική ήπειρο θα εκπροσωπήσουν, διαγωνιζόμενοι για πρώτη φορά, οι εξής: την Κίνα ο Γουανγκ Ζιαοσουάι με το "Shanghai Dreams", την Ιαπωνία ο Μασαχιρο Κομπαγιάσι με το "Bashing", την Ταϊβάν ο Χου Σιαο-Σεν με το "The Best of Our times". Από το Χονγκ Κονγκ ο Τζόνι Το θα φέρνει το "Election",

Στη γαλλική επιλογή συναντούμε ονόματα του Ντομινίκ Μολ με το φιλμ "Lemmings" και των αδελφών Λαριέ με την ταινία "Peindre ou faire l’amour". Δίπλα τους οι Βέλγοι αδερφοί Νταρντεν με το "L’enfant".

Το 58ο Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί μεταξύ 11 και 22 Μαΐου με επικεφαλής της κριτικής επιτροπής τον Εμιρ Κουστουρίτσα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.620
Μηνύματα
2.868.270
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top